Kroniek maart 2015

1. Leon Klaver verhuist met zijn vrouw van de Lange Voort in Oegstgeest naar het Rapenburg 47 met zijn kledingwinkel ‘Bespoke Tailoring’. De term ‘bespoke stamt uit de 19de eeuw. Toen ging een klant nog naar zijn kleermaker om een stof uit te zoeken voor een nieuw pak. De stof werd ‘besproken’. Behalve maatpakken (vanaf 1.000 euro) verkoopt de zaak ook schoenen, stropdassen, overhemden en casual kleding. Bespoke Tailoring bestaat sinds 1938, veertig jaar geleden nam zijn vader het bedrijf over en sinds achttien jaar is Klaver het gezicht van de zaak. (LD09-06).

1. Het Israëlische ambassadeursechtpaar Haim en Linda Divon bezoekt de synagoge aan het Levendaal, het uit 1723 daterende rijksmonument. Malka Polak van de joodse gemeente toont het paar de zeven parochot, gordijnen voor de kast waar de Thorarollen worden bewaard. De geborduurde antieke voorhangsels kwamén na de Tweede Wereldoorlog in het bezit van de gemeente en zijn deels afkomstig uit andere synagogen. (LD02-03).

1. Een week lang voert ProRail onderhoudswerkzaamheden uit aan het spoor rondom Leiden, Alle nachten wordt er tussen 1.00 uur en 6.00 uur gewerkt, omdat er dan geen of minder treinen rijden op de drie trajecten, die onder handen worden genomen. De werkzaamheden vinden plaats tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, tussen Sassenheim en Leiden en tussen Leiden en Den Haag Mariahoeve. (Sl25-02).

1. ‘Mine Jewellery’ is de nieuwe juwelierszaak in de Kloksteeg 11 van Anne-Lotte van Graas die officieel wordt geopend, maar al sinds november 2014 draait. Ze volgt een opleiding goudsmid en horlogemaker in Antwerpen. Daarna doet ze een vervolgstudie tot gemmoloog in New York, werkt onder andere bij Tiffany & Co. en Siebel en begint voor zichzelf. ‘Ik heb de Kloksteeg altijd een gezellig straatje gevonden. Ik kan geen betere plek bedenken’. (06-01).

1. De Slechte Band viert het 15-jarig bestaan met een feestje in de Leidse Schouwburg. Ze stonden er ooit eerder in de finale van het Leids Festival van het Levenslied. De vijf worden muzikaal ondersteund door Maximum Overdrive, Barry Badpak en de Franciscus Band Leiden. Ook prominente Leidenaars als Peter Labrujere, Joost Bleijie, Chris Verplancke en Tjeerd Scheffer dragen een steentje bij. ‘Wat we met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor Leiden’, zegt zanger Frank van Leeuwen. De basis van de band ligt in een studentenhuis aan de Hoge Rijndijk. Na de nodige wisselingen bestaat de band nu verder uit Onno Richel (gitaar), Joost Zecha (snaredrum), Rudy Breedveld (leadzang en mondharmonica) en Corné Los (basgitaar en contrabas). Het repertoire bestaat vooral uit melige liedjes over bier en meisjes. Dat bleef door de jaren onveranderd. Locoburgemeester Robert Strijk bevestigt in een toespraak dat de band inderdaad de slechtste van Leiden is. (LD26-02, HOZ01-03, Dichtbij01-03, LD03-03, Sl03-03, WW04-03, HOZ08-03).

2. De vijver aan de Nieuwe Marnixstraat in Leiden Noord wordt tot 11 maart grondig uitgebaggerd. Dat moet een eind maken aan klachten over zwart en stinkend water, schrijft de gemeente aan de omwonenden. Eind november 2014 kleurde het water van de vijver opeens zwart. Er kwamen dode vissen bovendrijven en er hing een penetrante rioollucht. Twee weken later pompte de gemeente de vijver leeg maar het probleem verdween niet helemaal, zodat uitbaggeren nodig is. (LD23-02, LD06-03).

2. De 31-jarige Ender K. wordt voor de dood van zijn buurjongen Yunus (25) veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. De Haagse rechtbank vonnist een lagere straf dan het openbaar ministerie twee weken geleden: vier jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat in de eis te weinig rekening is gehouden met de omstandigheden rond deze zaak, die in de Leids-Turkse gemeenschap voor zeer veel beroering zorgde. ‘K. is op 9 juni 2014 niet naar beneden gegaan om Yunus pijn te doen. Hij zag zichzelf als de aangewezen persoon om een ruzie - buiten - tussen Yunus en zijn moeder te sussen’, aldus de rechter. De rechtbank spreekt hem vrij van doodslag omdat daarvoor geen bewijs is. Wel voor zware mishandeling met de dood als gevolg. Vechtsporter K. deelde een paar klappen uit in het J.P.Coenhof waardoor de buurjongen met zijn hoofd op de grond terecht kwam en buiten bewustzijn raakte. Hij overleed een week later aan zwaar hersenletsel in het LUMC. Volgens getuigen werd er nog geslagen en geschopt toen hij bewusteloos op de grond lag. Yunus en zijn moeder zouden ruzie hebben gehad over drugs die Yunus wilde halen in de stad. Tijdens de behandeling op 16 februari moet rechter De Haan twee keer ingrijpen. Familieleden op de publieke tribune schreeuwen in het Turks als de verdachte antwoord geeft op vragen. Er is veel politie aanwezig om de rechtszaak in goede banen te leiden. De beide families worden strikt gescheiden gehouden. (Dichtbij16-02, RTVW16-02, LD17-02, RTVW02-03, LD03-03, Dichtbij03-03, HOZ08-03).


2. De Aphense historicus Hans van der Wereld publiceert een boek over de in 1980 opgeheven autobusonderneming van de Teraarse familie Langhout. In 1923 begon busbedrijf N.A.L. in Woubrugge met lijnen naar Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Leiden en Woerden. Al snel kwam er een remise op de plek waar nu sporthal De Vlinder in Ter Aar ligt. In 1940 nam de N.A.L. de Autobusdienst Woubrugge-Alphen-Leiden (ADWAL) over en werd een onderneming van betekenis naast busbedrijven als NZH, Westnederland en Centraal Nederland. In 1980 ging de N.A.L. op in Centraal Nederland. (LD02-03).

2. Voor de tweede keer binnen enkele maanden komt de brandweer in actie om te voorkomen dat een woonboot aan het Utrechtse Jaagpad naar de bodem van de Oude Rijn zinkt. Hij is leeggepompt. De oorzaak is nog onduidelijk. In oktober 2014 pompt de brandweer dezelfde woonboot ook al leeg. Toen was er een lek in de toiletruimte. (LD03-03, Sl03-03, RTVW03-03, Dichtbij02-03).

2. De brug bij de Morspoort wordt tot eind april grondig gerenoveerd. Vracht- of autoverkeer naar de wijk De Oude Morsch wordt omgeleid via de 1ste Binnenvestgracht en de Morsstraat. Voor fietsers en voetgangers is een noodbrug aangelegd. Op 4 maart wordt de brug weggetakeld door onderaannemer Haasnoot Bruggen in Katwijk. Het Leidse bedrijf Gebr. Schouls restaureert de bruggenhoofden en kademuren. Het autoverkeer kan het wijkje De Oude Morsch zolang inrijden via de 1e Binnenvestgracht. Op 22 mei moet de vernieuwde brug weer worden opengesteld. (LD27-02, St04-03, LD05-03, Dichtbij06-03, HOZ08-03, Sl10-03).

2. Omroep West wil meer samenwerken met Unity FM (Leiden en omstreken) en Alphen Stad FM om ook in de Leidse en Alphense regio's nadrukkelijker aanwezig te zijn. Daarover worden gesprekken gevoerd. (LD03-03).


2. Het oorlogsmonument krijgt mogelijk een centralere plek op de Lammermarkt, meldt gemeentelijk projectleidster Philippine van der Schuyt op een bijeenkomst voor buurtbewoners. Het monument van kunstenaar Pieter Starreveld staat sinds 1957 langs het water van de Rijnsburgersingel. De verplaatsing gebeurt in samenspraak van de Stichting Dodenherdenking en het 5 Meicomité. Traditiegetrouw eindigt daar op 4 mei de stille tocht vanuit de herdenkingsplechtigheid in de Marekerk voor één minuut stilte. Als de ondergrondse parkeergarage klaar is verdwijnen alle bovengrondse parkeerplaatsen op en rond het plein zodat veel ruimte vrijkomt voor groen. Bewoners die uitkijken op het plein vanuit het aangrenzende appartementencomplex - dat sinds kort de naam Oostblok draagt - loven de plannen. Van der Schuyt zegt verder dat de Nieuwe Beestenmarkt tweerichtingsverkeer krijgt. Maar eerst moeten de historische Turfmarktbrug en de Turfmarkt worden verbreed. Dat is een nog onopgelost (financieel) probleem. (LD03/04-03, Sl03-03).

3. De Universiteit Leiden moet weer een waar bolwerk van academische vrijheid worden. zegt een bezoeker op de eerste bijeenkomst van ‘De Nieuwe Universiteit Leiden’ in het gebouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Zo'n honderd studenten, docenten en promovendi komen er bijeen om een manifest op te stellen voor het bestuur van de universiteit. Op 4 maart roept het bestuur al bestuurders, studentenvertegenwoordigers van de universiteits- en de faculteitsraden bijeen voor een benen-op-tafelgesprek over mogelijke veranderingen. Tot een helder programma van eisen komt het niet. Via Google Docs willen de actievoerders verder werken aan hun manifest. De universiteitsraad deelt de zorgen van de actievoerders. Volgens voorzitter Pieter Krol lijkt het er op dat in grote opleidingen aan de Universiteit Leiden meer wordt geïnvesteerd dan in de wat kleinere. Hij erkent dat de universitaire medezeggenschap in relatieve anonimiteit gebeurt, maar dat die los is komen te staan van de studentengemeenschap. ‘Als er grote problemen zijn, weten de studenten de faculteits- en universiteitsraden te vinden’. Ook vindt hij dat de studenten de gelegenheid krijgen om mee te besturen. ‘Alle faculteiten hebben assessoren, studentleden die voluit verantwoordelijkheid dragen’. DNU Leiden kan volgens hem samenwerken met de bestaande structuren. (LD04/06-03, RTVW04-03, Mare05-03, UL10-03).

3. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs onthult in het Academiegebouw een plaquette ter herinnering aan de oprichting van de Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek op het Zuidelijk Halfrond (ESO). Op 25 en 26 januari 1954 kwamen vooraanstaande astronomen uit zes landen bijeen in het Academiegebouw, onder wie de beroemde Leidse sterrenkundige Jan Hendrik Oort. Zij spraken over de bouw en het beheer van de meest krachtige telescopen op aarde en de mogelijkheden van een Europese sterrenwacht op het Zuidelijk halfrond. Na afloop ondertekenden zij de beginselverklaring voor de oprichting en de ESO. Acht jaar later was het een feit. De ESO draagt bij aan de bouw van de meest krachtige telescopen op La Silla en Paranal in Chili waarmee sterrenkundigen uit de hele wereld baanbrekend onderzoek doen en is uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie voor ‘aardgebonden’ sterrenkunde ter wereld. Nu zijn vijftien Europese landen lid en wordt gewerkt aan de 39-meter European Extremely Large Telescope, het ‘grootste oog op de hemel’ ter wereld. (LD02-03, UL03/10-03, Mare05-03).

3. De geheimzinnige tropische planten van de familie Corsiaceae zijn miljoenen jaren geleden ontstaan op het oercontinent Gondwana. Dit concludeert Constantijn Mennes van de Universiteit Leiden in een artikel in het ‘Journal of Biogeography’. Mennes, ook werkzaam voor Naturalis Biodiversity Center, stelde via erfelijk materiaal vast dat de geslachten, ondanks uiterlijke verschillen, echt familie zijn. Hun gemeenschappelijke voorouder leefde meer dan 30 miljoen jaar geleden op het stuk land waaruit veel van onze huidige continenten zijn ontstaan. De planten komen voor aan beide kanten van de Grote Oceaan, in onder meer Zuid-Amerika, Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Mennes: ‘Het zijn verre neven van de lelie. Miljoenen jaren van evolutie en aanpassing aan verschillende leefomstandigheden leidden tot grote verschillen. De planten leven in de laagste begroeiing van tropische bossen en parasiteren op bodemschimmels. Omdat ze bladgroenkorrels missen, zijn ze niet groen en lijken wat op orchideeën. (UL03-03, LD04-03).

3. De FNV-vakbondsgroep van zorgorganisatie Marente sluit een akkoord met de raad van bestuur over een ander roosterbeleid. Daarmee zijn acties in verpleeghuizen van de baan. Personeel krijgt het recht om weer volledig ingeroosterd te worden. Het ‘shoppen naar uren’ wordt afgeschaft. De veelbekritiseerde ‘flexroosters’ blijven mogelijk voor werknemers die daar prijs op stellen. Bovendien zijn richtlijnen opgesteld over de lengte van diensten en wordt uitgegaan van zoveel mogelijk aaneengesloten werkblokken per week. Alle werknemers hebben voortaan recht op één vaste vrije dag in de week, in plaats van een halve. De zorgverleners laten hun eis van vijf procent meer personeel varen, omdat onderzoek aantoont dat het financieel onhaalbaar is. De FNV-vakbondsgroep blijft buiten Marente wel actie voeren voor meer zorgpersoneel. (Zie ook 20/02 en 26/02). (LD04-03).

3. Zwangere vrouwen die een pijnstiller willen tijdens de bevalling, kunnen beter kiezen voor een ruggenprik dan voor remifentanil, een morfineachtig middel. Dat adviseert Liv Freeman, gynaecoloog in het LUMC, die dat meldt in het British Medical Journal op basis van een onderzoek onder 1.414 zwangere vrouwen in vijftien Nederlandse ziekenhuizen. Vrouwen die de ruggenprik kregen, hadden gemiddeld minder pijn en waren tevredener met hun pijnstilling. Beide pijnstillers hadden overigens geen invloed op de gezondheid van de baby's. Ongeveer één op de vijf vrouwen die in het ziekenhuis bevalt, krijgt een ruggenprik. Zeker de helft van alle ziekenhuizen biedt ook het morfineachtige middel aan. Beide methoden hebben bijwerkingen. Na een ruggenprik wordt vaker koorts waargenomen. Dit leidt echter niet tot meer behandeling met antibiotica of tot een langere opname van de baby. Bij remifentanil wordt vaker een daling van het zuurstofgehalte in het bloed van de moeder gezien. Daardoor kunnen ademhalingsproblemen optreden. (Sl03-03, UL03-03, LUMC03-03, LD05-03).

3. Dooikorrels en strooilava zijn geen bruikbare alternatieven voor strooizout om gladde wegen tegen te gaan, zeggen B en W in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. ‘Strooilava bestaat uit kleine bolletjes die niet kunnen oplossen en na de dooi op straat blijven liggen. Die kunnen rioolbuizen beschadigen. Dooikorrels werken vijf keer sneller en langer dan het traditionele strooizout, maar de korrels bestaan vooral uit calciumchloride. Dat is ook gevaarlijk voor mens en dier’, aldus het college. Ook hebben de korrels speciale behandeling nodig en moeten worden bewaard in een luchtdichte ruimte. Dat zou de gemeente veel extra geld kosten. Bovendien zijn de alternatieve dooimiddelen stukken duurder dan het nu gebruikte zout. Steenzout kost circa 59 euro per ton terwijl dooikorrels op 275 euro per ton uitkomen. Deze dooikorrels kosten de gemeente in een zware winter bijna 300.000 euro meer. Het stadsbestuur is wel bereid te bekijken of er minder strooizout kan worden gebruikt. (Gem03-03, LD06-03).

3. Snookercentrum Hogewoerd moet drie weken vervroegd dicht. Burgemeester Henri Lenferink besluit daartoe na overschrijding van de toelatingstijden en afwezigheid van de leidinggevende. Tot en met 24 maart moet de zaak dicht en leeg zijn tussen 00.00 en 06.00 uur. Het centrum is het niet eens met de maatregel en vraagt de rechter via een voorlopige voorziening om de straf ongedaan te maken. Dat wijst de rechter op 4 maart af. (Sl27-02, Dichtbij27-02, LD02-03, Sl03/05-03, WW04-03, LN04-03).

3. Een fysieke versie van Marktplaats of een veredelde rommelmarkt. Zo kan het initiatief van Ellen Blok en Patricia Edwards worden genoemd. Wethouder Robert Strijk opent ‘De Etalagekast’ van het duo op de Maresingel 4a. In de winkel kunnen mensen een stellingkast, tafel of kledingroede huren waar ze hun oude of nieuwe spullen kunnen verkopen. ‘Oude stripboeken, servies, kleding of zelfgemaakte schilderijen’, zegt Edwards. De spullen worden voor hen verkocht. Het huren van bijvoorbeeld een stellingkast kost voor een week 25 euro. De verkopers krijgen de opbrengst minus tien procent provisie. Vanaf september willen ze ook autistische jongeren inschakelen. In het Friese Joure zagen ze eenzelfde soort winkeltje waar autisten meehielpen. Edwards: ‘Ik heb zelf autistische kinderen en weet hoe de zorg is veranderd. Hiermee kunnen we het verschil maken’. Blok: ‘Jongeren kunnen hier de kassa bedienen of klanten ontvangen. Eventueel halen wij ze zelf thuis op. Vertrouwen en waardering zijn heel belangrijk, we zorgen dat ze weer vrolijk naar huis gaan’. Ellen Blok is ook eigenaar van restaurant ‘Haar Gangetje’. (LD21-02, HOZ08-03, LD17-03, WW01-04).

