Agenda

Download als een iCal bestand
Wandeling Tuinstad-Staalwijk
Zondag 21 April 2024, 13:30 - 15:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wandelexcursie Tuinstad-Staalwijk zondagmiddag, 21 april. BOP Herenstraat 61 Leiden

De Tuinstad-Staalwijk is een leuke en gevarieerde wijk net buiten de singels, waar voor mensen met een historische belangstelling veel te zien is. En dat kan binnenkort in Oud Leiden-verband: op zondag 21 april organiseren wij een wandeling door de Tuinstad-Staalwijk, met als gidsen stadshistoricus Cor Smit en architectuurhistoricus Han Timmer.

foto ts sw 2024

Oppervlakkig gezien is deze wijk louter een 19e- en 20e-eeuwse stadsuitbreiding, maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug. De Herenstraat is immers de eeuwenoude verbindingsweg met Zoeterwoude. En dat is nog te zien. De wijk heeft een lange geschiedenis van tuinderijen, buitenplaatsen en bloemenkwekerijen – de Duitse keizer kwam hier zelf planten kopen! – voor ze veranderde in een bijzondere arbeiderswijk met een ‘gouden’ randje.
Ten westen van de Herenstraat vinden we particuliere woningbouw voor arbeiders en de kleine middenklasse, maar ook het eerste bouwblok van de socialistische woningbouwvereniging De Eendracht. Aan de oostkant gingen de Leidse pioniers van de arbeiders-tuinstadwijk aan de slag, met bijzondere architectuur en stedenbouw. Verspreid door de wijk vinden we fraai ontworpen en bijzondere gebouwen – zoals de lagere school van Dudok – en andere voorzieningen, waaronder de oudste speeltuin van Leiden. Kortom: er is veel te zien en veel te vertellen.

We verzamelen om 13.30 uur in de Buurtontmoetingsplek (BOP), Herenstraat 61. Daar vertoont Cor Smit een doorlopende presentatie. Na het kopje koffie met wat erbij vertrekken we voor de rondleiding door de buurt. Deze duurt ongeveer anderhalf uur.

U kunt zich via het inschrijfformulier opgeven. Er is plaats voor 25 personen.
De kosten zijn € 10,50 voor (duo) leden en € 13,00 voor introducés.

Nadere gegevens voor betaling van de deelnamekosten vind u hier

De excursie is inmiddels volgeboekt! U kunt zich hieronder opgeven voor de wachtlijst.

INSCHRIJVEN VOOR WACHTLIJST

 

 

Locatie BOP, Herenstraat 61, Leiden