Agenda

Download als een iCal bestand
Avondexcursie de Burcht
Dinsdag 11 Juni 2024, 19:30 - 20:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Avondexcursie bouwhistorie de Burcht
Dinsdagavond 11 juni 2024, 19.30-20.30 uur

Deze excursie is weer eens iets anders! Speciaal voor HVOL (duo)leden organiseren wij een low budget gebeuren zonder franje op een doordeweekse avond. We verzamelen aan de voet van de Burcht.

De stad Leiden kocht in 1651 de midden in de stad gelegen Leidse Burcht van de laatste burggraaf. Toen al was de stad zich bewust van de lange en belangrijke geschiedenis van deze burcht. Na de aankoop werd de opgeworpen heuvel van elf meter hoog in opdracht van het stadsbestuur omgetoverd tot een recreatiepark, dat goed werd onderhouden. Begin 21ste eeuw waren er echter dringend reparaties aan de ringmuur nodig. Daardoor kregen archeologen de kans funderingen bloot te leggen en bouwhistorici gingen de historie van de ringmuur na.
Edwin van Orsel is als bouwhistoricus verbonden aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Hij neemt u 's avonds mee naar de ringmuur en zal u vertellen over de opmerkelijke resultaten die het onderzoek opleverde.

afbeelding de Burcht 002 foto  2024

Tijdens de excursie bekijken we de Leidse Burcht van binnen en buiten. U krijgt daardoor een beter beeld van de bouwgeschiedenis. In combinatie met de onderzoeksresultaten wordt de Leidse Burcht in haar historische context geplaatst. Een aantal resultaten van het onderzoek zijn: er wordt nu gedacht dat de Leidse Burcht gebouwd is tussen 1225 en 1295. De burcht is vermoedelijk gebouwd door de graaf van Holland in een volmaakte cirkelvorm. Latere verzakkingen en herstellingen hebben voor vervormingen gezorgd.

Datum: dinsdagavond 11 juni 2024.
Aanvang: 19.30 uur aan de voet van de Burcht
De excursie duurt ongeveer 1 uur.
Er is plaats voor 18 deelnemers dus geef u zo snel mogelijk op via het inschrijfformulier.
De kosten zijn €4,00 voor (duo)leden en €5,00 voor introducés.

Nadere gegevens voor betaling van de deelnamekosten vind u hier.
De excursie is helaas al volgeboekt!


INSCHRIJVEN OP RESERVELIJST

 

Locatie De Burcht Leiden