Agenda

Download als een iCal bestand
Fietsexcursie blaarkoppen en Leidse kaas
Zondag 30 April 2023, 09:30 - 17:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fietsexcursie blaarkoppen en Leidse kaas, zondag 30 april 2023

We starten om 9.30 uur in Theehuis De Leidse Hout, gebouwd in 1969 en ontworpen door K.J. Koch en waar regelmatig de schrijver Jan Wolkers kwam. Na koffie of thee met wat lekkers erbij starten we op de vroege ochtend onze rit naar Warmond.Blaarkop

Op Kaasboerderij Sophiahoeve zijn we uitgenodigd door de familie Warmerdam. Deze familie maakt al 400 jaar boter, kaas en karnemelk van raszuivere blaarkoppen. Dit koeienras behoort tot Leidens levend erfgoed volgens Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en omstreken. Door veranderde regelgeving wordt het voor boeren steeds moeilijker oudhollandse koeienrassen zoals de blaarkop en de lakenvelder te houden. Boer Theo Warmerdam zal dit aan u uitleggen bij onze rondleiding op zijn bedrijf. Informatie over het maken van de echte Leidse kaas met stempel en het proeven ervan is een onderdeel van de rondleiding. U kunt ook wat kaas kopen.

Hierna gaan we op weg naar het Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk. Dit museum is in 2009 geopend en is gevestigd in boerderij Veldzicht uit 1864. Wellicht komen we op deze fietsrit nog blaarkoppen tegen die in de weide staan. In Veldzicht staat een smakelijke lunch voor u klaar. U kunt een korte film over blaarkoppen zien. Daarna kunt u in uw eigen tempo de verschillende gebouwen, de historische tuinen (onder andere Dodoens Cruydehof), een geriefbosje en twee vijvers bekijken. Aan het eind van de middag vertrekken we op ons stalen ros terug naar Leiden.

U kunt met een gewone of elektrische fiets deelnemen. Het tempo van de “gewone” fietser wordt aangehouden.
De fietsexcursie heeft een dagvullend programma. De kosten inclusief koffie/thee, gebak en lunch zijn € 32,00 voor (duo)leden en € 34,50 voor introducés.

Graag uw bijdrage direct na de aanmelding overmaken op bankrekening NL67 INGB 0005 9012 64 t.n.v. Vereniging Oud Leiden. (NB dit is een ander nummer dan dat waar u de contributie naar overmaakt!). Vermeld bij de betaling uw HVOL-lidmaatschapsnummer, de excursie waarvoor u inschrijft en de naam van uw eventuele introducé(e). U bent pas definitief ingeschreven wanneer uw betaling is ontvangen.
Tot 10 dagen voor de excursiedatum kunt u kosteloos annuleren.

De fietsexcursie is volgeboekt, u kunt zich opgeven voor de WACHTLIJST hieronder.

INSCHRIJFFORMULIER

Locatie Theehuis Leidse Hout, Houtlaan 100, 2334 CL Leiden