De Leidse en Katwijkse jaren van Jef Last

Op zondag 26 september organiseert de Commissie Dirk van Eck van de Historische Vereniging Oud Leiden een lezing door Rudi Wester over de Leidse en Katwijkse periode van de schrijver en activist Jef Last. Deze Dirk van Eck-lezing was eerst voor 2 mei aangekondigd, maar moest vanwege de
corona-maatregelen uitgesteld worden.

Last (1898-1972) was een bekende schrijver en radicaal. Hij zwierf in zijn leven over de hele aarde, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en was een dapper verzetsman. Onder zijn vrienden telde hij Mohammed Hatta, Willem Drees en Willy Brandt. Hij studeerde Chinees in Leiden en dompelde zich onder in het rijke studentenleven. Maar hij voelde zich meer thuis tussen de Katwijkse vissers en verhuisde al snel naar dat dorp. De tegenstelling tussen elite en volk, tussen verheven kennis en sociale strijd, vormde een rode lijn door zijn latere leven.

Rudi Wester schreef een biografie over deze letterkundige vechtjas en zal op 26 september spreken over zijn verblijf in Leiden en Katwijk, en de invloed van deze periode op zijn verdere leven. Westers boek, getiteld Bestaat er een raarder leven dan het mijne?, vormt de basis van de lezing en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

De lezing begint om 14:30 en vindt plaats in de Lokhorstkerk. Aannemende dat er op 26 september geen bezwarende maatregelen in verband met de corona-pandemie meer zullen zijn die een lezing met publiek verhinderen, wordt een ieder hierbij uitgenodigd. Mocht onverhoopt het publiek aan een maximum zijn gebonden, zal de lezing ook via een livestream te volgens zijn. In de digitale nieuwsbrief en op de website zal tijdig worden medegedeeld op welke wijze u de lezing kunt volgen en hoe u zich daarvoor kunt aanmelden.

Rudi Wester (1943) is schrijfster, literair journalist en cultureel adviseur. Zij studeerde Frans aan de Vrije Universiteit. Zij was jarenlang literair recensent van Vrij Nederland en Trouw en was onder meer directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in
Parijs (2003–2009). Tot de boeken van haar hand behoort ‘Bestaat er een raarder leven dan het mijne?’ (2021).