Kroniek augustus 2015

Kroniek Augustus 2015

1. Liesbeth de Winkel opent de tweedehandsdameskledingzaak Naturelle in de Pieterskerk-Choorsteeg. De Oegstgeestse runt er jarenlang ‘Heer Pieter’, de enige tweedehandsherenkledingzaak in Leiden, totdat ze een paar maanden geleden mee stopt: ‘Het liep goed, maar dames loopt gewoon beter. Een man heeft aan één overhemd genoeg en is dan klaar. Vrouwen kijken veel meer rond.’ (LD06-08).

1. Op 1, 8, 16, 22 en 30 augustus organiseert het Rijksmuseum van Oudheden een zomerse stadswandeling rond het thema ‘Leiden en de oudheid’. In anderhalf uur leidt die langs archeologische of klassieke plekken in de binnenstad. Zo komen onder andere de Egyptische versiering van het stadhuis, middeleeuwse stadsbewoners, de klassieke zuilen van de Waag en verscholen Griekse en Romeinse goden aan bod. (Dichtbij17-07, LN22-07, WW29-07).

1. LCKV organiseert al 95 jaar kampeervakanties voor de jeugd. Bijna elke Leidenaar heeft iets met de LCKV-jeugdvakanties. Dit jaar worden met 600 vrijwilligers 40 kampen voor 1.600 kinderen georganiseerd. Wethouder Robert Strijk, centrummanager Erwin Roodhart en ook Picknickorganisatoren Bas Schreuder en Bjorn de Jong zijn vaste vrijwilligers. Vandaag keert kamp 14 terug uit Chaam. Wouter Segijn, bestuurslid materialen, is dit jaar voor het eerst hoofdleider. Zijn ouders ontmoetten elkaar bij de LCKV en hij ging als kind al mee op kamp. (LD04-08).

1. Uulke A. van der Heide is aan het Leids Universitair Medisch Centrum benoemd tot bijzonder hoogleraar Radiotherapie, in het bijzonder beeldvormende technieken in de radiotherapie. Hiermee krijgt de samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, waar Van der Heide werkzaam is, een belangrijke impuls. Van der Heide (1963) is een internationaal erkend expert op het gebied van MRI-gestuurde radiotherapie. Hij volgde de opleiding Experimentele Fysica aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1993 cum laude op het onderwerp Fluorescentiepolarisatie in spierweefsel. Hierna was hij als postdoc werkzaam in Grenoble, Utrecht en Philadelphia. In 1999 startte hij zijn specialisatie tot klinisch fysicus op de afdeling Radiotherapie van het UMCU. In 2011 werd hij klinisch fysicus/groepsleider bij de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. (UL11-08).

1. De organisatie van de Special Award 2015, een wedstrijd voor kunstenaars met een verstandelijke handicap, heeft een fietsroute samengesteld langs werken van diverse deelnemers. Er kan bovendien gestemd worden op een van de kunstenaars voor de publieksprijs. De route (ongeveer 35 kilometer) leidt via Warmond en Leiderdorp door Leiden en gaat vervolgens richting kust: Sassenheim, Noordwijk en dan terug naar Warmond. Er is ook een kortere route van ongeveer 23 kilometer die vanaf Warmond via Oegstgeest naar Leiden gaat. De werken staan tot en met 28 augustus op verschillende locaties. De fietsroute loopt langs ateliers waar kunstenaars met een handicap werken, unieke horecagelegenheden van zorgorganisaties, culturele hoogtepunten en door mooie natuurgebieden. Van de kunstwerken is een catalogus te koop. (LD01-08).

1. Een fietser die bij de Klokpoort door rood licht rijdt blijkt meer op zijn kerfstok te hebben. Tijdens het gesprek dat de agenten met de man voeren, valt op dat zijn fiets meerdere kenmerken van diefstal vertoont. Nadat het framenummer is nagetrokken blijkt dat de fiets al sinds 2008 als gestolen staat opgegeven. De rechtmatige eigenares is blij verrast. Ze had nooit meer verwacht haar fiets terug te zien. (LD03-08).

1/ 2. Op de slotdag van Nederlands Kampioenschap atletiek in het Amsterdamse Olympisch stadion pakken de vrouwen van AV Leiden een zilveren medaille. Het team met Tessa van Schagen, Chimene Afi, Annemarie Heemskerk-De Mooij en Yasmin Liverpool boeken met een tijd van 47.29 seconden een nieuw clubrecord. Eindhoven Atletiek verovert overtuigend het goud en Rotterdam Atletiek gaat met brons naar huis. Van Schagen moet na de titel op de 200 meter in 2014 genoegen nemen met de vierde plaats in 23.91 seconden. Op de 100 meter plaatst ze zich niet voor de finale (11.86 seconden). Noah Schutte wordt op de 5.000 meter zesde in een nieuw persoonlijk record van 14.40.76 minuten Vincent Mensen finisht als achtste in 14.46.04 min. (LD03-08, Dichtbij03-08, Sl03-08, NVH03-08, LN05-08, WW05-08).

2. ‘Ortus’, het neushoornbeeld van kunstenares Miriam Knibbeler, die veel bewondering en sympathie oogst bij de expositie Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht wint de Leidsch Dagblad Publieksprijs. Knibbeler eindigt met bijna 33 procent van de stemmen bovenaan, maar ook Marit Zandbergen scoort hoog, net als Maaike Knibbe. LD-kunstredacteur Theo de With reikt de prijs uit: ‘Het was een echte publiekslieveling. Het is ontelbare keren gefotografeerd’. More, het museum voor modern realisme, heeft het beeld aangekocht en daar verhuist het een dag later heen. (Zie ook 13-05, 09-06). (LD03-08, Sl03-08, WW05-08).

2. In de omgeving van de De Laat de Kanterstraat wordt een potloodventer gesignaleerd. Het gaat om een ongeveer 40-jarige, blanke man van zo’n 2 meter lang. Hij droeg een zwart T-shirt en een trainingsbroek. (RTVW02-08, Dichtbij03-08).

2. In het Van der Werfpark is de derde editie van het gratis cultuurfestival Picknick. Na de Picknick op 26 juli is het een extra editie omdat de culturele picknick op 12 juli niet doorging vanwege slechte weersverwachtingen. Er zijn muzikale optredens, theateracts, workshops en kinderactiviteiten. (LD28-07, LN29-07).

2. In de Oranjegracht vindt Aaf Verkade tijdens het snorkelen een opengebroken kluis. Eigenaar George Gussenhoven krijgt de inhoud nog dezelfde dag overhandigd door buurtbewoonster Esther Kerkhove, die meehelpt om de kluis op het droge te brengen. De kluis met een muntenverzameling en onderscheidingen werd vijf jaar daarvoor bij een inbraak gestolen. Het allerergste vond de 86-jarige Leidenaar het verlies van zijn pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, die hij in 1991 kreeg. Ook die lag nog in de kluis. Gussenhoven: ‘Ik ben heel erg blij. Er zaten spullen in die voor die inbreker misschien niet veel waard waren, maar die voor mij onvervangbaar zijn’. Een dag later vindt Verkade vlakbij de eerste plek ook de tweede kluis die uit het huis van Gussenhoven verdween. Bij Kerkhove liggen op het balkon stapeltjes documenten te drogen die naar Gussenhoven gaan. ‘Hij kan zelf niet goed meer zien, maar misschien kan zijn dochter het allemaal uitzoeken’. Gussenhoven stond vroeger in de stad bekend als onuitputtelijk strijder tegen vervuiling en verloedering. Dat past goed bij Aaf Verkade, die vaak bezig is met drijfvuil vissen en schoonmaaktochten door de grachten. Ze viste als grachtensnorkelaar tot nog toe vijf kluizen op. (LD04-08).

3. Dezelfde hijskraan van kraanbedrijf Peinemann die omvalt bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn en een enorme ravage veroorzaakt, is op 25 juli ook betrokken bij een ander ernstig incident. Tijdens het hijsen van een ligger voor de brug van de A44 bij Leiden raakte het betondeel los. Een werknemer weet nog net op tijd opzij te springen, maar breekt wel zijn been. Dat het ongeval mede veroorzaakt zou zijn door de harde wind wordt door Rijkswaterstaat weersproken. Bij het ongeval worden woningen en winkels beschadigd, maar raakt niemand gewond. (LD05-08).

3. Een 19-jarige man uit Berkel en Rodenrijs wordt ‘s avonds op de Stille Rijn van zijn portemonnee beroofd en geslagen en geschopt. Hij loopt met twee vrienden als een groep jongens vanaf de andere kant van het water agressief op het trio afkomt. Ook zijn vrienden worden belaagd. Agenten houden na een achtervolging twee verdachten aan. De recherche is op zoek naar de andere verdachten en hoopt op tips van getuigen. (Dichtbij04-08, LD05-08, Sl05-08).

3. Twee keer rukt de brandweer uit voor een brand bij vleeshandel Zandbergen aan de Harteveltweg. ‘s Morgens vroeg is er brand in een lege koelcel bij de groothandel op industrieterrein Roomburg. Kort na de blussing komt een tweede melding binnen. Nu staat de koelcel naast die waarin het vuur juist was gedoofd in brand. Het vuur blijkt voort te woekeren in het isolatiemateriaal tussen de twee cellen. De brandweer blust opnieuw het vuur en sloopt de isolerende wand. Een aantal personeelsleden van de vleesverwerker heeft ademhalingsproblemen door de rook, maar niemand hoeft naar het ziekenhuis. Vanwege de stank onderzoekt een meetploeg of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dat blijkt niet het geval. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door een technische storing bij het motorgedeelte van de cel. Het werk kan gewoon doorgaan. (Sl03-08, RTVW03-08, Dichtbij03-08, LD04-08).

3. In diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn 44b/c is vanaf vandaag wekelijks inloopspreekuur over zaken rond zorg, werk & inkomen en jeugdhulp. De vertrouwenspersonen, Lieke Simens, Paula Middendorp en Jet Tielenius, zijn werkzaam vanuit de landelijke organisatie AKJ en staan los van de gemeente of andere instanties. Telefonisch contact kan op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur via het centrale telefoonnummer van het AKJ, 088-5551000. Een vertrouwenspersoon belt daarna binnen twee werkdagen terug. (Gem30-07).

((CV 3. Hein Martens, is eigenaar van restaurant Dende aan de Nieuwe Rijn 5. Hij woont met zijn vrouw Bloeme boven het horecabedrijf. Tijdens zijn studies Nederlands en biologie had Hein al bijbaantjes in de horeca. Eenmaal afgestudeerd vond hij laboratoriumwerk niks. Tien jaar geleden nam hij voormalig café De Kroon over. Alles ging bij het grof vuil en Hein koos voor duurzaam kunststof met stalen pootjes in zijn bedrijfskleuren zwart-rood. Gemeenteregels dwingen hem voor neutrale tinten te kiezen. De Waag vindt hij verschrikkelijk mooi verbouwd. Maar hij vindt het erg jammer dat zo’n mooi historisch pand horeca is geworden. Het verloor wat hem betreft daarmee voorgoed het eigen karakter. Dat er vijf miljoen gemeentegeld is ingepompt (dat in 50 jaar wordt terugverdiend) vind hij verkapt ondernemingen subsidiëren en dus concurrentievervalsing. Martens: ‘De laatste jaren is er 3.500 vierkante meter horeca bijgekomen. Alleen bij bloedmooi weer zijn alle terrassen vol. Het is wel een béétje buitenproportioneel aan het worden. En er komt nog meer bij, als je de geluiden van de gemeente hoort’. (Sl03-08)).

4. Zorg en Zekerheid Leiden is bij de loting voor de FIBA Europe Cup terechtgekomen in een pittige poule. De basketbalclub is gekoppeld aan Fraport Skyliners (Duitsland), KRKA Novo Mesto (Slovenië) en FC Porto (Portugal). Toen ZZ Leiden zich op de valreep inschreef voor Europees basketbal, leek het veroordeeld tot het spelen van een voorronde. Omdat het maximum van 64 deelnemers niet wordt gehaald - de teller blijft steken op 56 – vervallen de voorronden. Voorzitter Marcel Verburg: ‘Financieel is het aantrekkelijk om direct in de poulefase in te stromen: het levert de garantie op van drie thuiswedstrijden. Die inkomsten kan Leiden goed gebruiken, want de financiering voor de Europese campagne is nog niet helemaal rond. We hebben wel vertrouwen dat het goed komt.’ Op 28 oktober wordt gestart met een thuisduel tegen Fraport Skyliners en Z&Z speelt vervolgens drie uitwedstrijden op rij, in drie weken tijd. Op papier is Fraport Skyliners de sterkste van het viertal. In de nieuwe opzet van het laagste Europese toernooi doen ook landskampioen Den Bosch en bekerwinnaar Groningen mee. (LD05-08).

4. De poldergemalen Merenwijk en Kanaalweg zijn na een uitgebreide renovatie weer in gebruik genomen. De gemalen werden in 2014 door het Hoogheemraadschap van Rijnland overgenomen van de gemeente. Ze kregen onder meer nieuwe pompen en een nieuwe behuizing voor de elektra. Het gemaal in de Slaaghpolder wordt vervangen door een nieuw exemplaar, dat aan de Floris Versterlaan wordt gerenoveerd. Dit werk begint komend najaar. (LD04-08).

4. Bij Albert Heijn XL aan het Bevrijdingsplein wordt een 24-jarige winkeldievegge betrapt die met volle boodschappentassen zonder te betalen de winkel wil uitlopen. Zij wordt aangehouden door winkelpersoneel en de politie wordt geïnformeerd. Ze plast ter plekke in haar broek en vraagt aan de AH-manager of ze even naar huis mag om een schone broek aan te trekken. Dat mag na achterlating van een telefoon en ID-bewijs. Omdat ze niet terugkomt, gaat de politie naar haar op zoek en vindt haar in de woning van haar vriend. Op het politiebureau krijgt ze na verhoor een winkelverbod voor een jaar en een dagvaarding. (Sl05-08, Dichtbij05-08, LD06-08).

4. In de BplusC-hoofdbibliotheek in de Nieuwstraat exposeert Jan Mulder (89) ouderwets blikken speelgoed in de vitrines en 27 pastelschilderijen. ‘Op dit schilderij staat Hendrik de Tweede die met Eleonora van Aquitanië was getrouwd. Richard Leeuwenhart was hun zoon. Zie je dit bremstruikje op de achtergrond? Dat verwijst naar Hendrik. Hij komt uit het Huis Plantagenet, dat bremstruik betekent’. De expositie is tijdens de openingsuren te bezichtigen. (Dichtbij04-08, WW26-08).

4. Archeologen hebben een antieke mozaïekvloer blootgelegd bij Horvat Kur in Galilea in Israël. De vondst is onderdeel van een synagoge uit de Byzantijnse tijd, tussen de vierde en de zevende eeuw na Christus. Jurgen Zangenberg van de Universiteit Leiden is codirecteur van de opgravingen in samenwerking met de Universiteiten van Bern, Helsinki en het Amerikaanse Wofford College. Het steen voor steen blootleggen van de vondst, noemt Zangenberg ‘erg bijzonder’ en ‘een onvergetelijke ervaring’. Het vloergedeelte verbeeldt een Joodse zevenarmige kandelaar, een menora. Ook staan er drie namen op het kunstwerk, vermoedelijk van invloedrijke inwoners van de stad die destijds bij Horvat Kur bestond. Niet het hele mozaïek is bewaard gebleven. Tijdens een reconstructie van de synagoge na een aardbeving rond 430 na Christus is de voet van een zuil in het kunstwerk geplaatst. De vondst is overgebracht naar het Israël Museum in Jeruzalem voor verder onderzoek en restauratie. In 2017 moet het mozaïek deel uitmaken van een tentoonstelling over synagogekunst. Horvat Kur ligt op een heuveltop ten noordwesten van het meer van Galilea, waar Jezus een deel van zijn leven predikte. Zangenberg begon de opgravingen in 2008. Wetenschappers van de vier universiteiten vonden er al eerder een grote hoeveelheid potten uit de Romeinse tijd en onderdelen van de synagoge, zoals een stenen stoel, restanten van een altaar en een tafel van basalt. De opgravingen leveren belangrijke inzichten op in het religieuze leven in de Byzantijnse periode. (LD04-08, UL11-08).

4. In Leiden-Noord zijn de laatste jaren nieuwe buurten gebouwd en er zijn veel nieuwe mensen komen wonen. Om te zorgen dat oude en nieuwe bewoners elkaar gemakkelijker leren kennen, bedenkt Joehoe Leiden een kunstproject. Bewoners van de wijken Nieuw Leyden, Groenoord, Groenoord-Noord en -Zuid en Noorderkwartier-West zijn uitgenodigd. De eerste reacties op de verspreide folders komen al binnen, zegt Ella Koning, een van de organisatoren, die werkt bij VTV, het activiteitencentrum voor mensen met een beperking aan de Gabriël Metzustraat. VTV doet zelf ook mee, evenals de Vrije School Mareland, de woonvoorziening Ankerplaats en kinderdagverblijf Pollewop. Twee jaar geleden maakte Joehoe Leiden een musical over Leiden-Noord. Ditmaal telt het project vier onderdelen: een buurtband, een fotowedstrijd, een korte film en een groep die vijf etalagepoppen kunstzinnig aankleedt. De resultaten worden vermoedelijk tijdens de Burendag op 26 november gepresenteerd in een grote tent op het plein tussen de Pasteurstraat en het wijkje Nieuw Leyden. (LD04-08).

4. De Leidse forensisch onderzoeker George Maat wil dat het politierapport naar hem boven tafel komt. Maat werd de laan uit gestuurd als medewerker van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) omdat hij tijdens een lezing zonder toestemming foto’s had laten zien van de identificatie van slachtoffers van de ramp met de MH17. In antwoord op Kamervragen zegt minister Ard van der Steur dat Maat aannam dat hij dit soort presentaties zonder toestemming vooraf kon geven ‘in het kader van educatie en voor vakgenoten’, omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen. Volgens CDA-kamerlid Pieter Omtzigt was het wegsturen van Maat overdreven en hij stelt aanvullende vragen. Volgens hem zou een paar dagen schorsing voldoende zijn geweest. Bovendien vindt Omtzigt dat het ingestelde onderzoek naar het optreden van Maat alsnog openbaar moet worden gemaakt. Van der Steur zegt op 11 augustus geen reden te zien voor excuses aan de Leidse forensisch onderzoeker. Maat zou tijdens zijn lezing niet de discretie en zorgvuldigheid hebben betracht die mag worden verwacht van een wetenschapper die politie en justitie adviseert. Omtzigt: ‘Van der Steur verwijt Maat onzorgvuldigheid en was vervolgens zelf onzorgvuldig met een snelle veroordeling’. De CDA’er wijst erop dat een zeker zo geruchtmakende uitspraak van toenmalig minister Frans Timmermans geen gevolgen had. Hij zei daar dat een van de slachtoffers was teruggevonden met een mondkapje. ‘Timmermans zei dat op televisie, terwijl Maat in de veronderstelling was dat hij op een besloten bijeenkomst was’. (RTVW05/12-08, LD06/13-08).

5. Sterrenkundigen uit Leiden hebben mogelijk het oudste sterrenstelsel ooit gevonden. Ze zagen een object van kort (550 miljoen jaar) na de oerknal, toen het heelal nog piepjong was. Het licht van stelsel EGSY8p7 heeft er ruim dertien miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Dat melden de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie en het Amerikaanse Keckobservatorium. Eerder namen ze al een stelsel waar uit de tijd dat het heelal 650 miljoen jaar oud was. Het oude record stond ook al mede op naam van Leidenaren. ‘Dat we nu zo’n grote sprong maken, komt doordat we een innovatieve techniek hebben ontwikkeld’, zegt tweede auteur Ivo Labbé van de Universiteit Leiden. ‘We vonden de stelsels door de kleuren in afbeeldingen van de Hubbleruimtelescoop te vergelijken met infraroodwaarnemingen van de Spitzerruimtetelescoop. Drie kandidaten die we zo het afgelopen jaar hebben geselecteerd, komen bij nader onderzoek op plek 1, 2 en 4 van de wereldranglijst.’ Het sterrenstelsel is niet met het blote oog te zien, maar staat in de buurt van de Grote Beer. Medeauteur Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden: ‘De recordbreker staat bijna precies in dezelfde richting als de vorige waarbij wij in mei betrokken waren. Dat is wel heel toevallig, omdat we verwacht hadden dat ze meer gelijkmatig over de hemel waren verdeeld’. De astronomen gebruikten de krachtige mosfire-infraroodspectrograaf van de Keck I-telescoop op Hawaï. Het succes geeft hoop dat astronomen in de nabije toekomst nog veel meer verre stelsels vinden. (Dichtbij06-08, LD06-08, RTVW06-08, UL11-08, WW12-08).

5. Een 37-jarige Leidenaar wordt met geweld beroofd op de Hofvlietweg. Hij is door zijn overvallers tot stoppen gedwongen, nadat hij op de A4 met een vals matrixbord met de tekst ‘politie volgen’ een Volkswagen Golf achterna reed. Het is nog onduidelijk wat er precies is buitgemaakt. Het slachtoffer, dat met zijn belagers in een worsteling terecht kwam, is na de beroving naar het ziekenhuis gebracht. Hij bleek echter geen letsel te hebben. De man rijdt bij afslag Leiden-Zoeterwoude netjes achter de Golf aan richting recreatiegebied Vlietland. Ter hoogte van ‘t Vogelhoff en het fietstunneltje onder de A4 naar de Hofweg in Zoeterwoude wordt hij tot stoppen gedwongen. Het gebied staat bekend als seksontmoetingsplek. De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden. Er bestaat enige twijfel of het verhaal klopt, omdat er geen getuigen zijn, er niets is buitgemaakt en het slachtoffer geen verwondingen heeft. (Sl06/07-08, Dichtbij06-08, RTVW06/07-08, LD07-08, WW12-08).

5. Het liberale raadslid Juliette Gilissen dringt er in schriftelijke vragen bij B&W op aan de mogelijkheden die nieuwe Wet Natuurbescherming biedt te onderzoeken, ook al moet die nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. De wet geeft meer vrijheid bij het bestrijden van dieren die overlast geven. Dit dankzij een amendement van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema dat het makkelijker maakt om ontheffing te krijgen voor niet-bedreigde dieren. Het amendement werd met ruime steun door de Tweede Kamer aangenomen. Gilissen vindt de meeuwen in Leiden voor veel ergernis, economische schade en gevaarlijke toestanden zorgen. Het VVD-raadslid denkt dat het verstoren of weghalen van nesten en het schudden van eieren effect kunnen hebben. Die maatregelen, die in het plan van aanpak van Leiden, Haarlem en Alkmaar staan, werden in mei door de rechter verboden. In Leiden-Noord, de Stevenshof en de Merenwijk merken bewoners volgens haar dat de containers in de binnenstad ondergronds zijn gegaan. (LD06-08, Dichtbij07-08).

5. Linda de Lange, eigenaresse van de zaken ‘My Style Specials’ en ‘My Style Kidz’ aan de Haarlemmerstraat 239 en 24 neemt het initiatief om klanten een bijdrage te geven in de parkeerkosten. ‘We kunnen voor onze klanten niet de volledige parkeerkosten betalen. Maar iedere klant die meer dan 35 euro in onze winkels besteedt, krijgt 2 euro contant als tegemoetkoming’. Ze onderzoekt of andere, met name kleine zelfstandigen in de binnenstad ook over haar idee willen nadenken en mee zouden willen doen. De Lange verhuisde enkele maanden geleden van Den Haag naar Leiden en zegt verliefd te zijn geworden op de Leidse binnenstad. (Dichtbij05-08, LD06-08, WW12-08).

5. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboud UMC in Nijmegen hebben een malariavaccin ontwikkeld dat zij in 2016 jaar op gezonde proefpersonen willen testen. Het vaccin bestaat uit malariaparasieten die zo verzwakt zijn, dat zij zich niet in mensen kunnen voortplanten, maar het immuunsysteem wel aanzetten tot het produceren van antilichamen. LUMC-onderzoeker Chris Janse heeft goede hoop dat het vaccin volledige bescherming biedt. De twee ziekenhuizen vroegen eind april bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu vergunning aan voor de proef. De ontwerpvergunning is vorige week gepubliceerd. Uit onderzoek bleek dat de parasieten sterven zodra ze in de lever weten door te dringen, zodat het vaccin veilig is. Tropische malaria is een van de ernstigste infectieziekten ter wereld en eist jaarlijks 600.000 levens. Al sinds de jaren ‘60 worden pogingen ondernomen om een vaccin te maken. Vorige week keurde het Europese agentschap EMA het vaccin Mosquirix goed. Dat middel maakt mensen immuun voor één eiwit dat de parasiet nodig heeft om de lever binnen te dringen, maar het voorkomt slechts 30 tot 50 procent van de besmettingen. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Sanaria, waarmee de Leidse parasitologen nauw samenwerken, volgt dezelfde strategie als het LUMC. Sanaria verzwakt de parasieten echter door ze te bestralen. Janse: ‘Bestraal je ze te weinig, dan blijven ze gevaarlijk; bestraal je ze te veel, dan gaan ze dood. Sanaria heeft daarom veel belangstelling voor onze techniek’. (LD05-08).

5. Op het UVS-terrein in de Kikkerpolder krijgen het nieuwe kunstgrashoofdveld en de trainingsfaciliteiten vorm. Nadat de hoofdtribune en de staantribunes uit de jaren zestig gesloopt zijn vormt een berg zand de basis voor de nieuwbouw. Volgens Pieter van Dam, vicevoorzitter en secretaris van UVS, was het complex hard aan vernieuwing toe: ‘Als grootste vereniging van Leiden kunnen nu alle elftallen goed trainen en wedstrijden spelen. Er komt nog verlichting rondom het veld en ook zullen er rond april 2016 nieuwe tribunes langs het veld staan. Een stukje historie verdwijnt, maar de tribune was niet meer veilig en in het kader van de uitbreiding en vernieuwing is dit een noodzakelijke en belangrijke stap’. Ook de entree wordt aangepast en in september begint de bouw van twee sportzalen. (LN05-08, NVH06-08).

5. De oorspronkelijk Leidse, maar tegenwoordig in Voorschoten wonende Rilana Erades is door bondscoach Karin ten Kate geselecteerd voor het WK Darts 2015 eind oktober in Turkije. Rilana, die afgelopen seizoen afsloot als nummer 4 van de Nederlandse ranking, gaat naar het WK samen met Anca Zijlstra uit Brunssum, Karin Krappen uit Vlissingen en Carla Molema uit Veendam. Het is voor Rilana het eerste WK dat ze namens Nederland gaat spelen. Rilana: ‘Een droom komt uit, voor je land spelen is het mooiste wat er is’. (NVH05-08, LN05-08, WW05-08).

5. Zorg- en welzijnsorganisatie Radius heeft het restaurant van zorgcentrum Roomburgh bereid gevonden de eetgroep ‘Profpot’ onderdak te verschaffen. Voortaan is daar om de veertien dagen een gezamenlijke maaltijd. Voor de eerste keer worden 28 deelnemers opgehaald en thuisgebracht. De 77-jarige Janny van der Steen kookte tien jaar in ’t Trefpunt. Begin dit jaar besloot de voormalig thuiszorgmedewerkster ermee te stoppen. Radius dienstencentrum in Zuid Oost verzorgt een warme maaltijd voor mensen in de Professorenwijk die graag af en toe samen eten. (LD07-08, LN12-08).

5. Mariska Paleari (45) richt ruim tien jaar geleden Freebee Map op. Een gratis plattegrond voor toeristen en dagjesmensen, waarvan er in Leiden 150.000 worden uitgedeeld. Inmiddels staan er vijf mensen op de loonlijst van de Alkmaarse en is er in 21 Zuid- en Noord-Hollandse dorpen en steden een Freebee Map te krijgen. De plattegronden worden jaarlijks twee maal vernieuwd. Sinds dit jaar is er ook een mobiele site - m.freebeemap.nl - met wandelingen, evenementen en informatie over bezienswaardigheden. In 2008 startte Paleari met de plattegrond voor Leiden. Er is er ook een voor Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout samen. Toeristen weten meteen waar ze kunnen parkeren of pinnen. (LD05-08).

6. Bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee in de problemen raken tijdens hun oversteek naar Europa, kunnen sinds kort naar Leiden bellen voor hulp. Leidenaren Sjoerd en Louise hebben zich aangesloten bij een internationale alarmcentrale Watch the Med. Aan de hand van de GPS-coördinaten van de vluchtelingenboot zoeken de Leidenaren op internet of er in de buurt van de vluchtelingenboot een schip van de kustwacht vaart dat de vluchtelingen kan oppikken. Het Leidse stel werkt nog maar kort voor Watch de Med, ze hebben nog niet meegemaakt dat er een vluchtelingenboot zonk, wel dat de motor kapot was. ‘Het is dan heel belangrijk om aan de telefoon rustig te blijven’, legt Louise uit. Als mensen in paniek raken kunnen ze aan één kant van de boot gaan staan, waardoor die kan omslaan.’ ‘De adrenaline stijgt zodra de telefoon gaat’, zegt Sjoerd. ‘Tijdens mijn laatste dienst waren vluchtelingen op een Grieks eiland aangekomen en compleet verdwaald. Ze liepen in een bos en het was tussen de veertig en vijftig graden. We proberen dan voor ze uit te zoeken waar de bewoonde wereld is, zodat ze aan water konden komen’. Volgens Sjoerd faciliteert hij geen mensensmokkelaars. (RTVW06-08).

6. Marvelious treedt op in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Het is het nieuwste muzikale project van de Leidse muzikant Rémon Beeftink. Onlangs presenteerde Marvelious het debuutalbum ‘Electric’ in Gebr. de Nobel. Het optreden maakt deel uit van het mini-indoor summer free festival ‘Café Paradiso’. Voorafgaand aan de show van Marvelious spelen The Fiddlers en MiRco. (Sl06-08, Dichtbij06-08).

6 Achter een woning aan de Vlietweg gaat ’s nachts een schuur in vlammen op, voordat de brandweer arriveert. De oorzaak is nog niet bekend. Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. (Sl06-08, Dichtbij06-08).

6. Lezers van Dichtbij, de website en pagina in het Witte Weekblad, kiezen hun favoriete Leidse terras. Er worden 2.416 stemmen uitgebracht. Daarvan gaan er 620 naar winnaar Theehuis de Leidse Hout. Redacteuren Eric Hoenson en Vincent Frequin feliciteren eigenaar Bernard Stöxen met een bos bloemen. Die gaat naar dochter Faye, die wordt ingewerkt om in de toekomst in de voetsporen van haar vader te treden. (WW05/12-08, Dichtbij06-08, LD11-08).

