De Stem van Leiden - Oral history

Levensverhalen van gewone Leidenaren zijn er heel veel, maar tot nu toe nog nauwelijks bewaard voor volgende generaties. Wij weten wel veel over wat ‘belangrijke’ mensen deden, zoals bestuurders, burgemeesters en andere bekende persoonlijkheden. Met ons project richten wij onze aandacht op hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag.

Waarom zijn deze verhalen belangrijk?
Onze kennis over het verleden is meestal gebaseerd op schriftelijke bronnen. Maar daardoor weten we juist een heleboel niet, zoals de gewone en bijzondere dingen uit het leven van ‘gewone’ mensen en hoe deze mensen aankijken tegen wat zij mee hebben gemaakt. Over hoe zij zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan; hoe zij (eventueel) hun partner hebben ontmoet en zelf hun kinderen hebben opgevoed (als ze die hebben); hun ervaringen met werk, het huishouden, werk of werkeloosheid; over het leven in de buurt, de omgang met familie, vrienden, collega’s; over hun vrijetijdsbesteding; over hoe zij de veranderingen in de stad en de wereld hebben beleefd, etc.
Die verhalen zijn belangrijk genoeg om te bewaren. Daarom willen wij zo veel mogelijk levensverhalen van Leidenaars verzamelen.

Wat gebeurt er verder met de interviews?

  • Deze uitgewerkte interviews worden opgeslagen in een computer van Erfgoed Leiden.
  • Daar kunnen zij geraadpleegd worden door onderzoekers - wetenschappers én amateurs.
  • Ook de geluidsopnamen van het interview worden opgeslagen bij Erfgoed Leiden.
  • Onderzoekers kunnen dus de uitgeschreven interviews en de geluidsopnamen gebruiken om iets te schrijven over uiteenlopende onderwerpen van het dagelijks leven in het verleden of over de levensloop van ‘gewone’ mensen.
  • Van de interviews worden korte verhaaltjes gemaakt, die met eventuele foto’s gepubliceerd worden op de website erfgoedleiden.nl
  • De transcripties en geluidsopnames zijn eveneens beschikbaar bij deze verhalen. Eenieder kan luisteren naar de levensverhalen van Leidenaars, die voor eeuwig vastgelegd zijn.

Voor een volledige lijst met de gepubliceerde interviews sinds 2014 zie: De INDEX van interviews van de Stem van Leiden

De commissie "De Stem van Leiden", is onderdeel is van de Historische Vereniging Oud Leiden en werkt samen met Erfgoed Leiden en Omstreken en de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Wilt u meer weten over dit leuke project neem dan contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.