Rijnsburgerweg 10 AZL-KNO Letterie

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Rijnsburgerweg 10 AZL KNO Letterie 1 herplaatst

Wandplastiek, Frank Letterie (foto Jos Hooghuis)

 

Adres

Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden

Bouwjaar

1963

Architect

J. Jonkman en P. Van Dorp

Oorspronkelijke bestemming 

Academisch Ziekenhuis Leiden, Kliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Huidige gebruik

Gesloopt

Kunstobject

Wandplastiek ‘St. Maarten’

Kunstenaar

Frank Letterie (1931)

Status

Herplaatst in LUMC, Albinusdreef 2, 2333 ZA in Leiden

 

Beschrijving:

Het wandplastiek met als thema "St. Maarten" is vervaardigd voor de naoorlogse uitbreiding van het het Academische Ziekenhuis Leiden. Waarom voor dit thema is gekozen, is niet bekend. De nieuwbouw van de Kliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde is in 1963 in gebruik genomen. De monumentale kunst in de nieuwbouw werd gefinancierd vanuit de percentageregeling van het Rijk. Voor het kunstwerk van Letterie was 9.5000 gulden beschikbaar. In 1985 is de kliniek gesloopt met het oog op de bouw van het nieuwe Leids Universitair Medisch Centrum. Daarbij is het wandplastiek van Letterie uitgenomen om te worden herplaatst in de nieuwbouw.

Frank Letterie (Den Haag, 1931) is opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool in Eindhoven, de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is voornamelijk werkzaam als beeldhouwer maar ook als tekenaar, medailleur en monumentaal kunstenaar. Zijn werk is vooral uitgevoerd in brons, soms werkt hij ook in steen. Zijn beelden verwijzen vaak naar een moment van interactie tussen mensen onderling, tussen mens en dier of tussen dieren. In Leiden bevinden of bevonden zich enkele beelden van Letterie in de openbare ruimte.

Het vooroorlogse Academisch Ziekenhuis Leiden, voorloper van het huidige Leids Universitair Medisch Centrum, was gebouwd in paviljoens: een concept waarmee men besmetting van patiënten onderling hoopte te voorkomen. De Kliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde was zo’n paviljoen; een losstaand gebouw dat uitsluitend ten dienste stond voor deze specialisatie. De Kliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde was in de jaren 1920 gebouwd.

Letterie LUMC Wandplastiek van Frank Letterie op de huidige locatie in het LUMC (foto: Jos Hooghuis)

 

Rijnsburgerweg 10 AZL KNO Letterie 1

Wandplastiek van Frank Letterie op de oorspronkelijke locatie in de KNO-kliniek

(foto uit: Hans van den Ban, In opdracht)

 

Bronnen:

Ban, Hans van den, In opdracht:  zestig jaar percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen, Amsterdam: SUN, 2011

https://www.frankletterie.nl/

“Keel-, neus-, oorheelkunde in royale en modern geoutilleerde nieuwbouw” in: Leidsch Dagblad, 9 juli 1963, p. 3

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 37-38

 “Uitbreiding op terrein A.Z. Keel-, neus- en oorheelkunde heeft nieuwe kliniek” in: Nieuwe Leidsche Courant, 9 juli 1963, p. 3

 

14 september 2021