4. ‘De Grote Heelmeester’ heet het eerste boek van de Leidse traumachirurg Arthur Niggebrugge. Zijn vriend en schrijver Tomas Ross overhandigt hem het eerste exemplaar in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag, waar Niggebrugge werkt. ‘Magisch en meeslepend’, luidt de aanbeveling van Ross. Ook het feit dat Karakter Uitgevers brood zag in het debuut van Niggebrugge zegt iets over de kwaliteit. ‘Ik had me er helemaal op ingesteld dat ik het zelf zou moeten uitgeven’. Het is een fictief verhaal met autobiografische elementen. De hoofdrolspeler is chirurg die, net als Niggebrugge, naar Afrika vertrekt om daar te opereren. Ook voor alle operaties die worden beschreven, put Niggebrugge uit zijn eigen carrière. Het verhaal begint overigens in Leiden. (Sl10-03).

4. GroenLinks zegt dat de gemeente voor de derde keer op rij zonder vergunning bomen heeft gekapt. Bij de Leeuwenhoek verdwenen 65 bomen, aan de Anna van Saksenstraat waren dat er volgens de partij dertien. Volgens raadslid Jos Olsthoorn stelt zijn partij sinds de nieuwe bomenverordening in 2012 in werking trad elk jaar schriftelijke vragen aan B en W omdat er zaken misgaan. In 2014 werden er zeven bomen gekapt aan de Pieter Bothstraat en acht aan Oegstgeesterweg ter hoogte van Kikkerpolder. Allemaal zonder vergunning. Dat kostte de gemeente ruim 27.000 euro voor ‘compensatiebomen’ en een dwangsom vanwege het te laat reageren op bezwaarschriften van het Bomenfonds. (LD05-03).

4. In buurtcentrum De Kooi aan de Driftstraat wordt een avond over zwerfjongeren georganiseerd, omdat het volgens de organisatoren ontbreekt aan een effectieve aanpak van het probleem. ‘Tientallen jongeren leiden een zwervend bestaan en worden niet adequaat ondersteund’, staat in de aankondiging. Omdat het onderwerp binnenkort op de gemeenteraadsagenda staat nemen Omar El Amrani van stichting Jongeren in Nood, Marieke Josten van Cardea en twee ervaringsdeskundigen het voortouw. Roxanne Hiensch van de stichting Jongeren in Nood, bepleitte eerder al een apart opvangcentrum. (LD28-02, Dichtbij02-03, LN04-03).

4. Mishandeling van vrouwen achter de voordeur is niet langer een privéprobleem, stelt Renée Römkens, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In de Annie Romein-Verschoorlezing baseert Römkens haar uitspraak op de Instanbul Convention, het Europese mensenrechtenverdrag waarin uitdrukkelijk is vastgelegd dat geweld tegen vrouwen een vorm van discriminatie is op basis van sekse. In 2014 is het in werking getreden. Een mijlpaal, meent Römkens. Het verdrag verplicht regeringen tot het voeren van een samenhangend beleid dat verder gaat dan ondersteuning en bescherming van slachtoffers en vervolging van daders. In Nederland is volgens Römkens een beweging aan de gang die de behandeling van geweld loskoppelt van gender en spreekt van ‘geweld in afhankelijkheidsrelaties’. Er is ook geweld tegen kinderen en zelfs mannen die zich in een afhankelijke relatie bevinden’. Römkens studeerde criminologie en psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveerde cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Römkes werkte onder meer als onderzoeker aan de Universiteit Leiden en was hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. (UL24-02, LN04-03, UL11-03).

4. Bij de voormalige zusterflat Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg ligt een enorme berg afval. Sinds 2009 wonen er studenten maar op 1 april eindigt hun huur. Daarom ontruimen de meesten hun kamers. De gemeente houdt huurder Duwo verantwoordelijk voor het opruimen. Nieuweroord gaat direct na de bouwvakvakantie tegen de vlakte. ‘Er zijn liften stuk en er kunnen bakstenen uit de gevel vallen’, zegt wethouder Paul Laudy op een bijeenkomst in het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg met zo’n 100 omwonenden. De gemeente zegt het cultuurhistorische karakter van het voormalige landgoed Nieuweroord te willen bewaren of terugbrengen. ‘Het Bos van Bosman moet toegankelijker worden’, legt wethouder Laudy uit. Het is volgens hem niet de bedoeling om er een aangeharkt park van te maken. ‘Bewoners van de laagste verdiepingen van de nieuwbouw komen in het bos te wonen. Dus geen aangelegde tuintje met een Gamma-schutting eromheen’. Het voorlopige ambtelijke plan voorziet in ‘losse plukjes’ woningen, tot zeven lagen hoog, zonder tuin en met een koopprijs van drie tot vijf ton of een huur van 800 en tot 1.000 euro. Bewoners van de Vogelwijk en omgeving protesteren tegen woningbouw op de voormalige tennisbanen in het Bos van Bosman. Woordvoerder Cees Meijer: ‘Het bos gaat in de plannen drastisch op de schop. Veel van de hoge natuurwaarden gaan daardoor verloren. Bebouwing doorbreekt ook de ecologische verbindingszone. Er komen minder bomen, minder bos en meer stenen. De wijk neemt al sinds 1972 verantwoordelijkheid voor het bos, dat geregeld wordt opgeruimd. Samen met de afdeling Groen van de gemeente wordt in de herfstvakantie een jaarlijkse schoonmaakactie gehouden’. Hij vreest dat de gemeente en projectontwikkelaars zich weinig zullen aantrekken van de waarde van dit mooie bos met de vleermuizen en bijzondere vogelsoorten als ijsvogel en bosuil en de stinzenplanten. De buurtvereniging heeft een officieel bezwaar ingediend, getiteld ‘Handen af van Bos van Bosman’. De zusterflat op het landgoed was jarenlang eigendom van de Universiteit Leiden. Eind vorige eeuw kocht de gemeente het gebouw en werd er een asielzoekerscentrum in gehuisvest. Sinds 2009 wonen er tijdelijk studenten omdat projectontwikkelaar Bakels en Ouwerkerk en de gemeente over de plannen ruzieden, waaraan zelfs de rechter te pas kwam. Slot van de affaire: Leiden moet drie ton betalen aan de ontwikkelaar. Verenigingen in de Vogelwijk, Houtkwartier en Raadsherenbuurt voelden zich buiten spel gezet. Om dat verzuim goed te maken zijn inmiddels werkgroepen gevormd. Voor 1 april moet er een plan liggen waarin de mening van de buurt naar voren komt en waarover de gemeenteraad het laatste woord krijgt. (LD27-02, Sl05-03, LD/04/06-03, Dichtbij06-03, WW11-03).

4. Basisschoolleerlingen uit de groepen 7 en 8 nemen deel aan de kenniswedstrijd ‘Toptoets’ van de stichting Cognitief Talent bij de Universiteit Leiden. Sinds 1997 nodigt de stichting alle basisscholen uit om zich met elkaar te meten. De eerste ronde is ook bij de Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht, de TU Delft en de TU Twente. Op 20 mei is de finale bij werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag. Na het maken van een speciale toets gaan de finalisten op excursie bij Corpus in Oegstgeest. (Sl26-01, LD27-01, WW28-01, HOZ01-02).

4. Er komt een omvangrijk wooncomplex achter de Haagweg, langs het spoor Leiden-Utrecht. Het gebouw is bestemd voor 119 werkende jongeren en het project wordt uitgevoerd in opdracht van de Leidse Stichting Huisvesting Werkende Jongeren. De gemeente staat er garant voor. Het gaat om 11,5 miljoen euro. De flat komt te staan achter het grote parkeerterrein en de achter de Rijn- en Schiekade. Wanneer de eerste paal wordt geslagen, is nog niet bekend. De gemeente heeft inmiddels straatnamen gekozen voor een nieuwe wijkje op een deel het voormalige Van Gend & Loos-terrein. Die namen zijn Blauwe Tramstraat, Stoomtramhof, Paardentramhof, Trekschuithof, Trekschuitpad, Maarse en Kroonhof, Citosahof, Eltaxhof en Boedapesterhof. Enkele jaren geleden was op de plek langs het spoor nog een torenflat gepland van 37 meter hoog: De Verleyding. Omwonenden, verenigd in de initiatiefgroep Haagwegterrein, maakten destijds vergeefs bezwaar. Dat plan is van de baan. ‘Er is grote behoefte aan betaalbare huurwoningen voor werkende jongeren’, zegt wethouder Paul Laudy. ‘Zonder onze gemeentelijke garantie kan de stichting geen lening krijgen’. De SHWJ verhuurt in Leiden ruim 700 wooneenheden aan (werkende) jongeren tussen 18 en 35 jaar. (Gem03-03, LD04/06-03, Sl13-03, NVH16-03, LN18-03).

4. Met posters per regio en de spannende campagnefilm ‘Windkracht 21’voert het hoogheemraadschap van Rijnland twee weken campagne om kiezers naar de stembus te lokken op 18 maart. De aftrap is in bioscoop Trianon in de Breestraat. De film speelt in het jaar 2021 als een storm, die eens in de 10.000 jaar voorkomt, de kust nadert en de vraag is of Rijnland het droog houdt. De hoofdrolspelers - acteurs en inwoners van Rijnland – zijn te zien op posters op veel plekken in de stad. ‘Wie betaalt, bepaalt uiteindelijk´, aldus Dijkgraaf Gerard Doornbos. (Zie ook 18-03). (Sl04-03, Dichtbij04-03, WW04-03, LN04-03. LD05-03).

4. Het onderwijs op de basisscholen Er-Risèlèh en De Springplank is volgens de onderwijsinspectie ‘zwak’. Op de islamitische basisschool aan de Stadhouderslaan is vooral het taalonderwijs zwak. Veel kinderen spreken thuis geen Nederlands of hebben ouders voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Ook bij zelfstandig werken weten leerlingen niet goed wat er van hen wordt verwacht. De inspectie noemt de zorg voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben ‘onvoldoende’. ‘Het oordeel is een harde klap voor het team’, zegt directeur Toos Schmeitz, ‘vooral als je met z'n allen zo hard bezig bent’. De interne begeleider volgt per 1 april Schmeitz op, die met pensioen gaat. Op basisschool De Springplank in Leiden-Noord zijn volgens de inspectie veel zaken onvoldoende: de leerprestaties, de aangeboden lesstof, de sfeer op school, de begeleiding en communicatie. Bovendien was de relatie tussen de directeur en de leerkrachten lange tijd verstoord rond de verhuizing naar brede school Het Gebouw. In februari stelde het bestuur van de protestants-christelijke scholen een nieuwe directeur aan: Harmanneke Ensing, afkomstig van basisschool De Zwaluw in de Stevenshof. Zij werkt aan verbeteringen. Een derde van de leerlingen heeft een taalachterstand. Ander probleem is dat leerlingen en leraren zich niet veilig voelen in en om de school. Daarom krijgt het hele team Kanjertraining. (LD04-03).

4. De Haagse rechtbank verklaart de firma Dennis Collections aan de Breestraat failliet. De modezaak splitste zich enkele jaren geleden af van het bedrijf Dennis Mode in de Haarlemmerstraat. Die herenmodewinkel was weer een voortzetting van het voormalige Style Penseel. Bij Dennis Collections werkten vier personeelsleden. Volgens curator Jacqueline Regeling is de kans op een doorstart bijzonder klein. Op 14 en 21 maart is er een faillissementsuitverkoop. (LD05-03).

4. De Leidse voedselbank op industrieterrein De Waard krijgt alsnog 6.000 euro van de gemeente Leiderdorp voor de gestegen huurlasten. Het is een eenmalige bijdrage. De aanvankelijke weigering om subsidie te geven, leidde tot een politieke strijd in Leiderdorp. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en LPL dienden een motie in om de voedselbank toch te steunen. Zij kregen coalitiepartij CDA mee. B en W wilden niet buigen, maar nu de commissie bezwaarschriften heeft geadviseerd het besluit te herzien, voeren zij de motie toch uit. (LD05-03).

4. Mevrouw Van der Reijden-Hartevelt krijgt bezoek van locoburgemeester Robert Strijk op haar 100ste verjaardag. Ze was getrouwd met Adriaan van der Reijden en kreeg met hem twee zonen. Inmiddels heeft ze drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Van 1936 tot 1940 hadden ze een groentewinkel in de Pelikaanstraat en later ook in de Groenesteeg. (WW11-03).

4. Een vaccin tegen het dodelijke ebola-virus is volgend jaar waarschijnlijk klaar. Dat zeggen onderzoekers van Janssen R&D Infectious Diseases op het Bio Science Park tegen minister Lilianne Ploumen, die een bezoek brengt aan het bedrijf. Het dochterbedrijf van Johnson & Johnson werkt vanaf 2008 aan de ontwikkeling van een vaccin. Een dag eerder is Ploumen bij een internationaal congres over ebola in Brussel. Hier sprak ze over de epidemie met onder andere regeringsleiders van de getroffen West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er tot nu toe 23.253 patiënten gemeld, waarvan er 9.380 zijn overleden. ‘Enerzijds is er optimisme, maar anderzijds zijn er ook nog steeds zorgen over nieuwe uitbraken’, zegt Ploumen. ‘Het is niet het moment om achterover leunen’. De uitbraak in 2014 zorgde voor een stroomversnelling in de ontwikkeling van een vaccin; sinds december wordt het middel getest op gezonde vrijwilligers. Het is fase 1 van het onderzoek en dit vindt plaats in Engeland en Amerika. De voorbereidingen voor tweede en derde fase van het testtraject zijn in volle gang. ‘Er is een flinke slag gemaakt in efficiëntie’ zegt Hanneke Schuitemaker, hoofd R&D virale vaccins bij Janssen. Ze benadrukt dat er geen bochten zijn afgesneden bij het onderzoek, maar dat er veel sneller is gewerkt door de onderzoekers. Minister Ploumen wil begin juli op handelsmissie naar de getroffen landen. Door de uitbraak van ebola is de economie er vrijwel stil komen te liggen. De WHO test op 7 en 8 maart een Canadees ebolavaccin in Guinee waar nu de meeste ebolagevallen zijn. Ook een Brits vaccin wordt binnenkort getest. (LD05/07-03, RTVW05-03).

4. Op een bijeenkomst van buurtvereniging De Oude Morsch in het gebouw Stationsplein 107 wordt de toekomst van het pleintje naast de Morspoort en park De Put besproken. Ze worden onderdeel van het toekomstige Singelpark. Er moet rekening worden gehouden met toekomst van het Wachtgebouw, dat ligt tussen Morspoortplein en De Put. Mocht dat een horecagelegenheid worden met terras dan is dat van invloed op de plannenmakerij. De wijkvereniging vindt dat de terrassen op het plein voor de poort beter moeten worden afgebakend. Ook wensen de bewoners meer bomen, mogen de parkeerplaatsen naast de poort verdwijnen en moeten fietsers en voetgangers voorrang krijgen. (LD03-03)

5. Leiden en Zoeterwoude hebben hun jarenlange grensconflict bijgelegd. In een overeenkomst is vastgelegd onder welke voorwaarden Zoeterwoude het project Verde Vista Meerburg in de Meerburgerpolder aansluit op de Willem van der Madeweg. Die ontsluiting loopt over het nieuwe Molentochtviaduct over de A4. Zoeterwoude betaalt de kosten van de aansluiting. Leiden verkoopt een perceel grond aan Zoeterwoude dat ligt in het deel van de Meerburgerpolder dat bij de gemeentegrensaanpassing van 2011 overging van Leiden naar Zoeterwoude. Het betreft de oude afslag van de A4 op de Hoge Rijndijk. Verder draagt Leiden een perceel tussen de voormalige en de huidige gemeentegrens en de Oude Rijn over. Leiden mag het bedrijf UL uitbreiden van 2.000 naar 8.000 m2 op bedrijventerrein Roomburg in plaats van nieuwbouw in de Meerburgerpolder. In 2002 was vastgelegd dat er langs de A4 kantoren gebouwd mochten worden in de Meerburgerpolder, maar niet op bedrijventerrein Roomburg. Voor de uitbreiding van UL levert Zoeterwoude vierkante meters in de Meerburgerpolder in en ontvangt financiële compensatie. (Gem05-03, LD06-03, NVH05-03).

5. De nieuwe website van de Universiteit Leiden moet eind 2016 volledig in de lucht zijn. Kosten: drie miljoen euro, terwijl oorspronkelijk 7,5 ton was begroot. Woordvoerder Caroline van Overbeeke legt uit dat al snel duidelijk was dat er een veel te laag bedrag is begroot voor het project. ‘Twee á drie jaar geleden was er 750.000 euro gereserveerd. Het project bleek complexer dan ingeschat. Er was meer mankracht nodig en er werd 650.000 extra aan het budget toegevoegd. Er is nu een pilot gestart en volgens de planning gaan deze zomer al delen live. Als alles werkt wordt er nog eens 1,55 miljoen euro toegewezen. Het project omvat zeven fasen. (Mare05-03).

