Agenda

Download als een iCal bestand
Over verleden, heden en toekomst van de Leidse singels
Donderdag 19 Mei 2016, 20:00

SingelparkRondom de binnenstad van Leiden ligt sinds 1659 een zes kilometer lange Singelgracht. Met op de oude vestingwallen en bolwerken parels zoals de Hortus botanicus en Sterrewacht, musea, fraaie begraafplaatsen, stadsmolens en stoere industriële monumenten. De Leidse singels vormen één van de grootste stedelijke verdedigingsgordels van Europa waarvan de structuur nog intact is. Met de aanleg van het Singelpark wordt het unieke historische karakter van de Leidse singels versterkt en uitgelicht.
Door de komst van alle nieuwe functies zijn de wallen, muren en poorten grotendeels verdwenen. Maar de combinatie van erfgoed uit verschillende perioden binnen de context van een 14e tot 17e-eeuwse verdedigingsstructuur, geeft de Leidse singelring extra meerwaarde. In het Singelpark loop je letterlijk door verschillende periodes in de geschiedenis van de stad, van middeleeuwen tot heden. Dat maakt het park extra bijzonder. Erkenning van deze gelaagdheid is dan ook een belangrijk uitgangspunt geworden in de plannen voor het park.

De stichting Vrienden van het Singelpark, de gemeente Leiden en vele inwoners en organisaties in de stad werken samen om van dit unieke erfgoed een groot aaneengesloten stadspark te maken: het Singelpark. Een plek om te sporten en cultuur te beleven, natuur en historie te ontdekken, rust te vinden en mensen te ontmoeten. Met het water van de singels als de blauwe ader door het park. En met de Hortus botanicus als curator voor een grote diversiteit aan bomen en planten uit alle delen van de wereld.
Met het Singelpark wordt een groene long gebouwd om de dichtst bebouwde binnenstad van Nederland. De tuin voor 40.000 direct omwonenden. Een park gebouwd rondom 650 jaar trotse stadshistorie. Een park in de vorm van een rondje, zonder begin, zonder eind. Een park van, voor en door inwoners van Leiden. Met nieuwe bruggen en paden en bevaarbaar over de gehele lengte. Zodat je straks ongestoord je ‘rondje singel’ kunt wandelen, rennen, fietsen, skaten, schaatsen of varen. Steen maakt plaats voor groen. Waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven zoals een buurtmoestuin of een natuurspeeltuin, een leestuin of een beeldentuin. De monumentale schatten bij het Singelpark worden gerestaureerd en vertellen zo hun verhaal.

Cor Smit en Jeroen Maters zetten in een duo-presentatie de toekomst van het verleden dankzij het unieke Singelpark voor u neer: verbinden - vergroenen - versterken.

 

Locatie Gebouw Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23, Leiden
Organisatie: Vrienden van het Singelpark en Historische Vereniging Oud Leiden