Agenda

Download als een iCal bestand
Statig beeld op Leidse wateren - Lezing door Alexander de Vos
Vrijdag 02 Juni 2023, 20:00

Twee eeuwen lang had de stad Leiden onder haar dienstvaartuigen een boeijerjacht, de zogenaamde Stadsboeijer of Vroonboeijer. De Stadsboeijer diende om bestuurders te vervoeren en om het visrecht op de Leidse Vroonwateren te inspecteren. Met de verkoop in 1893 van ‘Den Antieken Stadsboeijer’ kwam er een einde aan dit statige beeld op Leidse wateren.

Aan de Haarlemmertrekvaart, het deel dat vóór de aanleg van de trekvaart in 1657 nog Buiten Mare heette, is een historische scheepstimmerwerf verrezen. Op die werf wordt een boeijer gereconstrueerd: eens zal weer het beeld van de Leidse Stadsboeijer op Leidse wateren herleven.

Maar van de Stadsboeijer zijn te weinig technische gegevens bewaard gebleven om een goed onderbouwde reconstructie te kunnen maken. Nu wordt de Stadsboeijer herbouwd aan de hand van een gelijksoortig schip met een unieke geschiedenis: in 1815 werd in opdracht van koning Willem I op de Amsterdamse Rijkswerf een replica gebouwd van het boeijerjacht dat Peter de Grote zich in 1697 aanschafte bij zijn bezoek aan Zaandam. Die replica is in 1816 door koning Willem I geschonken aan de Russische tsaar Alexander I en dienst nu als voorbeeld voor de Stadsboeijer. Voor het project zijn, zoals dat ook vroeger ging, eikenbomen over de Trekvaart
vervoerd. De stammen zijn op houtzaagmolen De Heesterboom gezaagd, en kromme takken uit de kroon van de boom worden met een dissel tot spanten verwerkt.

De Historische Vereniging Oud Leiden organiseert deze avond samen met het Leids zeemanskoor Rumor di Mare, dat ook zorgt voor een toepasselijk muzikaal intermezzo. De lezing wordt gehouden door Alexander de Vos, eigenaar van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel aan de Haarlemmertrekvaart in Warmond.

Schermafbeelding 2023 02 26 om 17.08.50

Foto: Stadsboeier in het Galgewater bij Rijnzicht. Jan Goedeljee 1893 collectie ELO

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Zaal open om 19.30 uur. Toegang vrij voor leden van de HVOL, en leden van Rumor di Mare; anderen betalen €5,00