Agenda

Download als een iCal bestand
Symposium 'Leidse collecties'
Vrijdag 02 November 2018, 14:00 - 17:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De mooie traditie van het najaarssymposium dat op de vrijdagmiddag voorafgaande aan de diës van Oud Leiden onder auspiciën van de Stichting Historisch Leiden bronnen en onderwerpen voor nieuw onderzoek verkent aan de hand van een centraal thema, wordt dit jaar voorgezet met een middag gewijd aan Leidse Collecties.

De plaats van handeling is bijna symbolisch te noemen voor de rijke geschiedenis van Leiden als stad waar collecties van allerlei aard een thuis vinden: het Rijksmuseum Boerhaave. Sinds de verbouwing meer dan ooit een schatkamer van wetenschapsgeschiedenis. Eigenlijk op zichzelf al een document in steen.

Als brug tussen de P.J.Bloklezing en de diëslezing besteden de zes sprekers op het symposium in hun ‘flitslezingen’ aandacht aan (relatief) wat minder bekende Leidse collecties, objecten uit die collecties, mogelijkheden tot nieuw onderzoek en resultaten van recent onderzoek. Daarmee hopen zij hun gehoor te stimuleren om met andere ogen naar die collecties te komen kijken. Nieuwsgierig­heid en verwondering zijn immers de beste voedingsbodem voor nieuwe inzichten.

Deelname aan het symposium is gratis. Studenten hebben op vertoon van een geldige Nederlandse collegekaart ook gratis toegang tot het museum. Dit geldt ook voor deelnemers met een LUMC-pas, een ICOM-kaart/Museumjaarkaart en leden van Vereniging Rembrandt. Overige deelnemers moeten er rekening mee houden dat de museumentreeprijs € 12,50 bedraagt.

Programma

13.30     Inloop, koffie/thee (gratis)

14.00     Kort openingswoord dagvoorzitter Dick E.H. de Boer

14.10     Bart Grob, Het anatomisch model van de Gorilla in het Museum Boerhaave

14.30     Chrystel Brandenburgh, Graven in het archeologisch archief

14.50     Davey Verhoeven, Bronnen voor de Japans-Nederlandse relaties in de 19de eeuw in de collectie van Philip Franz von Siebold

15.10     Discussie en vragen

15.20     PAUZE (evt. posterpresentaties door studenten)

15.50     Johannes Müller, Vensters op een tijd: de brieven in de Bibliotheca Thysiana

16.10     André Bouwman, Handschriften en archieven in de Universiteitsbibliotheek

16.30    Gillian Vogelsang-Eastwood, Textiel als bron in het Textile Research Centrum Leiden

16.50     Discussie en vragen

17.00     Drankje na afloop (op eigen kosten)

Locatie Einsteinzaal, Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden