Kees Buurman, Curacaostraat 3

 

Inventarisatie Wederopbouwkunst


Kees Buurman Curacaostraat 3 Wandschildering op paneel

“De H. Drieëenheid” door Kees Buurman (foto: Kees Buurman Stichting)

 

Adres

Curaçaostraat 3, 2315 XV  Leiden

Bouwjaar

1965

Architect

Kraan, A.T. en A. van Nieuwkoop

Oorspronkelijke bestemming

Gereformeerde Petrakerk

Huidige gebruik

Turkse moskee Mimar Sinan

Kunstobject

Wandschildering op paneel

Kunstenaar

Kees Buurman (1933-1997)

Status

opgeslagen

 

Beschrijving:

Kees Buurman vervaardigde in 1965 zijn wandschildering van de H. Drieëenheid voor de Gereformeerde Petrakerk die in 1961 in gebruik was genomen. De schildering is aangebracht op een aantal panelen van board: een hoog middenstuk van 4.91 m x 2.14 m met daaronder een tekst op een strook van 14.10 m x 0.40 m. Het kunstwerk tracht uit te drukken hoe de H. Drieëenheid ons leven beheerst door een band langs de gehele muur beschilderd met de tekst van de apostolische geloofsbelijdenis. De woorden God, Jesus Christus en H. Geest springen eruit. Deze levensbaan loopt door een kruis met daarin een vogel (H. Geest) en een geopende hand (God de Vader) met daarin allesziende ogen. De voorstelling is voornamelijk in zwart geschilderd op een grijze achtergrond. Volgens Kees’ weduwe mevrouw Adriana Buurman-Brunsting was Buurman ontstemd over de financiële bijdragen die de Petrakerk van de gemeenteleden vroeg. Hij besloot in plaats van de financiële bijdrage een kunstwerk te leveren.

De laatste dienst in de Petrakerk is gehouden in 1990. Daarna is het kunstwerk van Buurman verwijderd en opgeslagen. In 1993 is de kerk gekocht door de Turkse Islamitische Stichting Afdeling Leiden. De kerk is nu een moskee.

Kees Buurman (Leiden, 1933 – Leiden 1997), schilder, tekenaar, graficus en dichter, is vooral bekend van zijn werk in zwart/wit. Zijn opleiding aan de Algemene Grafische School in Amsterdam zal daartoe hebben bijgedragen. In zijn monumentale werk, dat voornamelijk dateert uit de jaren 1960, past hij soms kleur toe. In 2000 heeft Stedelijk Museum De Lakenhal een overzichtstentoonstelling van Buurman georganiseerd. Het museum bezit ook verschillende werken van Buurman.

 

Kees Beerman Curacaostraat De H. Drieeenheid 1

Kees Beerman Curacaostraat De H. Drieeenheid 2   Kees Beerman Curacaostraat De H. Drieeenheid 3

  “De H. Drieëenheid” door Kees Buurman, tekstband (foto's: Kees Buurman Stichting)

 

Bronnen:

“Petrakerk verrijkt met unieke kunstprodukten” in: Nieuwe Leidsche Courant, 25 maart 1965, p. 3

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 87

Kees Buurman Stichting www.keesbuurman.nl

“Verlaten Petrakerk nu moskee” in: Leidsch Dagblad, 27 augustus 1993, p. 14

 

14 februari 2018