6. De gebouwen op het paardenweitje aan de Buys Ballotstraat moeten worden afgebroken, maar de 39-jarige pony Fred en zijn hooibergje mogen blijven. Dat bepaalt de Raad van State. De gemeente wil het paardenweitje er weg hebben. Zij vindt de ‘ruimtelijke uitstraling’ ervan niet passen in de Professorenwijk. Volgens staatsraad Hennie Troostwijk staan de gebouwtjes er in strijd met het bestemmingsplan. Eigenaar Vebra nv moet ze slopen. De oude pony hoeft niet op stel en sprong weg. Uit het bestemmingsplan zou niet blijken dat daar geen pony mag staan. Een dierenhok is volgens dat bestemmingsplan toegestaan. En bij een dierenhok hoort een dier. Dat er op het weitje nog een pony, een paard en een paar geiten staan, daar houdt de staatsraad in haar uitspraak geen rekening mee. De gemeente had dierenverzorgster Paula Buijn namelijk alleen gelast om de stallen en de bejaarde pony op straffe van een dwangsom te verwijderen. Er volgt nog een definitieve uitspraak in hoger beroep (zie ook 01-09). (LD07/21-08).

6. De net opgerichte stichting De Werkwissel helpt werklozen uit de Leidse regio hun talenten te vinden en vooral zelfvertrouwen te krijgen. ‘Het is zulk dankbaar werk’, vindt Bram van Mil. ‘Als je ziet hoe iemand weer in zichzelf gaat geloven. De helft van de negen mensen die we nu helpen, is academisch opgeleid. Werkloos worden kan je zelfvertrouwen een enorme deuk geven. Daar kom je soms zelf niet meer uit’. Van Mil, zelf loopbaancoach, werkt als een van de twee vrijwilligers voor de stichting en zit in het vierkoppige bestuur. Klanten komen via-via, maar ook de gemeente kan werklozen doorverwijzen als zij extra begeleiding nodig hebben. Van Mil: ‘We hebben geen sancties en moeten geen geld verdienen. We hebben de tijd en rust om iemand te helpen’. Van Mil en zijn collega Ton Snepvangers willen dit jaar dertig mensen onder hun hoede nemen. De Werkwissel kan ook werknemers voordragen aan sponsor Zorg en Zekerheid. ‘Twee van onze mensen gaan er binnenkort op gesprek’. (LD06-08).

7. Voor de schietpartij op 8 juli op de kruising van de Hoflaan en de Telderskade zitten twee Rotterdammers vast, maakt de politie bekend. Een 25-jarige man werd al enkele weken geleden aangehouden door het arrestatieteam. Hij is voorgeleid en blijft van de rechter-commissaris zeker negentig dagen in bewaring. Dat geldt ook de even oude tweede man die een dag daarvoor is opgepakt door het arrestatieteam. Tijdens huiszoekingen bij het duo worden twee vuurwapens gevonden, die het NFI onderzoekt. De recherche denkt met de aanhoudingen een doorbraak te hebben in de oplossing van de schietpartij. Het 47-jarige slachtoffer zonder vaste woon- of verblijfplaats verklaarde dat hij een afspraak had met de twee op de Telderskade. Toen hij daar aankwam, stapten de mannen uit een auto en begon een van hen te schieten. Hij werd één keer geraakt, in zijn kuit (zie ook 08-07). (RTVW07-08, LD08-08, Dichtbij08-08, LN12-08).

7. In de Sparrenrode in de Merenwijk wordt ‘s avonds een auto in brand gestoken. Onbekenden slaan een ruit in en gooien brandend materiaal naar binnen. Even later horen buurtbewoners een harde knal en zien ze vlammen uit de auto komen. De politie neemt het voertuig in beslag voor onderzoek. (Sl08-08, Dichtbij08-08).

7. De 1.394 Leidenaren met postcode 2332 die meespelen met de Postcodeloterij krijgen een gratis barbecue cadeau op het parkeerterrein van Holiday Inn. Wie recht heeft op meer dan twee bbq’s krijgt de rest in punten uitgekeerd voor de speciale Postcode Prijzenshop. Coryfeeën Gaston Starreveld en Wolter Kroes zijn aanwezig. Het gaat in totaal om 1.803 barbecues, die tijdens het zogenoemde HitBingo Zomerfeest worden uitgereikt. Tijdens het evenement wordt het spelletje Zomer HitBingo gespeeld, onder leiding van Starreveld, en worden filmopnamen gemaakt. Patricia uit Leiden drukt bij de drie rondes HitBingo de knop in en krijgt als dank een meet&knuffelgreet met Wolter Kroes. Deze treedt vervolgens op voor rond de 2.000 mensen. Richard Weeda en zijn vriendin Nathalie van Meerbeek hebben een vol rijtje op hun bingokaart en staan met nog een aantal kandidaten op het podium. Als Gaston hoort dat ze al zes jaar verkering hebben, vraagt hij zich hardop af of het dan niet eens tijd voor een huwelijk is. Nathalie is het daarmee eens. Richard schijnbaar ook, want hij gaat op zijn knieën en vraagt Nathalie ten huwelijk, die direct ja zegt. (LD11-08, RTVW03-08, Sl08-08, Dichtbij10-08, WW12/19-08, LN12-08, NVH13-08).

8. Twee jongens trekken een spoor van vernielingen door Leiden. Ze gooien zeker zeven ruiten in. Een bewoonster van de Brillstraat belt ‘s ochtends als eerste de politie met de melding dat twee jongens op een fiets een steen door haar ruit gooiden. De politie kijkt naar de twee uit, maar ze worden niet meer gevonden. Later blijkt dat nog een huis in de Brillstraat is getroffen, evenals woningen aan de Staringkade, Telderskade, Diepenbrockstraat, Dr. Lelylaan en het Jan Paetsplein. (Sl10-08, Dichtbij10-08, LD11-08, LN12-08).

8. In Leiden staan veel brugwachtershuisjes te verpauperen. Als het aan Frank Moerman van de Stichting Brugwachtershuisjes ligt, komt daarin verandering. Hij is gefascineerd door de verfijnde architectuur en de prachtige plekken waar ze staan. Moerman wil de huisjes samen met oprichtster Lotti Hesper een nieuwe functie geven. ‘Zo zorg je er het best voor dat ze mooi bewaard blijven’, zegt Moerman. Dat bewijzen twee voorbeelden. In het huisje op de Marebrug zit een antiekwinkeltje en in dat op de Blauwpoortsbrug bootverhuurder Bootjes en Broodjes. Met name het laatste gebouwtje is uitstekend onderhouden en heeft een functie in de stad. In tegenstelling tot het gebouwtje op de Rijnzichtbrug. De verf bladdert van de gevel, binnen is het leeg, op een ouderwetse telefoon met draaischijf en wat rommel na. Moerman. ‘Zonde dat dit staat weg te rotten. Elke dag fietsen hier heel veel mensen langs. Je kan er bijvoorbeeld een stroopwafelwinkeltje in maken. Dat zou prima lopen, denk ik’. De provincie staat op het punt een onderzoek te laten uitvoeren door de stichting naar een nieuw bestaan voor achttien huisjes, waarvan drie in Leiden (bij de Zijlbrug, de Wilhelminabrug en de Spanjaardsbrug). Dat laatste huisje, met een opvallend koperen dak, biedt volgens Moerman veel mogelijkheden. ‘Het is groot en staat op een prachtige plek. Je zou hier zelfs een mooie horecagelegenheid kunnen vestigen, met een terras beneden aan het water’. Een huisje waarvoor al concrete plannen zijn, staat op de Trekvlietbrug. ‘We gaan het huisje met subsidie van de provincie en Fonds1818 inrichten als informatiecentrumpje over deze trekvaart waar vroeger door paarden getrokken schepen voeren. Met stickers en posters’. (LD08-08).

8. Studentenverenigingen Augustinus, Quintus en SSR stellen dit jaar een grens aan het aantal nieuwe leden. Studentenroeivereniging Njord houdt een loting voor aspirant-leden. Minerva en Catena laten alle nieuwe eerstejaars toe die zich opgeven. Quintus en SSR werken tijdens de El Cid-week met het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, Augustinus heeft een voorinschrijving. Leiden telt naast de grote vijf nog achttien studentenverenigingen. (LD08-08).

8. Galerie Sidac Studio aan de Hogewoerd 77 bestaat twintig jaar. Eigenaars zijn Piet Franzen en Coby van Roijen. Het duo besloot na een latrelatie van tien jaar te gaan samenwonen en vond een geschikt pand aan de Hogewoerd. Dat zat vroeger BAC in, een fabriekje dat pakkingen voor motorblokken maakte. Coby doet vooral de administratieve kant en Piet de artistieke invulling. ‘De eerste jaren richtte ik me op schetsen en ontwerpen. Dat vind ik zelf heel interessant. Het laat zien hoe kunstenaars zoeken, beginnen en ideeën uitwerken’. Leiden mist volgens hem een plek voor actuele kunst, zoals Haarlem de Vishal heeft. Het Centrum Beeldende Kunst is verdwenen en Scheltema doet ook geen tentoonstellingen meer. De formule is nu dat kunstenaars de ruimte kunnen huren voor een tentoonstelling van één weekend. Ter gelegenheid van het jubileum heeft het tweetal alle kunstenaars uit zijn bestand aangeschreven. Meer dan 200 gaven gehoor aan het verzoek om een map te vullen met vijf schetsen.
Hun werk wordt tot en met 23 augustus getoond. De mooiste schetsen heeft Franzen aan de muur gehangen. Zo zijn er ingekleurde etsen van Bert Tas uit Nieuwkoop, kleine acrylschilderijtjes van Molly Ackerman, terwijl Marije Mommers uit Roelofarendsveen koos voor een aantal Leidse locaties. (LD08-08).

8. Zes Leidse gymnastiekverenigingen (Jahn, Nieuw Brunhilde, Groen-Wit, Excelsior, Sportpaleis Atlantis en DOS) willen per 1 augustus 2016 gefuseerd zijn tot Gymsport Leiden. Alleen Brunhilde gaat op eigen kracht verder. ‘We willen de nieuwe organisatie zo aantrekkelijk maken dat ze er niet omheen kunnen’, zegt Jan de Knegt, voorzitter van de koepel van gymnastiekclubs. De fusievereniging telt straks zo’n 2.000 leden. Begin 2016 staat opheffing op de agenda van zes ledenvergaderingen. Besturen zetten deze zomer het licht al op groen door hun handtekening te zetten onder de plannen van de stuurgroep. Leden van de groep hebben, op voorzitter De Knegt na, geen functie bij een van de verenigingen. Vooruitlopend op de fusie komen de turnselecties van Nieuw Brunhilde, Jahn en Excelsior in het nieuwe seizoen al onder de vlag van Gymsport Leiden uit. In de acrobatische gymnastiek is dat al het geval, waarbij nog wel de naam van de eigen vereniging wordt vermeld. Over de krachtenbundeling wordt al gesproken sinds de opening van de nieuwe turnhal aan het Broekplein in de Merenwijk in 2000. Sid Tanja, voorzitter van Sportpaleis Atlantis, stapte een jaar of vier geleden op wethouder Frank de Wit af. Of het niet eens tijd werd voor één grote Leidse gymnastiekvereniging? ‘Daarmee is het in gang gezet’, zegt Tanja. ‘Het is fantastisch om te merken hoe breed gedragen de wens nu is. Zo ver waren we tien jaar geleden echt nog niet. Sommige verenigingen bestaan al honderd jaar. Daar heerst een enorme clubcultuur. Met de sentimenten wordt in de nieuwe organisatie veel rekening gehouden’. Acht werkgroepen stellen de beleidspijlers op. Neem de financiën. De onderlinge verschillen in contributie zijn groot. De stuurgroep stelt op termijn een al dan niet tijdelijk bestuur aan. De Knegt noemt de huidige inrichting van de gymnastiekzalen eufemistisch ‘niet heel goed’, maar verwacht met 2.000 leden een vuist te kunnen maken naar de gemeente. (LD08-08).

8/9. De 17-jarige roeier van Die Leythe Bart Roovers wordt met de Junioren Holland Acht op de olympische baan van Rio de Janeiro wereldkampioen. Een unieke prestatie. In de voorwedstrijden wordt nog ruimschoots verloren van Duitsland. ‘Die race was heel slecht. Niet gelijk en niet collectief. Gelukkig was er gefilmd en konden we zien waar het mis ging. We zijn toen goed op scherp gezet’, aldus Roovers. Voordeel was dat de ploeg nog een herkansingsrace moest roeien, zodat extra ervaring werd opgedaan met de baan. ‘De finale liep precies zoals het moest en zoals in onze beste trainingen’, zegt de Leidenaar. Op 26 augustus wordt de Holland Acht bij Die Leythe gehuldigd en toegesproken door burgemeester Henri Lenferink. Hij zet de ploeg in het zonnetje, maar ook bondscoach Ronald Florijn, de Leidenaar die tweevoudig gouden medaillewinnaar was op de Olympische Spelen. Ook ploegcoach Willem Jan de Widt, die met Njord een aantal keer de Varsity won, wordt in de huldiging betrokken. (LD10/26/27-08, LN12-08).

9. Spelende kinderen worden door een kinderlokker aangesproken in de Merenwijk bij de Flevoweg en aan de overkant van de Gooimeerlaan bij de Ridderspoortunnel. De man vraagt of ze met hem meegaan. Ze zouden dan een snoepje krijgen. Ze lopen naar huis waar de politie wordt ingelicht door de verontruste ouders. Verschillende politie-eenheden zoeken vergeefs de omgeving af. Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar met kort zwart krullend haar. Hij droeg een zwart T-shirt met korte mouwen, een korte bruine broek en had een bril op. (Sl10-08, Dichtbij10-08, RTVW10-08, LD11-08, WW12-08).

9. Tijdens de vierde Romeinse Zondag in Park Matilo in Roomburg staat 200 jaar speuren naar de Romeinse rijksgrens, de limes, centraal. Het publiek kan van alles te weten komen over twee eeuwen archeologisch onderzoek in Nederland. Archeoloog Tom Hazenberg geeft presentaties. Tegelijkertijd laat Erica van Hees, onderzoeker van de Universiteit Leiden, de bezoeker meekijken door een echte microscoop naar Romeinse zaden en hout. Aansluitend hierop kookt Ellis Grootveld Romeinse gerechten. Jong en oud kan er kennismaken met de boogschietsport onder leiding van instructeurs van Sagittatus. De dag wordt georganiseerd door de Stichting Mooi Matilo samen met ondernemers en vrijwilligers. (Dichtbij30-07, LN05-08, NVH06-08, Dichtbij10-08, WW19-08).

10. Een boze bezoeker van de milieustraat aan de J.C. de Rijpstraat mishandelt een medewerker. De man gooit zijn afval in een verkeerde container. Als hij daarop wordt aangesproken, ontsteekt hij in woede en geeft de man een duw. Die komt hard ten val en raakt zelfs even buiten bewustzijn. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Burgemeester Henri Lenferink reageert boos op de mishandeling. ‘Ambtenaren moeten met respect bejegend worden. Ze zijn bevoegd om instructies te geven, ook bij de Milieustraat. Daar moet vanzelfsprekend naar geluisterd worden’. Op 20 augustus houdt de politie in Leiden een 27-jarige man uit Zoetermeer als dader aan. (RTVW10/20-08, Sl10/20-08, Dichtbij10-08, LN12/21-08, LD15-08, Dichtbij20-08).

10. Een winkelcentrum van 4.000 m3 in de nieuwe Zoeterwoudse wijk Verde Vista kan de doodsteek zijn voor de winkelstrip aan de IJsselkade in de wijk Meerburg. Dat betoogt advocaat Coen Geerdes namens Spar Holding bij de Raad van State. ‘Want als de Spar leeg komt te staan, kan slager Henco ook wel inpakken’. Zoeterwoude wil tussen de A4 en de Meerburgerwatering een wijk met 360 woningen, kantoren en een winkelcentrum bouwen. Leiderdorp en Leiden hebben hun verzet tegen de winkels in de wijk opgegeven, maar de Spar en de provincie niet. Het winkelcentrum kan niet bestaan van 360 gezinnen, betoogt Geerdes. ‘In heel Zoeterwoude is volgens onderzoeken nog maar ruimte voor veertig vierkante meter winkel’. Volgens de provincie staat haar detailhandelsbeleid alleen een ‘wijkgebonden winkelcentrum’ toe in Verde Vista. Zoeterwoude zegt met die term niets te kunnen. ‘Kleine centrumpjes wil de provincie ook niet, want die zijn niet levensvatbaar’, zegt Petros Ceelen van de gemeente. De vertraging door het procederen kost Verde Vista tonnen, zegt Phillippe Bocxe van de ontwikkelingsmaatschappij. Die tonnen heeft de gemeente Zoeterwoude nodig om haar bijdrage aan de ondertunneling van de A4 te betalen. (LD11-08).

10. Steenhouder Gillis Nienhuis van BamBam Steenhouwers legt de laatste hand aan de terugplaatsing van de gevelsteen van brandstoffenhandel J.Th. Perquin en Zonen aan het Levendaal 6b. De brandstoffenhandel bestaat al sinds 1958 niet meer en de steen was in de loop der jaren sterk verweerd en daarom de afgelopen maanden in een atelier gerestaureerd. De steen kreeg een zandgeel kleurtje. ‘We vonden verfresten die suggereren dat de steen oorspronkelijk ook die kleur had’, zegt Nienhuis. De kozijnen van de gevel, die nu een schilderbeurt krijgt, worden ook zachtgeel van kleur. De familie Perquin, die de opdracht heeft gegeven voor de renovatie, onthult de steen op 29 augustus officieel. (LD11-08).

10. Delicatessenwinkel Meltem Lekker en Vers is van de Passage verhuisd naar Botermarkt 23. De winkel verkoopt zowel Oosterse als Nederlandse lekkernijen. In 1979 opende Fadil Cengiz een klein kruidenierszaakje met Oosterse cadeautjes en levensmiddelen op Botermarkt 11. De winkel liep goed en verhuisde in 1990 naar een grotere zaak in de Passage. Daar werd het assortiment uitgebreid met vlees, groente en fruit. Sinds 2011 is zoon Atilla (1980) eigenaar: ‘Ik kom als kind al in de zaak. Mijn vader kwam in de jaren ‘60 met zijn broer naar Nederland. Ik ben trots op wat hij heeft bereikt. Hij helpt nog steeds’. In 2013 kwam het pand op Botermarkt 23 vrij, op die plek zat destijds de Australische winkel. ‘We zouden oorspronkelijk al in 2014 verhuizen, maar door verbouwingen was er vertraging. Gelukkig konden we drie maanden in de Burgsteeg terecht. Ik ben trots op de roots van mijn vader, maar ook op die van mijn Nederlandse moeder. Daarom wil ik echte boerenkaas verkopen. Daarvoor ben ik langs alle boeren in de regio gegaan om eerst te proeven’. (LD22-09).

10. Zo’n 3.370 eerstejaars studenten komen naar de Beestenmarkt voor de start van de El Cidweek 2015. De officiële opening, met een vuurspuwer, is in de volle Hooglandse Kerk. Voorzitter William Schrier verwelkomt de nieuwe eerstejaars enthousiast: ‘Alle deuren staan voor jullie open. Vind jouw plek in Leiden of Den Haag en zorg dat je je thuis voelt. Laad je in vijf dagen op van scholier tot volwaardig student!’. Burgemeester Henri Lenferink herinnert aan diverse roemruchte voorgangers van deze nieuwe lichting studenten. ‘Misschien is een van u wel de opvolger van minister-president Mark Rutte die hier in 1985 eerstejaars geschiedenis was. Of bent u de nieuwe beste dj ter wereld, zoals Armin van Buuren die hier rechten studeerde’. Hij krijgt met zijn Leidse inburgeringscursus de lachers op zijn hand: ga in Leiden wonen, leer de Leidse rrr, kom op drie oktober om zeven uur ’s ochtends naar de reveille. En tot slot op vaderlijke toon: ‘Gedraagt u zich in de stad.’ Met een verwijzing naar mondiale zorgen zoals grote vluchtelingenstromen en klimaatverandering roept vicerector Simone Buitenduik studenten op bij te dragen aan een betere wereld. ‘Jullie zijn onderdeel van een nieuwe generatie wereldburgers die die problemen kunnen helpen oplossen. De Universiteit Leiden zal haar best doen om vanuit haar expertise op onderzoek en onderwijs jullie alle kennis en vaardigheden mee te geven die je daarvoor nodig hebt. Je hoeft niet te wachten tot je afgestudeerd bent met het leveren van een maatschappelijke bijdrage die bij jou past. Juist in je studententijd is er zo veel ruimte om te ontdekken en mee te doen’. Daarnaast hoopt Buitendijk dat de nieuwe studenten actief lid worden van de academische gemeenschap. ‘Wij werken samen met de studentenverenigingen om ervoor te zorgen dat gezelligheid en een sociaal leven prima samen kunnen gaan met succesvol studeren volgens het Leidse model’. Opladen ‘Loading…’ is dit jaar het thema. Onder leiding van een mentor verkennen de studenten in groepjes van vijftien de stad, de faculteitsgebouwen en de studentenverenigingen. Na de officiële opening wordt de ‘Leiden Loading Game’ gespeeld op markante plekken in de stad zoals het Van der Werfpark, het Pieterskerkplein en bij de studentenverenigingen waar de groepjes teamspelletjes doen. Hoogtepunt is het Leids Eerstejaars Festival op 13 augustus in recreatiegebied Vlietland. Er is muziek, een informatiemarkt, een ‘cantus’ (zingen en bier drinken) en een diner. Voor busvervoer wordt gezorgd. Eerstejaars onder de achttien mogen geen alcohol drinken. Zij dragen groene polsbandjes. De rode zijn voor achttienplussers. Speciaal voor minderjarige studenten geeft de El Cidcommissie op 12 augustus een alcoholvrije Summer Fresh Party. Er zijn twee sporthallen gecharterd waar El Cidgangers terechtkunnen. De IJshal aan de Vondellaan, waar ruimte is voor 300 studenten en het Universitair Sportcentrum aan de Einsteinweg, waar 600 eerstejaars kunnen slapen. Daarnaast logeren er veel in studentenhuizen. In onder meer de Hogeschool Leiden krijgen vroegkomers een maaltijd aangeboden. Meer dan 700 vrijwilligers, onder wie 500 mentoren, leiden alles in goede banen. De week wordt afgesloten met een champagnebrunch op het Pieterskerkhof en een eindfeest in Gebr. De Nobel. (LD05-06, Sl07/10/12-08, RTVW07/10-08, LD08/10/11/12/13/14/15/18-08, Dichtbij10-08, UL11-08, LN12-08, Mare12-08, WW12/19-08, Sl12-08, NVH13-08).

10. De Hogeschool Leiden heeft de opleiding Communicatie ingrijpend gewijzigd nadat toezichthouder NVAO en de Onderwijsinspectie in 2011 oordeelden dat het niveau ‘zorgelijk’ was. Docent Martien Schriemer en lector PR en Social Media Piet Hein Coebergh schreven een nieuw lesprogramma, dat uitgaat van enkele veelgebruikte bedrijfskundige theorieën die communicatieprofessionals in hun dagelijks werk kunnen gebruiken. Belangrijk onderdeel van de opleiding is dat studenten die theorieën niet alleen toepassen in de beroepspraktijk, maar ook kijken of ze wel kloppen. De afgelopen twee studiejaren hebben vierdejaars communicatiestudenten al volgens het nieuwe curriculum gewerkt voor hun afstudeerscriptie. (LD10-08).

10. De Haagweg gaat om 7.00 uur ’s ochtends dicht voor autoverkeer. Dan begint de ruim 1,7 miljoen euro kostende renovatie van de monumentale Staatsspoorbrug uit 1942. De Staatsspoorbrug is de laatst overgebleven hefbrug van Leiden en ligt tussen de Potgieterlaan en de Rijnzichtbrug. De brug is gebouwd door Stork-Hijsch in Haarlem en herkenbaar aan vier betonnen torens met evenwichtswielen waarover de hefkabels liepen van ongeveer vier meter hoog. Door de opknapbeurt krijgt de brug zijn historische uitstraling terug en een uitneembaar brugdek. Zo kan er in bijzondere gevallen toch een doorgang over het water worden gecreëerd. Bijvoorbeeld om woonboten door te laten die in de spoorweghaven liggen. De Staatsspoorbrug is al jaren in slechte staat. De stalen brugdekplaten laten los, waardoor er trilling- en geluidoverlast optreedt als er verkeer over de brug rijdt. Ook brokkelt het beton van de heftorens af en is de draagconstructie ondermijnd door verregaande roestvorming. In 2014 besloot de gemeente de brug op de monumentenlijst te zetten en te renoveren in plaats van te vervangen. Voor de renovatie heeft Erfgoed Leiden en Omstreken uitgezocht hoe de brug er oorspronkelijk uitzag om hem zoveel mogelijk in de originele staat terug te brengen. Met degelijke betonnen heftorens, opnieuw gevoegde en schoongemaakte muren en dikke kabels die wel aan het brugdek vastzitten. De metalen leuningen en de kasten voor de contragewichten zitten dan weer strak in de lak: groen en metaalgrijs met glimmers. De slagbomen zijn al in 1970 weggehaald omdat ze op ongeregelde tijden zomaar naar beneden klapten. Omdat de heftorens niet stabiel waren, zijn in 1985 de contragewichten - 1.500 kilo per toren - losgekoppeld van het brugdek. Daarmee werd voorkomen dat het mechaniek bij het kapseizen van een toren het brugdek zou vernielen. De brug kan dus niet meer open. Maar dat ging hij toch al zelden of nooit, zegt Rients Anne Slotema van Erfgoed Leiden: ‘Een stukje hierachter, in de buurt van de loodsen van Van Gend & Loos, is in 1878 een stationnetje gebouwd. Dat lag aan een goederenspoor van Leiden naar Woerden. Volgens de toen geldende regels moest ieder station een haven hebben. Toen het Staatsspoorbedrijf het station en de haven overnam, eiste het dat er een beweegbare brug over de haven zou komen. Maar die brug ging ook toen al bijna nooit open, omdat de haven amper werd gebruikt’. Aannemersbedrijf Dekker uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen voert de klus uit. De gebutste metselstenen die passen onder de granieten dekstenen van het brughoofd en de goede verfsoorten zijn al gevonden, wat de juiste voeg is, moet nog worden bepaald. De contragewichten - basaltblokken in metalen kisten - worden uit hun kasten gehaald. ‘En dan moeten de gemeente en Monumentenzorg bepalen wat daarmee gebeurt’, zegt woordvoerder Rick Bleeker van het bouwbedrijf. Het werk wordt in de vakantie uitgevoerd, om zo min mogelijk hinder te veroorzaken voor het verkeer op de Haagweg. Het brugdek moet ook worden vernieuwd, maar dat gebeurt pas in 2016. Historicus Slotema hoopt dat de vijf delen waaruit de brug ooit bestond - voetpad, fietspad, rijbaan, fietspad, voetpad - weer aan elkaar gekoppeld kunnen worden. In de loop van de tijd zijn daar losse bruggen van gemaakt, maar zo was het oorspronkelijk niet. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken. Tijdens de renovatie wordt het autoverkeer omgeleid via de route Dr. Lelylaan-Plesmanlaan en Churchilllaan-Lammenschansweg-Witte Singel. Voor fietsers en voetgangers blijft de brug wel toegankelijk. Omdat renovatie ongeveer twee ton goedkoper is dan vervangen wordt de resterende 197.000 euro later gebruikt voor aanpassingen aan de Churchillbrug (zie ook 21-08). (Gem30-07, Sl05-08, Dichtbij05-08, LD10-08, WW12-08, LN12-08, NVH13-08).

10. De Haagse rechtbank veroordeelt Leidenaar Nico de P. (31) tot vijf maanden celstraf waarvan een maand voorwaardelijk wegens verboden wapenbezit. Het openbaar ministerie eiste twee weken eerder een celstraf van 2,5 jaar omdat hij zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan afpersing en drugsbezit. Medeverdachte Alphenaar Gijs D. (31) krijgt voor harddrugsbezit een straf van één maand, terwijl het OM wilde dat hij tien maanden de cel in zou gaan. Het duo wordt 22 april bij station Leiden Centraal door een arrestatieteam aangehouden. De P. zou in maart een andere Leidenaar met een vuurwapen tot afgifte van 250 euro hebben gedwongen. In de auto waarin het arrestatieteam het duo aanhoudt, vinden de agenten een omgebouwd alarmpistool dat schietklaar is. Verder zou De P. 17 scherpe patronen bij zich hebben en lag er in de auto een partij speed. Volgens De P. was hij het slachtoffer van een valse aangifte. Mensen wilden hem een hak zetten, zei hij tijdens de strafzitting. ‘Sommigen houden van mij en vinden me een topgozer, anderen hebben een bloedhekel aan mij en slepen er van alles bij’. (LD28-07, LD12-08).

11. Lia Zwaan is de nieuwe eigenaar van kledingwinkel De Gelaarsde Kat aan de Nieuwe Rijn 33. De winkel startte in 2001 in de Burgsteeg en verhuisde even later naar de Nieuwe Rijn. Aan de overkant kwam een tweede vestiging, die de naam Scratch kreeg. Zwaan runde al dertien jaar tweedehandskledingwinkel Ratjetoe in de Hogewoerd en had ook ervaring bij onder meer Kaa's. ‘Ik wil merken verkopen die je nergens anders in Leiden vindt, dat is best moeilijk’, zegt Zwaan. (LD11-08).

