In 1660 verkopen de erfgenamen van Annetge Quiringsdr. van Coolhoven een huys en de erve, staende en de gelegen aen de westsijde van de Uytterstegraft omtrent de Groenesteech met noch drie distincte huysgens ende hare erven daer achter aen. Koper is de bakker Hendrick van Assendelft. Zijn erfgenaam, de predikant Albertus van Assendelft, verkoopt het huis in 1692 dat dan wordt omschreven als liggende op den hoek van de Stroopoort met nog 3 huysjes in de selve Stroopoort.
De benaming Stroopoort berust waarschijnlijk op een verschrijving, dat moet Strooppoort zijn blijkens de vermelding op een 18e-eeuws plattegrondje en een ondertrouwakte uit 1707.
In 1753 gaat het nog steeds om vier huizen waarbij de poort (nu omschreven als zeekere poorte) noordelijk grensde aan het perceel van Willem Genon (bonboek fol. 146vso).
Hoewel dat niet wordt gezegd moet de Strooppoort zuidelijk aan de Vinkenpoort hebben gegrensd.
Mogelijk zijn de aan elkaar grenzende poorten in de loop der tijd uitgegroeid tot één poortcomplex en is de naam Strooppoort verdwenen -- maar op grond van de beschikbare informatie is dat niet aantoonbaar. Zie ook onder 282. Vinkenpoort. |