Agenda

Download als een iCal bestand
Kunst op straat in Leiden: nut, noodzaak en betekenis - lezing door Sandra Spijkerman
Woensdag 10 Mei 2023, 20:00

Overal in Leiden staan kunstwerken op straat of in het groen. Denk aan Burgemeester Van der Werf hoog op zijn sokkel in het gelijknamige park, het knalgele Tussentuin van Observatorium in het Singelpark of de Visverkoper van Gerard Brouwer op ’t Gangetje. Sommige beelden zijn voor bijna iedereen vanzelfsprekend, terwijl andere juist vragen oproepen. Zoals de monumentale roestkleurige kolommen van Frans de Wit vlakbij Naturalis.

Tijdens deze lezing bekijken we een aantal prominente, maar soms ook meer verborgen beelden in Leiden. We beantwoorden vragen als: waarom staan deze kunstwerken eigenlijk in de stad?, hoe komen ze daar?, wie nam het initiatief?, waarom zien ze er zo uit? en wat bedoelde de kunstenaar er eventueel mee?. Zo komen we uiteindelijk terecht bij het nut en de noodzaak van kunst in de openbare ruimte. Om zicht te krijgen op het grotere verband werpen we ook een blik op wat er momenteel op landelijk en internationaal niveau speelt op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Betekenis geven blijkt telkens de crux.

Sandra Spijkerman studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij heeft ruim dertig jaar ervaring als freelance kunstcriticus, tentoonstellingsmaker en projectleider met name op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en kunst in de openbare ruimte. In 2020 was zij de samensteller van de eerste kunsttentoonstelling in het Leidse Singelpark (Welkom in Leiden!?). Momenteel werkt zij onder meer als projectleider voor Stroom Den Haag aan de website BuitenkunstDenHaag.nl

image001

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Zaal open om 19.30 uur
Toegang vrij voor leden van de HVOL; niet-leden betalen €5,00