11. De tweede helft van de Haarlemmerstraat kent een forse leegstand. Winkelier Peter Labrujère erkent dat het stuk tussen de Hema en de Pelikaanstraat niet meer bruist: het barst er van de makelaarsposters en van de lege winkelpanden. Hij vindt toch dat de ‘kilometer koopplezier’ potentie heeft en de kans verdient om er bovenop te krabbelen. ‘Het grote probleem is, dat de huren heel hoog zijn geworden. Als de contracten aflopen, zie je dat ondernemers eruit stappen. Vastgoedeigenaren vragen 80.000 tot 150.000 euro huur per jaar. Dan moet er nog OZB en gas, water en licht betaald worden en de lonen van de winkelmedewerkers. Reken maar uit wat je moet omzetten’. Labrujère ziet veel in gratis parkeren, maar dat is niet de lijn waarop het stadsbestuur zit. ‘In het buitenland zijn er steden die het wél gedaan hebben. Je wil niet weten hoeveel bezoekers er komen en hoe het daar bruist’. Hij denkt dat Leiden aan de vooravond verkeert van grote toeristische groei. ‘We worden toeristenstad nummer twee. De toeristen zijn Amsterdam een beetje zat en zoeken iets anders. Er komt een hele golf nieuwe bezoekers naar de stad. Wij kunnen kwaliteit leveren, we hebben een hele mooie stad met veel historie, met musea, ga maar door. En met een interessant winkelgebied’. Erwin Roodhart van Centrummanagement Leiden verwacht het komende jaar veel van de ‘werkateliers’ waarin winkeliers, vastgoedeigenaren, bewoners en musea praten over de aanstaande nieuwe inrichting van de Haarlemmerstraat. Het gaat volgens hem om de combinatie van openbare ruimte, met winkelaanbod en met activiteiten en marketing. (LD11-08).

11. De 30-jarige Leidenaar Badr M. moet een boete van 250 euro betalen voor zijn facebookpagina Fuck Police Leiden. Dat bepaalt de politierechter. Op die pagina veegde M. begin 2014 de politie in het algemeen en twee Leidse agenten in het bijzonder de mantel uit. Zo zei hij geen traan te zullen laten als de twee agenten iets ergs overkwam. Ook suggereerde hij eens te zullen uitzoeken waar ze woonden en of ze kinderen hadden. Voor het OM voldoende om 60 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf te eisen met een proeftijd van twee jaar wegens bedreiging en opruiing. M. vindt zijn uitlatingen niet beledigend. ‘Op het moment dat het gebeurde, waren ze in mijn ogen racisten. Als ik dat dan opschrijf, is dat geen belediging’. Anderhalf jaar na dato is hij er nog van overtuigd dat de politie hem met racistische motieven oppakte. Hij wil ook van de boete voor belediging af en zegt in beroep te gaan. (LD08/12-08).

11. Wateroverlast in een pand op de hoek van de Rijnstraat en de Hogewoerd leidt tot het oprollen van een hennepkwekerij. Het leegstaande pand was al geruime tijd gebarricadeerd. Volgens pamfletten met politielogo om te voorkomen dat het gekraakt zou worden. De brandweer moet een stuk uit de deur zagen om de politie toegang te verschaffen. De politie schat dat er tussen de 400 en 500 plantjes stonden. Er moet een graafmachine aan te pas komen zodat netwerkbeheerder Liander gas en water kan afsluiten. Vervolgens kan de ruimploeg aan de slag met het weghalen van alle apparatuur en het versnipperen van de wietplanten. (Dichtbij11-08, Sl12-08, LD13-08).

11. De CDA-fractie wil dat de gemeente belastingvoordeel regelt voor de stichtingen die Leidse hofjes beheren. Om te voorkomen dat stichtingen, huurders of de hofjes zelf de verhuurdersheffing moeten opbrengen die het rijk instelde voor sociale huurwoningen. Eerder luidde Stichting Hofjes Diakonie al de noodklok. Probleem van de heffing is dat die geldt voor elke verhuurder van meer dan tien sociale huurwoningen. Dat zijn de meeste van de 35 Leidse hofjes. Volgens het CDA hebben veel hofjes nog altijd de charitatieve of diaconale functie waarvoor ze eeuwen geleden gesticht werden. Het CDA vreest
dat het onderhoud gevaar loopt, wat leidt tot verpaupering en verwaarlozing en mogelijk verdwijning van hofjes. B en W wordt gevraagd de belastingregels creatief toe te passen, zoals verlagen van de WOZ-waarde of compensatie op een andere manier (zie ook 05-06 en 17-09). (Dichtbij12-08, LD12-08, Sl12-08, WW26-08).

11. B en W wijzen bijna alle 188 bezwaren tegen betaald parkeren in de buitenwijken vanaf 2016 van de hand. Vele buurten kwamen in opstand toen het college het plan lanceerde om met uitzondering van de Merenwijk, de Stevenshof, Meerburg en Roomburg overal in de stad betaald parkeren in te voeren. Vooral Leiden-Noord en de Burgemeesters- en Professorenwijk roerden zich. Die wijken liggen net buiten de blauwe zone, maar de bewoners zeggen nauwelijks parkeerproblemen te ervaren. Mensen die in de blauwe zone wonen, zijn, zo bleek uit onderzoek, juist tevreden met de huidige regeling. Maar volgens B en W is uitbreiden van de blauwe zone financieel niet haalbaar. De opbrengst van parkeerbonnen in een gebied met parkeermeters en -automaten gaat naar de gemeentekas, in een blauwe zone gaat de opbrengst van bekeuringen naar de Staat. B en W doen wel een concessie aan de nog te bouwen parkeergarage Kooiplein. Die zou vrijwel leeg blijven, maar er mag straks de eerste twee uur gratis geparkeerd worden. Voorzitter Hein Dijkerman van wijkvereniging Groenoord-Noord noemt het ‘doorgeschoten beleid’. ‘Ten noorden van de Willem de Zwijgerlaan is helemaal geen sprake van parkeeroverlast.’ Het gaat hem niet zozeer om de 50 euro per jaar aan vergunningskosten. ‘Maar waarom moeten we betalen voor een probleem dat er niet is?’ Volgens Robbert Dijkhuis, vicevoorzitter van wijkvereniging Transvaal is het huidige parkeerbeleid in de buurt achter het voormalige belastingkantoor bij het station prima. Als straks overal moet worden betaald, vreest hij weer voor meer parkeeroverlast. ‘Mensen kunnen dan met een vergunning achter het belastingkantoor parkeren. Wat opgeheven was, komt dan weer terug’. In september neemt de raad een definitief besluit over het parkeerplan. (LD13/15-08).

11. De lang verwachte verkeerslichten bij het kruispunt Ommedijksweg-Valkenburgseweg zijn in werking. Het kruispunt is berucht omdat er geregeld fietsers onder een auto terechtkomen. Voor grote vrachtwagens is de rijstrook voor verkeer rechtsaf vanaf de Ommedijkseweg naar de Valkenburgseweg te krap. Ze staan voorgesorteerd op de rijbaan voor rechtdoorgaand verkeer te wachten tot rechtsaf groen licht krijgt. Volgens een woordvoerster bekijkt de verkeersafdeling op 24 augustus wat er precies mis gaat. Meegedeeld wordt dat over enkele weken het asfalt en de definitieve markering worden aangebracht. Die markering is nodig zodat weggebruikers weten waar ze zich moeten opstellen. De extra markering wordt deze week aangebracht. Ook komen er twee gele informatieborden vanaf de rotonde. (LD12/22/26/27-08, Gem26-08, Sl27-08, Dichtbij27-08).

11. Grote consternatie in de Billitonstraat in de wijk de Kooi waar een verwarde 40-jarige bewoner zijn huis in brand dreigt te steken. De politie zet een deel van de straat af en roept een arrestatieteam op om de man uit zijn woning te halen. Hij staat bekend als iemand die geregeld overlast veroorzaakt en gaat nu het hulpverleningscircuit in. (Dichtbij11-08, Sl11-08, LD12-08, RTVW11-08).

12. Na de afsluiting van de fietsenstalling onder de taxistandplaats bij station Leiden Centraal staan er nog zo’n 1.000 fietsen in de rekken, een derde van het aantal plaatsen. De ‘weesfietsen’ worden naar de gemeentelijke fietsopslag aan de Willem Barentszstraat gebracht, een klus die een week duurt. De ingrijpende schoonmaak duurt tot en met 18 augustus. Projectleider Maartje Burger: ‘We hebben er alles aan gedaan om gebruikers in te lichten. Al ruim zes weken staan er borden, afzetlinten, en acht ambtenaren uit de stad vertelden bij de ingangen dat de stalling leeggehaald zou worden. Ook kregen de fietsen drie keer een waarschuwingslabel. De eigenaren mogen hun fiets gratis komen ophalen. Volgens Dirk-Jan de Kreek, assistent-bedrijfsleider van Het Warenhuis, zijn van deze fietsen geen foto's gemaakt, zoals normaal gebeurt. Het zou veel te veel werk zijn voor de vijf werknemers. Na drie maanden worden ze vernietigd door een metaalbedrijf. ‘Opknappen en verkopen in Het Warenhuis, mag helaas niet. Ze moeten weg’. Het liefst zie hij dat ze allemaal worden opgehaald zodat de loods over drie maanden leeg is. Na bekendmaking van de vernietiging komt er veel protest. Doodzonde, is de algemene opinie. De Partij voor de Dieren stelt vragen over deze ‘kapitaalvernietiging’ in een gemeente met ‘duurzaamheidsambities’. Ook de PvdA komt in het geweer. De Weggeefwinkel zegt te willen helpen om nieuwe eigenaren te vinden. Hans Heerebout: ‘Fietsen vliegen bij ons de deur uit. Bijna duizend is misschien heel veel. Maar als we ze weggeven en daarbij een beetje hulp krijgen, dan krijgen we dat best voor elkaar’. Het is volgens hem ook mogelijk om de fietsen aan goede doelen te geven. ‘Ik ken een transportbedrijf dat voor NGO’s spullen naar Afrika vervoerd en daar zelf gratis goederen bij stopt. In Afrika zitten ze om fietsen te springen. Of wat te denken van een club als Gered Gereedschap?’ En Diana Lepelaar die in 2013 in de stad een kunstproject had met zo’n dertig weesfietsen die door even zo veel kunstenaars onder handen waren genomen, heeft inmiddels van Fonds 1818 het verzoek gekregen om nog eens zoiets te doen. ‘Ik kan die fietsen heel goed gebruiken’. Steeds meer initiatieven steken hun vinger op voor enkele honderden weesfietsen die in Leiden dreigen te worden vernietigd. Dat geldt ook voor Ivo Bakker Schut van Benefiets Leiden, die graag meehelpt om de brikjes een nieuwe bestemming te geven. ‘Het is te gek voor woorden om die fietsen naar de schroothoop te brengen. Dit moeten we toch op een chique en creatieve manier kunnen oplossen?’ Benefiets stelt zich tot doel om de fietsen van alle basisscholieren in Leiden-Noord verkeersveilig te maken. Daarnaast heeft het initiatief ook het project ‘een fiets voor niets’. ‘We stellen fietsen beschikbaar voor mensen die er echt geen één kunnen betalen’, aldus Bakker Schut. De sluiting van de fietsenstalling leidt tot een grote drukte in de andere stallingen en er staan ook veel fietsen op straat, zoals bij supermarkt Jumbo op de Stationsweg (zie ook 25-08). (LD13/15/18/19/20-08, Sl17-08, Dichtbij24-08, WW26-08).

12. Een buslijn langs Leidse kennisinstellingen, die in december 2014 zou gaan rijden, ligt volgens gemeente voorlopig in de ijskast. Het plan werd in 2012 gepresenteerd als alternatief voor een deel van de geschrapte sneltram Rijn Gouwe Lijn. Het traject zou lopen van station Lammenschans en de studentencampus daar, langs de universiteitsgebouwen in de binnenstad, naar station Leiden Centraal en het Bio Science Park. Buslijn 37 begint nu op Leiden Centraal en rijdt direct door het Bio Science Park. Politieke partijen als SP, D66 en PvdA reageren verbaasd dat de beloofde hoogfrequente kennislijn er voorlopig niet komt. (LD12-08, WW19-08).

12. De Raad van State haalt een streep door de evenementenvergunningen die de gemeente afgaf voor de vorige editie van de ijsbaan en de kerstmarkt op de Nieuwe Rijn. Ook het gewijzigde bestemmingsplan Nieuwe Rijn, dat de jaarlijks terugkerende evenementen op het water regelt, klopt volgens de Raad niet. Die onderdelen van de uitspraak stellen Rederij Rembrandt in het gelijk. De rederij ligt al jaren met de gemeente in de clinch over het afsluiten van het vaarwater in het centrum tijdens evenementen. Als de gemeente de vergunning en het bestemmingsplan wijzigt, mag de Nieuwe Rijn voortaan drie keer per jaar worden afgesloten met pontons. Voor Koningsdag (maximaal 2,5 dagen), voor Leidens Ontzet (maximaal 2,5 dagen) en voor de ijsbaan (maximaal 38 dagen). De kerstmarkt mag alleen worden neergelegd als de ijsbaan er ook ligt. Eerder besloten B en W al geld te reserveren om deze evenementen vier jaar zeker te stellen. Ondernemers die door de lange afsluiting schade lijden, komen voor een vergoeding in aanmerking. De geleden schade moet wel worden aangetoond. Advocaat Bob van der Veldt meldt dat de rederij en de gemeente het nog steeds niet eens zijn over de compensatieregeling uit 2013. ‘Aan de gesprekken over 2014 waren we in afwachting van deze zaak nog niet eens begonnen. Nu blijkt dat de evenementenvergunningen zijn vernietigd, hebben we het voor 2014 over een volledige schadevergoeding’. De volledige afsluiting van de Nieuwe Rijn, dit jaar op 2 en 3 oktober, komt volgens hem ook in het geding. Volgens de gemeente is de fout in het bestemmingsplan gemakkelijk te repareren. ‘We kunnen nu het aantal evenementendagen op de Nieuwe Rijn simpel wijzigen. Het is één artikel dat we kunnen aanpassen of schrappen. De burgemeester is bevoegd om de evenementenvergunning uit te schrijven, maar afsluiting van vaarwater is een bevoegdheid van B en W. Zo gaan we het nu doen’. Advocaat Van der Veldt hoopt dat er een oplossing wordt gevonden voor het al jaren slepende conflict. ‘De rederij is bereid om te praten’. (Sl12-08, LD13-08, Dichtbij13-08, WW19-08).

12. De Leidse goededoelenorganisatie Sal Terrae heeft in Zuid-Afrika een hiv-aidswelnesscentrum gebouwd met 15.000 euro die beschikbaar is gesteld door Wilde Ganzen. Voorzitter Jos Hemelaar: ‘Het is vergelijkbaar met een servicepunt voor volksgezondheid zoals de GGD bij ons’. Er wordt volgens hem gewerkt aan tips om te voorkomen dat personen constant ziek zijn of overlijden, aan preventie en aan adviezen over medicatie. ‘In een gebied met meer dan een kwart besmette mensen, is zoiets beslist geen luxe, omdat anders de hele samenleving ontwricht raakt’. Het project ligt vlakbij de grens met Lesotho. (LD12-08).

12. De gemeente stapelt sinds 1955 fout op fout met het pand aan De Genestetstraat 2c. Het was een woonhuis en had dat eigenlijk al die tijd moeten blijven. Dat er tegenwoordig met gemeentelijke toestemming een koffiehuis zit, doet daar niets aan af. Nu er klachten zijn over Lounge 54 moet de tent dicht, betoogt gemeentelijke advocaat Lever bij de Raad van State, nadat de rechtbank in november 2014 uitbater Mehmet Demirbag en zijn verhuurder Jan Verbaan in het gelijk stelde. Ook de Raad van State vindt het vreemd dat de gemeente het koffiehuis in een bestemmingsplanswijziging in 2006 opeens bombardeert tot woning, zich beroepend op een kaart uit 1933. Want in het verleden werd het pand al een bakkerszaak (1955) en een koffiehuis (2001). Steeds met gemeentelijke toestemming. Bij de overgang tot koffiehuis schreven B en W zelfs dat dit klopte met het bestemmingsplan. Lever houdt er rekening mee dat de gemeente de zaak weer verliest. Maar hij wijst er op dat Demirbag kleine maaltijden en sterke drank serveert in strijd met de voorwaarden van zijn voorganger. (LD13-08).

13. In het centrum worden vier winkeldievegges uit Rotterdam opgepakt die een enorme berg kleding uit verschillende winkels hadden gestolen. Beveiligers houden de vrouwen in de gaten, omdat ze steeds heen en weer lopen tussen hun auto en diverse kledingwinkels. De kleding zit in een tas die geprepareerd blijkt. Op de Oude Vest worden ze bij hun auto aangehouden. De auto, de tas en de gestolen kleding worden in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op en twee benadeelde winkels leggen het kwartet een winkelverbod op. (Sl14-08, Dichtbij14-08).

14. Tijdens een hevig onweer slaat de bliksem ‘s nachts in bij twee woningen in de Cobetstraat in de Professorenwijk. Dankzij goed functionerende aardlekschakelaars ontstaat er nauwelijks schade en komen de bewoners met de schrik vrij. (Dichtbij14-08, Sl14-08).

14. GroenLinks maakt zich zorgen over de stadsvogels. In 2009 won Leiden nog de Stadsvogelprijs van de vogelbescherming, mede dankzij de natuurvriendelijke oevers in de stad. Maar de laatste tijd daalt het aantal spreeuwen en mussen in Leiden dramatisch. GroenLinks wil dan ook ingrijpen, voordat het te laat is. Uit de tellingen van SOVON en de Vogelbescherming blijkt dat veel soorten stadsvogels nog altijd achteruit gaan. Zo daalt het aantal spreeuwen dramatisch en is er nog geen sprake van herstel van het aantal mussen in stedelijk gebied. GroenLinks pleit er daarom voor dat de gemeente zich opnieuw hard inzet om het aantal vogels te vergroten en wil in kaart brengen wat er op dit moment rondvliegt in Leiden. Ook hoopt GroenLinks dat de gemeente speciale nestkasten wil plaatsen. (LD14-08, Dichtbij14-08, WW19-08).

14. De Lammenschansweg heeft een nieuw asfaltdek tussen de Koninginnelaan en station Lammenschans. De bovenlaag van het oude asfalt is eind juli weggefreest. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen, gebeurt dat ‘s avonds en ‘s nachts. Vanaf 9 augustus werd de klus afgemaakt na een week onderbreking. (LD30-07).

14. Treinreizigers tussen Leiden en Alphen aan den Rijn zijn een uur langer onderweg dan normaal. Op de Lammerbrug aan de Kanaalweg staat een defecte trein en daardoor kunnen er op het traject geen andere treinen rijden. Volgens ooggetuigen zijn er reizigers uit de trein gestapt en naar station Leiden Lammenschans gelopen. De NS meldt op de website dat de storing rond zes uur ‘s avonds is verholpen. De trein blokkeert ook het verkeer op de Kanaalweg. Een dag eerder doet zich een wisselstoring voor tussen station Leiden Centraal en Schiphol die ook voor vertraging zorgt. En weer een dag eerder is het raak tussen de stations Leiden Centraal en Den Haag Centraal. Ook hier is er een wisselstoring. (RTVW12/13/14-08, Dichtbij13/14-08, Sl17-08).

14. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 25 jaar waren er in 2014 in Leiden 128 vrouwen op 100 mannen. De Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn populair omdat zij hier de opleidingen van hun keuze kunnen vinden in de sociale en gedragswetenschappen. Uit CBS-bevolkingsgegevens blijkt dat de jonge vrouwen niet in Leiden blijven: na hun 29ste vertrekken ze weer. Daarmee verschilt Leiden van de vier grote steden in de Randstad, waar vrouwen ook op een leeftijd van 40 en 45 jaar in de meerderheid zijn. Waarschijnlijk zijn er niet genoeg vrouwenbanen. Ook heeft Leiden de krapste woningmarkt van het land. (LD15-08).

14. De Leidse sterrenkundige Ewine van Dishoeck wordt op de driejaarlijkse algemene vergadering in Honolulu op Hawaï gekozen tot president van de Internationale Astronomische Unie van 2018 tot 2021. Tot die tijd maakt zij deel uit van de dagelijkse leiding van de organisatie. Van Dishoeck bestudeert de chemie in het heelal en is de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld. Zij is verbonden aan de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden en aan de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie. In 2000 kreeg zij de Spinozapremie, de ‘Nederlandse Nobelprijs’. In 2012 volgde de prijs Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Dishoek: ‘Het is een enorme eer en uitdaging om de IAU te gaan leiden. Ik zet mij graag in om astronomen uit de hele wereld bij elkaar te brengen, vooral de jonge mensen, en om ons prachtige vakgebied uit te dragen naar het algemene publiek’. Van Dishoeck is al 25 jaar in de IAU (vice)president van diverse werkgroepen en commissies en in de laatste drie jaar president van de divisie Interstellar Matter and Local Universe. Zij wordt de vijfde Nederlandse president in de geschiedenis van de IAU. Landgenoten die haar voorgingen zijn Willem de Sitter (1925-1928), Jan Hendrik Oort (1958-1961), Adriaan Blaauw (1976-1979) en Lodewijk Woltjer (1994-1997) (zie ook 12-09). (LD15-08, UL18-08, Mare03-09).

14. Annemieke Dubbeldeman (34) wordt op haar zestiende vegetariër. Inmiddels schrijft ze als culinair redacteur voor Vegatopia. De site voor vegetariërs en andere kookgekken bestaat twintig jaar. ‘We geven kookliefhebbers tips over bijzondere kookproducten en inspireren ze met lekkere recepten. Ik schrijf nu tien jaar voor de site. Het is heerlijk om te doen’. De liefde voor Italiaans en vegetarisch eten begon al vroeg bij de Leidse. Annemieke mist het vlees niet. ‘Het is fijn dat mijn man en twee kinderen ook vegetariër zijn. Mijn jongens koken vaak enthousiast mee. Dat werpt zijn vruchten af. Ze eten bijna alles’. Het grootste kookproject van Annemieke was het kookboek van Vegatopia dat in maart verscheen en dat ze samen met haar mederedacteuren maakte. ‘Ik heb alle styling en fotografie gedaan. En er staan elf recepten van mij in’. Voor de fotografie struinde ze heel Leiden af. ‘Ik heb veel servies uit mijn eigen kast gebruikt, heel mooie handgemaakte borden in allerlei kleuren. Van de Leidse kookwinkel Oudshoorn mocht ik ook het een en ander lenen.’ Annemieke heeft ook haar eigen foodblog; Rozemarijn. (LD14-08).

((CV. 14 Anneke Knaap (81) is het oudste lid van studentenvereniging Catena. Zij zit in de zomer vaak tot diep in de nacht met de studenten voor haar huis in de Kolfmakersteeg aan tafel te scrabbelen, te praten en te drinken. De tafel staat dan vol met bier en asbakken. Er staat altijd een wodka-jus bij voor Anneke zelf, haar lievelingsdrankje. Ze strijkt meestal pas tussen half een en een uur 's nachts neer in de rookruimte als de studenten op haar terras zitten. ‘Ik sta altijd om 7 uur op, hoe laat ik ook naar bed ga’. Knaap werd in 1975 lid van Catena. ‘Ik heb nooit gestudeerd. Ik woonde in de jaren '70 in Voorschoten met mijn man en drie kinderen. Mijn huwelijk stond toen al op springen. We waren lid van de NVSH en op die bijeenkomsten kwam ik student Adriaan Hendriks tegen, hij was toen voorzitter van Catena. Adriaan was 21 jaar en 1 meter 95 lang, en ik was al 38 en ben maar 1 meter 62. Hij werd verliefd op mij en wilde met mij samen zijn. Voor je gevoel kan dat niet, maar het is toch gelukt. Adriaan studeerde geschiedenis. Anneke scheidde en ging met Adriaan samenwonen in de woonkamer en slaapkamer van het Catenapand. Ze kookte ook geregeld voor de leden. Dat doet Anneke nog steeds. Het stel kocht in 1978 het huis aan de overkant van Catena, waar zij nog steeds woont. In 1991 trouwde het stel na twintig jaar samenwonen. Drie jaar later, in 1994, overleed Adriaan aan longkanker. Haar passies zijn scrabbelen en klaverjassen. Dat laatste doet ze elke zondag met een ander oud-Catenalid op leeftijd. In 1984 maakte ze deel uit van het team dat het werelduurrecord klaverjassen verbrak: 85 uur en 39 minuten. (LD14-08, RTVW21-08)).

14. Het voormalige wolpakhuis aan de Herengracht 36 heeft een nieuwe bestemming. Peter Krouwel, oprichter van Streetlife, een internationaal ontwerpbureau van straatmeubilair, vestigt er zijn nieuwe hoofdkantoor. Krouwel kocht het gemeentelijk monument van bijna 3.000 m2 begin dit jaar voor 1.135.000 euro. Het huidige pand van Streetlife aan de Oude Singel 144 is te klein geworden. Het pand aan de Herengracht is gebouwd in 1929 en bestaat uit vier etages. Het werd gebruikt als pakhuis door de ‘Leidsche Textielfabrieken Gebroeders Van Wijk & Co N.V.’, dat van 1795 tot 1957 dekens, breigarens en sokken fabriceerde. Daarna gebruikten museum Boerhaave en Naturalis het tot 2009 als opslagruimte. Op tijdelijke antikraakhuurders na stond het door de Leidse architect Buurman ontworpen pand sindsdien leeg. De stalen draagconstructie, horizontale ramen in de stenen gevel en de Italiaanse, gebogen gewelfplaten maken het pakhuis van bijzondere bouwhistorische waarde en zorgde voor een status als gemeentemonument. In 2010 werd het pand kort bezet door krakers. Streetlife stelt het eenmalig open tijdens de open monumentendagen op 12 en 13 september. De functie als voormalig pakhuis uit de hoogtijdagen van de Leidse textielindustrie, sluit aan bij het thema ‘Kunst en Ambacht’ dat de monumentendag dit jaar draagt. ‘Het pand heeft een bijzondere jaren 20-bouwstijl, dat willen we graag behouden in de verbouwingsplannen’, zegt een woordvoerder van het bedrijf. (LD14-08).

15. Nederlandse jongeren hebben tegenwoordig geen moeite meer met Japan. Het oorlogsverleden speelt bij hen geen enkele rol. Het gevaar zit eerder in het nationalisme in het Verre Oosten. Japandeskundige Ethan Mark van de Universiteit Leiden is uitermate optimistisch over hoe de meningsvorming in de westerse wereld en in Nederland zich ontwikkelt. Natuurlijk beseft hij dat 15 augustus, zeventig jaar na de capitulatie van de Japanners, voor veel oudere landgenoten een gevoelige datum is. Ook nu bijvoorbeeld autofabrikant Mitsubishi in de VS enkele weken geleden excuses heeft gemaakt aan voormalige Amerikaanse dwangarbeiders, blijft het knagen. ‘Hier op de universiteit zie ik alleen maar jongeren die heel nieuwsgierig zijn en alles willen weten over de Japanse taal en cultuur. Meer zorgen maak ik mij over het nationalistische tromgeroffel in en rond Japan. In China, Korea en andere landen groeit de weerzin. Het oorlogsverleden is een politieke voetbal geworden. Het is een foute dynamiek die niet uitnodigt om de dialoog aan te gaan over dit gevoelige onderwerp’. (LD13-08).

((CV 15. Arjan Stam (55) is directeur incidentenbestrijding bij de Brandweer Hollands Midden. Maar ook leider van het Nederlandse USAR-team, dat bij rampen wordt uitgezonden om mensen te redden. ‘Als kind had ik helemaal niet de droom om brandweerman te worden. Ik werkte bij energiebedrijf EBR, toen ik voor de bedrijfsbrandweer werd gevraagd. Daar is het vonkje overgeslagen. Ik was al 31, toen ik een open sollicitatiebrief schreef naar de vrijwillige brandweer van Oegstgeest. Al vrij snel ben ik de opleiding voor bevelvoerder gaan doen. Na anderhalf jaar ging de commandant weg en werd ik zijn plaatsvervanger. Niet veel later werd ik beroeps in Leiden en een jaar of tien geleden ben ik gevraagd als leider voor het USAR-team. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Dat is zo verschrikkelijk mooi. Er zijn niet veel mensen die dat mogen. Natuurlijk is het zwaar en kom je een hoop ellende tegen, maar de basis is het besef dat je met z'n allen iets bijzonders aan het doen bent. Die motivatie drijft mij. Nee, ik heb gelukkig nooit een collega verloren, maar er zijn wel een paar brandweermannen zwaar verbrand geraakt bij een brand bij een auto- en schoonmaakbedrijf aan de Flevodwarsweg. Na dat gebeuren heb ik een zoektocht - het was bijna een kruistocht - gehouden naar de oorzaken. Om te leren. De Arbeidsinspectie heeft laatst ook kritiek op ons geleverd, dat we lang niet alle zaken goed voor elkaar hebben. Die kritiek is op zich terecht. Maar het gaat ook om dingen waarvan ik denk: geef nou meer aandacht aan andere risico's! Als je na zo’n USAR-missie terug bent in Nederland, verwondert het je iedere keer weer waar mensen zich hier druk over maken. We staan voor een ingrijpende operatie. Een aantal vrijwillige kazernes wordt opgeheven. We krijgen een nieuwe kazerne aan de Schipholweg. De kazernes die verder weg staan, zoals Valkenburg, blijven gewoon bestaan. Die sluitingen zijn onontkoombaar, want we moeten bijna twee miljoen bezuinigen. Ik weet hoe bezielend die vrijwillige brandweerlieden bezig zijn. Ik snap dat het voor die mensen verschrikkelijk lastig en vervelend is. Heel triest. Het enige dat ik hoop is dat de meesten voor het korps behouden blijven en een functie in de nieuwe kazerne willen. We hebben bijna 400 man op kantoor en in de beroepskazernes, 1.150 vrijwilligers in 47 kazernes. Een beroepsbezetting rijdt binnen anderhalve minuut de poort uit, vrijwilligers binnen drie, vier minuten na de alarmmelding. Binnen vijf minuten na alarmering hebben we een ongekende slagkracht, die geen enkele andere organisatie in Nederland ons nadoet’. Stam is getrouwd met Ingrid, heeft een dochter (Anouk, 22) en een zoon (Wessel, 20) en woont in Leiderdorp. (LD15-08)).