5. Kledingzaak Van Uffelen heet voortaan ‘De Bezige Bij’. Het wordt een outletwinkel waar resterende voorraden van diverse merken en ook kleding uit de magazijnen van Van Uffelen worden verkocht. (LN04-03).

5. De verenigde Leiden ondernemers doen bij de Raad van State een laatste poging om van de Oostvlietpolder een bedrijventerrein te maken. Het besluit van de gemeente twee jaar geleden om de polder onbebouwd te laten wordt aangevochten. De polder, tussen Europaweg en Vlietland en langs rijksweg A4, moet een park worden. Bij Roelofarendsveen, naast het bestaande bedrijventerrein Veenderveld, is door de provincie als alternatief ruimte vrijgemaakt voor bedrijven. Dat is onvoldoende, vindt Ondernemend Leiden, waarin ondernemersvereniging Bio Science Park, Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen, Ondernemersfonds Leiden, BV Leiden en het Leidse Centrummanagement samenwerken. De Raad van State doet in april uitspraak. (LD02-03).

5. Burgemeester Henri Lenferink opent bij Burgy Bouwbedrijf aan de Flevoweg het Erfgoedcafé Leiden in oprichting. Een initiatief van Wilbert Hettinga, Janneke Jansen en Henk Hegeman om op een laagdrempelige manier historisch geïnteresseerden vier tot vijf maal per jaar bij elkaar te brengen. En de kennis over de geschiedenis van de stad te bevorderen. Steeds op een andere locatie staat een thema centraal met betrokkenheid van de gastheer of gastvrouw. Gecertificeerd restauratiebouwbedrijf Burgy is gespecialiseerd in het restaureren van monumenten en historische bouwwerken. Directeur Casper Burgy en zijn medewerkers vertellen tijdens rondleidingen over hun werk. Personen en organisaties die tijdens de bijeenkomst iets willen mededelen, kunnen plaatsnemen op de zeepkist. In een boodschap van maximaal twee minuten kunnen zij bijvoorbeeld evenementen aankondigen of een oproep doen voor vrijwilligers of bestuursleden voor hun organisatie. Burgemeester Henri Lenferink komt niet met lege handen. ‘Een volgende bijeenkomst bij ons in het stadhuis. Er is veel van historische waarde te zien; de raadszaal, de B & W kamer en nog veel meer’. (Sl23-02, LD05-03, NVH09-03, LN11-03).

5. De matrixborden boven de busperrons bij station Leiden Centraal werken in augustus weer. Dat belooft wethouder Robert Strijk naar aanleiding van klachten van reizigersvereniging Rover en vragen daarover van SP-raadslid Julian van der Kraats.. Ook de ‘vitrines’ waarin busreizigers de aankomst- en vertrektijden kunnen lezen, wordt vergroot, verlicht en uitgebreid. De matrixborden staan al maanden op zwart. Gesteggel tussen gemeente en provincie wie verantwoordelijk is voor de borden leidde tot vertraging. Dat blijkt de provincie. Maar omdat het 35 buslijnen betreft op zeven perrons, duurt het nog zeker vier maanden voordat de techniek op orde is. Tot die tijd wordt de vitrine waarop reizigers nu zijn aangewezen voor reisinformatie, verbeterd door de gemeenten. De grote bushalte aan de LUMC-kant van het station kan niet worden afgerond omdat er met regelmaat glasplaten van het Level-gebouw naar beneden vallen en er voor de veiligheid een stellage is geplaatst. Het is een hokje van 1,5 bij 3,5 meter waar tientallen wachtenden voor vijf lijnbussen bij elkaar hokken. Ruimte voor informatieborden is er al helemaal niet. Mocht het niet op korte termijn worden opgelost dan wordt gezocht naar een tijdelijke halte elders. In 2020 moeten alle genoemde problemen zijn opgelost als alle bussen vanaf de LUMC-kant vertrekken. Bij guur weer staan wachtende busreizigers te vernikkelen bij het Centraal Station. Ze mopperen flink op Arriva, maar die wijst naar de gemeente. ‘Haltes en bijhorende voorzieningen zijn hun verantwoordelijkheid’, zegt manager klantenservice Hilda Schats. Strijk erkent in de raadsvergadering dat de situatie - die nu al twee jaar duurt - zwaar onvoldoende is. De tochtige wachtkamer van Arriva is geagendeerd door de SP na een boze brief van frequent busreiziger Frits van Oosten aan Arriva. Schats bevestigt de situatie. Zij meldt ook dat KPN de kabels van de matrixborden afkoppelde. (Sl06-03, LD07-03, NVH09-03, LN11-03, Sl18-04).

5. Als het aan de gemeente ligt, verdwijnt het overgrote deel van de circa 18.000 haveloze paaltjes uit het straatbeeld. De ‘Leienaartjes’ ook wel Waalpaaltjes geheten, zijn destijds massaal neergezet om bijvoorbeeld auto’s te weren. ‘In het diepste geheim’ zijn de Kaasmarkt, Haven en Van der Werfstraat onlangs ontdaan van paaltjes, prullenbakken en onnodige verkeersborden. ‘Als test, om te zien hoe mensen erop reageren’, zegt wethouder Paul Laudy. Volgens hem zijn de paaltjes vaak zonder nadenken neergezet in onvoorstelbare hoeveelheden. ‘De paaltjes staan meestal scheef, er groeit onkruid tegenaan en de verf bladdert er vanaf. Ik denk dat ze op heel veel plekken kunnen verdwijnen’. Ambtenaar Ronald Gerritsen presenteert plannen waaraan ‘inwoners en bedrijven worden aangemoedigd om mee te doen’. ‘Ruimte om te leven’ heet het omvangrijke project. ‘Niet veel kleine boompjes, maar een paar grote. Geen standaard speeltoestellen, maar een grotere variëteit. Meer buitenreclame, maar wel kunstzinnig gemaakt’, geeft hij als voorbeelden. Bewoners krijgen veel meer inspraak als het gaat om de plaatsing van afvalcontainers, bomen, bloembakken of speeltoestellen in hun wijk. Ze mogen ook zelf groenstroken of evenementenpleintjes adopteren en onderhouden. ‘Het onkruid mag niet meer chemisch worden bestreden. Dan moet je de begroeiing voor lief nemen en bewoners helpen daar wat van te maken. De gemeente staat op afstand, maar is in de buurt’, aldus Gerritsen. De periode van intieme bankjes, buitenschaakborden en door Leidenaars zelf beschilderde en volgeplante bloembakken breekt aan. De gemeente ontkent niet dat de plannen mede zijn ingegeven door miljoenen te bezuinigen. ‘We geven ook de stad terug aan de bewoners; schoon en veilig’, aldus Laudy. ‘Overbodige objecten moeten we zoveel mogelijk weghalen’. Dat geldt ook voor andere zaken, zoals de met mos begroeide bankjes op de Oude Vest’. (Sl06-03, LD09-03).

5. Burgemeester Henri Lenferink neemt in de Faculty Club bij het Academiegebouw aan het Rapenburg het eerste exemplaar van het boek ‘Leiden 40-45’ in ontvangst. Het bevat uniek fotomateriaal over Leiden in de Tweede Wereldoorlog, zeggen de samenstellers Hans Blom en Aphons Siebelt. Ze putten uit honderden beelden. Daarvoor duikt het duo in beeldbanken en doen oproepen in diverse media. Ook het grote archief van Nico van der Horst in de Doezastraat wordt geraadpleegd. Die fotozaak werd in de Tweede Wereldoorlog geopend omdat mensen pasfoto's nodig hadden. In het boek staan ook foto's die door Duitse soldaten zijn gemaakt. ‘We willen de vele gezichten van de oorlog in de stad laten zien’, zegt Blom. ‘Leiden 40-45’ begint met de mobilisatie van soldaten. Leiden was destijds een garnizoensstad. Dat is duidelijk te zien op een foto van de Doelenkazerne. Ook is er aandacht voor vliegveld Valkenburg omdat daar in mei 1940 hevig werd gevochten. De auteurs uitgebreid stil bij twee uitersten in de oorlog: het dagelijks leven - het boek laat een bruiloft zien, atletiekwedstrijden in de Leidse Hout, de opening van een volkstuin en de viering van Sinterklaas - en de heftige confrontaties tussen de bezetters en het verzet. Ook de universiteit heeft een prominente plaats in het boek, zoals de beroemde toespraak van hoogleraar Rudolph Cleveringa. Beelden van de mislukte bombardementen van de geallieerden in december 1944 maken duidelijk dat Leiden hard werd getroffen. Begrijpelijkerwijs zijn er nauwelijks beelden van de verzetsactiviteiten. ‘Daarentegen zijn van de bevrijding ongelooflijk veel foto’s gemaakt’, zegt Siebelt. Blom: ‘Het gevoel dat waarschijnlijk beklijft is: ook in Leiden ging het hard tegen hard. Foto's verderop in het boek tonen kinderen van het Joods Weeshuis die weggevoerd zouden worden en de reconstructie van de moordaanslag op de directeur van het Leidse Arbeidsbureau. Er zijn beelden geselecteerd van onderduikers, de geëxecuteerde verzetsjongens Wim Stokhuijzen en Pieter Vromans, en de begrafenis van Jodenjager Willem de Groot. En er zijn twee foto's van mannen die aan de Duitsers willen ontkomen door zich voor te doen als vrouw. Maar ook van verwoestingen in de stad, die op de valreep van de oorlog toch nog hard wordt getroffen. Op 10 en 11 december 1944 willen de geallieerden V2-raketten bombarderen bij de omgeving van de stations Leiden Centraal en aan de Herensingel. Ze missen doel. Wel richten ze een enorme ravage aan er vallen ruim vijftig doden. Blom : ‘Collaboratie ligt gevoelig maar dat hebben we toch opgenomen. Het hoort erbij’. Het boek, dat 24,95 euro kost, maakt deel uit van de dertiendelige serie 40-45 van uitgeverij WBooks. Eerder kwamen Rotterdam, Arnhem, Zwolle en Dordrecht al aan bod. (LD27-02, LD06/10-03).

((CV 5. Hans Blom (72) is geboren en getogen in Leiden. Zijn vader werkte als docent en zat in de Tweede Wereldoorlog in het verzet. ‘Als ik hem er vragen over stelde, gaf hij antwoord maar niet meer dan nodig was’. Opvallend is dat zijn opa aan vaders kant een overtuigd aanhanger van de NSB was. Hans Blom was hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Blom heeft zich altijd verzet tegen de gedachte dat je in de Tweede Wereldoorlog of goed of fout was. (Sl05-03, LD06-03)).

((CV. 5 Alphons Siebelt (58) werkte als historicus bij het Regionaal Archief Leiden (nu Erfgoed Leiden en Omgeving) aan de realisatie van de beeldbank over de Tweede Wereldoorlog. Tevens was hij redacteur bij het maandblad Terugblik ‘40-‘45. Siebelt, geboren in Bergen op Zoom, publiceerde diverse artikelen en een boek over WOII in Leiden. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe boek ‘Hulp aan onderduikers’, ook over Leiden. Siebelts vader komt uit Lisse, zijn moeder uit Zoeterwoude-Rijndijk. Ze ontmoetten elkaar in Leiden. Zijn vader werkte op het Arbeidsbureau aan de Doezastraat. In die hoedanigheid probeerde hij zoveel mogelijk mannen te behoeden voor de tewerkstelling in Duitsland. (LD06-03)).

5. Het oorlogsmonument naast Molen de Valk verhuist mogelijk voor twee jaar naar het Pieterskerkplein. Het monument, waar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking wordt gehouden, moet tijdelijk verplaatst worden voor de bouw van de ondergrondse parkeergarage op de Lammermarkt. Het monument keert terug naar het evenementenplein dat boven op de parkeergarage komt. De tijdelijke plek in het hart van de stad strookt goed met de bijzondere plannen voor de dodenherdenking dit jaar, maakt voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden bekend. Omdat het 75 jaar geleden is dat professor Cleveringa zijn beroemde protestrede hield aan de universiteit, is besloten de Marekerk dit jaar te verruilen voor de veel grotere Pieterskerk. Daar wordt een uitgebreide herdenkingsdienst gehouden waarbij rector magnificus Carel Stolker de herdenkingsrede uitspreekt. De gebruikelijke stille tocht wordt meer een ommetje. Via het Gerecht voert de route langs het Academiegebouw waar wordt stilgestaan bij het monument voor Cleveringa en de andere twee hoogleraren Van Holk en Barge die stelling namen tegen de Jodenvervolging. Daarna is de kranslegging op het Pieterskerkplein. (Zie ook 02-03). (Sl05-03, LD06-03).

6. De 121 winkels van de failliete keten Schoenenreus, met een filiaal in de Haarlemmerstraat, houden vanaf 9 maart vier weken lang opheffingsuitverkoop. De nieuwe eigenaars bekijken de mogelijkheden om in afgeslankte vorm verder te gaan en praat met partijen die winkels willen overnemen. Dat maakt investeerder GA Europe, die Schoenenreus via een veiling kocht, bekend. Tijdens de uitverkoop wordt de voorraad schoenen met forse kortingen van de hand gedaan. Ook een deel van de inboedel van winkels en kantoren wordt verkocht. Schoenenreus ging begin dit jaar voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd op de fles. De curator slaagde er niet in om een doorstart te bereiken. (Zie ook 29-01). (LD07-03).

6. Op de website van Erfgoed Leiden (www.erfgoedleiden.nl) kan live worden meegekeken met een archeologische opgraving aan de Boommarkt. De locatie van de bouwput wordt als historisch zeer interessant gezien. Het gebied rond de Breestraat behoort tot de oudste delen van de stad en er worden vondsten van de 13de eeuw tot nu verwacht. (LD04-03, Dichtbij06-03, WW11-03).

6. Op de A4 bij de afrit naar de N11 bij Leiden wordt in een auto een kilo cocaïne en twee kilo hennep gevonden. De politie pakt drie verdachten op. Een 28-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Den Haag, en een 28-jarige man uit Zoetermeer. Agenten vinden de cocaïne tijdens een controle in een boodschappentas. Na verder onderzoek in de auto wordt de hennep in de kofferbak ontdekt. De wagen is in beslag genomen. (RTVW07-03, Dichtbij07-03, LD09-03, Sl09-03).

6. BinckBank moet de schade, die is toegebracht aan het vermogen van de Leidse beleggingsclub Fibonacci vergoeden. Dat bepaalt de rechtbank in Amsterdam. De bank liquideerde op 26 januari de gehele portefeuille van Fibonacci, omdat de internetbroker vond dat de club zijn leden misleidde met te positieve verwachtingen. Volgens de rechter hanteert Fibonacci afwijkende manieren om resultaten te berekenen, maar staat niet vast dat de club zijn leden heeft misleid. (Zie ook 20-02). (LD07-03).
6. Bij een grote verkeerscontrole, die de politie bij het bureau aan de Kooilaan houdt, worden zestien auto's in beslag genomen. Agenten zoeken samen met de Belastingdienst naar gestolen voertuigen en belastingontduikers. Er worden ook voor 1.900 en 8.000 euro belastingschulden geïnd. In totaal worden tijdens de actie 5.966 voertuigen gescand. (Sl08-03, LD09-03, Dichtbij09-03).

6. Er verschijnt een bijzonder boek over de Leidse Britt Abrahams. Paul Dirkse schreef ‘Onbeperkt’ waarin Britt haar leven beschrijft. De eerste twee exemplaren overhandigt ze aan wethouder Roos van Gelderen en aan directeur Marjolein Bolhuis van Spieren voor Spieren. Britt: ‘Door een zeldzame spierziekte zal ik nooit kunnen lopen. Al 25 jaar lang haal ik ondanks mijn beperking uit het leven wat er in zit. Met dit boek wil ik mensen inspireren om ook onbeperkt in het leven te staan. Het ademt wilskracht, optimisme en opoffering’, aldus Britt die hoopt dat veel mensen iets aan haar boek hebben. Op 13 februari ging het naar de drukker. Van elk boek schenkt Britt 2,50 euro aan ‘Spieren voor Spieren’. Britt zat op mytylschool ‘De Blauwe Vogel’, doorliep het vmbo op het Katwijkse Warns College, deed twee jaar havo op het Leonardo en voltooide een juridische opleiding bij het ROC. BNN maakte een aflevering van ‘Je zal het maar hebben‘ over haar. Ze woont in een eigen appartementje in het ouderlijk huis in de Stevenshof. Ze zou graag écht zelfstandig wonen maar Britt weegt 20 kilo en volgens de Arbo-wetgeving mogen verzorgers maar tillen tot 15 kilo. Haar ouders Lidy (doktersassistente) en John (rechercheur) nemen naast hun baan de volledige verzorging van hun dochter er bij. (Sl14-01, Sl21-02, Dichtbij02-03, WW04-03, Sl07-03, LD10-03).

