HVOL gaat op zoek naar nieuwe plek voor ornamenten

11 maart 2016 - Op donderdag 10 maart ontving de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) een aantal karakteristieke stenen uit het voormalig pand van de Rabobank aan de Stationsweg 37.

Stationsweg 37 met de gevelstenenDe HVOL gaat voor deze stenen een nieuwe bestemming zoeken, omdat het huidige pand deze maand gesloopt wordt. Voorzitter Rens Heruer ontving de twee ornamenten en een steen met de naam van de architect uit handen van wethouder Paul Laudy (Bouw). Drie panden aan de Stationsweg (nummer 37 t/m 41) maken plaats voor het toekomstige, multifunctionele gebouw De Lorentz.

Wethouder Paul Laudy: “Het huidige stationsgebied verdient een opknapbeurt zodat het aantrekkelijk wordt om hier te wonen, te werken en te verblijven. Voor dit doel willen we niet lukraak slopen. De gemeente heeft de panden aan de Stationsweg uitvoerig onderzocht. We nemen zorgvuldig afscheid. Fijn dat we daarbij medewerking krijgen van andere organisaties. Zo kunnen we samen bepaalde onderdelen een nieuwe bestemming geven.”

Voorzitter HVOL Rens Heruer:  “Onze vereniging wil de kennis over de Leidse geschiedenis bevorderen en het culturele erfgoed beschermen. Het bleek te kostbaar om alle ornamenten uit de gevel te halen. We zijn de gemeente Leiden dankbaar dat wij twee ornamenten en de architectensteen krijgen.
Ook dank aan BamBam Steenhouwers waar we de stenen gratis mogen opslaan totdat we een mooie, nieuwe bestemming voor de stenen gevonden hebben.”

Naast de stenen krijgen ook glas-in-loodramen en het balkon van het vroegere Kamer van Koophandel een tweede leven. De glas-in-loodramen zijn verhuisd naar de bovenste verdieping van het gemeentelijke kantoor aan het Stationsplein. Het balkon uit de wederopbouwperiode krijgt een plek in het nieuwe gebouw De Lorentz.