15. De Leidse universiteit is vijf plaatsen gezakt op de prestigieuze Academic Ranking of World Universities. Op deze ranglijst staan de 500 beste universiteiten ter wereld. Leiden stond vorig jaar nog op plek 77, maar moet het nu doen met de 82ste plaats op de lijst. De Leidse universiteit heeft op de ranglijst bijna stuivertje gewisseld met de Rijksuniversiteit Groningen. Die staat nu op plek 75, vorig jaar was dat nog 82. De Universiteit Utrecht is voor de dertiende keer uitgeroepen tot beste van Nederland op de 56ste plaats. De Vrije Universiteit in Amsterdam staat 98ste. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science publiceerden, en het aantal wetenschappelijke onderscheidingen als de Nobelprijs en de Field Medal (de ‘Nobelprijs voor de wiskunde’) voor medewerkers en afgestudeerden. Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. Ook worden rankings per onderzoeksveld gepubliceerd. De Universiteit Leiden staat in de top-100 voor het onderzoeksveld Clinical Medicine & Pharmacy (31). Ook voor een (beperkt) aantal disciplines wordt een ranglijst opgesteld. Hierin staat Leiden voor Physics op plaats 51-75. In oktober 2014 werd Leiden nog tot de beste Nederlandse universiteit uitgeroepen door Times Higher Education magazine. (RTVW15-08, UL18-08, LD20-08).

15. Kapitein en nar August Dirks is na een reis van tien jaar door Europa terug in Amsterdam met zijn Ship of Fools. De geboren Leidenaar geeft met zijn gezelschap tot en met 23 augustus voorstellingen op zijn blauwe schip, met voorop een enorme vork en lepel bij het NDSM-terrein. Eind jaren tachtig kocht hij voor 50.000 gulden het schip Azart. Deze zeilende haringlogger, de SCH 4, is in 1916 in Alphen aan den Rijn gebouwd. Voor Dirks werd de boot zijn huis en tevens varend theater. ‘We zijn een varende vrijstaat en leven van de opbrengsten van de voorstellingen. Hier in Amsterdam spelen we The World Upside Down, het verhaal over Peer Gynt. Maar tijdens Sail spelen we iedere middag ook theatrale speurtochten door het schip’. Daarna komen Scheveningen en Vlissingen aan de beurt. De vrijwilligers vormen een kunstenaarskolonie: ‘Een schip vol jonge en oude narren’. (LD12-08).

15. De politie vindt in een huis aan de Haarlemmerstraat tien gestolen mountainbikes. Een agent zag in zijn vrije tijd iemand bij het huis sjouwen met een dure fiets. Op datzelfde moment deed iemand aan het bureau aangifte van fietsendiefstal. De politie is op zoek naar andere eigenaren die geen aangifte hebben gedaan. (RTVW16-08, Sl27-08).

15 Op 89-jarige leeftijd overlijdt kapper Nico Bosman. Hij was de bekende speaker bij basketbalwedstrijden van Parker Leiden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Echtgenote Leni zei in 2008: ‘Nico spreekt makkelijker voor 1.000 man dan voor twee’. Bosman haalde met zijn enthousiasme ook grote sponsors binnen. Hij richtte de supportersvereniging op, stelde een ‘erkentelijkheidsprijs’ in voor vrijwilligers en bracht entertainment naar de Vijf Meihal. (LD18/19-08, LN26-08).

15. Spandoeken aan de gevel van vrijplaats Multipleks, het oude gekraakte kantoorpand aan het Schuttersveld, melden dat kraken doorgaat. De gemeente is overeengekomen dat de krakers uiterlijk op 24 september het pand vrijwillig verlaten. Vrij snel daarna wordt begonnen met asbestsanering en vervolgens met de sloop van het oude kantoorpand, onderdeel van het zogeheten Rijnsburgerblok waar vanaf mei 2016 een nieuw woon-, winkel - en kantoorcomplex wordt gebouwd. Ondanks de afspraken gaat een kort geding op 19 augustus over de ontruiming toch door. Volgens de gemeente uit voorzorg als er na 24 september andere mensen in het pand zitten. ‘Dan kunnen we zo nodig alsnog tot ontruiming overgaan’. Het podium in het kraakpand is voor de laatste keer gevuld met zo’n 130 muziekliefhebbers. Na zo'n 8,5 jaar sluit SUB071 zijn deuren. De slotakkoorden zijn van de Leidse band Crustenunie, punkband M.D.C. en de Rijnsburgse band Kru$h. ‘Ik ging hier met gemengde gevoelens naar toe’, zegt Kees van Duijn uit Katwijk. Hij zit samen met zijn dochter achter een formicatafeltje bij de ingang en geeft de mensen die binnenkomen een stempel op hun hand. ‘Ik ga een toffe avond tegemoet, maar het is ook een afscheid’. In 2006 werd het gebouw (destijds eigendom van projectontwikkelaar Ronnie van de Putte) na jaren leegstand gekraakt. Krakers maakten er woonruimten en de vrijplaats Multipleks in. Niet veel later, in 2007, volgde ook een concertzaal: SUB071. Inmiddels hebben er naar schatting ruim 1.000 bands opgetreden. Organisator Marcel van Schooten: ‘Het wordt gewoon een leuke avond. Het nare gevoel komt morgen wel’. (LD18/19-08, RTVW18-08).

16. Het Nederlands basketbalteam van bondscoach Toon van Helfteren wint de oefenwedstrijd tegen Portugal in de Vijf Meihal voor 1.500 toeschouwers met 82-57. Twee dagen eerder wordt van Groot-Brittannië gewonnen met 69-63. In de definitieve selectie ontbreekt de onlangs naar ZZ Leiden verhuisde Thomas Koenis. In de voorgaande oefenduels, met uitzondering van een van de twee wedstrijden op IJsland, was de verdediging goed verzorgd, maar bleef de beloning daarvoor vaak uit, omdat het team zo moeizaam wist te scoren. Oranje speelt nog toernooien in Estland en Griekenland voordat het EK in Zagreb begint. (LD15/17-08, RTVW18-08, NVH18-08, WW19-08, LN19-08Sl20-08).

16. De 58-jarige Ruut Boogaard wordt vermist vanaf de Meidoornstraat. Boogaard is door ziekte sterk vermagerd en verzwakt. Hij is lopend weggegaan in onbekende richting. Boogaard is brildragend en heeft kort blond haar. Hij draagt een grijze blouse met korte mouwen en een draak op de rug. Ook heeft hij een blauwe spijkerbroek aan. (Sl16-08).

16. Pastoor Jeroen Smith van de Lodewijkskerk aan het Steenschuur zegent in de kerktuin een speelkasteel in dat is aangeschaft door een groep jonge gezinnen die de kerk geregeld bezoeken. Tijdens de missen was er al een kapel met een speciale glazen wand afgezet voor deze families. Daar is nu het ravotbouwwerk bijgekomen, dat gebruikt kan worden als de ouders na de mis koffie drinken. Muzieklessen zijn de volgende aangekondigde stap om de jeugd bij de parochie te betrekken. (LD18-08, NVH18-08, LN19-08).

17. Een noodaggregaat van netbeheerder Alliander veroorzaakt veel ergernis bij bewoners van de Rooseveltstraat. Het voorziet drukkerij De Bink tijdelijk van stroom en maakt veel herrie. De plaatsing is door Alliander niet van tevoren aangekondigd. Buurtbewoner Jaap Hoogbruin: ‘Je hoort overal in huis lawaai en ik heb niet goed kunnen slapen. Een raam open zetten kan echt niet’. Het aggregaat is geplaatst vanwege werkzaamheden in een nabijgelegen transformatorhuisje. Alliander laat weten de overlast te betreuren: ‘We proberen het geluid zo snel mogelijk te dempen’. (LD19-08).

17. Leidenaren kunnen de website kiesjedocent.nl gebruiken om een keuze te maken uit 22 kunstdocenten die actief zijn in de stad. Van een leraar piano of saxofoon tot Afrikaanse dans en portretten boetseren. Allard Bentvelsen, is initiatiefnemer van het platform: ‘De afgelopen jaren zijn steeds meer muziekscholen en kunstcentra gesloten of ingekrompen. Veel docenten zijn noodgedwongen als zelfstandige aan de slag gegaan, waardoor het aanbod is versnipperd. Voor cursisten is het lastig om de juiste docent te vinden en veel docenten hebben moeite om voldoende cursisten te vinden’. Docenten kunnen zich via de site gratis registreren. (LD19-08).

17. Het project ‘Huren in de Rijnbocht’ tussen het Utrechtse Jaagpad en de Hoge Rijndijk krijgt steeds meer gestalte. Volgens ontwikkelaar Syntrus Achmea begint de inschrijving voor de 36 vrijesectorhuurwoningen in het eerste kwartaal van 2016. De prijzen liggen boven de liberalisatiegrens van 710 euro per maand. Wethouder Paul Laudy: ‘Het zijn woningen waaraan we in Leiden behoefte hebben: mooie huurwoningen voor mensen met een middeninkomen, op steenworp afstand van het centrum en de A4’. Er zijn 2-, 3-, en 4-kamerappartementen, het aantal vierkante meters ligt tussen 65 en 100. Er is een parkeergarage van 2.000 vierkante meter. De acht gezinswoningen hebben een tuin (zie ook 16-02). (LD17-08)

17. Het aantal eerstejaars dat tijdens El Cid lid wordt, stijgt ten opzichte van vorig jaar met zes procent. De grote vijf verenigingen Minerva, Augustinus, SSR-Leiden, Catena en Quintus krijgen er 1.443 leden bij. Dat is ruim veertig procent van alle eerstejaars die deelnamen aan de kennismakingsweek. Minerva is dit jaar het populairst: 422 eerstejaars worden lid. Frédérique Richert van Minerva: ‘Dit is sinds 1991 het grootste aantal aanmeldingen’. Augustinus krijgt er 389 leden bij. De ledenstop bij deze vereniging, ingevoerd vanwege de capaciteit van het pand aan het Rapenburg, belemmert meer mensen lid te worden. Voorzitter Felix Quartero is tevreden en stuurde naar winnaar Minerva namens zijn vereniging een bloemetje. Jarenlang was Augustinus de grootste onder de eerstejaars, wat leidde tot een vriendelijke rivaliteit. Augustinus is de grootste Leidse studentenvereniging met 1.900 leden. Minerva telt er ongeveer 1.750. Ook Quintus staat in de belangstelling. 265 eerstejaars, dertig meer dan vorig jaar, schrijven zich aan de Boommarkt in. Catena, de kleinste van de grote vijf, schrijft er 116 in. Bij SSR-Leiden zijn van de 207 nieuwe leden er 112 man en 95 vrouw. Praeses Ashley Degryse vermoedt dat dit komt doordat SSR-Leiden altijd een hoger percentage bètastudenten aantrekt. Naast de grote gezelligheidsverenigingen worden bij de studentensportverenigingen, zoals de roeivereniging Njord, de religieuze en de internationale studentenverenigingen ook altijd nog een groot aantal eerstejaars lid. Bij Njord zijn dat er ruim 300. (LD17/19-08, Sl17-08).

17. Bewoners van het seniorencomplex op de hoek Kennedylaan-Beethovenlaan moeten straks honderd meter lopen om hun afval kwijt te kunnen. Johan Kroonwijk: ‘Ik ben één van de jongsten hier, de oudste is halverwege de negentig. We wonen allemaal nog zelfstandig, maar iedereen mankeert wel iets. Dan is zo’n stuk lopen naar de container gewoon te veel gevraagd’. Wettelijke regels zeggen dat de afvalcontainer maximaal 150 meter lopen mag zijn. Hij hoopt dat de gemeente beide containers aan de Beethovenlaan in stand wil houden. Op die plek kan geen ondergronds exemplaar geplaatst worden omdat er volgens de gemeente leidingen in de weg liggen. Kroonwijk die bij de gemeente werkte en zich onder andere bezig hield met ondergrondse leidingen, ontkent dat. De gemeente reageert: ‘De een wil die container juist niet voor zijn deur en de ander wil hem graag dichterbij. In bijna alle gevallen is het gelukt om zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen’. (LD17-08).

17. Jeroen Spijker betrekt binnenkort een nieuw beeldhouwatelier aan de Ter Haarkade 1. Daar zijn al meer ateliers van Leidse kunstenaars en studio’s van muzikanten en theatermakers gevestigd. (Unity17-08).

17. Een vloot van zo’n 65 voormalige bedrijfsvaartuigen doet Leiden aan op weg naar Sail Amsterdam. De wat grotere schepen komen via de Rijnzichtbrug, de Spoorbrug en de Rembrandtbrug de stad binnen, de kleine platbodems komen vanuit het noorden. De passage bij molen De Put levert spectaculaire plaatjes op. De circa 30 zalmschouwen krijgen een ligplaats aan de Beestenmarkt en de ongeveer 35 slepers en luxe motorschepen meren aan in de Historische Haven aan het Kort Galgewater. Een deel legt bij de Morspoort en de Zeevaartschool aan. Een dag later varen de zalmschouwen in een vlootschouw over de Nieuwe Rijn, langs het Stadhuis via de Herengracht naar de Haven en via de Schrijversbrug bij de Zijlpoort de stad uit naar Amsterdam. De overige schepen varen via de Rembrandtbrug, de Spoorbrug en de Rijnzichtbrug om de stad heen en gaan vervolgens via de Kaag naar Haarlem. Ondanks de regen trekt de aankomst zo’n 400 belangstellenden. ‘Vorig jaar al kwam een groep schepen van de vereniging voor historische vaartuigen naar Leiden’, aldus Conny Broeyer, bestuurslid van de Leidse Historische Haven. ‘Toen kregen we de vraag of ze dit jaar naar Leiden mochten komen onderweg naar Sail. Daar heeft onze stad mee ingestemd.’ Leiden ziet in het bezoek een goede gelegenheid voor promotie van de stad. Alle schippers krijgen bij de officiële ontvangst door locoburgemeester Paul Laudy een wit-rode vlag met de tekst ‘Leiden stad van ontdekkingen’. Met het vriendelijke verzoek het dundoek te laten wapperen tijdens het vervolg van het reis. Petro Leeuwis, een van de organisatoren, is schipper-eigenaar van de Res Nova (105 ton), een van de grootste schepen die aanlegt. Zijn schip werd in 1915 gebouwd in Gouderak (ZH) en vervoerde in bijna honderd jaar van alles, zoals zand, grint, stukgoed en suikerbieten. ‘Het is een echt schip, geen replica’, zegt Leeuwis. ‘Die grote deuk daar, die is nog van het bombardement in Bruinisse waar de boot in 1943 lag’. De NOS meldt eerder dat de boten niet naar Leiden komen, omdat de vaarroute versperd zou zijn vanwege de omgevallen kranen in Alphen aan den Rijn. Broeyer: ‘Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt. Ze zijn gewoon omgevaren’. Het vertrek wordt de volgend ochtend vertraagd wegens een technische storing bij een van de slagbomen van de Rijnzichtbrug. Het euvel is na een klein uur verholpen. (Sl11/17-08, LD14/18/19-08, Dichtbij17-08, NOS17-08, RTVW17-08, NVH18-08, LN19-08).

17. Bijna een vijfde van de medewerkers van de Universiteit Leiden moet zo hard werken, dat zij ‘s ochtends moe opstaan. Bijna de helft vindt dat zij ‘heel veel werk doen’ en ‘erg snel moeten werken’. De werkdruk ligt hoger dan bij de gemiddelde werknemer, blijkt uit de nieuwste Personeelsmonitor. Ook piekeren veel docenten en ander personeel ‘s avonds thuis nog over het werk - ze nemen het met zich mee. Toch verzuimen ze weinig, en is het personeel ook ‘tevreden, betrokken en vitaal’. Veel medewerkers klagen wel dat er veel wordt geroddeld. Het college van bestuur kondigt aan daartegen gericht actie te ondernemen na onderzoek. De Universiteitsraad vindt meer onderzoek naar de werkdruk noodzakelijk. Dat zou de faculteit Sociale Wetenschappen kunnen doen. Die zou ook oplossingen kunnen aandragen. (LD18-08).

17. In Leiden werden in 2014 1.303 kinderen geboren. In de tien voorgaande jaren fluctueerde het aantal geboorten sterk. In 2006 waren het er 1.417, het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. In 2013 werd met 1.252 het kleinste aantal kinderen geboren sinds 2004. In vergelijking met de omliggende gemeenten werden er in totaal in Leiden veruit de meeste kinderen geboren. Voorschoten volgt met 235 geboorten. In Zoeterwoude werd het minst aantal kinderen geboren: daar kwamen 74 baby’s ter wereld. Relatief werden de meeste kinderen in Oegstgeest geboren: per 1.000 vrouwen 47,7 baby’s. In dit rijtje staat Leiden onderaan met 38,4 geboorten per 1.000 vrouwen. (Dichtbij17-08).

17. 47 aspirantleden van studentenvereniging Minerva helpen in Loenen bij het onderhoud aan het Nationaal Ereveld. Het is de laatste rustplaats van circa 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. De studenten helpen met het ophogen van de graven, harken van de paden en het snoeien van het groen. Ook kleuren ze de vervaagde grafstenen opnieuw in. Het werk maakt deel uit van de kennismakingstijd, beter bekend als ontgroening. Minerva wil benadrukken dat ze een sterke band met de Tweede Wereldoorlog heeft. Een aantal leden zat tijdens de oorlog in het studentenverzet. In Loenen liggen 85 studenten begraven die bij conflicten om het leven kwamen. (LD21-08).

17. Nederland moet opdracht geven voor een grootschalig onderzoek naar de oorlog die ons land heeft gevoerd in de voormalige kolonie Nederlands-Indië. Dat zegt directeur Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Nederlandse militairen gebruikten structureel en extreem geweld tegen de Indonesiërs, blijkt uit nieuw onderzoek. In zijn boek ‘Soldaat in Indonesië, 1945-1950. Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ trekt Oostindie die conclusie. In de onafhankelijkheidsstrijd kwamen volgens een grove schatting 100.000 Indonesiërs om en bijna 5.000 Nederlandse militairen, naast een hoger, maar onbekend aantal Europese burgers. Oostindie: ‘Wij onderzochten 700 gepubliceerde getuigenissen van circa 1.400 soldaten, zoals dagboeken, correspondenties, memoires en biografische schetsen. Ruim 100.000 bladzijden tekst. In die documenten stuitten we op zo’n 700 afzonderlijke gevallen van oorlogsmisdaden. Als je dat extrapoleert, dan vrees ik dat je, met vele slagen om de arm, eerder in termen van enkele tienduizenden dan duizenden gevallen zou moeten denken. Over de hele periode dienden er immers 220.000 militairen aan de Nederlandse kant. Er zijn er ook die expliciet aangeven dat zij zich verzetten tegen grof geweld, of achteraf spijt hebben van het optreden van de krijgsmacht. Het beeld is heel gemêleerd. In 2012 pleitten het KITLV, het NIOD en het NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) al voor een breed onderzoek naar deze oorlog. Oostindie: ‘De argumentatie is niet veranderd: dit is de grootste oorlog die de Nederlandse krijgsmacht ooit vocht, maar een evenwichtig beeld ervan is er niet. We willen tot een evenwichtig oordeel komen over de wijze waarop de krijgsmacht optrad. Inclusief vragen over oorlogsmisdaden en de wijze waarop de militaire leiding en de politiek hiermee omgingen. Nederland is dat aan zijn eigen stand en vooral ambities verplicht. Wij zijn immers vaak de eersten om andere landen te laten weten hoe belangrijk respect voor mensenrechten is.’ Het boek wordt op 31 oktober gepresenteerd tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam. Behalve Oostindie werkten ook Ireen Hoogenboom en Jonathan Verwey er aan mee. (RTVW17-08, UL18-08).

18. Medici, farmaceuten, biochemici, scheikundigen en wiskundigen van de Universiteit Leiden en het LUMC werken nauw samen om bouwstenen en aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen te vinden en het ontwikkelproces efficiënter te maken. Zo ontdekten Leidse chemisch biologen onder leiding van Mario van der Stelt een nieuwe meetmethode om geneesmiddelenonderzoek te versnellen. Het LUMC start een grootschalige test van een veelbelovend medicijn tegen hoofdpijn. Haico van Attikum, onderzoeker bij het LUMC, richt zich in zijn onderzoek op het ontrafelen van het DNA-reparatiemechanisme dat belangrijk is om de effectiviteit van de bestrijding van kankercellen met chemotherapie te vergroten. Om te kunnen voorspellen wie ziek wordt, wordt ook gezocht naar factoren die al in een vroeg stadium daarop wijzen. In de zogeheten NEO-studie worden bijna 7.000 mensen met overgewicht gevolgd om voorspellende factoren te vinden voor de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten, nierfalen, artrose en longziekten. Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten gepubliceerd. Het is allemaal te vinden in het wetenschapsdossier Efficiënte Medicijnontwikkeling. (UL18-08).

18. Door een grote internetstoring bij Ziggo zitten grote delen van Leiden en de rest van Nederland vanaf tien uur ’s avonds zonder internetverbinding. Later meldt Ziggo dat het niet ging om een gewone storing, maar om een doelbewuste ‘aanval’ op de DNS-servers van het bedrijf. Bij zo’n DDoS-aanval worden talloze datapakketjes op de servers ‘afgevuurd’ waardoor deze overbelast en uiteindelijk onbereikbaar raken. Het is niet bekend wie erachter zat. Rond 1.30 uur heeft Ziggo het probleem onder controle en komt de dienstverlening weer langzaam op gang. Een dag later is het opnieuw raak. Van de DDos-aanval zijn 3,2 miljoen Ziggo-internetklanten de dupe. De problemen voor abonnees zijn waarschijnlijk nog niet voorbij. Het bedrijf verwacht nieuwe DDoS-aanvallen. Om die beter te kunnen afslaan, voert Ziggo op 20 augustus een aantal wijzigingen door in het eigen netwerk. Daarvoor moeten de modems bij klanten thuis opnieuw worden opgestart. (RTVW18/19/20/21-08, Sl19/20-08, LD20-08).

18. Bart van Leeuwen van lunchroom Logica aan de Stille Rijn heeft plots een gat voor zijn deur. Netbeheerder Liander verlegt een leiding, en moet dat van de gemeente voor 1 september doen. Het hangt samen met de bouw van een nieuwe brug. Een dag later heeft hij maar zestien lunchcouverts, tegen normaal een stuk of honderd. Van Leeuwen: ‘Op 24 augustus heb ik een feestje geboekt van zeventig leraren. Die hebben het terras nodig. Moet ik dat nou afzeggen?’. Dat is niet nodig, laat een woordvoerster van Liander weten. Het is de bedoeling dat de straat deze week weer dicht is. Overigens is in de straat wel een brief verspreid. Van Leeuwen ontkent die te hebben gezien. Er bestaan mogelijkheden om schade te claimen, zegt de Lianderwoordvoerster (zie ook 18-07). (LD20-08).

18. Op 74-jarige leeftijd overlijdt orthopedisch schoenmaker Sjaak (Jacques) Kerstens. Hij genoot vooral bekendheid als de man voor de moeilijke voeten. Zijn zaak zat aan de Pieterskerkgracht. Hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Leiden doorbracht, heeft hij zijn Limburgse tongval nooit helemaal kunnen onderdrukken. Bovendien was de in Blerick bij Venlo geboren Kerstjens ook het type Bourgondiër dat bij die landstreek past. Hij deed in 2000 mee aan de verkiezing tot nachtburgemeester, een titel die hem toekwam, maar die hij niet kreeg. Hij wordt op 22 augustus op Rhijnhof begraven. (LD22/25-08).

18. Eén op de vijf snelwegboetes in Nederland kwam in 2014 van de trajectcontrole op de A4 tussen Leiden en Leidschendam. In totaal werden er 488.207 bekeuringen uitgeschreven voor automobilisten die te hard reden. Op dit deel van A4 mag overdag niet harder dan 100 kilometer per uur worden gereden. Tussen 19.00 en 6.00 uur is de maximumsnelheid 130 kilometer per uur. De trajectcontrole op de A2 (Amsterdam-Utrecht) scoorde het hoogst. Daar drukten 514.861 weggebruikers het gaspedaal te hard in. Opvallend is dat binnen de bebouwde kom veel meer bekeuringen worden uitgedeeld dan erbuiten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De top drie ligt in het noordelijke deel van Zuid-Holland. Hazerswoude voert de lijst aan met 52.098 boetes, gevolgd door Rijnsaterwoude met 42.611 ‘prenten’ en Zoeterwoude-Rijndijk met 29.370 bekeuringen. (VK18-08, RTVW18-08).

18. VPRO-tv-programma ‘Medialogica’ besteedt aandacht aan Benno L. Het programma belicht de rol van de media in ‘De jacht op Benno L’. In februari 2014 wordt bekend dat Benno L., de voor ontucht veroordeelde zwemleraar, in Leiden woont. Het leidt tot ophef in de stad. Voor deze uitzending spreekt ‘Medialogica’ onder anderen met burgemeester Henri Lenferink, de burgemeester van Venray Hans Gilissen, algemeen directeur Reclassering Nederland Sjef van Gennip, advocaat Pieter van der Kruijs, Remco van Tooren en Han Moraal van het Openbaar Ministerie en Philippe Remarque van de Volkskrant. De NRC, die de verblijfplaats onthulde, gaf slechts een schriftelijke verklaring. Benno L. kreeg daarvoor een schadevergoeding van de NRC van 750 euro. Hoewel dat bedrag ver onder de toegestane grens voor eigen vermogen ligt, wil de VVD-fractie toch weten of L. de schadevergoeding heeft opgegeven. ‘We hebben ons de afgelopen jaren ingezet om onterecht betaalde uitkeringen sneller terug te halen’, zegt raadslid Maurice Hoogeveen. ‘Een gênante vertoning’, vindt advocaat Pieter van der Kruijs, die L. vertegenwoordigt. ‘Te gek voor woorden dat de VVD zulke vragen stelt. Deze man heeft echt schade geleden. Je hebt gezien hoe de menigte voor zijn huis stond en hoe hij doodsangsten uitstond. Benno L. heeft die 750 euro niet eens in handen gehad. Die was hij al kwijt aan de eigen bijdrage voor advocaatkosten’. De makers van Argos TV spraken ook met Benno L., maar hij zit niet in de uitzending. Misja Pekel: ‘We hebben veel informatie niet kunnen gebruiken. Jammer, er zitten heel veel interessante aspecten aan deze geschiedenis. Het is een te groot dossier om alles in 35 minuten te kunnen vertellen’. Pekel vindt de Leidse burgemeester moedig, dat hij deze bekende ex-gedetineerde wilde huisvesten. ‘Zo iemand opjagen, helpt niet. Het maakt de kans groter dat het weer mis gaat. Tegelijkertijd snap ik heel goed dat je zo iemand niet als buurman wil, als je kinderen hebt. Dat is het dilemma’. (Sl13/19-08, LD17-08, VK18-08, Dichtbij18/19-08, NRC19-08, RTVW19-08, LD20-08).

19. De eigenaars van recreatiegebied Vlietland moeten de verbreding van de naastgelegen snelweg A4 accepteren. De Raad van State wijst alle door directeur Bart Carpentier Alting aangevoerde bezwaren af. Rijkswaterstaat kan verder met het verbreden van de A4 tussen de Oostvlietpolder (het toekomstige knooppunt met de Rijnlandroute) en de N14. Op de middenberm komt in beide richtingen een extra rijstrook. Volgens Carpentier Alting betekent dat extra herrie, meer luchtvervuiling en een tegenslag voor nog geplande uitbreidingen, zoals een golfbaan en de bouw van 223 recreatiewoningen. Ook zou het rijk geheel verzuimd hebben enkele onderzoeken te laten uitvoeren. Bovendien gebruikt Rijkswaterstaat volgens hem ten onrechte een rekenmodel dat uitgaat van grote autonome groei van het autoverkeer in de regio. Een Delfts onderzoek dat hij aanvoerde, laat zien dat de werkelijke groei de afgelopen jaren vele malen lager ligt. Volgens de Raad van State hebben minister Mélanie Schultz van Haegen en haar ambtenaren zich aan alle regels en voorschriften gehouden. Ook een milieueffectrapportage is in dit geval niet nodig, onder meer omdat de recreatiewoningen te ver van de A4 komen te liggen. (LD20-08, WW26-08).

19. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt wat het faillissement van Imtech voor het ziekenhuis betekent. De technisch dienstverlener uit Gouda verricht in het LUMC vooral elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden. ‘Dan moet je denken aan bijvoorbeeld leidingen en elektradraden’, zegt een woordvoerder. Imtech is volgens hem een van de vele aannemers die in het ziekenhuis werken. ‘We zijn aan het inventariseren en onderzoeken wat de gevolgen zijn’. Hij benadrukt dat de werkzaamheden voorlopig doorgaan. (LD19-08).

19. De palen en borden van de Leidse Loper, een stadswandeling langs 24 historische plekken in de binnenstad, worden deze vakantie rechtgezet, beloofde wethouder Robert Strijk voor het zomerreces. De VVD vindt dat niet genoeg en vraagt B en W om ervoor te zorgen dat ze voor Pasen 2016 de goede kant op wijzen, actueel zijn en niet meer verweerd of beplakt zijn. Het inmiddels verdwenen LAK-theater staat er bijvoorbeeld nog op vermeld. Ook zijn er palen verdwenen. De ‘loper’ is deze zomer precies tien jaar oud. De witte bordjes met groene letters staan sinds 2005 door de hele binnenstad en verwijzen via een wandelroute naar lokale bezienswaardigheden. Ook staat er af en toe extra informatie bij. Het Leiden Visitor Center publiceerde onlangs een rapport met tekortkomingen over de Leidse Loper. Het stadsbestuur reageert direct na de zomervakantie op de kwestie. (Sl19-08, LD20-08, WW26-08).

19. Nederlands grootste energienetbeheerder Alliander houdt zich niet aan de Wet normering topinkomens (WNT), die topsalarissen beperkt. Het bedrijf weigert het salaris van bestuursvoorzitter Peter Molengraaf en financieel topman Mark van Lieshout naar het niveau van een ministerssalaris (178.000 euro) te laten zakken. Omdat ook gemeente aandeelhouder is, vraagt PvdA-raadslid Abdelhaq Jermoumi of B en W dit een halt willen toeroepen. De fractie vindt dat de twee topmannen ‘zichzelf gediskwalificeerd hebben als bestuurder van deze onderneming en ze het beste kunnen opstappen’. (Sl19-08).

19. Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt waterbeheer- en onderhoudstaken over van de gemeente. In 2015 werd begonnen met de voorbereiding van de overname van de polders Merenwijk, Kanaalweg en Slaaghpolder. Renovatie van de gemalen Merenwijk en Kanaalweg is afgerond en de gemalen zijn na een test in juli weer volledig in gebruik. De renovatie van het gemaal aan de Floris Versterlaan en de vervanging van het vakgemaal in de Slaaghpolder begint dit najaar. (Sl19-08).

