Kaiserstraat 63 Mouton Roosterwerk

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Kaiserstraat 63 Mouton roosterwerk

Decoratief roosterwerk, J.B. Mouton (foto uit Hans van den Ban, In opdracht)

 

Adres

Kaiserstraat 63, 2311 GP Leiden

Bouwjaar

1957

Architect

Oerle, van en Schrama

Oorspronkelijke bestemming  

Zoölogisch Laboratorium

Huidig gebruik

Woningbouw na sloop

Kunstobjecten

Decoratief roosterwerk

Kunstenaar

J.B. Mouton

Status

Verdwenen (2013)

 

Beschrijving

Er bestaat slechts één afbeelding van het kunstwerk dat zou bestaan uit een decoratief roosterwerk. De foto geeft onvoldoende informatie over de uitvoering ervan. Het zou op het dak gestaan hebben. Over de maker ervan is niets te vinden.

Het werk wordt genoemd in In opdracht, maar volgens Yteke Spoeltra, medeauteur van Kunst uit de wederopbouw Nederland 1940-1965, betekent dit niet dat het werk daadwerkelijk is uitgevoerd.

Het gebouw stond bekend als het Torengebouw van het Van der Klaauw Zoölogisch Laboratorium. Het gebouw was bestemd voor laboratoria voor onderzoek en waarneming van dieren. Het is gesloopt om plaats te maken voor een appartementengebouw.

 

Bronnen

Ban, Hans van den, In opdracht:  zestig jaar percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen, Amsterdam: SUN, 2011, p.11 en p. 437 e.v.

Burkom, Frans van, Yteke Spoelstra, Simone Vermaat (red.), Kunst van de wederopbouw Nederland 1940-1965. Experiment in opdracht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en nai010 uitgevers, Rotterdam 2013

 

8 augustus 2018