Agenda

Download als een iCal bestand
Ruth Jongsma en Suzanne Fischer, Van kleurentrapje naar kleuradvies: een duolezing over kleuronderzoek
Woensdag 13 Februari 2019, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leiden verandert van kleur; sinds 2009 zijn er in het kader van het Leids kleurenproject al vele panden voorzien van historische kleuren. De gemeente Leiden heeft hiervoor een subsidieregeling ingesteld. Sinds kort wordt er ook kleuronderzoek gedaan naar onderdelen van Leidse historische interieurs met verrassende resultaten. Een plafond in het Leids Volkshuis onderging onlangs een metamorfose met het aanbrengen van de oorspronkelijke kleurstelling. Erfgoed Leiden probeert sinds kort een beeld te krijgen van beschilderde 17de-eeuwse plafonds. Deze (duo-)lezing wordt verzorgd in nauwe samenwerking met Erfgoed Leiden en omstreken (ELO).

Na een korte inleiding van Monique Roscher resp. Edwin Orsel (beide ELO) over het Leidse kleurenproject en het onderzoek aan Leidse 17de-eeuwse beschilderde plafonds gaat de duolezing in op het kleuronderzoek dat aan de basis ligt van onze kennis over historische kleuren. Hoe gaat een kleuronderzoeker te werk? Welke bronnen zijn belangrijk bij kleuronderzoek? Welke afwegingen worden gemaakt bij restauratie én bij het formuleren van een kleuradvies? Twee ervaren kleuronderzoekers met ieder een eigen invalshoek maken u wegwijs in hun vakgebied. Ruth Jongsma gaat daarbij met name in op kleurhistorisch onderzoek in interieurs, terwijl Suzanne Fischer aandacht besteedt aan kleuren in exterieurs. Natuurlijk passeren hierbij verschillende kleurige en Leidse voorbeelden de revue.

Drs. Ruth Jongsma is opgeleid bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg en studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam. Zij doet kleurhistorisch onderzoek en is actief als restaurator van schilderingen in met name 17de- en 18de-eeuwse interieurs. Enkele projecten waaraan zij werkte, zijn het kleuronderzoek van het Groote museum van Artis en het Trippenhuis in Amsterdam. In Leiden deed zij onderzoek naar bijzondere plafondbeschilderingen in een van de gesloopte planden in het Haarlemmerstraatblok. Ruth was betrokken bij de opstelling van de Richtlijnen voor kleurhistorisch onderzoek voor de stichting ERM.

Ir. Suzanne Fischer is sinds 1994 actief als kleurhistorisch onderzoeker, aanvankelijk naast haar werk als architect. Ze heeft veel aandacht voor de werking van kleur in de architectuur en voor het aandeel van de (naturel) bouwmaterialen in het kleurbeeld. Bekende projecten waar zij aan werkte zijn de Van Nelle fabriek, het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck, het Philips Klokgebouw op Strijp S en het Amstel Hotel. In Leiden deed Suzanne kleuronderzoeken van allerlei woningen in de historische binnenstad, het Visser ’t Hooft Lyceum aan de Kagerstraat, de Aula van begraafplaats Groenesteeg, twaalf bruggen en het woningbouwcomplex aan de Grevenstraat.

Locatie Tuinzaal Grandcafé De Burcht, Burgsteeg 13
Toegang gratis voor alle belangstellenden