19. De Leidse psychologe Eveline Crone en criminologe Marieke Liem zijn genomineerd voor de verkiezing van New Scientist Wetenschapstalent 2015. De redactie van het tijdschrift heeft 25 jonge, veelbelovende onderzoekers uit Nederland en België geselecteerd voor de prijs, die op 24 september wordt uitgereikt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het publiek kan tot 7 september via een stemming op internet bepalen wie de winnaar wordt. (LD19-08).

19. De Haagse rechtbank beslist in een kort geding dat de gemeente aanspande, dat krakers die al jaren in de oude kantoorflat aan het Schuttersveld 1-3 zitten, dat gebouw voor het einde van de week moeten verlaten. De uitspraak is geen verrassing, omdat eerder deze week al duidelijk werd dat de gemeente en de krakers een overeenstemming hadden bereikt over de ontruiming van het pand.
De gemeente zet de zaak door om te voorkomen dat andere krakersgroepen het pand opnieuw zouden proberen te bezetten. De gemeente wil zeker weten dat de krakers het pand tijdig verlaten. Op 1 oktober begint uitgebreid asbestonderzoek in het te slopen gebouw, een maand later gaat de sloopkogel erin. Ook de gebouwen tegenover de kantoorflat gaan na de zomer tegen de vlakte. Het gaat daarbij om drie panden aan de Stationsweg. Van de hoek met het Stationsplein tot de voormalige Club 70-locatie. Op 1 mei 2016 moet de bouw van het Rijnsburgerblok beginnen. (Sl17-07, RTVW20-08).

((CV 19. Hub Sillen is eigenaar van de Wolky Shop aan de Nieuwe Rijn 15. Wolky is de naam van een sandaal uit 1982, een beetje alternatief, ludiek model. Nu, in 2015 lanceert Wolky 25 nieuwe modellen per jaar. Hub is in Beek in Limburg geboren en getogen. Hij ging naar het detailhandelsonderwijs en voor zijn middenstandsopleiding liep hij stage in een Engels warenhuis. Terug in Nederland ging hij werken bij schoenunie Bervoets-Vriezelaar die 78 schoenenzaken - zoals Van Woensel, Presburg en Bristol - vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam aanstuurde. In 1985 stapte hij over naar Paanakker, de oudste schoenwinkel van Leiden, waar hij bedrijfsleider werd en de zaak vijftien jaar met hart en ziel heeft gerund. Wolky schoenen zaten in het assortiment bij Paanakker. Door veranderingen binnen het concern begon Hub met het merk voor zichzelf in 1999 op de Botermarkt en knoopte daar direct een webwinkel aan vast. Hij won de Leidse starterswedstrijd LEF met glans in 2001/2002 en verhuisde zijn groeiende winkel binnen vijf jaar naar de huidige locatie. Hub woont met zijn gezin met twee dochters in de Merenwijk. Hij is dol op het water en al jaren fervent Valkenzeiler. Ook is hij voorzitter van de zeeverkennersgroep Jan van Galen. (Sl19-08)).

20. Bij een bedrijfsongeval raakt een man gewond als een bouwkraan een pallet met dakbedekking bovenop hem laat vallen op de 3e Binnenvestgracht. De dakdekker is bezig zonnepanelen te plaatsen op het dak van Nieuwe Energie. Hij komt er vanaf met een gekneusde enkel. (RTVW20-08, Dichtbij20-08, LD21-08, WW26-08).

20. Het kantoorpand aan de Schipholweg 13-15 wordt geen hotel, zoals eerder werd aangekondigd. In het gebouw op de hoek met de Parmentierweg komen 159 appartementen, meldt de firma Merin, eigenaar van het perceel. ‘Het wordt een hybridevorm tussen hotel en wooncomplex’. Het ‘glazen’ gebouw is een van de grotere Leidse kantoorpanden en staat al enige tijd leeg. Het stadsbestuur stimuleert in zulke gevallen omvorming van kantoorfunctie naar wooncomplex, al gaat dat vaak met veel juridische en planologische rompslomp gepaard. ‘Het is inderdaad duwen en trekken’, omschrijft de Merinwoordvoerder het proces. ‘We hebben nog wat gedoe over de erfpacht, want de grond onder het pand is van de gemeente’. Toch verwacht Merin de laatste plooien dit najaar glad te strijken, zodat het werk nog dit jaar kan worden aangepakt. De omgevingsvergunning is in juli verstrekt. De appartementen zijn bedoeld voor onder meer starters en buitenlandse studenten. Merin zoekt nog een exploitant die de verhuur regelt. Het afblazen van het nieuwe hotel is een opluchting voor het Leidse hoteloverleg (zie ook 01-07). (LD20-08).

20. Een groep wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center vertrekt naar de staat Wyoming in de VS om daar tot 11 september skeletten van vijf triceratopsen (driehoorngezicht) op te graven. Dit is een forse plantenetende dino met een nekschild en drie hoorns op de kop en de neus. Een skelet van deze gehoornde dinosaurus is zeldzaam, hij stond namelijk vaak op het menu van andere dinosaurussen, waaronder de tyrannosaurus rex. De beide dinosoorten waren aan elkaar gewaagd, zo blijkt uit krassen en bijtplekken op schedels en skeletten van zowel T. rex als triceratops. Dit najaar moeten de botten naar Leiden komen. Daar worden ze publiekelijk geprepareerd. Een expeditieteam van Naturalis vond in 2013 in dezelfde Amerikaanse staat het skelet van een tyrannosaurus. Dat skelet is inmiddels helemaal uitgegraven en wordt halverwege 2016 in Naturalis tentoongesteld. Het expeditieteam, onder leiding van paleontoloog Anne Schulp, legt in de VS de site verder bloot. De eerste botten van een triceratops werden daar drie jaar geleden al ontdekt. Tijdens de eerste expeditie vonden Schulp en Pete Larson van het Black Hills Institute de linkerpoot van de fossiele vleeseter. Schedels zijn niet zeldzaam, maar complete skeletten zijn nooit eerder gevonden. Op 3 september meldt Anne Schulp dat er minstens vijf triceratopsen op de plek van opgraving liggen. Daar zitten volwassen en jonge dieren bij. Nooit eerder is zo’n groep gevonden. Er zit ook een exemplaar tussen met een enorme kam op de schedel. Het veld bevat honderden botten van uitstekende kwaliteit. De aankoop en de preparatie kosten een miljoen euro. Het Mondriaan Fonds betaalt de helft; voor de rest doet Naturalis een beroep op sponsors. Vanaf het najaar is het voor iedereen mogelijk de prepareerwerkzaamheden in Naturalis te volgen. De volledige skeletten worden tentoongesteld in het nieuwe museumgebouw van Naturalis dat in 2018 open gaat. (LD25-07, LD21-08, LN26-08, RTVW03-09, Sl03-09, LN04-09).

20. Het aantal werklozen in Leiden en omstreken is deze zomer licht gestegen, met 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en uitkeringsinstantie UWV. De daling die in februari inzette, kreeg geen vervolg. Toch doet de regio Holland-Rijnland het goed ten opzichte van landelijke cijfers en percentages. In Nederland is de stijging in de zomermaanden 2,5 procent. Alphen en Leiden trekken het regiogemiddelde omhoog. Alphen aan den Rijn kreeg er afgelopen maand 55 werklozen bij, Leiden 40. In Leiden ligt het werkloosheidpercentage op 3,6. De sector onderwijs zorgt binnen Holland-Rijnland met 61 WW-uitkeringen voor de grootste bijdrage aan de toename. Ook zorg en welzijn draagt eraan bij, met veertig registraties. Ten opzichte van een jaar eerder dalen de WW-uitkeringen in Holland-Rijnland met 0,9 procent. Er staan 10.773 personen in de digitale kaartenbak van het UWV als werkloos geregistreerd. (LD21-08).

20. Leiden heeft paardenkastanjes (aesculus) die zijn aangetast door de ‘bloedingsziekte’. Daarom werkt de gemeente mee aan een onderzoek naar nieuwe beschermingsmethoden tegen deze ziekte. Tot 11 september worden enkele zieke kastanjes behandeld en vervolgens door het onderzoeksteam gedurende een langere periode in de gaten gehouden. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met BTL Bomendienst en de Universiteit Wageningen. (Gem20-08, LD21-08, LN26-08, Sl27-08).

20. De plaatselijke straatnaamcommissie heeft alvast namen bedacht voor het Werninkterrein mocht daar ooit een nieuw woonwijkje of een nieuw bedrijvencomplex verrijzen. Het zijn Betongieterij, Glazuurderij, Kalkbranderij, Pannenbakkerij, Steenplaats, Steenbakkerij en Wernink. Die laatste naam verwijst het meest direct naar de betonfabriek die jarenlang de landtong domineerde aan het einde van de Amphoraweg. Die ligt tussen de spoorbaan naar Den Haag en het water van de Oude Rijn, nabij het begin van de Dr. Lelylaan. Green Real Estate wilde er ongeveer 400 studentenkamers laten bouwen, inclusief een loopbrug van het nieuwe wijkje naar de Hoge Morsweg, over de Dr. Lelylaan, maar zag begin dit jaar van dat voornemen af. (LD21-08).

20. In het monumentale Oudeliedenhuis aan de Herengracht wonen vanaf 1 september 32 studenten. Het pand van huisvester Duwo, werd tot voor kort bewoond door internationale studenten. Daarvoor was het ruim een eeuw lang een bejaardenhuis. De groep studenten die er sinds kort woont, kiest achttien nieuwe huisgenoten op de hospiteeravond die tachtig bezoekers trekt. De gezamenlijke woonkamer biedt plaats aan alle inwonenden. De trap met loper ziet er minstens zo chic uit. Verder beschikt het huis over vijf keukens en negen badkamers. De grote binnenplaats en het plein voor het huis bieden mogelijkheden voor bijvoorbeeld een zomerse barbecue. (LD22-08).

20. Voorafgaand aan de bouw van appartementencomplex ‘Het Groene Lakenplein’ zijn op het bouwplein interessante archeologische vondsten gedaan. Er zijn funderingen, keldertjes en riolen van een woonwijk met wevershuisjes uit de 17de eeuw gevonden. De perceelindelingen van meer dan 300 jaar geleden zijn nog goed herkenbaar. Ook zijn veel sporen van latere aanbouwen en bijgebouwen aangetroffen in de tuinen van de 17de-eeuwse huizen. Woningcorporatie Portaal houdt een open dag waarbij rondleidingen worden gegeven op het terrein. Enkele tientallen belangstellenden worden door Bart Coster van IDSS Archeologie over het terrein geleid. Op tafels liggen uiteenlopende voorwerpen uitgestald, die tijdens het graven zijn gevonden, zoals eeuwenoude kogeltjes en delen van aardewerk. Op het bouwterrein zijn de restanten van de wevershuisjes duidelijk te herkennen. Grote stukken muurtjes van rode bakstenen staan nog overeind. Ook het rioleringssysteem en een aantal waterputten zijn redelijk bewaard gebleven. Binnenkort worden de oude funderingen verwijderd, zodat op het Lakenplein nieuwbouwwoningen kunnen worden gebouwd. Het archeologisch onderzoek wordt op 26 augustus afgesloten. (Unity17-08, Persber. Portaal17-08, WW19-08, LN19-08, LD21-08).

21. De nieuwbouw voor de Teldersschool en Daltonschool loopt vertraging op doordat kinderopvangorganisatie Smallsteps ook baby- en peuteropvang in het pand wil. Smallsteps, de gemeente en de scholen kunnen het niet eens worden over het contract. Nieuwbouw zou nog dit jaar beginnen, maar die deadline wordt niet gehaald. Smallsteps wil graag de locatie Grote Beer verplaatsen naar de nieuwbouw, maar om baby’s, dreumesen en peuters te kunnen opvangen, is een slaapkamer nodig met bedjes. De eisen voor speelruimte zijn ook strenger voor deze doelgroep. De onderhandelingen lopen vast op afspraken over de investeringen en de bijbehorende contracten. Smallsteps gaat niet akkoord met het gebruikelijke jaarcontract, omdat het bedrijf investeringen moet doen en niet het risico wil lopen na een jaar op straat te komen staan. Anja van Schagen-Kluivers, directeur van de Daltonschool, baalt van de vertraging. De Daltonschool (voorheen De Sleutelbloem) is nu gevestigd aan de Boshuizerkade, maar het pand uit de jaren vijftig voldoet niet meer. Marton de Pinth van PROO Leiden, waartoe de Teldersschool behoort, meldt dat de partijen komende week weer om de tafel gaan. Direct tegenover het nog te bouwen schoolgebouw aan de Hoflaan komt een kindercampus genaamd Kiljan. Het gebouw van speeltuin De Vijf Hoven wordt grondig gerenoveerd. ‘Thuis op Straat’ wil in het pand een kantoor en opslag en Platform Vluchtelingen Leiden wil ook graag gebruik blijven maken van het gebouw. Maar er moeten veel meer activiteiten komen op het gebied van educatie, opvang en vrijetijdsbesteding. Het speeltuingebouw krijgt vooral een laagdrempelige buurtfunctie. De gemeente wil dat de omgeving autoluw wordt. Het is de bedoeling dat de renovatie in december begint en in mei of juni klaar is. (LD21-08).

21. Twee dagen eerder dan gepland wordt de Haagweg ’s avonds heropend. De restauratie van de monumentale Staatsspoorbrug is echter nog niet klaar. De brug mist nog zijn vier karakteristieke hefpalen. Tijdens de klus bleek namelijk dat de oorspronkelijke hefpalen niet langer behouden konden blijven; het beton was te veel aangetast. De palen worden nu in een loods tot in detail nagemaakt. Het is nog onbekend wanneer ze teruggeplaatst worden. Afgelopen twee weken is roest verwijderd en zijn bakstenen en voegen hersteld. Met kleurhistorisch onderzoek zijn de originele kleuren groen en grijs ontdekt. Door een metallic verf te gebruiken is het oude glimmende effect in het grijs teruggebracht (zie ook 10-08). (Gem21-08, LD22-08, Sl24-08, Dichtbij24-08, LN26-08, St26-08 ).

21. Oud LPF-kamerlid Ton Alblas overlijdt op 75-jarige leeftijd. Hij was de afgelopen jaren adviseur van Leefbaar Leiden en later van de Groep Kok. Alblas was al enige tijd ziek. ‘Adviseur, maar bovenal vriend. We gaan je enorm missen’, reageert raadslid Tomas Kok. Alblas stond Leefbaar Leiden bij als adviseur in haar strijd tegen de komst van een islamitisch centrum aan de Ter Haarkade. (Sl21-08).

21. Een 18-jarige jongen uit Leiden overlijdt nadat hij op station Rotterdam Blaak van het perron valt en onder een trein komt. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. (Sl21-08, RTVW21-08, Dichtbij21-08, Unity21-08).

21. Leidschendam-Voorburg heeft een hele reeks bezwaren tegen de uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage afgewezen. De gemeente houdt vol dat de nadelige gevolgen beperkt zijn voor het winkelbestand in de buurgemeenten. Projectontwikkelaar Unibail-Rodamco presenteerde al enkele jaren geleden een plan om Leidsenhage met enkele tienduizenden vierkante meters te vergroten. Van de totale winkelomzet in de Leidse binnenstad zou hooguit 1,5 procent worden afgesnoept. De middenstand in Voorschoten en Wassenaar lijdt er volgens de prognoses beduidend meer onder. Het Leidse stadsbestuur krijgt een tikje op de vingers. Leiden klaagt namelijk dat de stad pas in een laat stadium op de plannenmakerij in Leidschendam kon reageren. Leidschendam reageert dat
toen in de Leiden en omstreken een regionale ‘retailvisie’ werd opgesteld, Leidschendam-Voorburg ook niet is gevraagd wat de dubbelgemeente daarvan vindt. Of Leiden en de andere buurgemeente het hierbij laten zitten, is nog onbekend. (LD21-08).

21. De Haagse rechtbank verklaart biologisch eetcafé Sijthoff failliet. De eetgelegenheid maakte deel uit van het Sijthoffcomplex in de Doezastraat. Het bankroet heeft geen invloed op de overige activiteiten van het cultureel centrum. ‘Restaurant en centrum staan financieel en juridisch los van elkaar’, zegt Anne van 't Zelfde namens het bestuur van Stichting Cultureel Ontmoetingshuis Leiden. Het historische pand waarin de gelijknamige drukkerij ooit was gevestigd, werd twee jaar geleden een centrum voor lezingen, cursussen, exposities en optredens. In een van de zalen vestigde zich het eetcafé dat nu vrijkomt voor een andere horecavestiging. (LD22-08).

21. Als nieuwe stadsfotograaf van Leiden publiceert Monique Shaw haar eerste van 52 wekelijkse foto’s in het Leidsch Dagblad. ‘Leiden is een mooie en interessante stad met veel cultuur en historie. Dat wil ik in beeld brengen. Daarbij wil ik vooral oog hebben voor de mensen die de stad bevolken’. ‘Tussen tafellaken en servet’ wordt de rode draad. Shaw heeft overal in de regio gewoond: Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Rijnsburg en sinds een jaar of drie in Oegstgeest. De fotografie kwam in haar leven toen ze twintig was. ‘De vader van een vriendje had een donkere kamer en ik vond dat fascinerend. Daar ben ik besmet geraakt met het fotografievirus’. Ze volgde een opleiding tot directiesecretaresse bij het Schoevers Instituut. Daarna belandde zij in Bunnik achter de typemachine. ‘Gek werd ik er van. Ik ben naar mijn oma in Den Haag gegaan en heb me aangemeld voor een fotografieopleiding. Het geld heb ik zelf opgehoest door voor uitzendbureaus te werken. ‘s Avonds stond ik in een shoarmatent’. Ze koos meteen voor de moeilijkste discipline: fotonica. Shaw leerde alles over hologrammen, uv-licht, infrarood en straling. ‘Ik redeneerde heel simpel: als ik dat kan, kan ik alles’. Na haar studie kreeg Shaw een baan als fotograaf bij de marine. ‘Ik heb oefeningen in Seedorf gefotografeerd, maar ben ook mee geweest naar de Noordpool. Het was soms heel primitief, maar ik ben niet zo moeilijk’. Na zes jaar defensie werkte ze voor een persbureau op Schiphol en voor Swets & Zeitlinger in Lisse. Inmiddels is ze zelfstandig fotograaf. De Universiteit Leiden is een belangrijke opdrachtgever. ‘Ik fotografeer oraties in het LUMC, de komst van vips als Ban Ki-Moon naar Leiden of ga mee naar een archeologische opgraving. Heel divers’. Als stadsfotograaf lijkt het haar aardig om bekende evenementen als de Singelloop en Leidens Ontzet aan de achterkant te bekijken. Maar een rasechte Leidse die de duiven in haar straatje voert, vind ik net zo interessant. Mensen zullen het komend jaar de boventoon voeren. En ik zal ook wel eens een kijkje buiten Leiden nemen’. (LD20-08, WW08-10).

((CV 22. Al veertig jaar beklimt molenaar Arthur De Groodt elke zondag d’Heesterboom aan de Haagweg. ‘Het is een tijdmachine Als je er binnenstapt, word je 200 jaar terug in de tijd geworpen’. Als jongeman zat hij in de buurt van de molen op school. ‘Op een dag zag ik de wieken draaien en ging ik een kijkje nemen. Ik ben nooit meer weggegaan. Het is fascinerend om te zien hoe je met windkracht enorme boomstammen tot planken kunt verzagen’. De molen dateert uit 1804. Er stonden in die tijd meer molens langs dit gedeelte van de Oude Rijn. Alleen deze heeft het overleefd. In 1920 werd de molen van een elektrische aandrijving voorzien. In de jaren vijftig legde een breuk van de krukas de molen stil en herstel daarvan bleek niet meer lonend. De Groodt: ‘Gelukkig is toen ingezien dat een houtzaagmolen met compleet binnenwerk een zeldzaamheid was geworden’. De molen werd gerestaureerd en is inmiddels in handen van een stichting. D'Heesterboom staat nog altijd op het terrein van houthandel Noordman, waarmee nauw wordt samengewerkt. Gezaagde planken gaan naar de houthandel, die ze verkoopt. ‘Een kenner ziet het verschil met machinaal gezaagde planken. Onze planken zijn veel gladder’. De boomstammen kwamen vroeger als enorme vlotten over de Rijn vanuit Duitsland. De zogeheten ‘Holländer Flosse’ waren soms wel drie kilometer lang. De stammen werd tot vijf hoog op elkaar gestapeld. Naaldhout onder, eiken boven. Dan lag opeens de halve Rijn hier vol met boomstammen’. De Groodt heeft inmiddels gezelschap van Amber Janssen, die dit najaar haar molenaarsdiploma hoopt te halen. ‘Als kind wilde ik al molenaar worden. Toen mijn kinderen het huis verlieten, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Op een molendag ben ik naar d’Heesterboom gefietst’ (LD22-08).

22. De Leidse bevolking groeit sinds 2010, behalve in de Merenwijk en de Stevenshof. Deze wijken zijn in de jaren ‘70 en ‘80 gebouwd, vooral voor gezinnen, maar die komen in de fase dat de kinderen het huis uit gaan. Uit onderzoek van de afdeling Beleidsonderzoek en Analyse van de gemeente blijkt dat het aantal Merenwijkbewoners van 2000 tot 2015 met 5 procent is afgenomen. In de Stevenshof is de daling 12,5 procent. Beide wijken tellen vooral weinig kinderen tot tien jaar. In de Merenwijk verdubbelde het aantal 65-plussers tot 2.687. (LD22-08, WW09-09).

22. Het Leids Universiteits Fonds (LUF), met een beheerd kapitaal van ongeveer zes miljoen euro, zoekt een nieuwe directeur. De huidige directeur, Annah Neve, treedt af, maar blijft nog twee jaar aan het LUF verbonden als ‘adviseur alumnirelaties’. Het LUF bekostigt bijzonder hoogleraren en ander onderzoek waarvoor de Universiteit Leiden en het LUMC het geld missen. Ook onderhoudt het LUF contacten met afgestudeerden en adviseert zij stichtingen die op de een of andere manier met de universiteit verbonden zijn, zoals de stichting Bibliotheca Thysiana en de stichting ter Financiering van Barge’s Anthropologica. Het LUF stelt fondsenwerving centraler en die koerswijziging kan het beste worden begeleid door een nieuwe directeur, vindt het fonds. De organisatie streeft ernaar de nieuwe directeur per 1 januari 2016 in dienst te hebben. (LD22-08).

22. De stichting Diogenes, die monumentale panden koopt en verhuurt, heeft aan de Hogewoerd twee huizen gekocht na het overlijden van de eigenares. Het gaat om huisnummers 59-61 (tot één pand verbouwd) en nummer 63. Dat laatste huis is bijzonder, omdat hier de dichter Piet Paaltjens (François Haverschmidt) heeft gewoond, in zijn studententijd van 1852 tot 1858. Diogenes laat Hogewoerd 59-61, een voormalige wijnkoperij, restaureren en heeft hiervoor subsidie aangevraagd bij het Nationaal Restauratiefonds. De stichting beheert al dertig wooneenheden in de stad en is eigenaar van de Latijnse School in de Lokhorststraat. Op de voorgevel van het pand 59-61 staat ‘Anno 1833’, maar voorzitter Laurens Beijen ontdekte dat in 1803 een zekere J.S. Timmerman die woningen samenvoegde en er een wijnkoperij had. Een jaar later verkocht hij het bedrijf aan drie personen onder wie de latere burgemeester J.G. de Mey van Streefkerk. In 1833 nam Johannes Zandvliet die zaak over. Na zijn overlijden in 1875 kwam het bedrijf in handen van de familie Maat. Eerst Gerard Maat en in 1919 zijn zoon Kees. Vanaf 1963 runde zijn dochter Mieke Maast het bedrijf, totdat zij in november 1982 op 82-jarige leeftijd overleed. Het pand verkeert door slecht onderhoud in deplorabele staat. Diogenes wil zo veel mogelijk monumentale delen behouden, zoals de bouwmuren tussen de verschillende panden en de originele balkenplafonds. Er wordt gedacht aan een praktijkruimte op de begane grond en een woning erboven. Architect Marcel van Dijk maakt het plan met in totaal vier woningen, met drie voordeuren aan de Hogewoerd en een aan de Koenesteeg. De eerste reactie van de gemeente is positief. (LD22-08, Sl24-08, LN26-08).

22. Het Sint Anna Aalmoeshuis is één van de oudste hofjes in Leiden. Het werd in 1491 bij testamentaire beschikking gesticht door bierbrouwer Willem Claesz. en zijn vrouw Hillegont Willemsdr. de Bruyn en was bedoeld voor dertien alleenstaande ‘vroukens van guede faem ende naem’. Tijdens de bouw van de kapel kregen de regenten ruzie met het kapittel van de Sint Pancraskerk. Dat wilde geen priester sturen om de mis op te dragen in de kapel, omdat deze parochianen (en dus geld) aan de kerk onttrok. Uiteindelijk moest het bisdom Utrecht uitkomst bieden. Een priester uit Utrecht las in de kapel de mis en bleef dan een nachtje over in de opkamer naast de kapel. Zijn keurig opgemaakte bedstee is daar nog altijd te zien. Het hofje is zelfs opgenomen in de top 100 van Nederlandse Unescomonumenten. Het behield zijn laatmiddeleeuwse karakter en het interieur van de kapel is sinds de bouw vrijwel onveranderd. Volgens bewoonster Joke Tijsterman (73, ‘van de bakkerij’) komt dat, doordat de beeldenstormers in 1566 niet wisten dat de kapel, verborgen tussen de bebouwing achter de Hooigracht, bestond. Het gebeeldhouwde altaar en het drieluik met de Aanbidding van de Drie Koningen uit het atelier van de Antwerpse schilder Pieter Coecke van Aelst hebben de Beeldenstorm daarom ongeschonden overleefd. ‘In 1807 is wel een deel van de mast van het kruitschip dwars door de ramen aan de oostkant van de kapel heen gegaan’, aldus Tijsterman. Het glas in die ramen is dan ook niet meer origineel. Aan de westkant van de kapel zit nog wel gebrandschilderd glas uit de tijd van de stichting. Na een grote renovatie in 1939 en 1940 volgde een opknapbeurt in 1984. In dat jaar werden de woningen inpandig vergroot, zodat er nu geen dertien bewoners meer zijn, maar negen. Om 20.00 uur gaat de deur op slot. Huisdieren mogen niet, wasgoed buiten hangen ook niet. De regels lijken streng, maar zijn bedoeld om ‘prettig samenleven mogelijk te maken’ en ergernissen te voorkomen. De opdracht van de vroegere bewoners: bidden voor het zielenheil van de stichters en zich voorbereiden op het hiernamaals - die leefwereld staat ver van Tijsterman af. ‘Het is hier erg vredig. ‘s Avonds gaat automatisch het licht in de kapel aan en als ik dan dat flauwe licht door de gebrandschilderde ramen zie, vind ik dat zo bijzonder. Hoewel ik hier nu al 25 jaar woon, vind ik het nog steeds niet gewoon. Het is een voorrecht en het beste wat me ooit is overkomen’. (LD22-08).

22. Hoewel de Tweede Kamer het landelijk experiment met het bindend studieadvies voor ouderejaars studenten heeft afgeschoten, gaat de Universiteit Leiden ermee door. Studenten kunnen aan het einde van het tweede jaar weggestuurd worden. De Kamer is er niet blij mee dat de schulden makende studenten weggestuurd kunnen worden als ze er al een groot deel van hun studie op hebben zitten. Minister Jet Bussemaker van onderwijs wil graag dat Leiden de proef afrondt. (LD22-08).

((CV. 22. Voor Annemarie Kemp is de kruidentuin aan de Ir. Driessenstraat haar kindje. Ze woont sinds 1989 aan de Uiterstegracht, vlakbij om de hoek. Bijna dertig jaar was ze directiesecretaresse op een middelbare school tot ze een zware burn-out kreeg. ‘Ik wandelde eens met mijn drie katten in de buurt toen mij opviel hoe verwaarloosd het gemeenteplantsoen was. Bij mijn vroegere huizen had ik wel tuinen, maar geen tijd. Hier midden in de stad had ik wel tijd, maar geen tuin. Een tafel met planten op de stoep werd al snel een ontmoetingsplek voor de hele buurt. Ik was de eerste in de straat die groen terug bracht voor de deur. En moet je nou eens kijken! De hele straat kleurt groen’. In 2013 kreeg ze steun van een gemeenteambtenaar om de oorspronkelijke kruidentuin uit 1979 opnieuw kleur en vorm te geven. ‘In het middelste vak stortte de gemeente nieuwe aarde en we kregen kruidenplantjes. We konden aan de slag. Het jaar daarop was er geen gemeentegeld meer voor de tuin. De bewoners moesten alles uit eigen zak betalen. Gelukkig kregen we van Fonds 1818 een beginbedrag: 2.500 euro. Daar konden we even mee verder, maar de bodem is nu in zicht. We zoeken naar nieuwe subsidiemogelijkheden’. Bodembedekkende struiken zijn grotendeels vervangen door ‘vlindervriendelijke’ planten en struiken. Bij de planten zijn bordjes gezet met de namen ervan. In de minibibliotheek in de tuin kun je informatie vinden over planten en insecten. Wethouder Paul Laudy heropende in juni de kruidentuin officieel. Door het tekenen van een convenant is het gehele beheer aan het vrijwilligersteam overgedragen. In het middelste vak staat een moerbeiboom die in 1989 is geplant. Een oudje, die door een houten bankje wordt ondersteund. Eromheen plantten de vrijwilligers, vijftien man sterk, voornamelijk keukenkruiden. Het allerfijnste van de kruidentuin? ‘Op een bankje insecten observeren, daar word ik heerlijk rustig van’. Annemarie maakt er prachtige foto's die ze op blogspot en Facebook plaatst. (LD22-08)).

22. Tom Lanoye (Sint-Niklaas, 1958) is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Zijn collegereeks staat geheel in het teken van zijn toneelstukken. Op 9, 16 en 23 september houdt hij publiekslezingen. Op 8 oktober geeft hij de Albert Verweylezing. (Dichtbij22-08, LN26-08, WW26-08, Uinty28-08, Mare24-09).

