Agenda

Download als een iCal bestand
Fietstocht naar Zoeterwoude en Zoetermeer
Zondag 13 Mei 2018, 09:30 - 17:00

We gaan op zoek naar sporen van de “Vergeten Slag bij Zoetermeer”. Op last van Willem de Zwijger werden in september 1574 diverse dijken doorgestoken opdat de geuzen met hun platbodems naar Leiden konden varen. Echter in de buurt van Zoetermeer, nadat menig gevecht met de Spanjaarden onderweg had plaatsgevonden, bleek de Voorweg in Zoetermeer een te groot obstakel. De weg stond niet onder water en bovendien werd hij zwaar bewaakt door een contigent Spanjaarden. Wolfers Adriaanszoon wist de geuzen via een omweg naar het Zoetermeerse meer te loodsen, waarna de weg naar Leiden open lag. Tijdens de excursie wordt ook aandacht geschonken aan de last en ongemak die de plattelandsgebieden hebben ondervonden van de inundaties.

Programma:
Vertrek vanaf het industrieterrein De Waard bij de toegangsbrug hoek Lage Rijndijk/Sumatrastraat.
De fietstocht voert eerst naar de Zoeterwoude waar we o.l.v. Jan van Gent van de HVO Zoeterwoude aandacht besteden aan de historische boerderijen langs de Weipoortse Vliet. (zie foto). Vervolgens rijden we door naar boerderij ’t Geertje voor een koffiepauze. Daar zal een gids uit Zoetermeer een presentatie geven over de slag bij het Zoetermeer. Daarna rijden we door naar het centrum van Oud -Zoetermeer voor een rondgang langs de historische kern. Hierna gaan we lunchen in het restaurant “de Class by Jofel”, een voormalig schoolgebouw. De terugtocht voert dwars door de weilandgebieden van Zoeterwoude, via park Cronesteyn naar Leiden.

De prijs voor deze excursie is € 18,- voor (duo-)leden en € 23,- voor introducés

button 1

Locatie Vertrekpunt: industrieterrein De Waard bij de toegangsbrug hoek Lage Rijndijk/Sumatrastraat
Degene die intekent voor een excursie krijgt ca. een week voor de excursiedatum aanvullende informatie o.a. over de aanvangstijden.