Agenda

Download als een iCal bestand
Verklede pracht en praal - Kostuums voor de Leidse studentenmaskerade van 1910 nader bekeken
Donderdag 28 November 2024, 20:00

In vorige eeuwen vormde verkleden een geliefd tijdverdrijf voor velen. Verkleedkleding is in verschillende museale kostuumcollecties aanwezig, maar blijkt ook vaak bewaard op zolders van adellijke landhuizen, verspreid door heel Nederland. Deze ‘verkleedkleren’, die vaak overduidelijk kledingstijlen imiteren, wekken niet altijd serieuze onderzoeksaandacht, en zijn dan ook een wat aparte en onderbelichte categorie binnen de kostuumwetenschap. Toch gaat er in veel gevallen een interessante wereld schuil achter deze vaak luxe uitgevoerde kleding.

Het Academisch Historisch Museum te Leiden herbergt een kleine, maar intrigerende verzameling verkleedkleren en accessoires, die vooral uit de tweede helft van de 19de en begin 20ste eeuw dateren. In die periode worden deze kostuums gedragen tijdens de lustrumfeesten van de universiteit, waarvan een groots opgezette, gekostumeerde maskerade-optocht het ultieme hoogtepunt vormt. Studenten die deze feestelijke, maar kostbare outfits kunnen veroorloven, paraderen door de stad, waarbij ze een historische optocht uit het illustere vaderlands verleden naspelen. In het streven naar historische accuraatheid werden kosten noch moeite gespaard voor hun kleding en verdere persoonlijke uitrusting.

In deze lezing van Rosalie Sloof staat de studentenmaskerade van 1910 centraal. Behalve enkele volledige kostuums zijn diverse originele kostuumontwerpen bewaard gebleven, en ook foto’s van deelnemers. Daarbij
doen zowel nationale als buitenlandse kranten regelmatig verslag van alle voorbereidingen. Bij Erfgoed Leiden zijn stapels rekeningen te vinden van leveranciers van luxeartikelen, niet alleen uit Leiden, Den Haag of Amsterdam, maar zelfs ook uit Brussel en Parijs. De hele verkleedpartij van 1910 blijkt verrassend goed gedocumenteerd, mede doordat een torenhoge overschrijding van het budget plaatsvindt – zo hoog dat na afloop een onderzoekscommissie de hele gang van zaken moest onderzoeken. Deelname van twaalf vrouwelijke studentes - voor die tijd een primeur – blijkt eveneens gedocumenteerd. Eén jurk, gelabeld ‘van een onbekende studente’, kon in het onderzoek weer gekoppeld worden aan de oorspronkelijke eigenaresse, evenals het modehuis waar deze fraaie creatie is vervaardigd.

maskerade foto

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Zaal open om 19.30
Toegang vrij voor leden van de HVOL, niet-leden betalen €5,00