7. Een driespan met Hollandse trekpaarden trekt begeleid door politie een negen meter lange en vier ton zware eikenboom van het landgoed van Kasteel Oud Poelgeest naar houtzaagmolen d'Heesterboom aan de Haagweg. Opdrachtgever is Alexander de Vos, eigenaar van scheepstimmerwerf ‘Klaas Hennepoel’ in Warmond. Hij bereidt de reconstructie voor van een 18de-eeuwse boeijerjacht, en gebruikt daarvoor het hout van de eikenboom. ‘Ik wil alles op de authentieke manier doen, dus vond ik dat we de boom niet machinaal, maar met paarden naar de houtzagerij moesten brengen. Net als vroeger. De Vos nam contact op met paardenkenners Jeroen de Haas, Marcel de Rooij en Piet Holster en met Joep Noordman, eigenaar van d'Heesterboom. Samen maakten zij het plan om de boom te verslepen met de mallejan, een houten takelconstructie op wielen. Drie Hollandse trekpaarden, genaamd Liza, Tessa en Vera, doen het zware werk, dat vele uren duurt. De houtzaagmolen draait met vier volle zeilen als het driespan aankomt. Het vooroorlogse plaatje is compleet. De Vos: ‘Het zagen gebeurt volledig op windkracht. Van het midden van de stam wordt de kielbak gemaakt, het hart van het schip’. (LD07-03, LN11-03).

7. Korfbalclub Pernix wordt in de Zijlhal kampioen van de eerste klasse in de zaalcompetitte. Er wordt met 17-23 gewonnen van Fiks en eindigt met 21 punten uit veertien wedstrijden bovenaan. (LD09-03).

7. Het voormalige gebouw van het Da Vinci College aan de Sumatrastraat, is overgedragen aan de gemeente. In het pand zat tot 2013 de Internationale Schakelklas, om kinderen Nederlands te leren, zodat ze kunnen doorstromen naar het reguliere, middelbaar onderwijs. De leerlingen zitten nu in het ROC-gebouw bij station Lammenschans. De gemeente onderzoekt nog of de school en de grond aan de Sumatrastraat worden verkocht. (LD07-03).

7. IJssalon La Venezia in de Steenstraat heropent na een jaar te zijn gesloten. Eigenaar Andrea Pessot onderging een zware hartoperatie en kreeg vijf bypasses. Hij kreeg de onheilstijding vlak voor het begin van het ijsseizoen te horen en stond vier maanden op de wachtlijst. Een vervanger inhuren lukte niet meer. De ondernemer moest een appartement in Italië verkopen om rond te komen. Pessot moet nog een jaar revalideren omdat hij een deel van zijn longcapaciteit kwijt raakte. Maar de winkel gaat weer open, met hulp van een ijsmaker met 25 jaar ervaring en dezelfde Italiaanse leerschool als Pessot. ‘Ik kan niet fulltime werken. Mijn collega moet 's ochtends het zware werk doen. Vanaf dit seizoen maken wij biologisch ijs, met melk van boer Jan uit Oud Ade. (LD07-03).

7. Nog voor de zomer staan alle monumenten weer in het spotlicht, belooft wethouder Paul Laudy naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad. De gemeente wil alle illuminatie vervangen door led-verlichting. Dat is goedkoper, maar ook een technische en ingewikkelde klus. Daardoor komt het voor dat monumenten nu tijdelijk in het donker staan. ‘Voor de Zijlpoort bijvoorbeeld moet een compleet nieuw lichtplan worden opgesteld en dat duurt even’, aldus Laudy. Volgens PvdA-raadslid Gijs Holla zou het al in april 2013 worden geregeld. (LD07-03).

7. Op 93-jarige leeftijd overlijdt Cor van Heijningen. Tot zijn 91ste zwemt hij dagelijks. 's Zomers in de Vliet, 's winters in het Vijf Meibad. Cor is achttien als zijn vader overlijdt en wordt de spil in het gezin met zes kinderen. Hij ‘begint als jongste bediende in het Natuurhistorisch Museum aan de Raamgracht, wordt preparateur en groeit door naar technisch hoofdassistent. Met een netje vangt hij in de polder bij Zoeterwoude insecten, vlinders en libellen. Hij probeert nieuwe soorten te ontdekken in Spanje, Joegoslavië, Hongarije. Cor maakt ook deel uit van de grote multidisciplinaire Sterrenberg-expeditie naar voormalig Nederlands Nieuw Guinea in 1959. De zes maanden durende onderneming staat onder leiding van prof. Brongersma en kapitein-luitenant ter zee Venema. Met biologen, cultureel antropologen, geografen en cartografen en Cor als een van de twee Leidse preparateurs. Van Heijningen blijft na zijn pensionering werken bij wat tegenwoordig Naturalis heet als vrijwilliger. (LD01-08).

7. De wegverbreding van rijksweg A4 tussen knooppunt Burgerveen en Leiden is volledig afgerond. Vanaf dit weekeinde mag er op de verdiepte autosnelweg bij Leiderdorp ook in de richting van Den Haag 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. In 2009 begon één van de grootste wegenbouwprojecten van Nederland. Het infopunt aan de Stadhouderslaan in Zoeterwoude voor omwonenden en weggebruikers wordt eind maart gesloten. (RTVW07-03, HOZ15-03).

7. De Leidse dichter Han Ruijgrok overhandigt in het Koetshuis De Burcht het eerste exemplaar van zijn nieuwe bundel aan collega Ilja Leonard Pfeiffer. ‘Zinnen op een Schoonheid’ is de titel en schoonheid en al of niet beantwoorde liefde zijn de belangrijkste thema’s. In 34 gedichten toont Ruijgrok toont zich een scherp observator van het dagelijks leven. Ruijgrok. ‘Ik dicht niet heel veel. Dit is werk van de afgelopen vijftien jaar. Ik heb de mooiste geselecteerd. Toen ik in 2000 met dichten begon, was ik nog heel productief. Ik trad veel op tijdens dichtersavonden. Maar op een gegeven moment was ik wel klaar met voordragen’. Beelden van Barbara van Druten ondersteunen de gedichten. Ruijgrok debuteerde in 2001 met de bundel ‘Uit het groene hart gegrepen’. In 2010 leverde hij op verzoek van Galerie Rien van der Nat vijftien gedichten, waarbij Van der Nat vijf etsen maakte. Barbara van Druten studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en volgde Illustratieve Vormgeving aan de VSUP, de kunstacademie in Praag. Zij schreef en illustreerde de kinderboeken ‘Mijn papa woont in Afrika’ en ‘Hallo wie ben jij?’. Ze exposeerde onder meer in Edinburgh, Barcelona, Miami, Frankfurt, Sevilla en Milaan. De dichtbundel kost € 19,95 en wordt uitgegeven door de Leidse uitgeverij De Muze. (Sl26-02, LD07/10-03, Sl09-03).

7. De death metal band Nymeria uit Tiel trekt veel bekijks bij de Burcht. De bandleden kozen de historische plek voor een videoclip voor hun derde album. Het ziet er spectaculair, maar een beetje onwerkelijk uit. Er wordt vrij rustig ‘gespeeld’. Het geluid wordt er later in de studio onder gezet. (Sl08-03).

7/8. In de Vrijplaats aan de Middelstegracht wordt de Internationale Vrouwendag gevierd. Er zijn workshops, een maaltijd en ’s avonds poëzie, acts en muziek. In 'pitches', via spreektijd van vijf tot tien minuten, is er ruimte voor vrouwen of organisaties die positieve dingen doen voor vrouwen. Er wordt samengewerkt met de Weggeefwinkel aan de Lammeschansweg die T-shirts schenkt voor een workshop. Renée Stevense zingt en bespeelt de contrabas. Sterk Water is de One Womanband van Miriam Bruijning. Ze maakt elektropop. De twee vrouwelijke dj's Fev-elina en Miss World draaien wereldmuziek. Het stadhuis is op 8 februari geopend. De stichting Vrouwennetwerk Leiden organiseert de viering met als thema ‘Iedere vrouw een artiest’. In de raadszaal wordt een Afrikaanse dans uitgevoerd en er zijn onder meer Japanse en Marokkaanse theeceremonies. (NVH02-03, LN04-03, WW11-03).

7/8. In museum Volkenkunde wordt voor de vierde keer het Boeddhisme Weekend gehouden met rondleidingen, workshops, lezingen en aandacht voor diverse vormen van meditatie. Verder worden de schijnwerpers gericht op de boeddhistische topstukken van het museum uit onder andere Japan, Tibet en China. In de Boeddhazaal treedt Shakuhachiop en er worden sessies gezinsyoga georganiseerd. (Sl02-03).

8. Bij een grote brand in de Pelikaanhof aan de Pelikaanstraat raken zeventien woningen in het studentencomplex onbewoonbaar. De brand breekt omstreeks kwart voor vijf uit in de slaapkamer van een appartement op de eerste verdieping. Een uur later is de uitslaande brand onder controle. Alle circa 200 aanwezige studenten worden door het brandalarm uit hun bed getrommeld en tijdelijk ondergebracht in de tegenover gelegen pub Bad Habits. Zeven studenten worden ter plekke door ambulancepersoneel gecontroleerd op rookinhalering. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis. Een vrouw krijgt een paniekaanval en gaat om die reden naar het ziekenhuis. Uit voorzorg worden water, gas en elektriciteit afgesloten. Rond kwart voor acht mogen de studenten van de blokken A, B en C weer terug naar hun kamers. De ongeveer zestig aanwezige studenten van blok D kunnen rond tien uur naar de 'Pelibar', een ontmoetingsruimte in de flat. Bij de brand neemt ook burgemeester Henri Lenferink een kijkje. Later op de dag wordt een 29-jarige verwarde Leidenaar opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht de brand te hebben aangestoken. De bewoner van het uitgebrande appartement verblijft in Australië. Hij had een vriend in huis gehaald om op zijn kat te passen. Het dier overleeft de brand niet. Of deze vriend is aangehouden, wil de politie niet bevestigen. ‘We troffen hem buiten in verwarde toestand aan. We onderzoeken nog wat zijn relatie is met de bewoner’. Beheerder Peter Mulder van studentenhuisvester DUWO, de eigenaar van de Pelikaanhof, is vol lof over de ‘beheerders’ Miriam en Alicia die de evacuatie in goede banen leiden. Twee dagen na de brand kunnen de meeste van de zeventien kamers na een schoonmaakbeurt weer worden bewoond. In de Pelikaanhof wonen zo'n 500 studenten. De politie deelt een dag later mee dat de aangehouden Leidenaar na verhoor is vrijgelaten, maar nog wordt verdacht van brandstichting. De schade wordt geraamd op 300.000 euro. (Sl08/09-03, RTVW08/18-03, Dichtbij08/09-03, LD09/10/18-03, WW11-03, Mare12-03).

8. De wedstrijd Ajax - Excelsior is voor Ricardo van Rhijn een bijzondere. De 23-jarige Leidse rechtsback speelt zijn honderdste eredivisiewedstrijd. Zijn voetbalcarrière begon bij Docos, waar hij als 12-jarige verdediger een contract bij Ajax verdiende. Op 21 september 2011 maakte Ricardo van Rhijn zijn debuut voor Ajax in een KNVB-bekerwedstrijd tegen VV Noordwijk, maar zijn eredivisiedebuut was op 19 december 2011 tegen ADO Den Haag. Als meest indrukwekkende wedstrijd noemt hij Ajax - PSV in maart 2012. Hier deelde Ajax de genadeklap uit aan PSV voor het kampioenschap. Als slechtste duel noemt de Leidenaar zijn eerste klassieker, waar Van Rhijn samen met Vertonghen in het centrum van de verdediging stond en directe tegenstander Guidetti drie keer wist te scoren. Mooiste duel vindt Van Rhijn zijn eerste kampioenswedstrijd. De wedstrijd tegen VVV Venlo werd op 2 mei 2012 ’s avonds gespeeld (en gewonnen). Afgelopen zomer verlengde Van Rhijn zijn contract bij Ajax tot 2018. (AD09-03).

9. Leiden behaalt net als vorig jaar de vierde plek bij de uitreiking van de prijs voor de beste Topsportgemeente 2014. De titel gaat naar Bunschoten dat Den Bosch en Utrecht net achter zich liet. Amsterdam sluit de rij van de vijf genomineerden. Deze prijs, die tot doel heeft het topsportbeleid van gemeenten positief onder de aandacht te brengen, wordt voor de tiende keer uitgereikt en is een initiatief van het sporteconomisch adviesbureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met de beste sportprestaties, gemeten over 41 nationale topsportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners. (LD17-02, NVH19-02, HOZ22-02, LN25-02, RTVW09-03, Sl10-03).

9. VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en D66 houden een lijsttrekkersdebat in het Rijksmuseum van Oudheden met Eerste Kamerleden. Tijdens de bijeenkomst debatteren Loek Hermans (VVD), Marleen Barth (PvdA), Elco Brinkman (CDA), Thom de Graaf (D66) en Tineke Strik (GroenLinks) over het huidige kabinet, het nut en de noodzaak van de Eerste Kamer en internationaal beleid. De bijeenkomst wordt geleid door Kees Boonman, docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden en politiek commentator. (LD05-03, Mare05-03, Dichtbij05-03).

9. Paul Kessler, de prefect van de Hortus botanicus Leiden, ontvangt op zijn jubileumreceptie de penning van de Universiteit Leiden. Als directeur bracht hij de uitgebreide en gerenoveerde Hortus tot volle bloei. ‘We haalden Clusius uit Wenen en Kessler uit Kaiserslautern’, aldus Willem te Beest, vicevoorzitter van het college van bestuur. De Duitse botanicus, dit jaar 25 jaar in dienst van de universiteit, leidt sinds 2006 de oudste botanische tuin van West-Europa. Onder zijn leiding is de Leidse Hortus uitgebreid en gerenoveerd, gebeurt er volop wetenschappelijk onderzoek en wordt er intensief samengewerkt met botanische tuinen over de hele wereld. Bovendien heeft de Hortus een belangrijke publieksfunctie. De tuin trekt sinds de renovatie in 2013 en de heropening van de tropische kassen door koningin Máxima grote bezoekersaantallen en staat al jaren in de top 50 van de best bezochte musea van Nederland. Te Beest wijst ook op Kesslers verdienstelijke eigen onderzoek. Een groot deel van zijn tijd bij de universiteit bracht door in de tropen, waar onder andere de biodiversiteit van planten in Zuidoost-Azië onderzocht. In zijn dankwoord bevestigt Kessler dat hij zijn ziel en zaligheid in de hortus heeft gestopt. ‘Ik heb er nog net geen bed, maar mijn kantoor heeft het leukste uitzicht van de universiteit.’ (UL10-03, LD11-03).

10. Behalve studenten verzet ook het personeel van de universiteit Leiden zich tegen rendementsdenken, bureaucratisering en wat zij ziet als inperking van academische vrijheid. Dat blijkt in het Lipsiusgebouw tijdens de tweede bijeenkomst van de actievoerders ‘Nieuwe Universiteit Leiden’. De eisen van docenten variëren van het niet opleggen van onderzoeksprofielen en de ‘vrijheid van onderzoekers om hun eigen agenda op te stellen’. Veel ergernis is er onder studenten over het hoge collegegeld als ze na een eerste bachelor of master nog een tweede willen halen. Werkgroepen werken deelonderwerpen uit, die tijdens algemene vergaderingen worden bediscussieerd, geamendeerd en vastgesteld. De bijeenkomst begint met de verklaring dat NU Leiden geen oppositie of activisme bedrijft, maar op basis van redelijkheid wil samenwerken met alle partijen. (LD11-03).

10. Tweede kinderen in een gezin zijn vaak socialer dan hun grote broer of zus. Ze delen meer, zijn gehoorzamer en kunnen zich beter in een ander verplaatsen. Dat blijkt volgens sociaal wetenschapper Sheila van Berkel, die aan de Universiteit Leiden promoveert. Jongste kinderen kijken gedrag af. Ook hebben ouders al ervaring opgedaan met opvoeden. Mogelijk besteden zij daardoor meer aandacht aan de sociale ontwikkeling van de jongste. Ook kijken jongsten hoe de oudsten en de ouders met elkaar omgaan. (LD07/10-03, UL10-03).

10. De PvdA heeft ergernis gewekt bij andere politieke partijen. Op de grijze panelen, die bedoeld zijn voor verkiezingsposters, zijn grote PvdA-plakkaten over die van andere partijen geplakt. Dat is tegen de regels. Ook PvdA-voorman Gijs Holla baalt van de actie die niet door de lokale afdeling is opgezet, maar door het landelijk orgaan van de sociaaldemocraten. ‘We zijn er erg boos over en willen dat het partijbureau ze weer verwijdert’. Na de verkiezingen op 18 maart discussieert de gemeenteraad over de grijze borden die in verkiezingstijd op tientallen plaatsen worden neergezet. De vraag is of die politieke reclameobstakels nog nodig zijn in een digitaal tijdperk. (LD10-03).

