Agenda

Download als een iCal bestand
Lezing door Stefan Glasbergen - Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen
Dinsdag 14 Mei 2024, 20:00

Rombout Verhulst (Mechelen, 1624 – Den Haag, 1698) kon als beeldhouwer de elite van de Noordelijke Nederlanden tot zijn vaste klantenkring rekenen. Hij was de belangrijkste ontwerper en uitvoerder van barokke grafmonumenten voor hooggeplaatste militairen, zoals Tromp en De Ruyter en vooraanstaande figuren zoals Hugo de Groot, Adriaan Clant tot Stedum, een van de Nederlandse onderhandelaars bij de Vrede van Münster. In Midwolde (Gr.) maakte hij in opdracht van Anna van Ewsum een praalgraf voor haar echtgenoot Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen. Verhulst leverde daarnaast onder meer werk voor het Stadhuis op de Dam, de Waag in Leiden en voor stadhouderlijke paleizen als Huis ten Bosch en Paleis Soestdijk. Als beeldhouwer zat hij opvallend vaak dicht bij het vuur en ontmoette hij vrijwel iedereen die er enigszins toe deed. Verhulst was, kortom, een van de meest vooraanstaande beeldhouwers van zijn tijd. In Leiden en omgeving is, na Amsterdam, het meeste van zijn werk te zien is.

In Rombout Verhulst (1624-1698) Beeldhouwer in de Lage Landen geeftStefan Glasbergen niet alleen een zeer gedetailleerd beeld van het leven en werk van Rombout Verhulst, maar beschrijft hij ook hoe de kunstenaar bewoog binnen zijn netwerk van collega’s en opdrachtgevers. Daarmee vertelt deze monografie tevens de geschiedenis van een Vlaamse migrant die in een jonge natie, verscheurd door interne en externe conflicten, wist op te klimmen tot de absolute top in zijn vakgebied en tot in de hoogste kringen in de Republiek.

Stefan Glasbergen (1982) is lerarenopleider geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft met enige regelmaat artikelen over historische en/of onderwijs gerelateerde onderwerpen voor kranten en tijdschriften. In 2019 verscheen zijn eerste boek Goeie Mie, een biografie van een seriemoordenares,dat in 2022 genomineerd werd voor de publieksprijs van de Historische Vereniging Oud Leiden.

Schermafbeelding 2024 03 05 om 14.58.01

Locatie Lokhorstkerk
Toegang vrij voor leden van de HVOL; niet-leden betalen € 5,00
Kerk open om 19.30 uur