22. Een beperkt aantal mensen kan zich nog aanmelden bij het Leidse Universitair Medisch Centrum (LUMC) om hun lichaam na hun dood te doneren aan de wetenschap. De afgelopen twaalf jaar is het aantal lichaamsdonoren flink toegenomen tot 20.000. Dat zijn er 4.000 meer dan drie jaar geleden. Volgens cultureel antropoloog Sophie Bolt komt dit doordat Nederland in snel tempo is ontkerkelijkt. Ook de media-aandacht en monumenten voor lichaamsdonoren spelen volgens haar een rol. Het aanbod overstijgt inmiddels de vraag. Per jaar zijn voor onderzoek en onderwijs ongeveer 750 lichamen nodig. Voor zes van de acht medische faculteiten is dat reden om geen nieuwe registraties meer op te nemen. Bij het LUMC kunnen alleen mensen terecht die bij inschrijving jonger zijn dan zeventig jaar. Daar komt bij dat de mensen die zich aanmelden in de buurt moeten wonen. (VK22-08, RTVW22-08).

23. Onder het motto ‘Clear the sky!’ demonstreert het Syrische Comité in Nederland op de Aalmarkt. Er wordt aandacht gevraagd voor de chemische wapens die president Assad nog steeds inzet tegen de Syrische bevolking, maar vooral ook voor zijn gebruik van ‘vatbommen’, met explosieven en schroot gevulde olievaten die uit vliegtuigen en helikopters worden gegooid. (LD21-08).

23. In de tuin van Museum Volkenkunde wordt de eerste Wereldfair gehouden. In tien kramen zijn hapjes en drankjes uit alle wereldstreken te koop. De andere dertig bieden non-foodartikelen aan. Rieten manden, wollen vesten en truien, blikken kippen, tunieken, hangmatten en zijden stoffen - alles handgemaakt voor een eerlijk loon in de Derde Wereld. Karin van den Wijngaard van het museum: ‘Er zijn ook workshops te volgen. Bezoekers kunnen zich bijvoorbeeld bekwamen in salsa of Afrikaanse dans. Er klinkt muziek van Melissa Fortes uit Kaapverdië. De band Sol y Luna zorgt voor opzwepende rumba. Kinderen kunnen een eigen amulet maken, geïnspireerd op de indianen van de Amerikaanse noordwestkust. Masaaki Oyamade begeleidt kinderen in het maken van een Japanse naamstempel. (LD20/24-08).

23. Bij het project Onder water in Leiden/Vissenmonitoring wordt de achttiende vissoort in de Leidse grachten gespot. Aaf Verkade krijgt in de Zuidsingel een marmergrondel voor de lens van haar camera. Een opvallende vondst, vindt Edo Goverse van kennisorganisatie Ravon (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) die de waarneming een dag later valideert. Waar de grondel verschijnt, verdwijnt een beschermde inheemse vis: de rivierdonderpad. In het Valkenburgse Meer is de zwartbekgrondel aangetroffen. ‘Die is net een tikje groter dan de marmergrondel en nog wat vraatzuchtiger’, zegt Goverse. ‘Ze verdringen de rivierdonderpad en dat is een beschermde vissoort. Het diertje deed het juist heel goed in Nederlands water maar sinds de komst van de exoten zie je de ene na de andere populatie verdwijnen. Ook in zo’n stadsgracht zit er over een paar jaar niet één meer’. (LD25-08).

23. Biggg! Smallbandfestival brengt een scala van muziekstijlen in de Pieterswijk. Minimaal volume, maximale sfeer is het motto voor de derde editie. Organisator Willem Kiewiet de Jonge bindt de strijd aan tegen wat hij noemt ‘akoestische vervuiling’. ‘De muzikale optredens zijn intiem, subtiel en meestal onversterkt. Harder is niet per definitie beter’. Er zijn acht podia waar steeds miniconcertjes worden gegeven. Van pop tot klassiek en van fado tot blues. In vergelijking met vorig jaar zijn er twee nieuwe speelplekken bijgekomen: de Waag en het Rode Huis aan het Rapenburg. Verder zijn er drie locaties aan de Pieterskerkgracht en doen het Prentenkabinet en cultuurcafé Sijthoff mee. Zanger/acteur Frans van Deursen brengt een hommage aan de vorig jaar overleden dichter Leo Vroman in het gebouw van kunstgenootschap Ars Aemula Naturae. Ook het werk van dichter Hans Lodeizen (1924-1950) wordt ten gehore gebracht. Daarnaast laat de Leidse musicus en dichter Charles Schouten een aantal gedichten horen die op muziekinstrumenten zijn geïnspireerd. Het Pieterskerkplein richt zich vooral op de kinderen. Onder leiding van zanger en trompettist Bert van Bommel kunnen ze hier zelf een muziekinstrument maken. In het Prentenkabinet speelt violiste Marieke de Bruijn delen uit Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Het festival is gratis toegankelijk. Bezoekers worden wel uitgenodigd een kleine bijdrage achter te laten in een van de melkbussen. (WW29-07, LN29-07, Sl19-08, LD20/24-08, WW19/26-08, LN19-08, Dichtbij23-08).

24. Na een klopjacht arresteert de politie drie Leidenaars van 16, 18 en 19 jaar, na een mislukte gewapende overval op de woning van Evert de Boer aan de Van Beethovenlaan in Voorschoten. De oudste overvaller wordt door de politie in zijn been geschoten en moet naar het ziekenhuis. De Boer, eigenaar van zowel de Hema in Voorschoten als in Noordwijk en Noordwijkerhout, is op het moment van de overval niet thuis. De overvallers gijzelen, bedreigen en mishandelen twee uur lang de tuinman voor ze het huis in gaan. Als De Boer arriveert, laten de overvallers hem onder bedreiging van een vuurwapen het hek openmaken. Vervolgens gaan ze naar binnen, naar de 58-jarige bewoonster. ‘Zij wordt vastgebonden en over de grond gesleurd’, aldus de politie. De vrouw is doodsbang en geld en sieraden verdwijnen in een tas. Inmiddels weet de tuinman zich te bevrijden en hij slaat alarm. Met assistentie van het arrestatieteam uit Den Haag kammen agenten het gebied rondom de witte villa aan de rand van landgoed Beeresteijn uit. Een helikopter vliegt urenlang boven het gebied en er worden honden ingezet. Twee daders worden snel opgepakt. De derde volgt korte tijd later. Het zijn ‘bekenden’ van de politie, die een dag later aan de rechter-commissaris worden voorgeleid en in hechtenis blijven. De 18-jarige zou zeker twintig inbraken om zijn kerfstok hebben. In het opsporingsprogramma Team West op 1 november spreekt politiewoordvoerster Annemarie de Mooij van een ‘buitensporig gewelddadige overval’ en vraagt getuigen zich te melden. De drie jongeren wonen in Zuid-West (zie ook 03-09). (Sl24-08, LD25/26/29-08, LN26-08, RTVW28-08, LD02-09).

24. De eerste vrouw die een eiceldonatie kreeg via de eicelbank in Leiderdorp, is bevallen van een gezonde dochter. Dat maakt het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) bekend. Moeder en dochter maken het goed. Nog een aantal vrouwen is inmiddels zwanger. Begin 2015 begon het MCK als eerste met de uitgifte van eicellen uit zijn eicelbank. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het UMC in Utrecht doen dat ook. Een behandeling kost in Leiderdorp 2.400 euro voor vier eicellen. (LD25-08).

24. In Leiden ligt gemiddeld zo’n 15 kilometer asfalt per vierkante kilometer en de stad is daarmee de asfalthoofdstad van Nederland. Er ligt in ons land bijna 139.000 kilometer aan wegen, blijkt uit CBS-cijfers. Capelle aan den IJssel (13,8), Haarlem (13,6), Bussum (13,5) en Gouda (13,1) volgen op de lijst. Het landelijke gemiddelde ligt op 3,3 kilometer asfalt per vierkante kilometer. Rotterdam heeft in absolute zin de grootste weglengte: in de havenstad ligt 2.100 kilometer aan wegen. Amsterdam (met een weglengte van 1.800 kilometer) is tweede, gevolgd door Apeldoorn (1.278 km). (Dichtbij24-08).

24. Zes vervoersbedrijven in Zuid-Holland en Zeeland beginnen een proef met een gezamenlijke ov-kaart voor reizen op saldo: de Reisbonus. De gebruikers betalen achteraf en krijgen korting als ze meer reizen. De proef loopt tot 16 mei 2016. Er kunnen 1.000 mensen aan meedoen. Deelnemende ov-bedrijven zijn Arriva, Connexxion, HTM, HTMbuzz, RET en Veolia. De proef geldt zowel voor anonieme ov-chipkaarten als voor kaarten op naam. (RTVW24-08).

24. Maartje Blok start een burgerinitiatief om containerwoningen te plaatsen, liefst op het Wernink-terrein aan de Amphoraweg. Ze vermoedt dat onwetendheid en het onvermogen om nieuwe antwoorden te vinden op actuele economische en ecologische problemen plaatsing tegenhouden. Ze heeft zestien handtekeningen - zes meer dan strikt noodzakelijk. Het vorige stadsbestuur kreeg de containeroptie al eens voorgeschoteld, maar wilde bij Wernink liever wat chiquers. (LD24-08).

24. Leidse tieners vinden dat er te weinig uitgaansmogelijkheden zijn voor minderjarigen. Dat blijkt uit een trendmeting onder 200 jongeren tussen de 10 en 23 jaar, gehouden door King for a Day, het jongerenplatform van Leiden. Verreweg de meeste ondervraagden waren vijftien of zestien jaar. De tieners vinden Leiden te saai en gaan liever uit in Zoetermeer, Lisse of Noordwijk. Sommigen zoeken het nog verderop en reizen naar Rotterdam, Den Haag of Amsterdam. De ondervraagden vinden dat er te weinig bekende artiesten optreden in Leiden. Verder zijn er te weinig festivals die ook leuk zijn voor minderjarigen en er zijn ook te weinig dansclubs. Er is een grote behoefte aan een jongerendisco of jeugdfestival. Basisschoolleerlingen missen openbare speel- en sportplekken in hun wijk. De 10-, 11-, en 12-jarigen geven aan dat sportveldjes vaak bezet zijn en dat de speeltoestellen te veel gericht zijn op jongere kinderen. Tieners vallen daardoor buiten de boot. Negen ambassadeurs van King for a Day bezochten het Vlietland College, het ROC Leiden, het Visser ’t Hooft Lyceum, het Waterland College en basisscholen Woutertje Pieterse en Anne Frank. De leerlingen werden ondervraagd over gezondheid en seksualiteit, onderwijs, vrije tijd en social media en privacy, maar konden zelf ook onderwerpen aansnijden. In 2016 wordt de volgende meting gehouden. (LD24-08).

24. De Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn laat de Blauwe Tram, die van 1924 tot 1960 tussen Leiden en Katwijk reed, tijdens de feestweek terugkeren in de Rijnstraat. Volgens Jan de Winter, voorzitter van de vereniging, is het traject zo’n 500 meter lang. Er is een authentiek station, donkergroene haltehuisjes en een heuse dienstregeling: de tram rijdt drie keer per uur. En net als vroeger moet iedereen een kaartje kopen. De Oranjevereniging krijgt de hulp van Georg Groenveld en Han Geijp van Stichting Historisch Genootschap ‘De Blauwe Tram’. De twee tramfanaten hebben een enorme verzameling aan spullen: affiches, vervoersbewijzen, traminterieur, foto’s en asbakken. Zoveel mogelijk van de authentieke waar is in het straatbeeld terug te zien. Ouderwetse lantaarnpalen op de stoep, originele bewegwijzeringborden en zelfs conducteurs in uniform. Het pronkstuk van de heren is de ‘mock-up’ van de enige Budapester die nog over is. Het tramstel A106 deed zestien jaar dienst als vakantiehuisje in Nieuwkoop en is te bewonderen in een speciaal ingerichte tentoonstelling in De Open Hof. Twee tramstellen van de NZH (Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij) zijn door de stichting van top tot teen gepoetst en gerenoveerd. De Winter: ‘Het wachthuisje staat er nog steeds, maar wordt nu bewoond. Het zou leuk zijn als die mensen net zo enthousiast zijn als wij en bijvoorbeeld de voorgevel willen versieren.’. Eric Koelewijn, een echte Katwijker en bestuurslid van de Oranjevereniging tijdens de opbouw: ‘Hier staat 200 jaar ervaring en ze doen het vrijwillig, wijzend op de werknemers van Volkerrail en Anton’. Het evenement krijgt een dag voor de start een ongelukkig begin. Tijdens de proefrit ontspoort de tram in een bocht van de Rijnstraat, omdat de aannemer de rails niet helemaal horizontaal heeft aangelegd. Gelukkig rijdt de tram erg langzaam op het moment van het ongeluk en niemand raakt gewond. Er moet een kraan aan te pas komen om de tram weer op de rails te zetten. (LD30-05, LD21/22-08, RTVW23/24-08).

24. De derde editie van de Orientation Week Leiden, de introductieweek voor zo’n 1.100 internationale studenten, start met de Amerikaanse cabaretier Greg Shapiro. Er is een gevarieerd programma samengesteld om de studenten zo snel mogelijk kennis te laten maken met Leiden en de Nederlandse cultuur. OWL-secretaris Blandine Le Tallec: ‘De internationals krijgen een taalcursus, maken een stadswandeling en maken kennis met de studenten- en studieverenigingen. Verder worden er musea bezocht en is er een festival met workshops in de Leidse Hout. Vandaag wordt er gedanst in Hifi, Vrijplaats of Next. De week wordt afgesloten met de ‘Welcome to the Netherlands Party’ in Gebr. de Nobel. De studenten komen uit 86 landen en de meest voorkomende nationaliteiten zijn Chinees (100), Brits (80), Duits (80) en Amerikaans (50). De vrouwen zijn met 650 dik in de meerderheid. Vicerector Simone Buitendijk verwelkomt ze in de Hooglandse Kerk. Ze prijst de studenten voor hun ‘dappere stap’ om in het buitenland te gaan studeren. Tijdens de introductieweek wordt het nieuwe sociaal medium NOC gelanceerd. De website is ontwikkeld door Luca Spagnolo en Matteo Consonni. Het duo komt in 2014 vanuit Italië naar Nederland om te studeren aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Daar raken ze betrokken bij de Venture Academy, een studieprogramma dat stimuleert eigen bedrijven (start-ups) op te richten. Spagnolo volgde begin 2015 op Bali drie maanden een cursus programmeren. Gebruikers kunnen hun interesses op de website aangeven en zien vervolgens welke daarbij aansluitende activiteiten er zijn. De webpagina bestaat uit twee kolommen: aan de ene kant staat een overzicht met evenementen en aan de andere kant is een lijst van gebruikers die dezelfde interesses delen. Behalve deelnemen aan activiteiten, kunnen gebruikers ook zelf een evenement aanmaken en andere gebruikers ervoor uitnodigen. (LD19/25-08, Sl24-08, UL25-08, LN26-08).

24. De Universiteit Leiden stelt met ingang van het komende studiejaar 2015-2016 meer geld beschikbaar voor beurzen voor bestuurders van studenten- en studieverenigingen. Het college van bestuur vindt het belangrijk dat studenten ook naast hun studie zinvolle ervaring kunnen opdoen, bijvoorbeeld in het bestuur van een vereniging. Het standaard maandbedrag wordt verhoogd van 250 naar 300 euro. Studenten die een volledige bestuurdersbeurs ontvangen, krijgen ook hun collegegeld vergoed. De Universiteit Leiden trekt daarvoor dit jaar 950.000 euro uit. De Universiteitsraad stemt in met het voorstel. (UL25-08).

24. De Universiteitsraad gaat akkoord met de investering van 117 miljoen euro voor de tweede fase van de Bètacampus van de Universiteit Leiden. Daarmee nadert het einde voor de Gorlaeus en Huygens Laboratoria in de Leeuwenhoek. Als de plannen doorgaan, begint de sloop najaar 2016. De nieuwbouw verrijst dan vanaf 2018 en moet in 2021 klaar zijn. De nieuwbouw is voor het personeel van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen een grote schuifoperatie. De raad eist dat alle onderzoeksgroepen en instituten zoveel mogelijk bij elkaar blijven, ook als zij tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. Om de kosten te drukken komt er geen ondergrondse parkeergarage. In het universitaire investeringsplan wordt gesproken over een ‘centrale parkeervoorziening in de kop van de Leeuwenhoek’. (LD18-08).

24. Het Afrika Studie Centrum en de Universiteit Leiden organiseren tot en met 29 augustus het nieuw festival ‘Voice4Thought’. De meeste activiteiten met de focus op Afrika zijn in het Lipsiusgebouw aan de Doelensteeg 16, maar er is ook een avondprogramma in poppodium Gebr. de Nobel aan de Lange Scheistraat 11. Het festival vloeit voort uit een wetenschappelijk programma van het Afrika Studie Centrum, dat geleid wordt door hoogleraar Afrikanistiek Mirjam de Bruijn. In dit programma volgen promovendi mensen in Tsjaad, Nigeria, Congo, Kameroen en Mali die hun stem laten horen tegen onderdrukking en uitbuiting. Niet alleen actievoerders zoals politici en advocaten, maar ook dichters, zangers, filmmakers, kunstenaars en verhalenvertellers. Er worden ook films over Afrika vertoond. Een belangrijke gast is Croquemort, een arts uit Tsjaad die ook slam-dichter is. Tijdens een ‘poetry slam’ gaan dichters op een podium een wedstrijd aan en het publiek mag een winnaar aanwijzen. Ook treedt de Tsjadese danser Yaya Sarria op. Verder komen hiphopzanger en politicus Serge Bambara (ook bekend als Smockey) uit Burkina Faso en mensenrechtenadvocaat Pangmashi Yenkong uit Kameroen naar Leiden. (LD03-08).

24. De 20-jarige Leidse rechtenstudente Georgina Booth is benoemd tot fellow (lid) van de Britse Royal Society of Arts vanwege haar betrokkenheid met en inzet voor mens en maatschappij. Bij de Royal Society of Arts zijn wereldwijd zo’n 27.000 mensen aangesloten die stuk voor stuk goed werk doen. Van de society maken onder anderen Stephen Hawking (wetenschapper), Dame Judi Dench (actrice) en Sir Tim Berners-Lee (de ‘ontwerper’ van het internet) deel uit. Oud-fellows zijn Benjamin Franklin (Amerikaanse ‘Founding Father’, Charles Dickens (schrijver), Marie Curie (wetenschapper) en Karl Marx (econoom). Booth heeft haar eigen vredes- en kinderstichting, Stichting 4U&U, waarmee zij vrijwilligerswerk aanmoedigt onder jongeren en vrede wil bevorderen. 4U&U richtte zij vier jaar geleden op met haar oudere zus. Onder de paraplu van de stichting organiseert Georgina allerlei activiteiten. Een van de belangrijkste onderwerpen waar zij zich mee bezig houdt, is vrede. ‘Vorig jaar hebben we allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van de vredesweek. Een gemaskerd vredesbal, een debat, een kunstevenement voor kinderen’. Zij is ook de Ambassadeur van Vrede van het Ministerie van Vrede, onderdeel van Pax. Als tienjarige organiseert ze na de tsunami een popconcert om geld in te zamelen voor speeltuinen in Atjeh. Ook is zij jeugdambassadeur ‘Mens en Maatschappij’ voor gemeente Haarlemmermeer. ‘Ik heb het van huis uit meegekregen, denk ik. Mijn ouders zetten zich altijd in voor anderen. Ik ben geboren in Londen en toen we daar woonden zag ik die Charityshops, echt Engels is dat. Er waren bakesales voor het goede doel. Dat maakte indruk. Voor de komende vredesweek staat onder andere het uitdelen van vredescake op het programma’. Ze ijvert ook voor een plukpark in de Haarlemmermeer. ‘Een soort tuin maken waar mensen zelf groenten en fruit kunnen planten en plukken. Het moedigt vrijwilligerswerk aan en verbindt mensen. Want iedereen kan er komen. Leeftijd, ras of geaardheid; het maakt niet uit’. Eerder won Booth al de Dik Trom Award (2010) en International Diana Award (2013). (Sl24-08, LD29-08).

24. Een 17-jarige jongen uit Voorschoten wordt gegrepen door een passerende trein op station De Vink als hij iets wil oprapen. In het ziekenhuis overlijdt hij later aan zijn verwondingen. Spoorbeheerder Prorail kijkt naar de veiligheid op de perrons. (LD25/26-08, Sl25-08, RTVW25-08, Dichtbij25-08, Unity25-08, LN26-08).

24. De Consumentenbond bezoekt 20 all-you-can-eatrestaurants en schrikt van de gebrekkige hygiëne. De bond doet onderzoek in een laboratorium en laat acht zelfbenoemde sushikenners en liefhebbers de sushi proeven. Er wordt sushi met tonijn, zalm, ei en avocado/surimi getest. Van de 160 geteste porties blijkt 64 procent te veel bacteriën te bevatten. In Leiden is de kwaliteit en veiligheid van de sushi bij Shabu Shabu aan de Beestenmarkt onderzocht. Waar bij Shabu Shabu Haarlem en Sushi Koi uit Arnhem alle geteste sushi te veel bacteriën bevatte, scoort Shabu Shabu Leiden vier sterren voor versheid. Voor hygiëne krijgt de all-you-can-eattoko slechts twee sterren. Een redelijke score. Een woordvoerder van de Leidse zaak zegt de resultaten een paar weken geleden al te hebben ingezien. ‘We zijn nu extra alert zijn op hygiëne en tijd, al waren we dat altijd al’. De Consumentenbond zegt consumenten te willen waarschuwen, maar gebruikt dit onderzoek vooral om bij de NVWA aan te dringen om al hun inspectieresultaten van alle horecagelegenheden openbaar te maken. (Dichtbij24-08).

24. Voor zwerfjongeren is nog niet veel verbeterd het afgelopen halfjaar, vindt Roxanne Hiensch, oprichter van de stichting Jongeren in Nood. Begin dit jaar besluit de gemeente om tien noodopvangplekken bij De Binnenvest te subsidiëren. Daarvan zijn er zes ‘in bedrijf’. Mart Meeuwsen, manager zorg van De Binnenvest wil jongeren niet bij elkaar laten wonen. ‘Jongeren kunnen elkaar beïnvloeden met drugs- of alcoholgebruik bijvoorbeeld’. Eind van het jaar wil hij alle tien plekken beschikbaar hebben. De Binnenvest start afgelopen week met een trainingsprogramma om jongeren te begeleiden naar zelfstandig wonen en een opleiding, baan of vrijwilligerswerk. De organisatie wil graag dat Jongeren In Nood meehelpt als ervaringsdeskundige. Maar Hiensch is kritisch over het programma en wil zelf ook goede crisisopvang kunnen bieden. Daarvoor wordt een aanvraag ingediend bij de gemeente, die eerst meer ervaring wil opdoen met de tien plekken. (LD25-08).

24. Het internationale it- en softwarebedrijf Infotheek, met het hoofdkantoor in Leiden, neemt elektronicawebwinkel 4launch over. Infotheek werd in 1991 opgericht als een tweemansbedrijf dat computers leverde aan studenten, en heeft inmiddels 425 werknemers. 4launch verwerkt 200.000 bestellingen per jaar en is 12 jaar geleden opgericht door twee Eindhovens studenten. (LD25-08).

24. Houssin Bezzai, die met projecten als ‘Wasmezonderwater’, ‘Cheap Bikes’ en de ‘Budgetbakker’ al tientallen jongeren uit de Leidse regio aan een baan hielp, heeft het Leidse Klusloket opgezet. ‘Ze krijgen bij ons een arbeidscontract’, aldus de oud-profvoetballer. Woningcorporatie Portaal is partner van het project. Voor een tientje per uur en zonder hoge voorrijdkosten worden klussen uitgevoerd. Het project loopt al acht maanden, maar wethouder Marleen Damen geeft het officiële startschot in de Plint, de ruimte onderin de Condorhorstflat, die Portaal voor het project beschikbaar stelt. Daar worden de klussen verdeeld. Er zijn drie bussen beschikbaar waarmee de jongeren op pad gaan. Soms zelfstandig, soms met een leermeester of ze worden ingezet bij andere bedrijven. (Sl25-08, LD25-08).

24. De verbouwing van de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros aan de Middelstegracht is gestart met sloopwerk door Vinkbouw Nieuwkoop. Onder de projectnaam ‘Woonfabriek’ worden er zestien afzonderlijk ontworpen woningen gebouwd: elf appartementen en vijf nieuwbouwwoningen. Daarvoor wordt een van de vier gebouwen gesloopt. In de andere drie worden binnenmuren verwijderd en sleuven voor de ramen gemaakt, zegt ontwerper Eric Amory van Ontwerpjewoning. Het heien en bouwen begint half september. (LD25-08).

24/28. De samenwerkende Leidse zwemverenigingen LZ 1886, de Leidse Watervrienden, De Zijl Zwemsport en de Leidse Reddingsbrigade organiseren met het Sportbedrijf Leiden en de Eerste Leidsche EHBO brigade voor de veertigste keer de Leidse zwemvierdaagse. Het evenement vindt plaats in de zwembaden De Zijl en De Vliet en er kan op vijf avonden worden gezwommen. Het doel is om vier maal 500 meter te volbrengen. Het zwemfestijn wordt opgeluisterd met gezellige muziek door verschillende dj’s, een draaiorgel, een boerenblaaskapel en een big band. De opbrengst gaat zoals elk jaar naar een goed doel. De eerste avond werkt het weer niet mee. Bij het startschot door Paul Chaudron regent het hard. Later klaart het op. (Sl11-08, Dichtbij21-08, LD25-08).

25. De gemeente heeft geen idee hoeveel kinderen in de stad hongerig, ongewassen en met kapotte kleding naar school gaan. Maar ondanks het ontbreken van exacte cijfers zijn er voldoende instanties die als vangnet fungeren, antwoorden B en W op schriftelijke vragen van de lokale D66-fractie. Dat zijn het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Jeugd Gezin Team (JGT). Elke school kent na een cursus het protocol voor melding. Ook zijn er diverse preventieve programma’s voor scholen. (LD27-08).

25. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een patiënt opgenomen die mogelijk ebola heeft. Deze is onlangs in West-Afrika geweest en daar mogelijk besmet geraakt met het virus. De patiënt krijgt de ziekteverschijnselen na terugkeer in Nederland en wordt in een isolatiekamer onderzocht. Ook ditmaal blijkt het loos alarm. (RTVW25/26-08, LD26/27-08, Sl26/27-08).

25. B en W besluiten dat er een regenboogzebrapad komt, als symbool voor de acceptatie van homoseksualiteit. D66-raadslid Galith Mol nam voor de vakantie afscheid van de gemeenteraad en vroeg of Leiden, in navolging van bijvoorbeeld Utrecht, Rotterdam en Maastricht, ook een zebrapad kon overschilderen in de kleuren van de regenboog. Het gebeurt voor 11 oktober (Coming Outdag) en de plek wordt binnenkort bepaald. (Gem25-08, Sl25-08, Dichtbij26-08, LD27-08, RTVW27-08, WW09-09).

25. Leiden laat veel minder weesfietsen vernietigen. Op vragen van raadslid Dick de Vos (Partij voor de Dieren) melden B en W dat het leeuwendeel van de 1.000 fietsen die bij het station Leiden Centraal zijn weggehaald - en niet binnen drie maanden door de rechtmatige eigenaar zijn geclaimd - wordt doorverkocht. Daarmee reageert het college op vele boze reacties en spreekt het over ‘een misverstand’. Verwacht wordt dat ongeveer de helft van de fietsen wordt opgehaald door de eigenaars. De rest komt in aanmerking voor verkoop via Het Warenhuis. Tweewielers worden alleen vernietigd als het opknappen ervan duurder blijkt te zijn dan de marktwaarde (zie ook 12-08). (LD25-08, Sl26-08).

25. ‘Entresol’, het sieradenwinkeltje van Joop en Trudy Kooreman aan de Nieuwe Rijn 23, bestaat 40 jaar. Op Nieuwe Rijn 8, 9 en 10 had de familie Kooreman sinds 1933 een meubelzaak . Op een dag zagen Kooreman en zijn broer dat het hoekpand op nummer 23 leeg stond. ‘We wilden wat extra ruimte huren en konden een goed dealtje sluiten met de eigenaar’. Entresol was een feit. De naam verwijst naar de zwevende vloer in de zaak. Het begon met kleinmeubelen. ‘Het werden steeds meer sieraden en na zo’n vijf jaar waren alle meubelen de zaak uit. Na het eerste jaar kwam Joke Griffioen erbij, die werkt er nu al 39 jaar’. De collectie is gebaseerd op gevoel. ‘We kopen wat we mooi vinden. We kennen onze klanten en we weten wat zij willen’. Het assortiment bestaat uit sieraden van ontwerpers uit Spanje en Portugal, maar ook gewoon uit Nederland. (LD25-08).

25. Het ontwerp bestemmingsplan Woontoren Bètaplein is voor inspraak vrijgegeven. Het plan maakt de bouw van een woontoren met parkeergarage op de oostelijke kop van het plein mogelijk. Het ontwerp is naar aanleiding van gesprekken met de buurt aangepast. Zo is het gebouw verlaagd tot een hoogte van 58 meter, is het bovenste deel van de toren versmald en komt het verder van het spoor te staan. De architectuur is aangepast en meer in aansluiting op het huidige beeld in de Professorenwijk. In het gebouw komen circa 140 startersappartementen en op de begane grond is ruimte voor commerciële voorzieningen. Op de eerste twee bouwlagen van het garagegebouw komen de definitieve fiets- en brommerstallingen voor studenten, leerlingen en docenten van ROC Lammenschans en het Da Vinci College. Voor de bouw van de woontoren moeten twee leegstaande kantoorpanden worden gesloopt. (LD25-08).

25. Uit een peiling blijkt dat driekwart van de Leidenaars voorstander is van een vuurwerkverbod op meerdere plekken rond de jaarwisseling. Afgelopen jaarwisseling kende Leiden, voor het eerst, twee gebieden waar geen vuurwerk mocht worden afgestoken: de Leidse Hout en polderpark Cronesteyn. De ervaringen waren positief, bleek uit een evaluatie. Voorman Dick de Vos van de Partij voor de Dieren (PvdD) weet dat een volledig vuurwerkverbod er nog niet in zit. Om de overlast te beperken speelt het stadsbestuur met het idee om een grote, centraal georkestreerde vuurwerkshow te organiseren. Probleem daarbij is dat zo’n evenement al snel 15.000 euro kost en dat Leiden dat bedrag vooralsnog niet heeft. (LD25-07).