10. De winkel Chocolade Zoen aan de Langebrug is 100 procent duurzaam. De bron van de chocola is het cacaokasteel in Nicaragua van de Leidse eigenaar Harm van Oudenhoven. In de achterkamer in het stadje Matagalpa roosteren Luz Marina en Mercedes op 110 graden de cacaobonen, die afkomstig zijn van kleine boeren. Daarna malen de twee vrouwen de bonen met de hand tussen een platte en deegrolvormige steen. De centrifuge scheidt de boon van zijn omhulsel. Van Oudenhoven kwam in 2004 via zijn werk voor SNV in contact met een cacaoboer in La Dalia in Matagalpa. Hij kocht een eigen maler en cacaobonen op bij plaatselijke boeren en begon met experimenteren. Cacao en suiker zijn de basis. Soyalethecine, olie, emulgatoren en conserveringsmiddelen, dat wat grote chocolademerken vaak toevoegen, gebruikt hij niet. Alleen lokale ingrediënten. ‘Hazelnoten heb je hier niet, maar cashewnoten wel. Zo is een van mijn vijf basisrepen pure chocola met cashewnoten’. Het liefst zou hij zien dat de cacaoboeren zelf chocolade maken en verkopen. In een aantal dorpen gebeurt dat al. ‘Het zelfvoorzieningsprincipe, daarin ben en blijf ik toch een echte antropoloog’. Zijn huis is een soort museum met honderden soorten chocoladeverpakkingen, doosjes, en posters van over de hele wereld. Toeristen krijgen er een rondleiding waarbij het hele proces wordt uitgelegd. ‘Columbus nam destijds de cacao en het recept vanuit Centraal-Amerika mee naar Spanje. Zo rond 1700 en 1800 was dat big business en het bleef zo’, aldus Harm. (LD10-03).

10. Burgemeester Henri Lenferink laat een pand aan de Lage Rijndijk 19A voor een half jaar sluiten. Uit politieonderzoek blijkt dat het als drugspand wordt gebruikt. Vorige maand viel de politie het pand nog binnen. Daarbij werden harddrugs en een stroomstootwapen in beslag genomen. Zeven mensen werden aangehouden vanwege het bezit en de handel van drugs. Met de sluiting van het pand wil Lenferink de drugsoverlast in de wijk een halt toeroepen. (Sl10-03, Dichtbij10-03, LD11-03, HOZ15-03, WW18-03).

10. Op de plek van ‘Proeverij de Dames’ aan de Nieuwe Rijn 37 zit nu ‘Aan de Rijn’. Rosanne Warmerdam en David Zock zijn de eigenaren. Ze leerden elkaar kennen bij Annie’s, Warmerdam ging later werken bij ‘De La Soul’ en Zock werkte bij ‘Pakhuis’ en ‘Zucca’. Na ruim tien jaar voor anderen in de horeca te hebben gewerkt vinden ze dit een logische volgende stap. Warmerdam: ‘Bij ons kun je voor lunch en diner kiezen uit verschillende kleinere gerechten. Je combineert drie tot zes gerechtjes, hoeveel je maar wilt. Zo ben je ook niet gebonden aan slechts één broodje. Nu kun je een salade, een soepje én een broodje kiezen. Samen delen is bovendien ook een belangrijk onderdeel van ons idee’. Zock: ‘Je kunt de hele dag hapjes bestellen. Zo vullen we het gat tussen borrel en diner op’. ‘Aan de Rijn’ biedt ook high tea en high wine aan. (LD10-03).
10. De Beeldbank van de Historische Vereniging Oud Leiden is in één klap duizenden oude stadsprenten rijker. Vrijwilligers zijn druk bezig met het scannen van de collectie die Kees van Varick beschikbaar stelde. Zijn huis in de Merenwijk staat vol met kistjes, dozen en bakken. Daarin meer dan 100.000 prentbriefkaarten uit het hele land, keurig gesorteerd op nummer en locatie. Hij heeft een apart plekje in zijn hart voor de kaarten van de stad waar hij geboren en getogen is. De gepensioneerde vrachtwagenverkoper vond zes jaar geleden een kaart van de Koornbeurs waarop hij zelf bleek te staan. Op zijn website, ansichtkaartenbeurs.nl, zijn de kaarten te zien en eventueel te koop. Het handelen maakt evenzeer deel uit van zijn hobby als het verzamelen. Op een van die rommelmarkten in de Groenoordhallen kocht hij van een buurmeisje twee schoenendozen met ansichtkaarten. Zo is het begonnen. Van Varick. ‘Het is big business. Soms sturen we wel honderd enveloppen per week op, met vaak meer dan één kaart er in. Er zijn meer verzamelaars dan je denkt’. (LD10-02).

10. Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer wint de literaire jongerenprijs ‘De Inktaap’ met zijn roman La Superba. Ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao roepen het boek uit tot hun favoriet. Pfeijffer, die in Rijswijk werd geboren en in Leiden en Genua woont, krijgt de prijs in Antwerpen in het bijzijn van zo'n 1.000 scholieren. Voor de prijs lezen scholieren van vijftien tot achttien jaar vier boeken. Drie daarvan wonnen het afgelopen jaar de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Het vierde boek is een nominatie uit de Cariben. Doel van De Inktaap is de uitwisseling van Nederlandstalige boeken tussen leerlingen, docenten en scholen te stimuleren. De Nederlandse Taalunie is een van de initiatiefnemers van de prijs, die sinds 2002 jaarlijks wordt uitgereikt. (RTVW10-03, LD11-03).

10. De Noord-Koreaanse dissident Jang Jin-sung is aangesteld als gasthoogleraar op het gebied van ‘speaking truth to power’- in het bijzonder Noord-Korea - aan de Universiteit Leiden. Het komend halfjaar verzorgt hij onder andere colleges over de werking van het regime. Jang nam in september 2014 deel aan de conferentie A State of Non-Legitimacy. Samen met zes andere Noord-Koreaanse bannelingen kwam hij naar Leiden vanwege persoonlijke contacten met hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. In zijn lezing in het Academiegebouw geeft Jang, voormalig hofdichter, een blik achter de schermen van de Noord-Koreaanse dictatuur. Als voormalig hooggeplaatste official is Jang een van de meest invloedrijke Noord-Koreaanse dissidenten. Zijn verslag van zijn jaren in Noord-Korea werd een bestseller in de UK en de VS. In 2011 richtte hij het toonaangevende dissidententijdschrift New Focus op. (UL10-03, Mare12-03).

10. Het Stedelijk Gymnasium opent na de zomervakantie een dependance in de oude praktijkschool aan de Lammenschansweg 6. Het schoolgebouw aan de Fruinlaan is te klein en heeft uitbreidingsplannen, maar het duurt te lang voor dat klaar is. Ook aan de Nieuwe Marnixstraat zijn de grenzen bereikt. Daarom laat het Stedelijk dit jaar voor het eerst een maximum aantal brugklassers toe, 360 in totaal. Na de sluiting van de aanmelding op 1 april blijken dat er 350 te zijn zodat er niet behoeft te worden geloot. Aan de Fruinlaan zijn dit jaar computerlokalen ingericht als leslokalen. Het maken van de roosters wordt steeds lastiger. Volgrens rector Bart Vieveen is de oude praktijkschool, waar nu de Weggeefwinkel antikraak zit, een tijdelijke oplossing. Niet ver van onze school vandaan en het is een veilige route’. Het pand moet nog wel opgeknapt worden. In 2013 meldden zich 360 brugklassers bij het Stedelijk, vorig jaar 400. Dat aantal kan de school komend jaar niet kwijt. Het schoolgebouw aan de Nieuwe Marnixstraat, geopend in 2010, kreeg het afgelopen jaar extra lokalen op de plek waar voorheen de fietsenstalling was. Eerdere jaren lootte het Stedelijk wel, maar toen ging het om de locatie van plaatsing. Vorig jaar was de Fruinlaan populairder, de twee jaar daarvoor de Nieuwe Marnixstraat. Op beide locaties is komend schooljaar plek voor zes brugklassen. Voor het eerst worden leerlingen niet beoordeeld op grond van hun Cito-score, omdat deze toets later wordt afgenomen. ‘Het advies van de basisschool klopte voorheen in 98 procent van de gevallen, dus nu ook’, aldus Vieveen. (LD10-03, LD02-04).

10. Hockeyclub Roomburg en de gelijknamige tennisvereniging en speeltuin onderzoeken of er één groot sportpark Roomburg, tussen Kanaalweg en Van Vollenhovenkade kan komen met voor elke vereniging meer ruimte. Daar schaart ook korfbalvereniging Sporting Trigon zich onder. ‘Ik ben benieuwd wat er uitkomt’, zegt wethouder Frank de Wit. Een heel andere variant met verhuizingen is daarmee van tafel na enkele overlegronden. ‘Te ingewikkeld en te duur’, oordeelt De Wit. In het nieuwe plan gaat een deel van het openbare park verloren, dat naast de huidige sportvelden ligt. Bovendien heeft De Wit niet meer dan 650.000 euro beschikbaar. Andere varianten die gemeente nog bekijkt zijn de aanleg van een nieuw kunstgrasveld naast het huidige hockey- en tennispark of bij het Bio Science Park. De Wit verwacht voor de zomer een definitieve keuze te maken. Volgens Manfred Marang, voorzitter van de tennisvereniging is één ding duidelijk. ‘Als de gemeente vasthoudt aan de 650.000 euro vrees ik dat we blijven doormodderen. Roelof Hof, voorzitter van de Leidse Hockey Club Roomburg is het daarmee eens. Buurtvereniging in de Professoren- en Burgemeesterswijk kijkt kritisch naar het plan, meldt voorzitter Regine Scholten. Volgens haar staat de wijk al flink onder druk met twee middelbare scholen, de plannen voor een multifunctioneel gebouw aan de Oppenheimstraat en de komende afsluiting van de Kanaalweg met allerlei omleidingen door de wijk. Een sportpark dat mogelijk ten koste gaat van groen, stuit dan ook op ‘terughoudendheid’. ’Scholten: ‘Het heeft ook gevolgen voor de omwonenden. Ze krijgen ‘s avonds meer licht en meer geluidoverlast’. Hij vindt de argumenten van de sportverenigingen valide en heeft uitstekend contacten met de initiatiefnemers, maar vindt dat de bewoners erbij moeten worden betrokken. (LD11/16-03, HOZ15-03, WW18-03).

10. De lijst van daadkrachtige vrouwen in deze regio wordt aangevoerd door de bestuursvoorzitter van het Forensisch Centrum Teylingereind (oftewel de gevangenis van Teylingen) Esther Overweter. De lijst wordt gepresenteerd in brasserie Meelfabriek Zijlstroom, door Leven-hoofdredacteur Gerda Schukking. ‘Het is een tegenhanger van al die andere lijstjes waarin nauwelijks vrouwen voorkomen. Maar ze zijn er wel degelijk, ook in onze regio. Die willen wij in beeld brengen. Het een lijst met een knipoog maar op onze site is wel meer dan 5.000 keer gestemd, dus het leeft’. Vorig jaar voerde minister Melanie Schultz van Haegen de lijst aan. (LD11-03, HOZ15-03).

10. De stad Leiden is de gastheer van het jaarlijkse ‘Beleef de Bollenstreek Event’. Een netwerkbijeenkomst van zo’n 750 bestuurders en ondernemers waarop sinds vijf jaar het toeristische seizoen officieel wordt geopend. Ditmaal in het teken van het 425-jarig bestaan van de Hortus Botanicus. Burgemeester Henri Lenferink roemt de samenwerking en gedeputeerde Ingrid de Bondt wijst op de grote projecten voor de betere de bereikbaarheid van de streek. (LD11-03, Dichtbij12-03, HOZ15-03, LN18-03).

10. B en W besluiten het braakliggende stuk grond aan de Gabriël Metzustraat, onderhands te verkopen aan de hoogst biedende aannemer of projectontwikkelaar. Voorwaarde is dat er woningen komen. De grond in Groenoord-Noord werd vijftien jaar geleden door de gemeente overgenomen van Rijsbergen Automaterialen. Die verhuisde naar bedrijventerrein Baanderij in Leiderdorp. Het oude pand werd gesloopt, maar nieuwbouw kwam niet van de grond. (Gem10-03, LD12-03).
10. In het monumentale pand op de hoek van de Janvossensteeg en Oude Vest 97 mag nooit meer een horecagelegenheid komen. Datzelfde geldt voor Oude Vest 85. B en W willen dat in het bestemmingsplan veranderen. De begane grond van beide panden is al enige tijd omgevormd tot woonruimte. Dat moet ook zo blijven. In het hoekpand zat vroeger onder meer café 't Vossie en recenter droeg het café namen als Reinaert, M'n Schoonmoeder en Bubbles. Volgens de gemeente hadden de café’s één ding gemeen: ze leverden overlast op voor buurtbewoners. Datzelfde gold voor Oude Vest 85 waar eerst café-bar Agadir was gevestigd en daarna cocktailbar Toko Loco. (Gem10-03, LD12-03).

11. Wethouder Robert Strijk hijst de vlag op het dak van Beagle Zernike om te vieren dat de bouw van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw zijn hoogste punt bereikt. De eerste paal aan de Zernikedreef werd oktober 2014 geslagen. Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld voor vier bedrijven, maar uiteindelijk zullen twee bedrijven de hele ruimte huren. J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros werken samen aan dit project dat deel uitmaakt van het Bio Science Park in Leiden. Na Beagle Darwin, opgeleverd in 2007, krijgt Beagle Zernike een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en is een ontwerp van W.K. Wilmink Architecten. Op 1 september moet de eerste huurder zijn intrek kunnen nemen: Galapagos, dat verhuist uit Beagle Darwin om plaats te maken voor BioFocus, een onderdeel van Galapagos dat vorig jaar is verkocht aan Charles River Laboratories. Op 1 januari 2016 volgt Batavia Bioservices. ‘We voeren alweer gesprekken met de gemeente over de bouw van een derde Beagle’, zegt Ruud Spronsen van PCS Design en Construction op de website van Croon. (LD12-03, NVH19-03, LN25-03).

11. Telegraaf Media Groep (TMG) leed in 2014 een verlies van 38 miljoen euro. De inkomsten uit advertenties daalden met 15 procent, ongeveer evenveel als in 2013. TMG haalde vorig jaar een omzet van 514,9 miljoen euro, 5 procent minder dan een jaar eerder. Dochter Holland Media Combinatie (HMC), uitgever van onder meer het Leidsch Dagblad zette 6 procent minder om door de dalende oplage en afnemende advertentieopbrengsten bij de huis-aan-huisbladen. Topman Geert-Jan van der Snoek verwacht voor de zomer reorganisatieplannen te presenteren. Diverse bedrijfsonderdelen moeten beter samenwerken. Bij TMG verdwenen vorig jaar 200 banen, waardoor het mediabedrijf nog 2.259 arbeidsplaatsen telt. (LD12-03, Tel12-03).

11. De regels voor elektrische oplaadpalen in Leiden zijn veel te streng, vindt de D66-fractie. Daarom voldoet tot nu toe maar één leverancier aan de gestelde voorschriften. De gemeente stelt onder meer eisen aan kleur, formaat en de onderlinge afstand. E-rijders mogen ook niet zelf palen neerzetten. De firma die ze levert moet een aanvraag bij de gemeente doen. D66 vraagt wethouder en partijgenoot Robert Strijk om de regeling te versoepelen. Strijk is tegen overhaaste besluiten en vindt dat ‘de markt’ nog even de tijd moet krijgen. Twintig Leidenaars hebben zich gemeld voor een oplaadpaal. (LD12-03).


11. Een haventje voor elektrische sloepen en historische zeilschepen en een wijkcentrum en bedrijfsruimtes voor kleine, aan watersport gerelateerde bedrijfjes. Dat is wat Peter Wieberneit van de stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie (VHZC) voor ogen staat op het voormalige Sanderscomplex achter de Zoeterwoudseweg en met Stadswerf Trekvliet als werknaam. De VHZC bestaat vijf jaar, vertegenwoordigt circa 400 charterzeilschepen, en organiseert onder meer evenementen, beurzen en projecten. Een plan om studentenwoningen te bouwen op de Sanders-locatie verdween in de ijskast. Het is de bedoeling het plan via crowdfunding te realiseren. De eerste gesprekken met de gemeente, buurtvereniging en organisaties die voor zonnepanelen zorgen, zijn al gevoerd. ‘Het moet het eerste volledig energieneutrale bedrijventerrein van Nederland worden’, zegt Wieberneit. Nog dit jaar kan volgens hem met de eerste onderdelen van het plan worden begonnen. (LD12-03).

11. Precies een jaar nadat een felle brand snackbar Risa aan het Levendaal hoek Kraaierstraat grotendeels in as legt, heropent het RijksInstituut voor Snack Aangelegenheden, een bijnaam die studenten ooit bedachten. De 50 jaar oude snackbar van broer André en zus Renate van der Hoeven gaat verder met als motto: ‘Risa bakt doorrr!’ ‘Zo’n brand wil ik nóóit meer meemaken’, zegt Renate. Het interieur is radicaal anders dan een jaar geleden: heel licht, met rode en zwarte stoeltjes als blikvanger. Risa zou al op 1 oktober 2014 opengaan. Renate: ‘Je hebt niet alles in de hand. We waren afhankelijk van de verhuurder. Soms gaat het nu eenmaal niet sneller’. Kelly van der Leest van de kapsalon even verderop is de eerste klant. Buurman Ruurd Bekema is de trouwste klant. Hij komt al bij de snackbar sinds hij in 1980 aan het Levendaal woont. (Sl11-03, LD12-03).

