Anneke Boot: Van gilde tot ROC. Geschiedenis van het vakonderwijs in de stad Leiden

Wie in Leiden door de stad wandelt, wordt op heel veel plekken herinnerd aan het vakonderwijs. Het is door de eeuwen heen een motor geweest voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad. Maar de waardering voor vakmanschap en voor vakonderwijs neemt zienderogen af. Steeds minder jongeren kiezen voor een beroepsopleiding. Een boek over de ontwikkeling van het vakonderwijs in historisch perspectief kan bijdragen aan het hernieuwen van de belangstelling ervoor.

 

Cover Boot juli 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van gilde tot ROC begint bij het leren van een vak in gildeverband in de veertiende eeuw en eindigt bij het beroepsonderwijs in de eenentwintigste eeuw.

Het Leidse vakonderwijs staat centraal. Er zijn bijzondere verhalen over gilden en scholen te lezen, gebaseerd op nog niet eerder gebruikt archiefmateriaal. Daarnaast worden landelijke ontwikkelingen behandeld om beter te begrijpen wat zich lokaal afspeelde. Deze studie biedt zo het eerste complete overzicht van de landelijke én lokale ontwikkeling van het vakonderwijs.

De winkelprijs van het boek is 30 euro. HVOL-leden kunnen dit boek met ledenkorting voor 27,50 euro aanschaffen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..