26. De drie minions die Clara Bik op 24 augustus op de Langegracht plaatst, zijn binnen twee dagen verdwenen. De beroemde animatiekarakters kregen een plekje op de betonnen paaltjes bij de Klokpoort. Onbekenden namen de populaire tekenfilmfiguren mee. Minion ‘Kevin’ is na ruim een dag al weg. Clara maakt zich er niet al te druk over: ‘Niks aan te doen. Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Clara maakte ze van oud tentdoek. Of ze opnieuw achter de naaimachine kruipt, weet ze nog niet. Op onder meer Facebook wordt massaal met boosheid en teleurstelling gereageerd. Enkele dagen later zijn zes blauwpaarse ‘evil minions’ terug om de diefstal op te lossen. Maakster Clara Bik besluit de minions op Marktplaats te zetten en te verkopen aan de hoogste bieders. De opbrengst gaat naar Vluchtelingenwerk Leiden. Er kan tot 11 september op geboden worden. (Sl26/31-08, RTVW25/26-08, Dichtbij26/31-08, LD27-08, Unity27-08, LD01-09, Sl04-09, Dichtbij07-09).

26. De 68 nieuwe rijtjeswoningen aan de Meerburgerkade, Amstelstraat en Leedestraat krijgen een plat dak. De nieuwbouw startte juli na de sloop van oude woningen en archeologisch graafwerk, waarbij tal van vondsten uit de Romeinse tijd zijn gedaan. De buurtvereniging kreeg eerder een plan met schuine daken voorgeschoteld, maar dat ontwerp is volgens de wijkbewoners zonder samenspraak op het laatste moment veranderd. De welstandcommissie wordt in de wijkkrant als boosdoener aangewezen. Die vindt dat platte daken beter aansluiten bij de directe omgeving. De wijkvereniging onderneemt verder geen actie. Het project van woningcorporatie Portaal in de wijk Meerburg wordt in de loop van 2016 voltooid. (LD26-08).

26. Bij het farmaceutisch bedrijf Janssen op het Bio Science Park wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv. Hanneke Schuitemaker, hoofd R&D virale vaccins: ‘Tussen 2021 en 2025 willen de onderzoekers het hiv-vaccin klaar hebben. Het bedrijf boekt vooruitgang en test een mogelijk vaccin inmiddels op mensen. De afgelopen dertig jaar werden wereldwijd vier conceptvaccins ontwikkeld en getest op proefpersonen, maar een doeltreffend middel kwam er niet uit. Elf jaar geleden sloegen Janssen en een onderzoeksgroep van Harvard de handen ineen. Nu lijkt er een doorbraak te zijn: in juli publiceerde het onderzoeksteam de resultaten van een succesvol onderzoek met een nieuw vaccin op proefdieren in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De resultaten leidden ertoe dat het middel op mensen kan worden getest. Het vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus dat de cellen in het lichaam binnendringt. De onderzoekers voegen aan dit verkoudheidsvirus bepaalde genen van het hiv-virus toe. We hebben meer dan honderd procent zekerheid dat je geen hiv kunt krijgen van het vaccin’. Met een vaccin willen de onderzoekers antistoffen opwekken die een infectie kunnen voorkomen. Het vaccin dat bij Janssen wordt ontwikkeld, moet bescherming bieden tegen alle vormen van hiv op de wereld. (LD26-08).

26. ‘Bewaakte ogenblikken’ heet de nieuwe dichtbundel van Gerard Schelvis. Amateurdrukker Jan Keijser maakt de kleine uitgave met het lettertype Dante. Schelvis: ‘Ik ben een liefhebber van de dichter Dante’. Schelvis was 37 jaar leraar Nederlands op het Bonaventuracollege. Naast de lessen schreef hij twintig musicals, vaak bewerkingen van Nederlandse blijspelen. Voor zijn afscheid maakte hij een musicalbewerking van Mozarts opera ‘Don Giovanni’. De gedichten gaan over momenten van geluk, gekoppeld aan het besef van vergankelijkheid. ‘Ik probeer momenten van intens levensgevoel in taal te vangen.’ Twee gedichten gaan over Noordwijk, waar Gerard opgroeide. Keijser schrijft mee aan een lesmethode Nederlands en geeft rondleidingen in het Museum Boerhaave en op de Keukenhof. (LD26-08).

26. Leiden vangt al ruim een jaar niet genoeg vluchtelingen op. Dit najaar moet de gemeente de achterstand inlopen en dat heeft vervolgens weer gevolgen voor de wachtlijst voor mensen die een huurwoning zoeken. Vluchtelingenwerk verwacht niet dat Leiden dit jaar nog aan de eisen voldoet. Ook randgemeenten hebben moeite met de opdracht, maar in Leiden is de achterstand het grootst. Elke gemeente krijgt van het rijk een doelstelling. Het lukte Leiden in 2015 al niet om bij te blijven en die achterstand is alleen maar groter geworden, zo blijkt uit cijfers van Opnieuw Thuis. Dit samenwerkingsverband van de overheid, woningcorporaties en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) probeert de huisvestingsproblematiek op te lossen, maar er is te weinig doorstroming in de asielzoekerscentra. De provincie roept alle ‘achterstandgemeenten’ op het matje en kan eventueel de huisvestingstaak overnemen. Gemeenten draaien dan op voor de kosten. Volgens woningbouwvereniging Portaal moet gezocht worden naar een ‘alternatieve oplossing’. ‘Leegstaande gebouwen geschikt maken voor bewoning gaat niet makkelijk, maar zou wel de hoge druk op de wachtlijst verlagen’. Portaal wil niet alleen vluchtelingen in zo’n pand onderbrengen, omdat dit de integratie niet ten goede komt. Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord is het daarmee eens. Regiomanager Bert Slager: ‘Dan zou je wel eens last kunnen krijgen van gettovorming’. Ook een plan om vluchtelingen geen huis, maar een kamer toe te wijzen, kan niet op zijn steun rekenen. In totaal moet Leiden dit jaar nog voor 178 mensen een plekje vinden. Portaal neemt 81 mensen voor haar rekening, maar wijst er op dat andere kandidaten soms al jaren op de wachtlijst staan. De gemeente signaleert dat de vraag is gestegen, terwijl het aantal geschikte huurwoningen is gedaald, doordat er minder huurders verhuisden naar een koopwoning. Bovendien wordt verwacht dat de taakstelling in 2016 wordt verhoogd, omdat er steeds meer vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Syrië, naar Nederland komen. (LD26-08, LD05-09).

27. Burgemeester Henri Lenferink maakt een lijst met plekken die in zijn ogen vuurwerkvrije zone zouden kunnen worden. Dat zegt hij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid toe. Veel partijen willen dat er meer vuurwerkvrije plekken komen. De burgemeester wil dat alleen als het ook enigszins handhaafbaar is. Plekken die er mogelijk bijkomen, zijn gebieden rondom scholen en bijvoorbeeld de kinderboerderij in de Merenwijk. Ook rond verzorgingstehuizen lijkt het logisch om zo’n zone in te stellen, maar daar voelt Lenferink vooralsnog niet voor: ‘Die liggen vaak in woonwijken en dan is het erg lastig om een grens aan te geven, waardoor handhaving heel ingewikkeld wordt’. Leiden schakelde bij de jaarwisseling de afgelopen twee jaar het leger in, die met speciale detectieapparatuur de herkomst wilde achterhalen van harde knallen van illegaal vuurwerk. Dat lukte slechts ten dele. De locaties konden wel bij benadering worden bepaald, maar daders zijn er niet door opgepakt. Daarom wordt de proef beëindigd. Wel komt er een nieuwe vorm van registratie van het illegale knalvuurwerk. Via het netwerk van Wireless Leiden gaat de gemeente vastleggen waar de meeste knallen vandaan komen om gerichter toezicht te kunnen uitvoeren. Een voorstel om een groot gemeentelijk vuurwerk te organiseren lijkt het niet te halen. De gemeente heeft er geen budget voor en een 20 minuten durende show kost al snel 10.000 tot 15.000 euro. Ervaringen in andere gemeenten hebben bovendien laten zien dat het niet leidt tot minder verkoop van consumentenvuurwerk. Lenferink: ‘Dan krijg je in totaal dus alleen maar meer vuurwerk’ (zie ook 25-08). (Sl27-08, LD29-08).

27. Museum Boerhaave voegt een bijzondere vondst toe aan de collectie. Een anatomische gorilla van de beroemde Franse anatoom Louis Auzoux (1797-1880). De gorilla stond ooit op een antiekmarkt aan de rand van Parijs en belandde in het museumdepot waar ze, na vele jaren, wordt gerestaureerd. Een unieke vondst volgens conservator Bart Grob. Ze is omstreeks 1863 gemaakt met als basis het skelet van een echte gorilla. Boerhaave heeft circa 70 anatomische modellen van Auzoux in de collectie. Van menselijke modellen tot uitvergrote insecten. Auzoux richtte in 1828 een fabriek op waar anatomische modellen werden gemaakt uit een mengsel van papier, lompen en kurk. Het museumstuk geeft volgens Grob mogelijk ook een antwoord op wetenschappelijke vragen. Grob benaderde collega’s van Museum Naturalis om te weten of het echt om een vrouwelijk skelet ging. Al snel werd voorgesteld om het DNA in het skelet te onderzoeken. Uit een tand in de schedel kon DNA worden gehaald; het onderzoek is opgepakt door Generade, een expertisecentrum op het gebied van genomics van de Hogeschool Leiden. Ook de Universiteit Leiden, het LUMC en het Naturalis Biodiversity Center zijn partners in Generade. Vanaf september gaan studenten van de Hogeschool Leiden, onder begeleiding van docent moleculaire biologie Floyd Wittink, een analyse maken van het genetisch materiaal en dit vergelijken met genen van andere gorilla’s. Wittink: ‘We willen onderzoeken waar ze vandaan komt, maar ook kijken hoe gorilla’s genetisch zijn veranderd door DNA te vergelijken van apen uit verschillende eeuwen’. (LD27-08).

27. Kinderpsychiaters maken zich zorgen over de toename van het gebruik van medicijnen tegen ADHD. Kinderen krijgen steeds vaker Ritalin of Concerta voorgeschreven, zonder dat daaraan grondig onderzoek vooraf ging. Ook studenten die zich beter willen concentreren tijdens het studeren, kopen de medicijnen op de zwarte markt, zegt hoogleraar Robert Vermeiren, landelijk voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en directeur van het kinderpsychiatrisch ziekenhuis Curium-LUMC in Leiden. De Leidse kinderpsychiater vindt dat het middel alleen mag worden toegediend als een kind ernstig leidt onder drukte of concentratieproblemen en de problemen niet op een andere manier op te lossen zijn. In april vroegen de kinderpsychiaters onder zijn leiding nog aandacht voor dit probleem aan staatssecretaris Martin van Rijn. (LD27-08).

27. Familiebedrijf Nijssen Koeling in het Bio Science Park gaat de filmcollectie van het Amsterdamse filmmuseum EYE duurzaam en veilig bewaren. Ruim 40.000 films verhuizen begin 2016 naar een nieuw depot aan het IJ. Een van de depots wordt ingericht als speciale ‘filmvriezer’. Het invriezen is een moderne techniek waarmee oud filmmateriaal letterlijk eeuwenlang behouden blijft. Tienduizenden rollen celluloidfilm worden in filmblikken op schappen opgeslagen bij een temperatuur van min vijf graden Celcius. ‘Celluloid verderft door temperatuur en luchtvochtigheid. Invriezen is beter voor het origineel’, zegt Frank Roumen, hoofd collectie bij EYE. Voor andere films volstaat een temperatuur van 5 graden. Posters, foto’s en papierarchieven worden bewaard bij 18 graden. Het nieuwe onderkomen wordt een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek. De collectie van het filminstituut staat internationaal hoog aangeschreven en omvat de hele filmgeschiedenis, van stomme films uit het einde van de 19de eeuw tot hedendaagse producties. Manager engineering Peter Huigsloot van Nijssen: ‘Er zitten oude films bij waarvan nog slechts één exemplaar bewaard is gebleven. Kortom, letterlijk uniek en onvervangbaar werk’. De ruimtes worden via speciaal ontwikkelde luchtbehandelingskasten continu voorzien van verse lucht. De aangevoerde lucht wordt eerst gefilterd, gedroogd en op temperatuur gebracht. Ledverlichting verhoogt de brandveiligheid. Sensoren in elke depotruimte meten voortdurend de relatieve luchtvochtigheid. Eind 2015 wordt het nieuwe depot opgeleverd. (Dichtbij27-08).

27. De Waag is een prachtig etablissement geworden, een aanwinst voor de stad. ‘Maar je merkt nu al dat andere zaken in de buurt het moeilijk hebben’, zegt Ruud Witteman, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Het is wrang als straks zaken omvallen en je weet dat de Waag deels met gemeenschapsgeld, ook ons geld, is omgebouwd’. Witteman begon zijn carrière ooit bij café Einstein aan de Nieuwe Rijn, maar is inmiddels eigenaar van zes Leidse gelegenheden. Hij voert het woord namens de KHN op de bijeenkomst in het stadhuis over de nieuwe horecavisie. Slechts een handjevol centrumbewoners en horeca-exploitanten zijn aanwezig. Witteman: ‘De branche heeft zeven magere jaren achter de rug. Het is goed dat er nu een nota ligt die duidelijkheid verschaft. De voorgestelde horecastop op de Nieuwe Rijn komt weliswaar te laat, maar is er dan nu, en daar zijn we blij mee. Anders was het daar helemaal een horecaboulevard geworden’. Dat laagdrempelige horeca alcohol mag schenken, vindt de beroepsgroep geen goed idee. Het aantal geluidontheffingen, twaalf per jaar, moet als het aan de horecabond ligt, juist niet veranderen. ‘Anders worden bruiloften en partijen uitgesloten en dan hebben we een probleem’, verduidelijkt Witteman. Dit najaar buigt de gemeenteraad zich over het rapport waartegen, inclusief die van de KHN, drie bezwaren zijn ingediend. (LD28-08).

27. Mensen met diabetes hebben baat bij de transplantatie van de zogeheten Eilandjes van Langerhans. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC in het American Journal of Transplantation. In 2007 werden de eerste dertien transplantaties uitgevoerd in het Leidse ziekenhuis. Eén jaar na de transplantatie bleek 62 procent geen insuline meer te hoeven spuiten en na twee jaar gold dit nog voor 42 procent. De bloedsuikerregulatie was sterk verbeterd. De eilandjes liggen in de alvleesklier en produceren het bloedsuikerregulerende hormoon insuline. Bij diabetes van het type 1 wordt nauwelijks insuline aangemaakt, waardoor het hormoon moet worden ingespoten. Bij een deel van de patiënten helpt dat niet. Ze kampen met complicaties zoals vaat-, oog- en nierziekten. Deze groep komt als eerste in aanmerking voor transplantatie. Donoren zijn echter schaars, waardoor de wachtlijst lang is. Wereldwijd wordt onderzocht of de eilandjes ook kunnen worden gemaakt uit stamcellen. (LUMC27-08, LD28-08).

27. Het nieuwe Integraal Veiligheidsplan Leiden 2015-2018 wordt besproken in de raadscommissie. ‘Het thema radicalisering en jihadisme is ernstig’, schrijft burgemeester Henri Lenferink. Volgens de portefeuillehouder veiligheid heeft het probleem betrekking op een relatief kleine groep mensen. ‘Belangrijk is om te voorkomen dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden. We moeten, juist in dit soort tijden, met elkaar in gesprek blijven. Vrijheid van meningsuiting en godsdienst, wederzijds respect zijn belangrijke waarden waarvoor wij staan en die wij in onze stad willen behouden’. (LD26-08).

27. Het echtpaar Duwaer uit Waalre wordt met bloemen ontvangen bij de Hortus botanicus aan het Rapenburg. Het stel is de 100.000ste bezoeker van de botanische tuin in dit jubileumjaar. Van hun kinderen kregen ze een bezoek aan Leiden cadeau. Een dag eerder bezochten ze Naturalis. (SDl27-08, LD28-08, Dichtbij28-08, WW02-09).

27. De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) blijft bezwaar houden tegen de nieuwbouw van De Lakenhal aan de Lammermarkt. De vereniging vindt dat de nieuwe vleugel lager en minder prominent moet worden bij de komende restauratie. Eerder al uitte de HVOL kritiek op het plan om de buitenmuur aan de Oude Singel weg te halen. Een gesprek met museumdirecteur Meta Knol leidde tot aanpassingen. Nu verdwijnt alleen de glazen overkapping van de binnenplaats en wordt aan de zijkant een museumcafé toegevoegd. ‘Het is wéér een voorbeeld van de zorgelijke trend om in het beschermd stadsgezicht hoger en hoger te willen bouwen’, schrijf het bestuur in een bezwaarschrift. Voorzitter Rens Heruer noemt het nieuwe gebouw een ‘Fremdkörper’, omdat het hoog boven de omgeving uittorent en bovendien van een heel andere steensoort wordt gebouwd. Hij zou het nog te rechtvaardigen vinden als deze vleugel een belangrijke publieksfunctie krijgt. Maar dat is niet het geval. Er komen kantoren en een expeditieruimte. (LD28-08).

27. ‘De gemeente moet nu al wat doen aan de snelheid op de Plesmanlaan want het is er levenslink’, betoogt een omwonende op een van de hoorzittingen over de toekomstige ringsnelweg rond Leiden. Er wordt nu een tunnel aangelegd bij de Haagse Schouwweg en het Bio Science Park. Verderop, bij de Vondellaan en museum Naturalis, moeten over een paar jaar nog twee tunnels over de toegangsweg komen. Ook het kruispunt bij de Schipholweg, vlak voor het voormalige belastingkantoor, wordt verbreed, waardoor uiteindelijk het verkeer zonder al te veel stoplichten en ander oponthoud kan doorrijden. Volgens prognoses neemt het aantal ‘verkeersbewegingen’ er met een kwart toe. Toch zijn er geen geluidsschermen nodig, berekende de gemeente. Er is kritiek op een fietspad aan de noordkant, waar geen huizen staan. Projectleider Harry Devilee poogt de bewoners gerust te stellen. De wegwerkzaamheden beginnen pas in 2020 en voor die tijd heeft de buurt verschillende mogelijkheden om invloed uit te oefenen, via een onlangs geformeerde klankbordgroep bijvoorbeeld. Nu en in de toekomst mag er maar 50 kilometer per uur worden gereden. Omdat er veel harder wordt gereden, zegt de gemeente zowel bij de lokale politie (extra controles) als bij het Rijk (flitspalen) aandacht te vragen voor de situatie op de Plesmanlaan (zie ook 02-09). (LD18-08, LD02-09).

27. De eerste spade voor het Singelpark kan de grond in bij het Morspoortplein en bij molen De Put. Een meerderheid van de gemeenteraad geeft groen licht om met het werk te beginnen. Het voorstel van wethouder Frank de Wit is op details aangepast. Zo wil de ChristenUnie meer groen en GroenLinks meer grasveld. Nu zijn in de plannen vooral ‘exoten’ opgenomen. Dick de Vos, fractieleider van de Partij voor de Dieren (PvdD), ziet graag dat met de plantenkeuze ook wordt bijgedragen aan de biodiversiteit van Leiden. ‘Inheemse soorten kunnen bijdragen aan een goede bijenstand’. De grote lijnen blijven overeind. Zo zullen fietsers straks om de Morspoort heen moeten rijden, voetgangers kunnen er wel onderdoor. De poort wordt op een plateau gezet, de parkeerplaatsen ernaast verdwijnen en het Indiëmonument in het park wordt verplaatst. Voor mensen in een rolstoel komt er een kleine hellingbaan. Die is ook bedoeld voor kinderwagens en mensen met een rollator. Raadsleden geven complimenten over de samenwerking met bewoners en Vrienden van het Singelpark. De gemeente heeft inmiddels het Brusselse bureau Ney & Partners als architect gekozen voor het ontwerpen van de vijf bruggen die diverse delen van het Singelpark met elkaar verbinden. Volgens de keuzecommissie ontwerpt het Belgische bedrijf ‘bruggen met veel respect voor de historische context en levert een verhaal dat iets unieks bijdraagt aan Leiden’. Voor de bruggen is een visie ontwikkeld die ‘herkenbaar’ is in materiaalgebruik en anderzijds ‘flexibel’ is voor maatwerkoplossingen. Uit drie elementen - stalen U-elementen, spiegelende RVS bollen en een stenen vloer - worden de bruggen samengesteld. De toepassing zal per plek variëren, maar blijft als Singelparkbrug herkenbaar. Er komt een brug over de Herengracht van het Blekerspark naar het Huigpark, een brug over de Oude Rijn die de Zijlpoort moet gaan verbinden met het Ankerpark, een brug van de Meelfabriek naar het Ankerpark, over een zijslootje van de Zijlsingel, een brug over de Nieuwe Rijn van de Veerstraat naar de Kaarsenmakersstraat en een brug langs de Witte Singel van het Arsenaalplein naar de Reuvensplaats. In totaal steekt de gemeente er ruim 320.000 euro in. Uit een potje voor het vergroenen van de regio draagt Holland Rijnland ook nog eens 265.000 euro bij. GroenLinks hoopt dat het plein bij de Morspoort helemaal autovrij gemaakt kan worden. (Sl27-08, Dichtbij27-08, LD29-08).

27. Het kruispunt Rooseveltstraat-Voorschoterweg wordt aangepast in verband met de opening van het nieuwe McDonalds restaurant met McDrive dat binnenkort de deuren opent in het voormalige pand van het Leidsch Dagblad. De werkzaamheden duren tot 18 september. De hamburgerketen betaalt een flink deel van de herinrichtingskosten. Op de Rooseveltstraat komt een extra linksafstrook richting de Voorschoterweg. Daardoor kan het verkeer dat rechtsaf de Voorschoterweg op wil ook eerder doorrijden. De Jacob van Campenlaan wordt aan de kant van de Rooseveltstraat afgesloten voor autoverkeer. Ook dat bevordert een betere doorstroming bij de verkeerslichten. De straat is voortaan alleen nog te bereiken via de Churchilllaan. Bij de aansluiting van de wijk Vlietpoort op de Voorschoterweg komen er voor het autoverkeer aparte rijstroken per richting. Het wordt daardoor gemakkelijker om de wijk te verlaten en het verkeer op de Voorschoterweg hoeft minder vaak te stoppen. Het fietspad langs de Voorschoterweg wordt aangepast. Fietsers gaan achter het wachtende autoverkeer langs rijden. Verder verdwijnt de fietsoversteek over de Voorschoterweg aan de stadszijde. De fietsoversteek aan de westkant blijft gehandhaafd. In het verlengde van die oversteekplaats wordt een nieuw fietspad in twee richtingen aangelegd tussen de Voorschoterweg en de Jacob van Campenlaan. Zo ontstaat een veiliger fietsroute tussen de wijk Vlietpoort, de Voorschoterweg en de Jacob van Campenlaan. Als de herinrichting van de kruising is afgerond, start de provincie met werkzaamheden aan de Voorschoterweg. Het gaat hier om onderhoud aan de verlichting, het asfalt en de verkeerslichten. De asfaltering is gepland in oktober. Er is dan enkele nachten en drie weekenden overlast voor het verkeer. Zo is de Voorschoterweg soms tijdelijk slechts in één richting te berijden. Het gehele project van de provincie loopt door tot in het tweede kwartaal van 2016. (Sl27-08).

27. Het SieboldHuis krijgt een Japanse onderscheiding. De bijbehorende oorkonde wordt in december officieel overhandigd aan Kris Schiermeier, directeur van het Japanmuseum aan het Rapenburg. Het gaat om de ‘Japanese Foreign Minister’s Commendation’. De minister van buitenlandse zaken, Fumio Kishida, heeft de toekenning bekendgemaakt. Het SieboldHuis krijgt de onderscheiding voor zijn memorabele rol in de relatie tussen Nederland en Japan en het bevorderen van wederzijds begrip. De keizer en keizerin van Japan brachten in 2000 een bezoek aan het museum. In 2005 fungeerde het SieboldHuis als decor voor de ontmoeting tussen de Japanse premier Koizumi en zijn Nederlandse collega. (Sl27-08, LD28-08, LN02-09).

27. De Europese Unie stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor LUMC-onderzoek naar farmacogenetica. Dat is medicatie die is afgestemd op het DNA van de patiënt en daardoor effectiever is en minder bijwerkingen heeft. Henk-Jan Guchelaar, hoogleraar klinische farmacie en toxicologie van het LUMC, leidt het project en zegt dat Nederland voorop loopt als het gaat om ‘personalized medicine’. Inmiddels zijn tachtig combinaties genen-geneesmiddel onderzocht en op basis daarvan zijn nationale richtlijnen opgesteld en opgenomen in de nationale database voor geneesmiddelen. Artsen en apothekers die een elektronisch voorschrijfsysteem gebruiken kunnen zo eenvoudig rekening houden met genenvariaties van hun patiënt. In Leiden loopt een pilot waarbij het genotype van 200 patiënten in kaart is gebracht. Dat aantal wordt uitgebreid naar 1.000. Met de subsidie wordt de Nederlandse aanpak en infrastructuur ook toegepast in Engeland, Spanje, Oostenrijk, Griekenland, Slovenië en Italië. Het DNA van 8.000 patiënten wordt in kaart gebracht. Het project start op 1 januari 2016 en loopt vijf jaar. Daarbij zijn in het LUMC ook Jesse Swen (klinische farmacie en toxicologie) en Marjolein Kriek (klinische genetica) betrokken. Het LUMC werkt samen met de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie). Volgens Guchelaar hebben sommige mensen hevige reacties op een bepaald medicijn of er gebeurt helemaal niets. Bij deze bijzondere gevallen willen de onderzoekers het hele DNA ‘lezen’ op afwijkingen. Guchelaar: ‘Tien jaar geleden kostte het miljoenen euro’s en duurde het een jaar voordat je het DNA van een patiënt had uitgelezen. Tegenwoordig kan het binnen een dag. De apparatuur was een paar jaar geleden nog enorm groot, nu heeft het de grootte van een espressomachine’. (LUMC27-08, Sl28-08, Dichtbij28-08, LD29-08, UL01-09, Mare03-09, LD09-09, LUMC10-09).

28. De plannen met zwembad De Vliet zijn niet ambitieus genoeg vindt de Leidse Sportfederatie (LSF). Het adviescollege begrijpt dat niet gekozen wordt voor een bad van olympische omvang (vijftig meter). Dat is, met een jaarlijkse extra exploitatielast van 185.000 euro, te duur. Maar als het bad van 35 meter enkele meters langer zou worden, ontstaat ruimte voor een inzwembaan, waarmee de stad internationale kortebaanwedstrijden kan binnenhalen. En kunnen er meerdere waterpolowedstrijden tegelijk plaatsvinden. De beoogde tribunecapaciteit van 250 vindt de LSF aan de magere kant. Het meest wenselijk is 500 tot 750 plaatsen. Dat vindt ook de KNZB, de zwembond. De Vliet wordt dan een A-accommodatie en geschikt voor grotere wedstrijden. Ook wijst de LSF erop dat er nu te weinig ruimte is voor ‘dagelijks verenigingsgebruik’ en voor de businessclub van de Stichting Topwaterpolo Leiden. Op dit moment kunnen er helemaal geen internationale wedstrijden in de Leidse zwembaden gehouden worden. De vrouwenwaterpoloploeg ZVL, landskampioen in 2014, moest in het verleden voor de Europa Cup uitwijken naar Katwijk. Het nieuwe combibad De Vliet vervangt het Vijf Meibad. Het gaat ongeveer vijftien miljoen euro kosten. In de plannen wordt het buitenbad gerenoveerd en komt er een binnenbad van internationale afmetingen. (LD28/29-08, Sl31-08).

28. Inwoners van Leiden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer kunnen gratis bloembollen en planten bestellen om de bijenpopulatie te verbeteren. Het project ‘Bijen in de Buurt’ wordt ondersteund door Fonds 1818 en de provincie. De bollen- of plantenpaketten, ter waarde van 32 euro, zijn te bestellen via www.fonds1818.nl. Per adres kan één pakket worden besteld. (LD28-08, RTVW28-08).

28. Het Nederlands Instituut Marokko (Nimar) in de Marokkaanse stad Rabat krijgt de komende vier jaar een rijkssubsidie van bijna 2,5 miljoen euro om de kennis van elkaars cultuur te verdiepen en verbreden. De Universiteit Leiden verzorgt het onderzoek en onderwijs op het instituut, dat daarmee van de ondergang wordt gered. De subsidie is opmerkelijk, omdat het Ministerie van Onderwijs in 2014 besloot deze stop te zetten toen het instituut nog onderdeel was van de Radboud Universiteit Nijmegen. Volgens minister Jet Bussemaker kan het helpen een ‘gezagsvol, gematigd islamitisch kader op te leiden dat een tegenwicht biedt aan radicale geluiden binnen de islam’. Bovendien dient het instituut als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko. Studenten, onderzoekers, docenten en andere instellingen kunnen er terecht. (RTVW28-08, BNR28-08, Mare03-09).

28. In Leiden zijn sinds 1 juli dertig boetes van 90 euro uitgedeeld aan mensen die hun huisvuil op straat hebben gezet. ‘We merken dat deze acties een positief effect hebben en het aantal overtredingen de laatste weken afneemt. Dit is terug te zien in een schoner straatbeeld’, zegt Suzanne van Noorloos namens de gemeente. Sinds 1 juni moet huisvuil in de binnenstad in ondergrondse containers worden gedaan. Ambtenaren controleren vanaf 1 juli de vuilniszakken die op straat staan en gaan op zoek naar de eigenaars. (Dichtbij28-08).

28. Omwonenden van de A4-tunnel verzetten zich tegen het plaatsen van duizenden zonnepanelen op en naast het dak. Wegenbouwer Bam en opdrachtgever Rijkswaterstaat willen 5.000 en 9.000 vierkante meter vullen met zonnepanelen. De tunnel en directe omgeving zou een parkachtige uitstraling krijgen, is meermaals beloofd. Het nog jonge gras en sedum dreigt te verdwijnen. Buurtbewoners hopen dat de gemeente een vergunning weigert. Zoeterwoude zou ook nooit op de hoogte zijn gesteld van de plannen op Leids grondgebied. Ook GroenLinks in Leiden en Leiderdorp vinden dat de gevolgde procedure niet deugt. (LD29-08, LD05-09).