11. Nog drie weken opheffingsuitverkoop en op 31 maart sluit dierenspeciaalzaak Vlieland aan de Nieuwe Rijn 50 definitief de deuren. De winkel bestaat 135 jaar. De eerste dierenspeciaalzaak van Leiden begon in de Maarsmansteeg en verhuisde in 1900 naar de Nieuwe Rijn. Volgens eigenaar Ger Deurloo, die al bijna vijftig jaar in het vak zit, is er geen opvolger te vinden. Het grote pand op a-locatie is prijzig en voor een dierenspeciaalzaak is het bijna onmogelijk om de aankoop ervan terug te verdienen. Zeker nu de concurrentie van tuincentra en internet steeds groter wordt. In het complex komen zeven of acht appartementen met lift. De achterkant van het pand wordt tuin en het voorste deel van de begane grond blijft winkel. Wat daar verkocht wordt, is nog onbekend. Deurloo toont op een rondje door zijn zaak schildpadden, vogels, knaagdieren en vissen, insecten die bedoeld zijn als maaltje voor andere beesten, allerlei speeltjes voor katten en honden en nog veel meer. ‘Er is veel uitverkocht en ik koop niets nieuws meer in’. Een pijnlijk besluit, want deze zaak is uniek. Vlieland begon met tuinbouwzaden, schildpadden en goudvissen. Bijna dertig jaar geleden nam Deurloo de zaak over. ‘Mijn vader had ook een dierenwinkel waar ik ging werken na de lagere school. Welke dieren ‘in’ zijn, wisselt voortdurend. Jarenlang stonden er twee man dierenvoer af te wegen. Nu leveren fabrikanten alles voorverpakt’. Deurloo bezit nog enkele dierenspeciaalzaken, onder andere in Rotterdam. ‘Daar gaan de dieren heen die overblijven nadat het hier sluit. Verreweg de meeste klanten zijn tevreden, sommigen komen hier al jaren. Een oudere dame van in de 80, haalt hier al veertig jaar visvoer. Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van dit soort mensen. Maar mijn gezondheid en leeftijd dwingen me tot meer rust’. Papegaai Mick, de mascotte van de zaak, vliegt er los rond en is niet te koop. (LN11/18-03, NVH16-03).

11. De bouw van de parkeergarage onder de Garenmarkt is overbodig, schrijft het bestuur van buurtvereniging Pieters- en Academiewijk in een brief aan de leden. ‘Er is geen nut en noodzaak voor zoveel extra parkeerplaatsen’, maakt de buurtclub op uit een rapport van onderzoeksbureau Spark en Ecorys. Als de garage aan de Lammermarkt er is, heeft Leiden nauwelijks nog een tekort aan parkeerplaatsen. Mocht de gemeente toch vasthouden aan de tweede garage, dan wil Pieters- en Acadamiewijk maatregelen tegen geluidhinder en luchtvervuiling. En is ook herinrichting van het Hoogvlietblok noodzakelijk, vindt de vereniging. Op het plein zou een soort park annex evenemententerrein moeten komen dat aansluit op het Van der Werfpark maar moet het aantal feesten en partijen beperkt blijven. (LD12-03).


12. Komiek Jochem Myjer ontving op 17 november 2014 de allereerste André van Duin Comedy Award uit handen van de jubilerende André van Duin. Het prijzengeld van 12.500 euro schenkt de Leidenaar aan het VARA Leids Cabaretfestival dat jaarlijks in de schouwburg wordt gehouden. De succesvolle komiek wil zo bijdragen aan de talentontwikkeling van aanstormende cabaretiers. Producent Bunker Theaterzaken is verheugd met de schenking: ‘Wat ongelooflijk lief van Jochem om dit te doen! We gaan de prijs gebruiken om het makerschap van de deelnemers nog beter aan te scherpen, en ze te voorzien van goed gereedschap voor de langere termijn’, aldus directeur Helga Voets. (Dichtbij12-03, Sl13-03, RTVW12-03, LD14-03, HOZ15-03, WW18-03).

12. In de Haarlemmerstraat 114 wordt de schoenenwinkel van Tamaris geopend. Op die plek was tot voor kort Jamin gevestigd. De snoepwinkel is een paar honderd meter opgeschoven richting Beestenmarkt. Tamaris is een concept van Ziengs Schoenen en richt zich vooral op verkoop via de webshop maar duikt nu ook op in winkelstraten. Eerder werden er al filialen geopend in Amersfoort, Assen, Enschede en Leeuwarden. De winkel in Leiden heeft een vloeroppervlakte van 115 vierkante meter. (WebsiteZiengs12-03, LD14-04).

12. Twee 45-jarige mannen uit Leiden en Haarlem worden in de Meidoornstraat aangehouden, nadat zij op de A4 een stopsignaal van de politie negeerden. De bemanning van een politiehelikopter ziet de auto staan. Agenten zien bij aankomst net een taxi wegrijden met het duo er in. De Haarlemmer weigert mee te werken aan een blaastest. Hij blijkt veel geld en een aantal telefoons bij zich te hebben. (LD13-03).

12. De Universiteit Leiden heeft een plaats tussen de 61 en de 70 in de World Reputation Rankings 2015 van Times Higher Education Magazine. Daarmee heeft de universiteit de op twee na beste reputatie van Nederland, na de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam, die in het rijtje 51-60 staan. Times brengt elk jaar twee lijstjes uit. Deze ranking wordt gezien als het ‘kleine broertje’ van de World Education Ranking die in het najaar verschijnt. Uit eerdere rankings blijkt dat twee punten altijd sterk in het voordeel werken van de Universiteit Leiden: de binnenstad als levendige campus en de hoge citatiescore: Leidse wetenschappelijke artikelen worden overal ter wereld gelezen en aangehaald in ander onderzoek. Harvard staat op de eerste plaats. (LD13-03).

12. De rederijen Oude Rijn en Rembrandt krijgen allebei een vergunning voor een ligplaats in de Oude Singel. Rederij Oude Rijn wil er een dekschuit aanmeren voor onderhoud aan de rondvaartboten. Rederij Rembrandt krijgt de vergunning voor een ponton ter hoogte van de Oude Vest 191. Alleen bestaande ligplaatsen komen voor een nieuwe vergunning in aanmerking. Drie kwamen er vrij omdat reders naar de rechter stapten omdat het Amsterdamse bedrijf ‘Sloepdelen’ zes ligplaatsen kreeg van de gemeente. De reders stonden al lang op een wachtlijst voor een nieuwe ligplek. Beide rederijen accepteren de eis dat ze ‘bij voorbaat afstand (doen) van alle aanspraken, die ze tegenover de gemeente zouden kunnen laten gelden wegens door het college vergunde evenementen’. Vooral Rembrandt heeft zich vaak verzet tegen het afsluiten van de Nieuwe Rijn met kerst en 3 oktober. Sonja Bierenbroodspot van de rederij Rembrandt hoopt dat het bedrijf in de toekomst ligplaatsen dichter bij elkaar krijgt. (LD13-03).

12. GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe wil dat de plannen voor het Bètaplein en de Greentower voorlopig worden opgeschort. Zo lang niet duidelijk is wat met het ROC-gebouw bij station Lammenschans gebeurt, steunen ook CDA, ChristenUnie, Leefbaar Leiden en de Partij voor de Dieren de stillegging. Volgens wethouder Paul Laudy is dat niet nodig. ‘Dat plein leg je aan voor de komende honderd jaar. Er komen sowieso, in de nieuwe campus, ongeveer 2.000 studenten en werkende jongeren omheen te wonen. Het plein is niet afhankelijk van het ROC. En komt het gebouw ooit onverhoopt leeg te staan, dan krijg je veel sneller een nieuwe huurder als er een mooi plein ligt, dan als het er niet is’. Een meerderheid van de raad steunt voortzetting van de ontwikkelingen op en rond het evenementenplein. In de commissievergadering wordt het bestemmingsplan goedgekeurd. Dat maakt de weg vrij voor onteigeningsprocedure van de Ford-garage aan de Lammenschansweg 125, dat het plein moeilijk bereikbaar maakt. Laudy: ‘Ik ben uitgepraat met Ford en ik laat mij evenmin gijzelen door recente ontwikkelingen van het ROC’. De huidige passage is slechts zes meter breed en al te krap voor de duizenden leerlingen en studenten die dagelijks van en naar het plein gaan. (LD14-03, NVH16-03, LN18-03).

12. Acht gemeenten presenteren recreatieve routes die tot en met 2019 in de Leidse regio aangelegd worden. De Leidse Ommelanden worden zo beter toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Volgens voorzitter van de stuurgroep Leidse Ommelanden en wethouder Frank de Wit is er een lijst met ruim veertig projecten. Centraal hierbij staan verbindingen via het Singelpark van Leiden en de vier omringende oer-Hollandse landschappen (Duin- en Bollenstreek, Duin, Horst en Weide, Hollands Plassengebied en Wijk en Wouden). (Gem16-03, LN18-03, NVH19-03, HOZ22-03).

13. In het voorjaar van 2016 starten de werkzaamheden om de spoorwegovergang op de Kanaalweg ongelijkvloers te maken. Begin 2018 moet het klaar zijn. Er gaan tussen Leiden en Utrecht twee keer zoveel treinen rijden en zo’n druk spoor mag de weg niet kruisen. Daarom gaat de Kanaalweg in de toekomst onder het spoor door. Het werk duurt naar verwachting anderhalf jaar en al die tijd is de Kanaalweg afgesloten voor het autoverkeer. Verkeer stad uit wordt zoveel mogelijk over de Europaweg naar de A4 gestuurd, het verkeer dat in Leiden blijft gaat voor een groot deel over de Lammenschansweg en de Burggravenlaan rijden. In die laatste straat wordt tijdens de ochtendspits, als de kinderen naar school gaan, eenrichtingsverkeer ingesteld. (Sl13-03, LN25-03, St01-04).

13. Tijdens een vissensymposium in Naturalis wordt het boek ‘De vissen van Zuid-Holland’ gepresenteerd waarin totaal 54 soorten staan. Hans Schouffour van het Hoogheemraadschap van Rijnland: ’Ik was heel jaloers op de visatlas van Noord-Holland die een paar jaar geleden werd gepresenteerd. Nu hebben we er in Zuid-Holland ook één’. Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland), Bureau Waardenburg en - voordat het werd opgeheven - Landschapsbeheer Zuid-Holland werkten er vijf jaar aan. Tientallen vrijwilligers monitoren in honderden vrij uurtjes met zaklampen, fuiken, visvallen, kruisnetten en snorkelend de visstand. Richard Struijk van RAVON, onthult de vrijwilliger met de meeste visgegevens: Aaf Verkade van Onder water in Leiden en het visreservaat in Havenwijk-Zuid staat met stip bovenaan met 1.623 inzendingen. De atlas meldt de schrikbarend snelle opkomst van de zwartbekgrondel uit de Zwart Zee. Dat gaat en koste van de inheemse rivierdonderpadden, die nog talrijk aanwezig zijn in het Braassemermeer, de Kagerplassen en de Reeuwijkse plassen. (LD14-03).

13. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan bezoeken in tussenuren een schuur in de buurt om daar te blowen. De schuur is eigendom van de ouders van een van de leerlingen. Zij kennen de leerlingen en staan het drugsgebruik toe. De school heeft een brief gestuurd aan alle ouders van leerlingen uit klas 3 en hoger om hen te waarschuwen. Hoeveel leerlingen de blowschuur bezoeken, is niet bekend. Volgens rector Bart Vieveen kan het geen grote groep zijn. (LD13-03).

13. Leiden moet naar de rechter stappen nu NS de druk heeft opgevoerd in de strijd om de toegangspoortjes op station Leiden Centraal, vindt een aantal raadsfracties. NS maakt bekend de nu nog open poortjes in de zomer te sluiten. ‘De poortjes staan er illegaal en NS moet ze weghalen’, zegt PvdA-raadslid Gijs Holla. ‘Het proces richting de rechter is stilgelegd. Dat moet wethouder Strijk weer oppakken’. SP en Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens. De drie begrijpen dat NS een oplossing zoekt voor het toenemende geweld tegen spoorwegpersoneel, maar ze vinden de afsluiting van de doorgang op het station een slechte optie. Liever zien PvdD, CDA, GroenLiunks en PvdA dat de poortjes worden verplaatst naar de toegang tot de perrons. Volgens NS is dat onmogelijk vanwege de grote passagiersstromen. De VVD kan zich wel vinden in de afsluiting. Holla kondigt aan de kwestie in de gemeenteraad te zullen aankaarten. NS zeggen in een e-mail: ‘We gaan van 30 stations met 190.000 in- en uitstappers naar 49 stations met 530.000 in- en uitstappers op 1 juli’. In december moeten de poortjes zelfs in werking zijn op 58 stations met 830.000 in- en uitstappers. Op Rotterdam Centraal worden de poortjes op 1 mei in gebruik genomen. Op station Leiden Centraal als het aan de NS ligt in juli of augustus. Volgens Holla leiden gesloten poortjes tot gevaarlijke situaties als het druk is in het station. Staatssecretaris Wilma Mansveld en de vakbonden roepen gemeenten op 11 maart met klem op de ov-poortjes zo snel mogelijk te sluiten om het geweld tegen NS-personeel in te dammen. De afgelopen week zijn er diverse incidenten waarbij conducteurs afgetuigd worden. De gemeente zegt begrip te hebben voor het besluit om de poortjes eerder te sluiten. ‘Tegelijkertijd begrijpt de NS ook ons belang van een goede verbinding tussen de stad en het Bio Science Park. Dagelijks maken 10.000 mensen gebruik van deze passage. Daarom zoeken we samen met de NS naar een oplossing’. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van alle geweldsdelicten op stations en in de trein wordt gepleegd door reizigers die geen kaartje hebben. Alternatieven zijn volgens de minister een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station. (RTVW12/18-03, Sl13-03, LD16/19-03, WW01-04).

13. De Leidse binnenstad hoort bij de tien economisch meest vitale winkelgebieden van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Goudappel Coffeng. Het bureau vergeleek honderd Nederlandse winkelgebieden met elkaar. Het lette onder meer op het voorzieningenaanbod, de bereikbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit. Vooral op dit laatste punt, dat omvat hoe aantrekkelijk het is voor een consument ergens te verblijven, blijkt Leiden goed te scoren. Wethouder Robert Strijk is blij met de top tien plaats: ‘Mooi nieuws. Een mooie positie’. In de top tien staan verder onder andere Amsterdam, Den Haag en Delft. (Sl13-03).

13. Aan de Waardgracht bij het Lakenplein zijn fundamenten van 17de eeuwse huisjes gevonden. Volgens Marianne Rietkerk van Erfgoed Leiden en Omstreken werden voorafgaand aan de bouw van nieuwe appartementen bij een archeologisch vooronderzoek de resten van huizen, tuinen, riolen en beerputten aangetroffen. Rietkerk: ’We weten dat er kleine woningen stonden die in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn gesloopt. De fundering blijkt nog te bestaan. Het mooie is dat alles goed is gedocumenteerd. We hebben zelfs namen van mensen die er woonden. We hopen op te graven voorwerpen aan deze mensen kunnen koppelen. De spullen kunnen vooral veel zeggen over hun welstand en levenswijze’. Volgens woningcorporatie Portaal levert het onderzoek geen vertraging op. ‘Onze planning, om eind 2015 te beginnen met de bouw van de appartementen, komt niet in gevaar’, aldus woordvoerder Corinne den Ouden. (LD13-03).

13. YouTube heeft Emile van Aelst, alias de Leidse Glibber, 24 uur geblokkeerd. ‘Als niemand meer mijn filmpjes kan zien, word ik in mijn werk belemmerd’, zegt de fotograaf en columnist. Het internetplatform ging in op klachten van Frank Fabian van Keeren, die twee maanden geleden in de race was om de nieuwe stadsdichter te worden. Hij eindigde als tweede en Van Aelst plaatste een verslag en een filmpje op zijn website. Van Keeren eiste dat hij niet zichtbaar zou zijn in dat filmpje. Na wat discussie heeft de blogger wel de naam van Van Keeren verwijderd, maar het filmpje laten staan op YouTube. Van Keeren diende daarop een klacht in bij YouTube die de Leidse Glibber vervolgens op zwart zette. ‘Ik wil niet met mijn hoofd op YouTube. Iedereen filmt maar tegenwoordig en plaatst dat op internet. Over twintig jaar is het nog te zien. Bij een sollicitatie zou ik daar last van kunnen en dus heb ik Emile van Aelst netjes gevraagd mij te verwijderen, maar dat weigerde hij’, aldus Van Keeren. Van Aelst reageert. ‘Als hij niet met zijn hoofd op internet wil, moet hij geen stadsdichter willen worden. Dan word je bij elk optreden wel door iemand gefilmd. Ook dit optreden was openbaar. Pers en publiek waren ervoor uitgenodigd’. YouTube heft de blokkade na een etmaal op en Van Aelst krijgt een officiële waarschuwing. Als er opnieuw klachten komen, wordt zijn account verwijderd. (Dichtbij13-03, Sl13-03, LD14-03, WW18-03).

