Archeologische Kroniek 2015 online

image00127 september 2016 - Ieder jaar worden bij opgravingen in Zuid-Holland archeologische resten ontdekt. Daar zitten vaak spectaculaire vondsten bij, die nieuwe informatie geven over de wereld om ons heen. Soms kan het jaren duren voordat de onderzoeksresultaten zijn uitgewerkt en gepubliceerd. Om belangstellenden op de hoogte te houden van actuele archeologische ontdekkingen in de provincie, publiceert Erfgoedhuis Zuid-Holland elk jaar de Archeologische Kroniek Zuid-Holland. De editie over 2015 staat nu online. De Kroniek telt ruim 60 pagina’s en is gratis te downloaden.

Leidse wevershuisjes
Ook dit jaar bevat de Kroniek boeiende bijdragen, die ons meer vertellen over het leven in Zuid-Holland door de eeuwen heen. In Leiden bijvoorbeeld onderzochten archeologen en bouwhistorici een 17de-eeuwse stadsuitbreiding. Het gaat om wevershuisjes die rond 1658 zijn aangelegd toen de stad bijna uit haar voegen barstte. In korte tijd werd een wijk aangelegd waar én gewoond werd én Leids laken werd geproduceerd. De huisjes zijn in de jaren ’70 gesloopt, maar de funderingen bleken nog aanwezig.

Romeinse kustverdediging
Verder is er een update uit Den Haag met de laatste inzichten over het Romeinse ruiterfort bij Ockenburgh. De bij het fort gelegen nederzetting (vicus) lijkt een militaire nederzetting te zijn geweest, geen inheemse. Bijzonder is ook dat op deze locatie oudere sporen zijn gevonden van een opvallend groot, tijdelijk kamp, groter dan het fort. Mogelijk werden vanuit dit constructiekamp meerdere militaire installaties langs de kust aangelegd en daarmee is dit een concrete aanwijzing voor het bestaan van een kustverdedigingssysteem in de Romeinse tijd.

Poldermolenaars
Verrassend is ook het onderzoek – uitgevoerd door vrijwilligers - naar de resten van een stenen schuur bij de Babbersmolen in Schiedam. De uitkomsten werpen nieuw licht op het leven van poldermolenaars in de negentiende eeuw. Het schuurtje bleek een ‘zomerhuis’ te zijn, waar het molenaarsgezin in de zomer woonde. Het fenomeen zomerhuis kennen we van boerderijen. In de drukke zomerperiode verkaste het boerengezin naar een minder arbeidsintensief, kleiner onderkomen of naar de daarvoor ingerichte stal. Het zomerhuis bij de Babbersmolen bevatte ook een stal met ruimte voor drie koeien. Het lijkt erop dat deze ‘miniboerderij’ de molenaar wat broodnodig extra inkomen opleverde.

Over de Archeologische Kroniek
De Archeologische Kroniek is een uitgave van Erfgoedhuis Zuid-Holland. De Kroniek komt tot stand dankzij de bijdragen van archeologen en vrijwilligers uit de hele provincie en wordt samengesteld door TGV teksten en presentatie uit Leiden. Alle jaargangen van de Kroniek zijn online toegankelijk via www.geschiedenisvanzuidholland.nl/kroniek.