Oud Leiden wil stadspoorten weer zichtbaar maken

Veel Leidenaren missen ze, of zijn er nieuwsgierig naar: de oude stadspoorten. Leiden had er velen, maar slechts twee overleefden de sloophamer. Onder het motto ‘gelukkig hebben we de foto's nog’ wil Oud Leiden een project starten om de verdwenen poorten opnieuw beleefbaar te maken. 

Dit kan door op de betreffende locaties de fundamenten zichtbaar te maken in de bestrating. Maar tegenwoordig kan dit ook met behulp van virtual reality, waarbij een app de stadspoort op de juiste plek projecteert. 

Rond 1860 fotografeerde Jan Goedeljee een groot aantal van de poorten, die vlak daarna gesloopt zouden worden. Daarnaast zijn er tekeningen en zijn de poorten ingemeten. Ook is er in het verleden archeologisch onderzoek gedaan naar een aantal poorten. 

Oud Leiden ziet kansen om met moderne technieken en stijlvolle ontwerpen de verdwenen poorten weer zichtbaar te maken. Hierover gaan wij ook graag in gesprek met de stad. Met stadspartners, fondsen, Leidenaars en deskundigen die hieraan kunnen en willen bijdragen. 

Spreekt dit idee je aan, of beschik je over bijzondere kennis voor onderwerp in de openbare ruimte of digitalisering (o.a. in 3-D) ? Meld je dan bij ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Compositie van de Hogewoerdse Binnenpoort; actuele foto van Sjoep de Jong en foto van de poort van Goedeljee.