Inschrijving voor najaarsexcursies geopend

18 juli 2016 - Na de zeer geslaagde winter- en voorjaarsexcursies hebben we voor u in dit najaar weer een mooi pakket samengesteld.

4 september: Wandeling langs geveltekens speciaal voor mensen die slecht ter been zijn. (en hun evt. begeleiders)

De werkgroep Geveltekens en de Excursiecommissie hebben deze route samengesteld. We beginnen om 10:30u. met een kopje koffie bij restaurant Van de Leur op de Breestraat tegenover het stadhuis. Na een korte introductie lopen we ongeveer een kilometer door de Leidse binnenstad. Deze route begint bij Breestraat nr. 127, het Hof van Holland en loopt vervolgens voor het stadhuis langs en linksaf de Diefsteeg in. Via de Lokhorststraat, het Gerecht en de Houtstraat komen we dan uit bij het museum van Oudheden op het Rapenburg. Daar gaat het linksaf naar de Steenschuur waar de route eindigt. Onderweg passeren we een flink aantal geveltekens die de moeite van het bekijken waard zijn, onder andere In den vergulden Turk (V&D), De gecroonde Hoet (Diefsteeg) en het wapen van Willem Cornelisz. van Duivenbode (Rapenburg 94). De wandeling duurt ruim een uur. De wandeling vindt plaats op zondag 4 september aanvang 10.30 uur. De kosten bedragen € 5 inclusief een kopje koffie. Uiteraard zijn de begeleiders ook welkom.

 

excursiebutton

 

24 september 2016: Dagexcursie naar Alkmaar

Alkmaar en Leiden hebben tijdens de tachtigjarige oorlog beide een beleg met succes doorstaan Op 8 oktober 1573 vond het Alkmaars Ontzet plaats, terwijl dat in Leiden pas een jaar later op 3 oktober het geval was. In beide steden werd door de geuzen gebruik gemaakt van een inundatie en moest daardoor het Spaanse leger de wijk nemen. Het credo was en is: Bij Alkmaar begint de victorie! Maar er is meer: Zowel Alkmaar als ook Leiden waren betrokken in de z.g. Loonse Twisten. De opvolging van Graaf Dirk VIII werd bevochten door Willem van Friesland (broer van de graaf) aan de ene en Ada van Holland, haar moeder ALeid van Kleef en de kersverse echtgenoot van Ada: Graaf Lodewijk II van Loon aan de andere kant. Leiden heeft Boerhaave maar Alkmaar heeft Pieter van Foreest als grote dokter uit het verleden. Wel is waar dat Pieter van Foreest het grootste deel van zijn leven in Delft heeft doorgebracht. Leiden heeft de Lakenhal en vele andere musea. Alkmaar heeft het Stedelijk museum Alkmaar, waar zeker tijdens excursie aandacht aan besteed gaat worden. En dan de kaas. Leiden heeft de Leidse kaas en de Kaasmarkt waar alleen maar auto’s worden geparkeerd. Helaas is onze excursie op zaterdag en kunnen we de beroemde kaasmarkt van Alkmaar niet in bedrijf zien. Die kunt (moet u zeker doen) u zelf op een vrijdagmorgen bezoeken. De excursie staat nog niet helemaal op de rails. U kunt vanaf nu wel inschrijven.De kosten bedragen voor HVOL leden €33- en voor introducés €35- Inschrijvers ontvangen nadere informatie.

excursiebutton

 

8 oktober 2016: Najaarswandeling in Voorschoten
De excursie in Voorschoten start om 10:00 uur in het Museum Voorschoten in de Voorstraat nr. 17 Men kan het beste met de fiets komen maar er is ook een prima busverbinding vanuit Leiden. Er zijn diverse parkeerterreinen rond het centrum (blauwe zone maar iets verderop kan men vrij parkeren) In het museum worden we ontvangen met koffie. Er zal een inleiding over de geschiedenis van Voorschoten worden verzorgd. Na deze lezing zullen een aantal gidsen u de dorpskern laten zien en brengen we een kort bezoek aan het terrein van het klooster Bijdorp. De lunch wordt in restaurant La Casita geserveerd.

In de middag bezoeken we het landgoed Berbice waar we rondgeleid zullen worden en als laatste thee zullen drinken in de Oranjerie. De prijs van deze excursie bedraagt €22 en voor introducés €25 Inclusief koffie lunch en thee.

excursiebutton

 

Het landgoed en huis Berbice
Het landgoed Berbice begon haar bestaan als “overtuin’ van de grote buitenplaats Vredenhoef. Aan de overkant dus van de Heerweg die van Rijswijk naar Leiden liep. Het landgoed heeft lange tijd de naam Allemansgeest gehad. Geest is de naam voor een soort zandgrond. Dus eigenlijk een landje voor iedereen. Alleen de boerderij, thans restaurant heeft die naam nog behouden. De naam Berbice komt van de voormalige Nederlandse kolonie Berbice aan de noordkust van Z-Amerika (thans deel van Guyana). Twee voormalige eigenaars van het huis kwamen uit dat gebied. Het echtpaar Pompe van Meerdervoort gaf in 1822 de naam Berbice aan het landgoed. Veel bekende en minder bekende namen zijn eigenaar van het huis geweest of hebben er gewoond: Onder meer Johan de Witt, Pieter de la Court, Frans Krantz en natuurlijk de families van Kempen en Begeer die op het “hakhoutbos” naast het huis de Zilverfabriek lieten bouwen. De laatste bewoner was mej. Rudolpha Begeer. Mogelijk heeft zij doordat zij haar graf heeft op het landgoed, postuum weten te voorkomen dat de Rijnlandroute over het landgoed gepland werd. Het gebouw van Berbice is 17e-eeuws. De bijgebouwen (o.a. koetshuis en dienstwoning) zijn in het verleden gesloopt. De landschapstuin werd in de 19e eeuw aangelegd door de bekende tuinarchitect Zocher Sr. Het gebouw heeft zeer recent een grondige restauratie ondergaan. Op dit moment worden de werkzaamheden. Op het landgoed bevindt zich verder nog de Orangerie met enkele “fruitmuren” en bij de ingang van het landgoed staat een dienstgebouw in neorenaissance stijl uit 1893

Inschrijven en betaling van excursies
U kunt inschrijven via de bovenstaande knoppen (Schrijf hier in voor de excursie). Indien dat niet lukt, kunt u het telefoonnummer van Wim Dool 071 3411533 bellen. Spreek op de telefoonbeantwoorder uw naam en telefoonnummer in. U wordt dan teruggebeld door een lid van de excursiecommissie die samen met u uw aanmelding op de computer zal invoeren. Wij vragen u direct na de aanvraag de excursie te betalen via het ING nummer NL67 INGB0005901264 ten name van de Historische Vereniging Oud Leiden. (NB dit is niet het nummer waar u uw contributie naar overmaakt) U kunt tot 10 dagen voor de excursiedag zonder kosten afzeggen. Na die tijd retourneren we het inschrijfgeld alleen als er nog een wachtlijst is. U kunt afzeggen via het e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de telefoon.