Gevelberichten

27 december 2017 - Donderdag 7 december waren de leden van de werkgroep geveltekens bij elkaar. Hierbij een kort verslag van deze bijeenkomst. Werken aan en met geveltekens is een avontuur, omdat er altijd onverwachte gegevens boven tafel komen. Soms moet er actie ondernomen worden voor het behoud van zo’n gevelteken.

heesterb

De naam “D’Heesterboom” wordt zodra het weer het toelaat opnieuw aangebracht op het molenhuis van deze molen aan de Haagweg. Dat is waarschijnlijk begin maart 2018. Er moet nog wel aan enige formaliteiten worden voldaan. We houden u op de hoogte wanneer een en ander zal plaatsvinden en uiteraard ook wanneer de onthulling zal zijn.

Verder is er hard gewerkt aan de website, meer bepaald aan de zoekmachine om meer achtergronden en gegevens van Leidse geveltekens te vinden. Er is weer een aantal nieuwe verhalen toegevoegd. De categorie "Wandelingen langs geveltekens" heeft een nieuwe aanpak gekregen. Er is nu een duidelijke kaart waarop per route alleen die geveltekens staan aangegeven die tijdens de betreffende wandeling te zien zijn.

We hebben verder met elkaar besproken hoe we effectiever kunnen werken. Daartoe is er een werkplan gemaakt, waarin de verschillende taken verdeeld zijn over de leden van de werkgroep. Het betreft taken op het gebied van publiciteit, ledenwerving, archivering met (historische en huidige) foto’s en verhalen, sociale media (Twitter en Facebook) en de website, onderzoek naar achtergronden van de geveltekens, restauratie en eventuele (her)plaatsing. Daaruit blijkt dat er nog veel te doen is. Zo zijn er nogal wat geveltekens op onze zoekpagina zonder foto en/of zonder verhaal (= lege punaises). Vooral voor het maken van de verhalen is eigenlijk meer hulp nodig. Mensen die geïnteresseerd zijn in archiefwerk worden daarom van harte uitgenodigd om eens contact met onze werkgroep op te nemen.

De werkgroep Geveltekens wenst u allen een mooi nieuw jaar met nieuwe ontdekkingen, nieuwe verhalen en het behoud van vele geveltekens in onze stad. Wellicht maakt u het goede voornemen om eens te komen kijken of onze werkgroep iets voor u is. U kunt ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dik Kompier