13. PS|theater viert zijn vijfjarig bestaan op een nieuwe plek. Het gezelschap is verhuisd naar de beheerderswoning van het voormalige Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg 2a. De locatie wordt officieel geopend door wethouder Robert Strijk. PS, genoemd naar artistiek leider Pepijn Smit, was gehuisvest in het Scheltema-complex in de Marktsteeg. ‘Dat was een open ruimte. En daardoor soms lastig’, aldus Eline Levering. ‘In ons nieuwe onderkomen hebben we boven kantoren en beneden een kleine repetitieruimte. Met partners uit het Scheltema, zoals Domino en de Veenfabriek, blijven we samenwerken’. Naast korte optredens van Tijs Huys, Rian Evers en Pauline ten Böhmer, zijn er toespraken van acteur Wil van der Meer en oud- cultuurmakelaar Erica Haffmans. De eerste cd van het PS/Theater krijgt Robert Strijk. (LD11/17-03, WW11-03, LN11-03).

14. Jan Klerks (66) treedt na een kwart eeuw uit dienst bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Als bondscoach maakte hij zeven Olympische Spelen mee en begint als bevlogen vrijwilliger bij een regionaal trainingscentrum aan het nieuwe roeiseizoen. Klerks: ‘In Nederland ben ik oud. Dat komt doordat wedstrijdroeien hier een studentensport is met veel studentencoaches. Maar internationale topcoaches zijn bijna allemaal boven de 70 of 80 jaar’. De bedoeling is dat hij talenten uit de omgeving aflevert bij het nationale roeiteam. ‘Ik ben ook als vrijwilliger begonnen. Toen ik Nico Rienks en Ronald Florijn coachte en zij Olympisch goud wonnen, kreeg ik ook niets. Ik weet niet waar ik toen van leefde, maar ik had het voor geen goud willen missen. Erg vernieuwend ben ik niet. Ik zat 25 jaar bij de roeibond en 39 jaar bij dezelfde fysiotherapiepraktijk. Uit Leiden wil ik ook nooit meer weg. Je hoeft geen toproeier te zijn geweest om een goede coach te zijn. Misschien juist niet. Grote namen hebben altijd een voordeel, terwijl mensen die zichzelf hebben opgeleid vaak beter zijn - meer vakmensen’. (LD14-03).

14. De wijk Groenoord heeft twee minibiebs. Ze hangen aan de muur van Meet&Greet op de hoek van de Raamstraat en de Hansenstraat. Eén op kinderhoogte en een voor volwassenen. Buurtbewoners vieren de komst van de boekenkastjes met het evenement ‘Boekjes en Koekjes’. De Hortus krijgt een dag eerder óók een minibieb, die aan de buitenmuur van het Tuinhuisje hangt. In dit geval een gespecialiseerde, louter gevuld met boeken over planten en tuinen. Bezoekers kunnen een boek in de tuin te lezen, meenemen of ruilen met een ander boek. (LD16-03).

14. Het 3 October Gilde bestaat 15 jaar. De club van Leidse ondernemers betaalt onder andere de Hutspotmaaltijd en de traditionele uitreiking van haring en wittebrood. Bij een Leids feestje in het Rijksmuseum van Oudheden speelt het draaiorgel van Fabian Krul om de gasten te verwelkomen en treden duo de Rijnsons, de Band of Liberation en Barbara Straathof op. Tot de gasten behoren de burgemeesters van Oegstgeest, Leiderdorp en Katwijk. Burgemeester Henri Lenferink is verhinderd en wordt vervangen door wethouder Paul Laudy. Voorzittter Gerda Schukking krijgt een nieuwe vaandel. Jurgen van der Velden overhandigt namens de 3 October Vereeniging een originele gedenkplaat van het derde eeuwfeest van Leidens Ontzet in 1884. (LD17-03).

14. Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat samenwerken met de Eerstelijns Zorggroep Haaglanden. De twee willen projecten ontwikkelen op het gebied van zorgvernieuwing, onderzoek en opleiding. Volgens Matthijs Numans, afdelingshoofd van Eerstelijnsgeneeskunde, is de samenwerking een win-winsituatie. ‘We keken al langer naar Den Haag, maar het is de eerste keer dat we dit zo gestructureerd doen. We willen uiteindelijk een grotere rol spelen bij Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Door de samenwerking krijgen we nieuwe wetenschappelijk inzichten en kunnen we meer opleidingsplekken creëren. De zorggroep kan door ons onderzoek veranderingen in hun beleid meteen evalueren’. (LD14-03).

14. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga demonstreert zijn nieuwe Kiteboard op de Stille Rijn. Samen met waterschapspartij ‘Water Natuurlijk’ vraagt hij aandacht voor het plasticafvalprobleem in onze Noordzee én voor de waterschapsverkiezingen op 18 maart. Tinga maakt hij zich zorgen over plastic in het water en de gevolgen daarvan voor mens en milieu. Hij is van plan op zijn nieuwe kiteboard een tocht naar Noorwegen te maken. Vorig jaar surfte hij - ook op een board van recycled plastic - van de Azoren naar Nederland . ‘Water Natuurlijk’ heeft de drakenboot de KaagDraak gevraagd Merijn een sleep te geven. (Dichtbij12-03).

14. Onbekenden gooien ’s nachts de ruit van de woning van een hoogbejaarde vrouw in de Ten Katestraat in. In de buurt is het onrustig sinds op de hoek van de Ter Haarkade en de Haagweg de bouw van de Al Hijra-moskee begon. Een flink aantal buurtbewoners ziet de komst van het - in hun ogen te grote islamitisch centrum - niet zitten. Zij vermoeden dat de ingegooide ruiten een wraakactie zijn voor het verzet dat zij tegen de bouw hebben gevoerd. In februari werden in de Ten Katestraat ook al twee ruiten ingegooid. De Groep Kok wil een spoeddebat in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Tomas Kok vindt het gebeuren ‘schandalig’. Er moeten volgen hem beveiligingscamera's komen in en rond de Ter Haarkade. De politie moet volgens Kok ophouden om steeds als er een ruit sneuvelt, te melden dat het gaat om vandalisme en geen relatie heeft met de komst van een omstreden moskee. ‘Het was een rustige buurt waar nooit wat gebeurt, tot de komst van de moskee bekend werd gemaakt. Sindsdien is het aantal incidenten niet meer te tellen. Er heerst angst. Mensen willen verhuizen’. (Sl14-03, LD16/18-03, Dichtbij16-03).

14/15. Tijdens de ‘Musikparade’ treedt muziekgezelschap K&G op in bomvolle stadions in München (Olympiahalle), Stuttgart (Porsche Arena) en Trier (Arena Trier). De Musikparade is een evenement van twee weken dat geheel in het teken staat van blaasmuziek. (Dichtbij16-03, WW18-03).

15. Stichting Europdonor, de Nederlandse stamceldonorbank in Leiden, is ‘superblij’ met de toezegging van minister Edith Schippers van Volksgezondheid om meer aandacht te geven aan stamceldonatie. Naast voorlichting vanuit de overheid hoopt Europdonor op geld, zodat meer leukemiepatiënten in ons land kunnen worden geholpen met stamcellen van een Nederlandse donor. ‘We willen meer bekendheid rond stamceldonorschap’, zegt Ditha Kaarls van Europdonor. ‘Dit kan door publiekscampagnes en door 18-jarigen een brief te sturen, net zoals bij orgaandonatie’. Een stamceldonor stuurt een wattenstaafje met wangslijm naar Leiden. Daar wordt het weefsel getypeerd en komt het in een bestand te staan. Pas als er een match is met een patiënt en de medische keuringen gunstig uitpakken, wordt de donor opgeroepen om via bloed of een beenmergpunctie stamcellen af te staan. Stamceltherapie is voor leukemiepatiënten soms de enige kans op genezing. Europdonor heeft nu 64.000 mensen in het bestand staan en kan voor vier procent van de patiënten een Nederlandse donor vinden. Kaarls: ‘We willen groeien naar 20 procent. Er is ongeveer 5 miljoen euro nodig voor de typering van het weefsel en een beetje marketing. Schippers belooft op 12 maart in de Tweede Kamer om het tekort aan stamceldonoren op te pakken na vragen van D66. (RTVW15-03).

15. Onder het motto ‘Te gek voor woorden’ wordt in de Boekenweek 2015 aandacht besteed aan ‘waanzin in de letteren’. Het gaat daarbij zowel om non-fictie boeken, als om literatuur met personages die lijden aan het leven. Maar ook literatuur met personages die vaak op een onschuldige manier afwijken van de norm, valt eronder. Joost Zwagerman heeft als geen ander over dit onderwerp geschreven: van romanpersonages met lichte afwijkingen zoals zaalvrees, telefoonfobie en schrijfkramp, tot de koortsachtige wanen in een dichtbundel. Hij zou de Boekenweek voor BplusC afsluiten in Het Leidse Volkshuis maar meldde zich af. Bij Van Stockum in de Breestraat signeert Dimiti Verhulst op 10 maart het Boekenweekgeschenk en ander werk. Op 12 maart houdt Piet Schrijvers een lezing over zijn vertaling van ‘Tragedies van Seneca: Thyestes, Agamemnon, Oedipus, Hercules’. En op 19 maart geeft Willem Otterspeer een lezing over het tweede deel van de biografie van schrijver W.F. Hermans: ‘De zanger van de wrok’. BplusC bibliotheek in de Nieuwstraat is er op 13 maart een Read & Great met Margareth Hildebrandt over haar roman ‘Obsessie’. Bij boekhandel Kooyker in de Breestraat interviewt de Leidse journalist Onno Blom op 7 maart Willem Otterspeer. (BplusC15-09, WW25-09, LN04-03, LD05-03, HOZ15-03).

16. Leiden heeft er een kleding-, speelgoed- en boekenbank bij. Mensen met een laag inkomen kunnen in het ‘Leidsch Trefpunt’ op de Hoge Rijndijk 348 terecht voor gratis spullen of een kop koffie. Het idee is van ambulancebroeder Ron Flippo. ‘Door mijn werk kom ik bij schrijnende gevallen langs, ik wilde iets voor die mensen doen’. Flippo begon een burgerinitiatief en zamelde boodschappenpakketten in die hij uitdeelde aan arme gezinnen. In december 2014 richtte de Leidenaar de stichting ‘Leiden Helpt’ op, die zo'n 200 mensen die minder dan 300 euro in de maand vrij te besteden hebben, steunt. ‘Bij de voedselbank ligt de grens op 180 euro, mensen die net iets meer te besteden hebben vallen buiten de boot. We richten ons op die doelgroep’. Na voedsel, is kleding volgens Flippo de eerste levensbehoefte. De kledingbank is twee ochtenden in de week geopend. Voorwaarde is een inschrijving bij de stichting. Daarmee probeert Flippo misbruik te voorkomen. Het pand op de Hoge Rijndijk mag de stichting tot 1 oktober gratis gebruiken. (LD09-03, Sl16-03, RTVW16-03, HOZ22-03, WW25-03).

((CV 16. Marcel van Baalen is eigenaar van Schoonmaakbedrijf Avalon, dat hij in 1985 oprichtte. Na het behalen van het Hoger Kader HBO diploma doet hij diverse opleidingen in chemie, ergonomie, management en financiën. Hij heeft ruim twintig medewerkers. ‘We werken alleen met duurzame en milieuvriendelijke producten. Daar hebben we ook een groothandel in’. Zoon Siem deed een opleiding facilitair medewerker, liep stage bij ISS (één van de grootste schoonmaakbedrijven ter wereld) zit inmiddels ook in de leiding van het bedrijf. Marcel werd geboren in Den Haag en woont sinds zijn achttiende in een woonark aan de Krimkade in Voorschoten. Nu met echtgenote, zoon Siem en dochter Jolie. (Sl16-03)).

16. Hans Bleijerveld, jarenlang het gezicht van de westerse afdeling van de bibliotheek van het Sinologisch Instituut, overlijdt. Hij is de eerste student die in Leiden Koreaanse Taal- en Letterkunde als hoofdvak koos. Na het behalen van het doctoraal examen verbleef hij enkele jaren in Korea voor zijn studie. Ook was hij er werkzaam als docent Nederlands. Na zijn terugkeer met zijn partner Kunho Lee werd hij samen met Eline Schoone-Tjiong verantwoordelijk was voor alle werkzaamheden, van selectie en verwerving tot catalogisering en uitlening. In 1997 ging hij met pensioen. (Mare02-04).

16. Het kruispunt van Leidatoweg, Stedenspelstraat en Evenementenlaan in de nieuwe wijk Groenoord wordt aangepakt. Er komt een fietsdoorsteek van de Leidatoweg naar de Gooimeerlaan en naar de Evenementenlaan. Verder krijgt de Leidatoweg twee verkeersdrempels om hard rijden onmogelijk te maken. Bewoners wilden liever dat het verkeer naar de sportschool en de andere bedrijven in Groenoord Plaza en de Lubatoren niet meer door hun wijk gaat, maar een aparte verbinding krijgt vanaf de Gooimeerlaan. Woordvoerder Jelte de Grood: ‘Maar met die fietsdoorsteek zijn wij allemaal heel blij’. (LD14-03).

16. In de Zeeheldenbuurt worden 108 huurwoningen gesloopt. De overige 258 huurhuizen worden opgeknapt door Portaal. Dat zijn de woningcorporatie en de bewoners overeengekomen. Medewerkers Portaal lichten het plan toe op een bewonersavond in het K&G-gebouw. ‘Dit is helemaal mooi’, zegt een opgetogen Jo Verhoeven, lid van de bewonerscommissie. De gemeente liet bewoners hun visie schrijven over de toekomst van de wijk en probeert tegemoet te komen aan dit wensenlijstje. Zo moet het wijkpark, tussen de buurt en industrieterrein De Waard, een sociale functie in de buurt gaan vervullen. De te slopen huizen staan aan de Evertsenstraat, Munnikenstraat, Van Speykstraat, Trompstraat en Zijlsingel. De huizen die blijven krijgen in de loop van 2016 een grote onderhoudsbeurt en de huur niet wordt verhoogd. Portaal verwacht dat ze daarna weer twintig jaar meekunnen. (LD05-03).

16. De gevel aan de Lange Scheistraat van popcentrum Gebr. De Nobel moet extra worden geïsoleerd. En er komt nog een akoestisch onderzoek - ook op het dak - naar het hardnekkige ‘geluidslek’ waarmee het muziekcomplex kampt, meldt wethouder Robert Strijk in een brief aan de gemeenteraad. De verbouwing van het oude pand, waarin vroeger een handel in lompen, metaal en oud papier was gevestigd, kostte circa vijftien miljoen euro. Een fors deel ging op aan het isoleren. Bij sommige (house)concerten bleken zware bastonen buiten het gebouw hoor- en voelbaar. De werkzaamheden beginnen in april. De hele buurt krijgt een brief met uitleg. (LD17-03, Mare19-03).

16. Er sneuvelen minder bomen rond de Plesmanlaan dan eerder werd gemeld. Dat krijgt een groep bewoners van de wijk Bockhorst te horen bij een bezoek aan de bouwkeet van aannemer Heijmans. Bewoners rond het basketbalpleintje aan de rand van de wijk schrokken toen alle bomen werden omgezaagd. De Haagse Schouwweg wordt doorgetrokken naar het Bio Science Park en de Plesmanlaan komt er in een tunnel onderdoor te lopen. Bij de presentatie van het plan in 2014 ging het nog om de kap van 478 bomen. Daarna liet de gemeente weten dat het er wel bijna 700 konden worden. De Bockhorsters krijgen te horen dat het aantal bomen dat verdwijnt is gereduceerd tot 380. En dat er circa 200 worden teruggeplant en extra struiken. Volgens een aanwezige mag dat een stap in de goede richting zijn. ‘Maar de schrik van de huidige kaalslag blijft overheersen’. (LD17-03).

16. Webster University aan de Boommarkt staat twintigste op een Amerikaanse lijst van de vijftig beste plekken voor studenten die elders willen studeren. De onafhankelijke Amerikaanse site ‘bestcollegereview.org’ publiceert de lijst. ‘De stad van Rembrandt, belangrijk historisch en commercieel centrum, en uitvalsbasis naar West-Europa. Tegelijk met het studeren de rijke historie ontdekken’, staat in de toelichting . De particuliere universiteit bevindt zich op de lijst met grote namen als de Universiteit van Chicago, Boston, en vele prestigieuze colleges wereldwijd. (LD17-03).

17. In de bussen van Arriva die door Leiden rijden, is vanaf vandaag ook Engelstalige reisinformatie te horen om internationale reizigers hulp te bieden bij het vinden van hun bestemming. Bij 28 haltes wordt aanvullende informatie in het Engels omgeroepen, bijvoorbeeld bij de faculteiten van Universiteit Leiden of musea in de buurt. Verder worden reizigers bij belangrijke knooppunten er in het Engels op geattendeerd dat ze niet moeten vergeten uit te checken als ze met een OV-chipkaart reizen. Buschauffeurs zijn niet onverdeeld gelukkig met de stem van ‘Loesje’. (RTVW17-03, Dichtbij18-03, LD21-03, HOZ22-03, WW25-03, Gem26-03).

