Agenda

Download als een iCal bestand
Multitalent Chris Lebeau. Raakvlakken in en rond Leiden.
Dinsdag 05 Maart 2024, 20:00

In de Oud-Katholieke kerk aan de Zoeterwoudse Singel, ontworpen door Bernard Buurman en gewijd in 1926, bevinden zich bijzondere wandschilderingen van Chris Lebeau. De Leidse architect kende de kunstenaar en droeg Lebeau aan pastoor en kerkbestuur voor. Dat ze deze toch wel excentrieke ‘religieuze anarcho-communist´, zoals Lebeau zichzelf noemde, de opdracht verleenden en hem bovendien de vrije hand gaven, getuigt van vertrouwen én de wetenschap dat Lebeau een veelzijdig en bekend kunstenaar was.

Chris Lebeau werd geboren in 1878 in een Amsterdamse kelderwoning. Zijn vader was socialist. Eind 19de eeuw volgde Lebeau les aan de Quellinusschool en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, beide verbonden aan het Rijksmuseum, daarna aan de theosofische Vâhanaschool. Lebeau was compromisloos in zijn levenshouding, gebruikte geen alcohol (zijn vader was een drinker) en was vegetariër. Hij zag het kunstenaarschap als een sociale taak en experimenteerde graag, waarbij hij objecten ontwierp en ambachtskunstenaars vroeg deze in samenspraak met hem uit te werken. Chris Lebeau batikte met zijn eerste vrouw, maakte ontwerpen voor glaswerk en glas-in-lood, schilderde plateel, ontwierp dessins voor tafellinnen, wandbespanningen en trijp en verzorgde boekbanden, behangselpapier en theaterdecors. Zijn postzegelontwerpen kleven in onze herinnering. Hij maakte ook vrij werk en schilderde zelfs monumentaal, zoals in de trouwzaal van het Amsterdamse stadhuis en de Oud-Katholieke kerk te Leiden. In de loop der jaren verschoof zijn stijl van art nouveau via art deco naar realisme in de jaren 1930. Zijn compromisloze levenshouding kostte hem in de Tweede Wereldoorlog zijn leven. Hulp aan Joodse Nederlanders en het vervalsen van persoonsbewijzen eindigden met een transport naar Dachau, waar Chris Lebeau in 1945 omkwam.

In de lezing gaat kunsthistorica Claudia Thunnissen dieper in op de connecties van Lebeau met Leiden en omstreken (Buurman, Gerrit de Blanken Leiderdorp, Amphora Oegstgeest) en natuurlijk op de techniek en het bijzondere beeldverhaal in de Oud-Katholieke kerk. Wat doen bijvoorbeeld de anarchisten Sacco en Vanzetti daar, die in de VS ter dood waren veroordeeld.

Locatie Oud-katholieke Kerk, Cronesteinkade 2
Kerk open vanaf 19.30 uur (ingang op de hoek met de Zoeterwoudsesingel)

Toegang gratis voor leden van Oud Leiden; niet-leden betalen 5,00 euro.