De Bregtenpoort lag aan de noordzijde van het Levendaal en moet niet worden verward met haar naamgenoot (41. Bregtenpoort) aan de zuidzijde van het Levendaal, vlak bij de Zijdgracht (nu Korevaarstraat) (56/58).
De poort wordt al in het register Vetus (1585) genoemd. Maar Salomon van der Paauw vergist zich als hij de poort situeert aan de zuidzijde van het Levendaal en als adres Wijk 3 naast nr. 557 vermeld (volgens de moderne huisnummering Levendaal 78). Bovendien spreekt hij zichzelf tegen wanneer hij zegt dat de poort bij de Koenesteeg (dus toch aan de noordzijde!) ligt.
Nr. 557 ligt echter niet alleen aan de noordzijde van het Levendaal, maar ook nog eens op de hoek van de Vrouwensteeg, de tegenwoordige Nieuwebrugsteeg. Op de plattegron-den zit nr. 557 c.q. 78 tussen de Koene- en Vrouwensteeg, maar volgens de Bonboeken tussen de Krauwel- en Koenesteeg.
Zo wordt op fol. 423vso de Krauwelsteeg 'overgesprongen'. Vanaf de hoek loopt men oostwaarts, daarna volgt een gang die op fol. 428 als de Wesselspoort wordt vermeld. Na nog een paar poortwoningen volgt een huis aan Levendaal en daarna op fol. 429vso de Brechtenpoort. Deze telt 10 huisjes en op fol. 434vso komen we weer op het Levendaal. Dan volgt na één huis weer een poort, bestaande uit 6 huisjes. Daarna op fol. 438vso weer een huis aan het Levendaal - en tenslotte wordt op fol. 439 de Coenesteeg 'overgesprongen'.
Er is dus sprake van tegenstrijdige informatie. Vooralsnog situeren wij de Bregtenpoort tussen Levendaal 56 en 58.
Overigens is er ook nog een een bron (Waar-boek 9W fol. 255) waarin we lezen 'Twee huijsen en erven staande ende gelegen binnen dezer stede op't oude Levendaal in de Bregten of Baanepoort'. Dat zou betekenen dat de twee poorten identiek zijn. Een andere mogelijkheid is dat de poorten in elkaar doorliepen, maar zeker weten doen we het niet.