Cesar Franckstraat 38 Apostolisch Genootschap

Inventarisatie Wederopbouwkunst


Cesar Franckstraat 38 Apostolisch Genootschap 1Keramisch reliëf met embleem van Apostolisch Genootschap (foto: Peter Lamboo)

 

Adres

César Franckstraat 38, 2324 JN  Leiden

Bouwjaar

1968

Architect

H. Korswagen

Oorspronkelijke bestemming

Gebouw Apostolisch Genootschap

Huidige gebruik

Gebouw Apostolisch Genootschap

Kunstobject

Keramisch reliëf

Kunstenaar

Onbekend

Status

Onbekend

 

Beschrijving:

Het keramisch reliëf stelt het embleem van het Apostolisch Genootschap voor. De afbeelding symboliseert de onderlinge verbondenheid: de fakkel die door de oudere wordt doorgegeven aan de jongere tegen de achtergrond van de wereldbol. De afmetingen zijn ca. 2.00 bij 2.00 meter. Volgens mondelinge informatie van het Apostolisch Genootschap is het keramische reliëf uitgevoerd door Herman Stouten van Potterie Ravelli in Valkenburg. In het interieur bevindt zich ook een afbeelding van het embleem van het genootschap, mogelijk uitgevoerd in een metaallegering.

Het Apostolisch Genootschap is een religieus-humanistische organisatie die ontstaan is rond 1830 in Engeland. De initiatiefnemers wilden terug naar de verbondenheid van de leerlingen van Jezus, de apostelen, met elkaar. Het doel is elkaar te inspireren en te helpen met levensvragen. De gebouwen van het Apostolisch Genootschap zijn geen kerken maar plaatsen van samenkomst. Daar vindt de eredienst plaats.

Het gebouw aan de César Franckstraat verving de plaats van samenkomst in de Rembrandtstraat die veertig jaar in gebruik was geweest.

Cesar Franckstraat 38 Apostolisch Genootschap 2 Cesar Franckstraat 38 Apostolisch Genootschap 3
Exterieur Apostolisch Genootschap (foto: Jos Hooghuis)       Embleem Apostolisch Genootschap in de grote zaal (foto: Peter Lamboo)

                       

 Bronnen:

“Apostolisch Genootschap betrekt nieuw gebouw aan César Franckstraat” in: Leidsch Dagblad, 12 juli 1969, p. 3

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 180

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

 

14 februari 2018