Eijmerspoelstraat 3 Smit

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Eijmerspoelstraat 3 Smit 1

Keramisch reliëf, Josje Smit (foto: ELO)

 

Adres

Eijmerspoelstraat 3, 2334 CV  Leiden

Bouwjaar

1965

Architect

Architectenbureau Van Oerle, Schrama en Bos

Oorspronkelijke bestemming

Rooms-katholieke Middelbare Meisjesschool St Agnes Lyceum

Huidige gebruik

Gesloopt ten behoeve van woningbouw

Kunstobject(en)

Keramisch wandreliëf

Kunstenaar

Josje Smit (1926-2003)

Status

opgeslagen

 

Beschrijving:

Het kunstwerk is een keramisch wandreliëf, opgebouwd uit losse onderdelen, die aan een muur waren bevestigd. De afmetingen zijn ca. 2.00 meter hoog en 2.50 meter breed. Er zijn verschillende texturen en kleuren gebruikt. Josje Smit koos vaak voor het contrast. De ronde, organische vormen contrasteren met de hoekige, modernistische architectuur. Ze werkte zowel figuratief als abstract. In het St. Agneslyceum lijkt het om een abstract werk te gaan, maar er kan ook een spelend kind in gezien worden. Dit reliëf is van betekenis omdat het een vooraanstaande vertegenwoordiger is van de abstracte expressionistische stijl uit de jaren zestig.

Josje Smit (1926-2003) was een Amsterdamse kunstenares, die als autodidact met uiteenlopende materialen werkte als textiel, glas, keramiek en beton. Hoewel ze gedurende haar hele leven werk heeft geproduceerd, is haar naam relatief onbekend. Ondanks haar onbekendheid zijn massa’s mensen in aanraking gekomen met de kunst van Josje Smit, ook in Leiden. Een ander werk van haar in Leiden was aangebracht in de Van der Klaauwtoren aan de Kaiserstraat 63.

 

Eijmerspoelstraat 3 Smit 2

Keramisch reliëf, Josje Smit (foto: www.agnesfestival.nl)

 

Bronnen:

Spoelstra, Yteke, De School: “Een sieraad der gemeente”. Inventarisatie van Leidse schoolgebouwen 1850-1965, Unit Monumenten & Archeologie gemeente Leiden, Leiden 2009-2010, p. 129

Starkenburg, Esther, Cultuurhistorische notitie, ELO, 26 september 2013

Starkenburg, Esther, #VVDW 16: Een echte Josje Smit!

https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/vondst-van-de-week/622-vvdw16-een-echte-josje-smit

 

20 februari 2018