Monumentale Kunst Wederopbouwperiode

Sinds het najaar van 2014 kent de HVOL een commissie Monumentale Kunst tijdens de Wederopbouwperiode. Deze commissie is opgericht om de Leidse monumentale kunst uit de wederopbouwperiode te inventariseren, te documenteren en onder de aandacht te brengen. Dit waardevolle erfgoed uit de naoorlogse jaren dreigt namelijk door gebrek aan kennis en waardering geruisloos te verdwijnen. De HVOL heeft dit bij de gemeente onder de aandacht gebracht en heeft daarnaast het initiatief genomen om deze commissie op te richten. De commissie bestaat uit Jos Hooghuis (voorzitter), Peter Lamboo en Paulina Buring.

Wat is monumentale kunst?
Monumentale kunst is de term die gebruikt wordt voor kunst die ontworpen is als spijkervast onderdeel van een gebouw. Vaak is monumentale kunst te vinden in openbare of semiopenbare gebouwen, zoals scholen, kerken, stations, winkelcentra en kantoren. Door diverse stimuleringsregelingen vinden we monumentale kunst vooral in de periode van de wederopbouw, tussen 1940 en 1965.

Help Wandkunst Opsporen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is inmiddels onder de naam ‘Help Wandkunst Opsporen’ een actie begonnen voor het behoud van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode. Op de website www.helpwandkunstopsporen.nl kan iedereen voorbeelden van monumentale kunst aanmelden en de commissie zal hier haar bijdrage aan leveren.

Uw informatie zeer welkom
Daarnaast wil de commissie op de website van de HVOL informatie opnemen over monumentale kunstwerken in Leiden. Er is inmiddels een aanzet gemaakt voor een overzicht van bekende kunstwerken. Mocht u informatie hebben over de in het overzicht voorkomende kunstwerken, of weet u van het bestaan van monumentale kunst die nog niet in dit overzicht voorkomt, neemt u dan contact op met de commissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Met name in de Leidse gebouwen kan nog veel onbekende kunst uit deze periode verborgen zitten.

Lijsten met Monumentale Kunst in Leiden uit de wederopbouwperiode zijn hier te vinden.

Nieuws uit deze commissie

Succesvolle samenwerking HVOL en gemeente voor monumentale kunst

6 juli 2017 - Tot voor kort was er weinig bekend over monumentale kunst in Leiden. Dit is de kunst die onderdeel is van de gebouwen die in de periode van wederopbouw (1940-1970) tot stand zijn gekomen. Daarom heeft de HVOL drie jaar geleden een werkgroep gevormd die de monumentale kunst in Leiden is gaan inventariseren. De ontdekking van enkele belangrijke kunstwerken in gebouwen die gesloopt zouden worden, leidde tot ingrijpen van de gemeente. Hierdoor konden deze kunstwerken worden gered van vernietiging.

Lees meer...

Juni 2015: brief over behoud kunstwerk Peter Struyken

Amper is een belangrijk Leids kunstwerk uit de Wederopbouwperiode (van Lex Horn) gered, of een volgende teloorgang dreigt. Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden vraagt daarvoor aandacht.

Het gaat om de mogelijke vernietiging van een prominent Leids kunstwerk van de bekende kunstenaar Peter Struycken. Het kunstwerk bevindt zich in het gebouw van het Driestar College aan de Dieperpoellaan 2. Dit gebouw zal binnenkort worden gesloopt en daarmee dreigt ook het kunstwerk te worden vernietigd.