28. In Jakarta wordt een symposium gehouden over de plannen van de Universiteit Leiden in Indonesië om de samenwerking met dat land de komende jaren te versterken. De universiteit stelt Marrik Bellen aan als vertegenwoordiger in de Indonesische hoofdstad en hij wordt ook directeur van het onderzoeksinstituut KITLV Jakarta. De grootste onderzoeksbibliotheek over Indonesië staat sinds het najaar in Leiden. Het is een samenvoeging van de collecties van de Leidse Universiteitsbibliotheek (UB), het KITLV (Koninklijke Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) en het Amsterdamse Tropeninstituut. In de UB aan de Witte Singel wordt op de tweede verdieping gebouwd aan de gloednieuwe Asian Library, die in 2017 klaar moet zijn. Hier wordt de enorme onderzoeksbibliotheek over Indonesië ondergebracht. De sterke band met Indonesië dateert uit 1864 toen in Leiden de rijksinstelling voor Indische taal, land en volkenkunde werd opgezet, bedoeld voor bestuurlijke ambtenaren in Nederlands-Indië. Toen deze rijksinstelling in 1877 werd opgeheven, ontwikkelde de universiteit zich tot het centrum voor de wetenschappelijke bestudering van Nederlands-Indië: er kwamen drie leerstoelen bij de letterenfaculteit en een bij de juridische faculteit. Behalve de mogelijkheid om taal-, letter- en volkenkunde van de Oost-Indische archipel te bestuderen, werd er bij de faculteit Rechten onderwezen in het Mohammedaans recht, volksinstellingen en gebruiken in Nederlands-Indië, en koloniaal staatsrecht. Het afgelopen jaar studeerden zo’n circa 65 Indonesische bachelor- en masterstudenten aan de universiteit en waren er zestig promovendi. Dit jaar verwelkomt Leiden acht bachelor- en 24 masterstudenten. (LD28-08).

28. In het stadhuis demonstreert Daan van der Keur met een bord met de tekst ‘Leiden gaat over lijken’. Hij protesteert tegen de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland die ondanks een bezwaarschrift tóch de OZB- en milieubelasting van zijn 81-jarige moeder niet kwijtschold. Zij moet van AOW en een piepklein pensioentje rondkomen en heeft het geld niet. ’Het spaargeld dat ze afgelopen jaren met grote moeite bij elkaar spaarde, is bestemd voor het betalen van de grafrechten in september van haar in mei 1996 doodgereden man, mijn vader. Die kan ze nu niet betalen.’ Zijn moeder weet overigens niet dat hij namens haar actie voert. ‘Maar ik moest iets doen, want dit stuit me zó tegen de borst. De menselijkheid is compleet verdwenen’. (LD28-08).

28. De Leidse bed-bad-en-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers zou dit najaar klaar zijn, maar dat wordt volgens de gemeente december. Het voormalige kinderdagverblijf aan het Maansteenpad in de Mors wordt voor een half miljoen euro verbouwd, zodat hier veertig uitgeprocedeerde asielzoekers (dertig vaste plekken, tien voor passanten) kunnen bivakkeren. ‘Tot die tijd schiet de opvang ernstig tekort’, vindt Harry Westerink van de stichting De Fabel van de Illegaal. Volgens hem zijn er nauwelijks plekken waar uitgeprocedeerde asielzoekers terecht kunnen. De gemeente zegt dat die groep terecht kan bij STUV en de kerken. STUV vangt dertien mensen op en er staan er zeven op een wachtlijst. ‘In de praktijk zijn er meer’, zegt voorzitter Hilde Jansen. Door de Volle Evangelie Gemeente Leiden e.o. (VEG) worden een stuk of tien mensen opgevangen. Een half jaar geleden waren dat er zo’n dertig. Bij De Fabel hebben zich vijf mensen gemeld die geen dak boven hun hoofd hebben. Diaconaal centrum De Bakkerij laat weten geen BBB-vluchtelingen op te vangen. STUV-voorzitter Jansen kijkt uit naar de nieuwe locatie, waarin de stichting een plek krijgt. ‘Leiden heeft zich altijd stad voor vluchtelingen genoemd, dan moet je dat ook laten zien’. Volgens Westerink gebeurt dat veel te weinig. (LD28-08).

29. Aan het Kort Levendaal 6b wordt de gerestaureerde gevelsteen uit 1850 van ‘Brandstoffenhandel Perquin en Zonen’ onthuld. ‘Een eerbetoon aan de kolenboeren én mijn voorvaders’ zegt Pim Perquin (80). Toen hij enkele jaren geleden hoorde dat bij bouwwerkzaamheden aan het Levendaal een steen met zijn familienaam opdook, besloot hij met die vondst de Leidse kolenboeren te eren. Perquin: ‘Mijn broers, zuster en ik liepen nota bene iedere dag op weg naar school langs die steen. Ik had geen idee dat mijn betovergrootvader hier in het midden van de 19de eeuw zijn kolenzaak had’ De Fa. J.Th. Perquin en Zonen werd in 1850 opgericht, oorspronkelijk in Den Haag, en vestigde zich dat jaar met een filiaal in Leiden. In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er circa dertig brandstoffenhandelaren in Leiden, in de volksmond ‘kolenboeren’ genoemd. Het waren noeste werkers die goede zaken deden. Na de Tweede Wereldoorlog draaide de economie op volle toeren en kolen leverden de benodigde energie voor de industrie en huisverwarming. De kachels in de huiskamer werden gestookt op cokes en eierkolen en in die jaren vervangen door haarden die op antraciet brandden. Met gebruik van die brandstof bleef de ‘verwarming’ ‘s nachts - op een laag pitje - doorbranden. ‘De bedrijfsomzetten stegen en aan de duurdere antraciet viel meer te verdienen’, herinnert Perquin zich. ‘Mijn vader had ‘s winters zeven knechten in dienst. Met een juten zak als bescherming over het hoofd sjouwden de kolenboeren een mud kolen (70 kg) op hun nek. Alleen als de kolen naar drie hoog gedragen moesten worden, gingen zij de trap op met zakjes van 35 kg’. Het staat Perquin nog levendig voor ogen hoe hij met z’n broers en zuster voor het (warme) middageten aan tafel zat te wachten op pa. Zijn moeder legde, zodra hij binnenkwam, snel kranten op en rondom zijn stoel, opdat het kolengruis uit zijn kleren niet op haar mooie kleed viel. Vader schoof aan, at snel en weer aan het werk. ‘Hij is best oud geworden en ik heb hem nooit gehoord over lichamelijke klachten. Wist je dat nu in de arbeidsomstandigheden wet (Arbowet) staat dat een werknemer niet meer dan 25 kg mag tillen?!’. Midden jaren 50 kwamen er steeds meer oliekachels. Sommige kolenboeren gingen olie verkopen, anderen staakten hun bedrijf. Er braken voor de firma Perquin onzekere tijden aan nu de omzet daalde. En toen in de huizen steeds meer centrale verwarming kwam, die meestal op olie gestookt werd, was de kolenhandel op sterven na dood. In 1958 stopte vader (Herman) Perquin als kolenboer. Zoon Pim ging nog een tijdje in de handel van olieproducten, maar paste zich snel aan de nieuwe tijd aan. ‘Ik wil dat toekomstige generaties weten wat brandstoffen waren’, zegt Perquin. ‘Dat kolen scheppen in een kolenkit hét huishoudelijk klusje van hun grootvader was’. En op oma’s slaapkamer ‘s morgens (ijs)bloemen op de ramen stonden. In 1959 werd in Slochteren (provincie Groningen) aardgas ontdekt. Verwarmen met aardgas werd razendsnel populair. De kolenboeren werden met de hoefsmid e.a. in de geschiedschrijving bijgeschreven als slachtoffers van de economische vooruitgang. Pim Perquin sjouwde kolen in de zaak van zijn vader tot 1955. Hij switchte in zijn zakelijk leven altijd op tijd naar nieuwe producten en ging op zijn 67ste als succesvol ondernemer met pensioen. (NVH01-09, LN02-09).

29. Op het Utrechtse Jaagpad ontstaat in een woning brand in een boekenkast die vermoedelijk is veroorzaakt door een accu. Ook de buren hebben last van rook in huis. De brandweer blust de brand en meet de koolmonoxidewaarden. Ook een kat is gered. De eigenaar van het pand is niet thuis ten tijde van de brand. (Dichtbij29-08, WW02-09).

29. De provincie brengt dit najaar de staat van de windmolens in kaart. Die is in sommige gevallen bedroevend door achterstallig onderhoud. Volgens het rapport Molentoekomst uit juni is landelijk jaarlijks vijf miljoen euro extra nodig om het typisch Hollandse erfgoed te behouden. In Leiden en omgeving, en dan vooral in Kaag en Braassem, staan veel molens waardoor het in de regio gaat om minstens 1,5 miljoen euro. Verder is er behoefte aan meer kennis over fondsenwerving, professioneler bestuur en meer vrijwilligers. SP’er Statenlid Bart Vermeulen staat open voor de optie dat de provincie de extra kosten betaalt. (LD29-08).

29. De gemeente loopt per jaar zo’n 1,7 miljoen euro mis als de contracthuren worden afgetrokken van de markthuurprijzen. Gemiddeld betalen commerciële partijen 87 euro per vierkante meter per jaar terwijl de marktwaarde, gebaseerd op taxaties, 90 euro bedraagt. Maatschappelijke partijen (kleuterspeelzalen, welzijnsorganisaties) betalen elk jaar gemiddeld 48 euro huur per vierkante meter, terwijl de panden 66 euro meter waard zijn. Leegstand kost nog eens 355.000 euro per jaar aan misgelopen inkomsten. Er zijn bedrijven en instellingen die veel meer huur betalen dan ze volgens de markt zouden moeten doen en andersom. Zo betalen veertien huurders aan de Johan Wagenaarlaan, 20.000 euro meer huur dan de marktconforme prijs. Partijen aan de Haven 100 betalen ruim 25.000 euro minder dan wat de markt aangeeft. Het gaat om commerciële bedrijven die huren van de gemeente. Organisaties die beleid uitvoeren of een maatschappelijke functie hebben, huren stukken goedkoper: gemiddeld 1,4 miljoen euro per jaar minder dan wat marktconform is. De verschillen zijn precies vast te stellen, omdat de lijsten met al het vastgoed, de huren en taxaties boven tafel zijn. Dat was eerder niet mogelijk door een uiterst gebrekkige administratie. De Rekenkamer nam het vastgoedbeheer in 2013 onder de loep. Nu is de administratie op orde en is een beter vastgoedbeheer mogelijk. (LD29-08).

29. Hockeyclub LHC Roomburg bestaat 80 jaar en viert dat met leden en buurtbewoners. Er is een workshop zeemansliederen voor senioren uit de wijk. Voor de jeugd zijn er workshops met de Rockacademy en hockeyclinics door Heren 1. Een lustrumborrel mét live muziek sluit de festiviteiten af. (Unity17-08, LD25-08).

29. Moniek Heemskerk wordt Nederlands kampioene op de drie kilometer schoolslag in open water. De zwemster van LZ 1886 zwemt een tijd van 55.22,05 minuten in het Wilhelminakanaal bij Oirschot. Voor de 18-jarige Heemskerk is het haar tweede nationale titel. Twee jaar geleden won zij ook al. Vorig jaar werd zij tweede achter clubgenote Suzanne Brummel. Zij is inmiddels gestopt. Manon Kloosterman tikt na 55.24,30 minuut aan, gevolgd door Maike Van de Velde (55.25,65). Nikita Vos wordt derde op de vijf kilometer vrije slag (1:06.51,45 uur) voor zwemmers tot 18 jaar. (LD31-08).

29. Fields of Wonder brengt in het Openluchttheater Leidse Hout de voorstelling ‘Magisch Groen’. Volgens artistiek leider Geert van der Velden ‘een surrealistisch sprookje’. Het is alsof de kleurrijke personages uit een schilderij van Magritte of Kandinsky zijn gestapt en hun onderlinge liefdes en twisten in het Leidse Hout voortzetten. Men danst, speelt, heeft lief of maakt ruzie. De Vrienden van de Leidse Hout en Ondernemersvereniging Boerhaavedistrict (OVBD) verlenen hun medewerking. Ruim 150 mensen bezoeken de voorstelling, onder wie Paul Bouter en Gideon Roggeveen. Samen met Erik Olijerhoek en Klaas Bolhuis produceren en spelen zij op 17 september het stuk ‘Boer’ in het Openlucht Theater als afsluiting van het Leidse Hout Zomerfestival. (Dichtbij24/29-08, LN19/26-08, LD01/19-09).

29. Tuinvereniging Oostvliet aan de Vlietweg 66f bestaat vijftig jaar. Er wordt een culinaire markt gehouden op het plein voor het net opgeknapte clubhuis. De belangstelling voor een tuin is groot, zodat er een wachtlijst van twee jaar bestaat. (LN26-08, LD27-08).

29/30. Wethouder Frank de Wit opent de derde editie van de Leidse Hooidagen. Naturalis heeft zich als partner aangesloten bij het initiatief van stichting Het Zuid-Hollands Landschap in natuurgebied ‘t Vogelhoff langs de Vliet. Initiatiefnemer is Peter van den Akker. Naturalis brengt leerzame activiteiten. Ook museum Boerhaave en Zuid-Hollands samenwerkingsverband Groen doet Goed doen mee, en de gemeente subsidieert. Tot de activiteiten behoren het maken van een bijenhotel, zeisles, leren camoufleren en het fabriceren van wormenpoep. Verder behoort een tractorrit tot de mogelijkheden. Het evenement trek 2.800 bezoekers. (LD10-07, Dichtbij20-07, WW22-07, Sl12-08, LD12/25/27/31-08, LN19/26-08, St26-08, Sl28-08, Dichtbij31-08, Sl01-09, WW02-09).

30. De achtervolging van een autodief eindigt op de Rijndijk met de aanhouding van een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Bij de politie in Wassenaar wordt eerder op de dag gemeld dat een auto een afgesloten terrein op gereden is. Als de agenten daar aankomen, ruiken zij een sterke verflucht. In een schuurtje zien ze dat de man met een spuitbus de grijze Ford Mondeo bezig is zwart te spuiten. Hij gaat er in de auto vandoor en rijdt de agenten bijna omver. Vervolgens ramt hij zonder vaart te minderen het afgesloten hek en beschadigt hij de politieauto. Er wordt een grote zoekactie gestart naar de auto met gestolen kentekenplaten. De auto blijkt op de Rijndijk in de Stevenshof te staan. De politie zet de omgeving af en zoekt met hulp van de politiehelikopter en een speurhond naar de voortvluchtige bestuurder. Uiteindelijk vindt de hond de man in een schuurtje aan de Rijndijk. Hij verzet zich hevig bij zijn aanhouding, die door het toegestroomde publiek met gejuich wordt begroet. (Sl31-08, RTVW30/31-08, Dichtbij31-08, LD01-09, WW02-09).

30. Een bloedspoor in een woning aan de Hogewoerd, waar is ingebroken, leidt korte tijd later tot aanhouding van een verdachte. Een van de agenten vermoedt wie de inbreker moet zijn, als de bewoner een signalement geeft. De politie rijdt naar de woning van de verdachte en met een speciale machtiging gaan de agenten het huis binnen. Daar treffen ze de man aan met zojuist opgelopen verwondingen aan arm en handen. (LD31-08, Sl31-08, Dichtbij31-08, WW02-09).

30. Leiden heeft weer een Joods Studentenhuis. Het pand naast de synagoge aan het Levendaal stond een tijdje leeg voor een grote onderhoudsbeurt. Nu wonen er weer vijf Joodse studenten in even zoveel studio’s. De Stichting Joods Welzijnswerk Kol Tarboet houdt bij de heropening een kleine ceremonie met het bevestigen van de mezoeza, een klein kokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op deurposten wordt aangebracht en teksten bevat uit het boek Deuteronomium. Volgens voorzitter Ko van Wouwe waren de vijf studio’s in no time vol. ‘Ze hebben allemaal hun eigen douche en toilet en keukenblok. Het studentenhuis is verbonden met de synagoge en er is een koosjere vleeskeuken’. Het pand is al bijna vijftig jaar studentenhuis, een initiatief van Sander Duparc en Gerard Sanders. In 1967 verhuisde Barend Cohen, die als chazan (voorzanger) het woonhuis bij de sjoel bewoonde, naar Amsterdam. Er werden zeven kamers ingericht en een mensa. Op de begane grond was een appartement voor het beheerdersechtpaar. Toenmalig burgemeester Gerrit van der Willigen opende het huis op 4 april 1968, na een sjoeldienst van opperrabbijn Beeri. De oude situatie was niet de meest veilige: allemaal kleine gangetjes, kruip door, sluip door. De hele indeling is veranderd en het asbest is verwijderd. ‘Het is een prachtig pand geworden’, aldus Van Wouwe. Van de Joodse Gemeente Leiden zijn zo’n dertig families lid. Waar in de afgelopen jaren in andere steden de angst toenam voor geweld, voelt de gemeenschap zich in Leiden relatief veilig. (LD29-08).

30. Renzo Candido en Marta Klement presenteren in galerie-grandcafé ‘Leidse Lente’ aan de Haagweg hun tweede boek: ‘Makers’. Het eerste boek ‘Kleurmakers’ uit 2012, toonde in zwart-wit mensen die Leiden kleur geven. Het tweede boek in kleur komt tot stand na een crowdfundingsactie. Samen met Marta Klement van Atelier Lukes die voor het design zorgde, brengt Candido opnieuw tientallen Leidse makers over het voetlicht in wat hij zelf ‘een ode aan de Leidse creativiteit’ noemt. In het nieuwe boek staan ruim vijftig creatieve Leidenaren zoals Pepijn Smit van het PS Theater, artistiek vormgeefsters Niki Koutaris en Barbara van Druten, fotografe Eelkje Colmjon, cabaretier Jochem Myjer, zanger Wesley Klein, maar ook radiomakers Richard den Haring en René van Es. Marleen Hogendoorn schreef het voorwoord. (Sl31-08, Sl0l-09, LD01-09).

((CV 30. Marta Klement studeerde in Praag en begon daarna een klein cafeetje annex grafische studio in haar geboortedorp Vysoke Myto. Ze was actief in politiek en had rond haar twintigste haar zaakjes prima op orde. Huisje-boompje-mannetje-bedrijf. Toen sloeg de twijfel toe. Ze nam een sabbatical, kwam in Nederland terecht, werd smoorverliefd op Leiden, stopte met al haar verplichtingen in Tsjechië, inclusief partner, en verhuisde haar bedrijf naar hier. Inmiddels voelt ze zich hier al bijna vijf jaar helemaal thuis tussen haar eigen werknemers en in haar huisje in de omgeving van de Hooglandse Kerk. Renzo Candido is geboren en getogen binnen de singels en net weg uit de Drie Octoberstraat naar een van de nieuwbouwprojecten met zijn gezin met twee kinderen. Hij kijkt de hele dag voor diverse opdrachtgevers en eigen werk door lenzen van camera’s en fototoestellen. (Sl01-09)).

30. Een stuk of vijf huisjes en een kerk verrijzen in de binnenstad en rollen naar het Hooglandse Kerkplein voor een afsluitend straattheaterspektakel over het ontstaan van de stad. Organisator Stichting Peen en Ui gaf jarenlang kunstenaars onderdak in slooppandjes aan de Aalmarkt, maar leidt sinds enkele maanden een zwervend bestaan. Jennefer Verbeek en haar collega Danny Molenaar hopen nog altijd op een nieuw onderkomen in het centrum. Dat gegeven heeft ze geïnspireerd tot ‘Home/Town’ waarbij in elk huisje kunstenaars aan het werk zijn, aangevuld met theater op straat. Het is de officiële invulling van de culturele koopzondag. Danny Molenaar danst met zijn partner in het geraamte van een huis dat ook kan kantelen. (LD25-07, LN19-08, LD27-08).

30. DZB Leiden organiseert op de Beestenmarkt de strijd om de titel ‘De Sterkste van Leiden’. Dat wordt de 27-jarige Kelvin de Ruiter uit het Friese Surhuisterveen, bijgenaamd ‘De vliegende Hollander’. Er is voor de tien deelnemers - lokale krachtpatsers ontbreken - een krachtmetingparcours afgelegd met een Leids tintje. Onderdelen zijn onder meer boomstam drukken, wheelflippen met een trekkerband van 300 kilo, de timberwalk (een parcours met twee gewichten van 100 kilo aan een handvat, jokerace (met een soort weegschaal van 280 kilo op de schouders) en het voortduwen van een Chevrolet van 2.800 kilo. Voormalig drievoudig sterkste man van Nederland en enige Nederlander met de titel Sterkste man van de wereld, Ted van der Parre, zet het parcours uit. Hij is spreekstalmeester samen met Hagenees Henk Bres. (LN05/26/31-08, NVH06-08, WW26-08, RTVW30-08, Dichtbij31-08, Unity31-08, WW02-09).

31. Nergens in Nederland is een bouwvergunning zo goedkoop als in Leiden, meldt website nu.nl op basis van onderzoek door de Vereniging Eigen Huis. Voor de aanvraag van een verbouwing van 10.000 euro betaal je in Leiden ongeveer 38 euro. Dat ligt ver onder het landelijk gemiddelde van 360 euro. De volgende goedkoopste plaats is Alphen aan den Rijn, daar kosten de bouwleges 91,60 euro. Het duurst ben je uit in het Gelderse Buren, waar een vergelijkbare bouwvergunning 905 euro kost, ruim 23 keer zo duur als in Leiden. Gemiddeld zijn de prijzen van bouwvergunningen met 2,3 procent gestegen voor een kleine verbouwing en met 2,5 procent voor de bouw van een nieuwe woning. maar er zijn flinke uitschieters. (Unity31-08, Nu31-08, RTVW31-08, Dichtbij01-09).

31. Stefan Collini (1947) opent het academisch jaar in de Pieterskerk. De gastspreker is hoogleraar Intellectual History and English Literature aan de University of Cambridge. Collini volgt kritisch de politieke en maatschappelijke discussie over de rol van universiteiten. Hij verzet zich tegen het dominante rendementsdenken: dat universiteiten moeten aantonen wat hun economisch en maatschappelijk nut is om hun aanspraak op publiek geld te rechtvaardigen. In zijn toespraak roept Collini de vraag op van wie de universiteit eigenlijk is: van het college van bestuur, de academische staf, de studenten of de samenleving, zoals het ministerie van OCW, ouders, het bedrijfsleven en de belastingbetalers. Collini: ‘Over deze vraag woedt een intens debat. Universiteiten staan onder druk. Ze moeten met elkaar concurreren om veel studenten binnen te halen. De vermarketing van de universiteit botst met lang gekoesterde idealen van de universiteit als een plek voor open onderzoek’. Hij zegt dat wetenschappelijk onderzoek niet bij voorbaat direct maatschappelijk te gelde kan worden gemaakt. Dat geldt vooral voor de geesteswetenschappen, die nog meer dan de bètawetenschappen onder vuur liggen, omdat ze minder direct zichtbare innovatie opleveren. De wetenschap kan pas werkelijk floreren, zo stelt hij, als ze vrij beoefend wordt. Rector magnificus Carel Stolker: ‘Collini is een geestige en geestrijke man. Voor mijn eigen boek over de rol van universiteiten in de samenleving heb ik veel aan zijn werk gehad. Een keer ben ik speciaal naar hem gaan luisteren, hij gaf een lezing in Londen met de titel ‘Universities under Attack’.’ Stolker haalt uit naar demonstranten bij de opening van het academisch jaar bij de Universiteit van Amsterdam (UvA): ‘Het is slecht voor de reputatie van de UvA in het bijzonder en de universitaire wereld in het algemeen’. Hij oppert dat er in Amsterdam wellicht krachten bezig zijn die niet uit de studentenpopulatie komen. En merkt op dat de protesten niet academiebreed gesteund worden. In zijn toespraak verdedigde hij Louise Gunning, de voorzitter van het college van bestuur van de UvA die door de ‘studentenrevolutie’ het veld moest ruimen. Hij noemt haar ‘een van de meest gewaardeerde’ collega-bestuurders. Jojanneke van der Toorn krijgt de jaarlijkse Gratama Wetenschapsprijs van 25.000 euro voor aanstormend talent. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid reikt de onderwijsprijzen uit aan hoogleraar Ton Liefaard en docent Jerfi Uzman. Liefaard, docent in de master Jeugdrecht, wordt geprezen om zijn inspanningen en toegankelijkheid. Uzman krijgt de prijs vanwege zijn levendige manier van uitleggen van de stof. (UL07-07, LD08-07, UL25-08, Sl31-08, LD01/02/09/16-09, NVH01-09, UL01/08-09, Mare03-09).

31. De fietsenstalling onder de taxistandplaats aan het Stationsplein is na de schoonmaak- en grootonderhoudswerkzaamheden weer open. Bovendien is een deel van de rekken vervangen door betere. Om de situatie in deze populaire fietsenstalling te verbeteren, besluiten B en W tot een proef om drie maanden toezicht in de stalling te houden. Fietsers hebben alleen via het Schuttersveld toegang. De stationszijde wordt ingang voor voetgangers. De stallingen ‘Alphens perron’ en ‘Trafolocatie’ blijven zonder toezicht. (Gem25-08, Sl26-08, Dichtbij26-08, RTVW31-08).

31. Kabelexploitant Ziggo kampt urenlang met een telefoonstoring. De meeste klachten komen uit de Randstad. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) meldt slecht tot niet bereikbaar te zijn. De storing zit alleen in de telefonie, niet in het internet. Ziggo werd bijna twee weken eerder wel getroffen door DDoS-aanvallen. (RTVW31-08, LD01-09).

31. Een unieke uitspraak, noemt hoogleraar staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans van de Universiteit Leiden dat de gemeente de ‘schade’, veroorzaakt door het misbruik van verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), mag verhalen. Nooit eerder gaf een rechter de gemeente gelijk in een verzoek arbeidskosten op burgers te verhalen. De vergoeding van ruim 1.000 euro die de rechter toewees, weegt overigens niet op tegen het bedrag dat misbruik de belastingbetaler jaarlijks kost. Dat wordt geschat op acht tot veertien miljoen euro. Voor sommige indieners is ‘wobben’ een aantrekkelijk verdienmodel. Schuurmans: na zes weken nog geen antwoord, dan een dwangsom die kan oplopen tot 1.250 euro. De Nationale Politie, veel geplaagd door commerciële ‘wobbers’ heeft bijvoorbeeld een apart postbusnummer in het leven geroepen. Alleen de verzoeken die daar terechtkomen, worden behandeld. Schuurmans: ‘De Raad van State heeft dat goedgekeurd’. (LD31-08, LN16-09).

31. Patiënten van het LUMC die een hartinfarct kregen, mogen thuis hun bloeddruk en gewicht meten. Na ontslag uit het ziekenhuis krijgen ze een doos mee met daarin een weegschaal, een bloeddrukmeter en een ECG-apparaatje om een hartfilmpje te maken. Het gaat om een proef. Onderzoekers hopen er zo achter te komen of de patiënten er een gezondere levensstijl op na gaan houden als ze dagelijks worden geconfronteerd met de meetwaarden. Deze gegevens moeten zowel patiënten als artsen helpen aandoeningen eerder te herkennen. Bij ‘The Box’ hoort een digitaal spreekuur. Patiënten spreken met de arts via een videoverbinding in plaats van dat ze naar het ziekenhuis komen. (LD31-08).

31. Rijkswaterstaat onderzoekt de herkomst en de bestemming van het verkeer op de A4 tussen Burgerveen en Leiden. Hiervoor hangen deze week camera’s in beide richtingen om kentekens waar te nemen. Ook kunnen weggebruikers tot en met 9 september hun ervaringen delen in een online enquête. Rijkswaterstaat hoopt zo met oplossingen te komen om de doorstroming te verbeteren. Naar verwachting besluit de minister eind dit jaar over de te nemen maatregelen. (LD31-08).

31. Naturalis sluit de zomer af met 60.565 bezoekers, het hoogste aantal sinds de opening van het museum in 1998. Deze zomer trok 5.308 meer bezoekers dan in 2011, voorheen de drukste zomer. ‘Niet alleen de vaste collectie trok veel publiek, ook de mini-expeditie ‘Op avontuur als Freek’ werd druk bezocht. We kijken met trots terug op een fantastische zomer’ aldus directeur Edwin van Huis. Bijna 28.000 bezoekers stapten deze zomer letterlijk en figuurlijk in de schoenen van Naturalisonderzoeker Freek Vonk. Zij maakten in de mini-expeditie kennis met zijn enthousiasme voor reizen, wilde dieren en onderzoek. Ook onderzocht het publiek wat in de sloten rondom Naturalis leeft, zeker 6.000 deelnemers gingen op slootsafari. (RTVW31-08, NVH01-09, Sl01-09, LN02-09).

31. De universiteitsraad zegt nee tegen het collegevoorstel om mee te doen aan het promotiestudentexperiment van minister Jet Bussemaker. De minister maakt het de komende jaren mogelijk om landelijk maximaal 2.000 studentpromovendi aan te stellen. Zij zijn geen werknemers, maar studenten met een beurs. De meeste faculteiten zien ook niets in het plan. Alleen psychologie en het geesteswetenschappeninstituut LUCL zijn geïnteresseerd. Het college wilde het experiment gebruiken om buitenlandse promovendi die met een kleine beurs van een externe organisatie naar Leiden komen en werkenden die naast hun baan willen promoveren, te steunen. De raad vreest dat het huidige stelsel van werknemerspromovendi wordt aangetast. (Mare03-09).

31. Kanaalpark 143 wordt feestelijk geopend door wethouder Paul Laudy. Dit voormalig bedrijfspand, ooit gebouwd voor Deloitte, bestaat nu uit 54 huurappartementen in de vrije sector. Wethouder Laudy spreekt van een dubbele winst voor Leiden: ‘Minder vierkante meters kantoorleegstand en 54 woningen erbij die veelgevraagd en fraai opgeleverd zijn’. Bij de initiatieven in het Kanaalpark zijn veel jonge, creatieve ondernemers betrokken. In het voormalig
bedrijfspand op Kanaalpark 157 heeft de Gangmakerij, een Leidse
club aanjagers en verbinders, een broedplek gecreëerd: De Plek. Bij de buren op Kanalenpark 145 hebben Leids Blauw en Leidse Grond zich gevestigd. Leids Blauw ondersteunt bedrijven met een duurzaam DNA en Leidse Grond kweekt paddenstoelen op koffieprut van Leidse horeca. Een projectbureau ondersteunt en stroomlijnt al deze initiatieven onder de naam Kraftpark. (St09-09).