Stem van Leiden: helpen met interviewen of geïnterviewd worden?

6 september 2016 - De Stem van Leiden is een werkgroep van de Historische Vereniging Oud Leiden die zich ten doel stelt verhalen van gewone Leidenaren voor de komende generaties te bewaren. De werkgroep bestaat nu ongeveer anderhalf jaar en heeft na een woelige beginperiode het stadium van rust in de tent bereikt. Het is een heel leuke groep geworden van om en nabij de vijftien mensen. We vergaderen twee à drie keer per jaar en hebben daarnaast een aantal keren per jaar een borrel voor het informele contact.

Zoals dat gaat met vrijwilligerswerk: er zijn mensen om wat voor reden dan ook afgehaakt. Omdat ze voor familie moeten zorgen, omdat ze verhuizen, maar vooral omdat de gesproken tekst van het interview van de recorder omgezet moet worden naar geschreven taal. En dat is meer werk dan mensen van te voren denken.

 

Maar absoluut ook zeer zinvol werk, dat nu nog Huisvrouw in de keuken 1938opgeslagen wordt op de site van Erfgoed Leiden en omstreken, maar te zijner tijd ook op de site van de HVOL te zien en te horen zal zijn. Op die manier wordt het toegankelijk voor historici en andere geïnteresseerden.

We hebben tot nu toe ongeveer dertig interviews gedaan. Maar we willen natuurlijk meer. Op dit moment hebben we vooral een tekort aan mensen, die geïnterviewd willen worden.

We zijn bezig om op diverse plekken mensen te werven. Als u een 75-plusser bent of kent, die een groot deel van zijn of haar leven in Leiden heeft gewoond en daar graag over vertelt, geef het dan alstublieft door. We houden dan eerst een kennismakingsgesprek, waarin we de hoofdonderwerpen bepalen en spreken dan een datum voor het interview af. Alle vrijwilligers hebben een  cursus gedaan bij de universiteit, zodat zij waarop ze moeten letten. 

Daarnaast kunnen we ook heel goed nieuwe vrijwilligers gebruiken, die de interviews doen en uitschrijven. Uiteraard wordt u van te voren uitgebreid ingewerkt en loopt u ook eerst mee met een ervaren interviewer. Want de stem van de gewone Leidenaren moet bewaard blijven voor het nageslacht! 

Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alvast bedankt voor uw reactie.

Janneke Koers