Geveltekens - In de planning

De Vuurvogel en de van Voorthuijsenschool

Beoogde herplaatsing Vuurvogel steen (ballonpad) en van Voorthuijzen school. Lees het verhaal via de link: http://tinyurl.com/m7ltqv7.

GT 1271 001    GT 1271 002    GT 1820 001   GT 1820 002

 

 

 

 

 

Balkon ornamenten van Kamer van Koophandel

Beoogde restauratie: Balkon ornamenten van pand Kamer van Koophandel. In 2016 werd dit pand gesloopt. Wel was al besloten, dat het kunstzinnige balcon bewaard zou blijven.Lees het verhaal achter het balkon: http://tinyurl.com/kslqhsj.

                                 GT 1273 003        GT 1273 005

 

 

 

 

 

Raamornamenten van Stationsweg 37

Beoogde restauratie; Raamornamenten van Stationsweg 37. Dit pand dateert uit de 19e eeuw en stond midden tussen de nieuwbouw van de RABO-bank en een fietsenstalling en is nu uiteindelijk gesloopt. Enige sierelementen zijn door de gemeente gered. Lees hier het gehele verhaal: http://tinyurl.com/lkpm8dz.

                   GT 1274 007              GT 1274 009          GT 1274 011

 

 

 

 

 

Timmerlieden en Metselaarsgilde

Gedepubliceerd

Oude Vest 87

In het depot van het Rijksmuseum in Lelystad liggen drie gevelstenen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Leiden. Ze zaten in de zijgevel van het in 1856 afgebroken Gildehuis van Timmerliede en Metselaars, globaal op de plaats van Oude Vest 87.

Onlangs bezochten leden van de Werkgroep Geveltekens en het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap dit depot om de stenen te bekijken en na te gaan of deze stenen kunnen terugkeren naar Leiden. Ze blijken in uitstekende staat en zelfs kleursporen te bevatten.

 

De Werkgroep Geveltekens gaat nu onderzoeken om te zien of en hoe ze op de oorspronkelijke plek teruggeplaatst kunnen worden. Lees het hele verhaal. 

Coster

Gedepubliceerd

Maar heel weinig mensen weten dat één van de oudste afbeeldingen van de Haarlemmer Laurens Jansz. Coster zich bevindt in de Leidse Haarlemmerstraat.

Rond 1630 liet Arent Cornelisz. Hogenacker dit beeld aanbrengen op de gevel van zijn winkel en drukkerij, genaamd 'Bij Laurens Coster' op het huidige nummer 86. Het beeld is gemaakt naar het voorbeeld van een ets van Pieter Saenredam uit 1628. Onlangs werd na onderzoek vastgesteld dat het beeld zoials eerder alleen werd vermoed, een oorspronkelijk 17e eeuws beeld is. Het beeld zal binnenkort worden gerestaureerd.

Onverwacht ontdekte Caroline Meulemans van Conserf kleursporen tijdens haar onderzoek aan het beeld van Laurens Jansz. Coster in de Haarlemmerstraat. Op het eerste oog waren verschillende kleuren te zien: bruin, blauw en oker. Grondig onderzoek moet uitwijzen hoe de kleuropbouw is geweest en uit welke tijd deze dateert.  Lees verder het verhaal.