17. Met de aanhouding van een 15-jarige Leidse jongen denkt de politie één van de twee daders van de gewapende overval van 5 februari op de Trekpleister in winkelcentrum de Stevensbloem te pakken te hebben. Het duo kwam die avond binnen, een met een bivakmuts, de ander met een sjaal voor het gezicht. De één bedreigde de twee medewerksters met een pistool, de ander had een sporttas bij zich. Ze gingen er vandoor met de inhoud van de kassa. De drogisterij had na een eerdere overval, drie jaar geleden, heel lang niet meegedaan aan de winkelavond en was pas weer anderhalve maand weer op die avond geopend.(RTVW17-03, LD18-03).

17. De vierde editie van de kennisquiz ‘Slag om Leiden’ brengt 33.110 euro op voor Hospice Issoria aan de Burggravenlaan. Winnaar wordt het team van Cultuurfonds Leiden van captain Michael Roumen gevolgd door het Van der Valk Hotel en RWV Advocaten. Aan de quiz doen bedrijfsteams of vijfkoppige groepjes gemeentebestuurders en lokale politici mee. In de grote zaal van Minerva aan de Breestraat doen ruim vijftig teams mee die allen 495 euro doneren. Nieuw onderdeel is een veiling geleid door wethouder Robert Strijk. Hij veilt onder meer een lunch met burgemeester Henri Lenferink, kaartjes voor een wedstrijd van basketbalploeg ZZ en een optreden van show- en marchingband K&G. Het leverde enkele honderden euro's per kavel op. (Sl17-03, LD18/24-03, Dichtbij18-03).


17. Odessa wint op het Docos-terrein de finale van het Horeca Voetbal Toernooi tegen Stadspodia. Daarvoor zijn twee penaltyreeksen nodig nadat de wedstrijd na de reguliere tijd gelijk eindigt. (HOZ22-03).

17. Ruim een kwart van de Nederlandse automobilisten zit wel eens slaperig achter het stuur. Toch rijdt bijna 60 procent van hen door als ze slaperig zijn. Eén op de tien automobilisten is zelfs zo slaperig dat het riskant is. Dat zijn de meest opvallende bevindingen van de recente enquête van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO). De Leidse psycholoog Kristiaan van der Heijden van het Instituut Pedagogische Wetenschappen is de onderzoeksleider en bestuurslid van de vereniging. De resultaten komen uit een recente landelijke enquête onder ruim 1.500 Nederlanders en worden bekend gemaakt in de Nationale Slaapweek van 16 tot 21 maart. Van der Heijden noemt de uitkomsten zorgwekkend. (UL17-03).

17. Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben genen in kaart gebracht die uitzaaiingen van borstkankercellen veroorzaken. De toxicologen Bob van de Water, Wies van Roosmalen, Sylvia E. Le Dévédec en collega’s bekeken 1.500 individuele genen. Ze vonden acht genen, die betrokken zijn bij het ontstaan van uitzaaiingen bij patiënten met borstkanker. De publicatie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Clinical Investigation’. (UL17-03, Dichtbij18-03).

17. Het Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis gaan samenwerken op het gebied van darmkanker. Dat komt voort uit het Oncologie Netwerk West, dat al een totaalpakket van zorg biedt voor andere veelvoorkomende kankersoorten. Binnen dit netwerk bundelen artsen en verpleegkundigen hun kennis en ervaring in een behandelteam, compleet met een casemanager. Dit leidt volgens de ziekenhuizen tot betere genezingskansen, meer behandelmogelijkheden en een hoge kwaliteit van zorg. Het Alrijne Ziekenhuis heeft vestigingen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn en het Groene Hart Ziekenhuis zit in Gouda, Schoonhoven en Zuidplas. (RTVW17-03).


17. Rinny Kooi werd in januari benoemd tot botanisch curator van het Singelpark. Ze adviseert de gemeente welke bomen en planten er langs de singels geplant moeten worden. De bedoeling is om naast typisch Nederlandse ook uitheemse bomen te planten. Het Singelpark moet volgens Kooi als het ware het verlengde van de Hortus Botanicus worden. ‘Dat is goed voor het onderzoek en het onderwijs aan de universiteit en voor de vitaliteit van het groen. Met gevarieerde beplanting, zowel inheems als exotisch, kom je nooit met een leeg park te zitten. Uitheemse bomen zijn vaak de eerste tijd resistent voor bepaalde plantenziekten, wat een voordeel is met bomen die hier van oudsher groeien’. Kooi werkt samen met de gemeente en de Vrienden van het Singelpark ook aan een bomenroute. De wandeling voert langs vijftig tot zestig bijzondere bomen. Uiteindelijk moeten dit er ongeveer honderd zijn. De bomen komen deels uit de Sieboldcollectie. Kooi: ‘Ik hoop dat ze er aan het eind van dit jaar grotendeels staan. Maar een park is een dynamisch geheel. Je hoeft niet alles tegelijk te planten’. De biologe aan de Universiteit Leiden ging anderhalf jaar geleden met pensioen en is verknocht aan Leiden. Ze ziet het Singelpark als een nieuw museum in de stad, waar je gratis naar toe kunt. Neem het Perzisch ijzerhout. Meneer Parrot beklom eind 19de eeuw de Ararat in Turkije waar altijd sneeuw en ijs lag en tijgers leefden, en ontdekte er deze boom. Door de vorm van de takken is het vrijwel onmogelijk om er tussendoor te lopen: hij is ondoordringbaar. Of neem de Kaukasische vleugelnoot, een boom in het Plantsoen. Hij is ziek, er zit een paddenstoel in. Ze hebben hem vorig jaar helemaal kaal gemaakt zodat hij het langer volhoudt. Die boom is als een gek gaan uitlopen. Alsof hij zegt: je kan me wat, ik wil niet dood’. (Zie ook 29-01). (LD17-03).

17. De oude kassahokjes verdwijnen, de hoofdtribune wordt onherkenbaar veranderd en er komt een nieuw kunstgrasveld. Dat maakt het bestuur van voetbalclub UVS bekend. Voorzitter Mat de Tombe: ‘Met dat kunstgrasveld zijn we ontzettend blij. Ons ruimtetekort wordt daarmee opgelost; Eerder besloot de gemeente twee gymzalen te bouwen op het terrein van de club in de Kikkerpolder. De deels overdekte hoofdtribune stamt uit het midden van de vorige eeuw wordt gesloopt en vervangen door grasstroken en terrassen met drie treden. Het is nog niet bekend of die helemaal wordt gesloopt en vernieuwd of ingrijpend opgeknapt. ‘Over veertien dagen weten we meer. Hoe het met de kantine verder moet, ook daarover zijn we nog in gesprek’', aldus De Tombe. Het hoofdveld, waar bijna zestig jaar geleden kortstondig betaald voetbal werd gespeeld, krijgt vervolgens kunstgras en nieuwe verlichting. UVS hoopt het nieuwe veld tijdens een jeugdtoernooi in augustus te kunnen openen. De kassahokjes maken plaats voor een hek en een beukenhaag. (LD18-03).

17. Archeologen brengen een ontbrekend stukje van het 31 kilometer lange Romeinse Kanaal van Corbulo tussen Leiden en de Maas bij Rotterdam in kaart. Het kanaal, dat van 50 tot 250 na Christus gebruikt werd, liep ongeveer parallel aan de Vliet en het Rijn-Schiekanaal, blijkt bij Leidschendam een bijna haakse bocht naar het westen te maken en kruist er een uitloper van een strandwal. ‘De Romeinen hebben, zeker voor die tijd, een grote waterstaatkundige ingreep gepleegd’, zegt geo-archeoloog Bram Jansen van het Leidse Raap Archeologisch Adviesbureau BV. Het bewijs is nog maar een paar dagen binnen. ‘Bij boringen in februari stuitten we bij toeval op twee houten beschoeiingen. We hebben er één via de C14-techniek op ouderdom laten onderzoeken. Die dateert van 55 na Christus: uit de tijd dat het kanaal werd gegraven. Een schot in de roos’. De Romeinse generaal Gnaius Domitius Corbulo zette rond 50 na Christus zijn manschappen aan het werk om het kanaal te graven. Volgens Jansen om te zorgen dat de soldaten via een veiligere route materieel en troepen naar de Maasmonding konden verplaatsen om ze vanaf daar naar Engeland te vervoeren. Ze hadden via de Oude Rijn bij Katwijk de zee kunnen oversteken. Maar dat was gevaarlijk vanwege piraterij en stormen. Beter was het om ter hoogte van de Maas naar Engeland te varen. Bij deze rivier lag waarschijnlijk een haven en konden ze met een grotere vloot de oversteek maken’. Eerder werden bewijzen voor het kanaal gevonden bij het Romeinse fort Matilo in de oksel van de Oude Rijn en het Rijn-Schiekanaal. In de jaren '60 is hier een geul aangetroffen met, naar later bleek, beschoeiingen uit het jaar 125 na Christus. Jansen deed in 2011 langs De Vliet zo'n 150 boringen. ‘Aan de bodemopbouw zag ik dat het kanaal is ingegraven in een natuurlijke kreek. Het kanaal is er zo'n tien tot vijftien meter breed en had steile oevers’. Mogelijk komt het Kanaal van Corbulo als onderdeel van de Limes op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Voorschotense wethouder Bianca Bremer en Aad Straathof van het hoogheemraadschap van Rijnland nemen in de Starrenburgerpolder op 31 maart een kijkje bij de beschoeiing. (LD17/31-03, LN08-04).

17. Het was ooit het brandpunt van geleerdheid in de wetenschappelijke wereld. De plek waar Einstein, Bohr en vele Nobelprijswinnaars logeerden, pianospeelden en levendige debatten hielden. De karakteristieke witgepleisterde villa aan de Witte Rozenstraat is in 1913 gebouwd voor de theoretisch natuurkundige Paul Ehrenfest (1880-1933) naar een ontwerp van zijn vrouw, de Russische wiskundige Tatiana Afanasjewa. Het bestaat uit twee bouwlagen en is gebouwd in Russische stijl, inclusief een typisch Russische centrale verwarming van horizontale buizen langs de borstweringen. Of het huis in de toekomst weer zo'n functie kan hebben, is onderwerp van een symposium in Museum Boerhaave. De woonkamer werd ingericht met een groot krijtbord voor de bijeenkomsten die de familie hield voor vooraanstaande geleerden waarmee zij bevriend waren. Na de tragische dood van Ehrenfest - hij pleegde zelfmoord in 1933 - bleef het huis in de familie en werd bewoond door corpsmeisjes. De huidige eigenaar en bewoner Wouter Kuiper kocht het in de jaren '70, maar wil binnenkort verhuizen. De universiteit heeft interesse om het gebouw te kopen, meldt Projectbureau Meeter. ‘We vragen deskundigen van allerlei pluimage hoe zij het pand zien’, aldus Han Meeter. Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave en gastheer van het symposium, vindt dat het Ehrenfesthuis zo dicht mogelijk bij de originele functies moet blijven: ‘Levendige debatten waarbij studenten en grote wetenschappers uitgenodigd waren. Zoiets zou je er weer kunnen doen. Of exposities over de gouden tijd van wetenschap’. De gewoonte was dat gasten hun handtekening op de muur van de gang bij de logeerkamer plaatsten. Je vindt er de krabbel van Einstein en een flink aantal Nobelprijswinnaars. (NVH03-03, LD04-03, LD18-03).

18. De hbo Da Vinci Drechtsteden onderzoekt hoe Leiden een club in de top van het amateurvoetbal kan krijgen. FC Boshuizen is het beoogde boegbeeld. Het onderzoek wordt eind april afgerond. ‘We willen het gedegen aanpakken’, zegt Louis Everard, directeur van VVCS, de vakorganisatie van profvoetballers. De Leidenaar is nauw betrokken bij het onderzoek. Eerder is er de Stichting Topvoetbal Leiden, vanuit UVS ontstaan. Ook die onderzocht de mogelijkheden van voetbal op hoog niveau in de stad. De conclusies daarvan zijn nooit bekend gemaakt. (LD18-03).

18. BBB Therapeutics maakt een doorstart. Oprichter Pieter Gaillard keert terug bij het Leidse biotechbedrijf dat hij afgelopen najaar verliet omdat hij het niet eens was met het gevoerde beleid. Hij heeft afspraken gemaakt over de ‘boedelschulden’ met curator Marc Udink. Verder heeft Gaillard ondernemers uit zijn netwerk bereid gevonden om te investeren in de ontwikkeling van de twee belangrijkste producten tegen hersentumoren en hersenontstekingen. Bij het faillissement in januari had het bedrijf schulden van 1,25 tot 2 miljoen euro. Gaillard: ‘We hopen op termijn alle schuldeisers af te betalen uit de inkomsten van het bedrijf’. Hij zoekt een nieuwe naam voor zijn bedrijf, dat twee of drie medewerkers zal tellen. Het heeft de beschikking over de patenten uit de failliete boedel en behoudt het recht op de productie van de geneesmiddelen. (LD18-03).

18. De komende weken ligt het beeldkwaliteitsplan ter inzage voor stationsgebied dat B en W samen met het Rotterdamse architectenbureau Maxwan maakten. Het wijkt niet veel af van de visie die in 2010 werd gepresenteerd voor het hele gebied tussen Schuttersveld en woonwijk Transvaal. En het bevat regels voor ontwikkelaars die met bouwplannen komen. Uitgangspunt is dat de grote lege ruimte wordt volgebouwd en dat ook de flat waaraan het Ibis-hotel vastzit, de ruimte daarachter en het voormalige Belastingkantoor wijken voor nieuwbouw. De onderste paar verdiepingen moeten de sokkel zijn voor smallere hoogbouw. Voor de gevel suggereert het college rode en bruine tinten, witte kozijnen en zo min mogelijke blinde gevels. Voor de blokken dichter bij het station hecht de gemeente sterk aan transparantie en een ‘lijnenspel’ van sponningen. Bij de hoogbouw zijn met uitzondering van sterk spiegelend glas alle materialen toegestaan. Belangrijker is dat geen twee blokken hetzelfde zijn. (LD19-03).

18. De Britse band Fiction Plane treedt op in platenzaak Velvet Music aan de Nieuwe Rijn. De band toert met het nieuwe album ‘Mondo Lumina’. (Sl16-03).

18. D66 wordt bij de Provinciale Statenverkiezingen met afstand de grootste partij in Leiden. De uitslag wijkt flink af van die in veel andere Zuid-Hollandse steden. D66 krijgt 21,5 procent van de stemmen. De PvdA wordt tweede met 14,6 procent, gevolgd door de VVD met 13,2 procent. Nummer vier is GroenLinks met 12,1 procent en de SP eindigt met 10,5 procent als vijfde, gevolgd door de PVV (9,2 procent) en het CDA (6,7 procent). De Partij van de Dieren komt op 5,6 procent, de CU op 2,5 procent en 50plus op 2 procent. De opkomst ligt een stuk lager dan vier jaar geleden. Toen kwam nog 61,4 procent opdagen, nu is dat 52,5 procent. D66 viert de zege in restaurant Second Level in het ROC-gebouw bij station Leiden Centraal. Wethouder Robert Strijk bedankt campagneleider Kees Verhoeven alle vrijwilligers en kandidaten voor hun inzet. Ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 deed D66 het slechter. Toen werd 28,4 procent van de stemmen behaald. De PvdA deed het beter omdat vorig jaar 11,6 procent werd gescoord. Met de uitslag is de kans groot dat VVD, CDA, SP en D66 ook de komende vier jaar het provinciaal bestuur vormen. De vier partijen behouden voldoende zetels voor een meerderheid en de coalitie heeft al laten weten door te willen. De zittende coalitie wint één zetel en komt op 29 van de 55 zetels. De VVD zakt twaalf naar tien zetels maar blijft de grootste partij. De PvdA is dé grote verliezer en duikelt van tien naar vijf zetels. De PVV wordt met acht zetels de tweede partij van Zuid-Holland. De CDA-Statenfractie gaat van zes naar zeven zetels. Bram Vermeulen (SP, behoudt 5 zetels) zegt dat de uitslag het onwaarschijnlijk maakt dat de aanleg van de Rijnlandroute alsnog van tafel gaat. VVD-fractieleider Floor Vermeulen: ‘De Rijnlandroute moet echt worden aangelegd. Het zou zonde van het geld zijn nog te stoppen. Ik denk dat geen enkele partij dat in zijn hoofd haalt’. (Sl19-03, RTVW19-03, Dichtbij19-03, LD20/21-03, HOZ22-03).

18. Negen partijen doen mee aan de verkiezingen in het Hoogheemraadschap van Rijnland. Nieuwkomers zijn: de Partij voor Mens & Spirit en 50Plus. Naast: CDA, VVD, Water Natuurlijk, PvdA, AWP, CHU/SGP en PvdD. Voor het eerst wordt in een stemhokje gestemd. Voorheen ging dat via de post en internet. De vrees dat koppeling met de provinciale staten, de waterschapsverkiezingen een grote winst voor landelijke politieke partijen zou worden is niet bewaarheid. De typische waterpartijen houden redelijk stand. De Algemene Waterschapspartij behoudt twee zetels en Water Natuurlijk gaat van vier naar drie. De VVD houdt vier zetels, het CDA gaat terug van vier naar drie. Winst is er voor CU/SGP, 50 Plus en Partij voor de Dieren (allemaal één zetel erbij) en de PvdA blijft gelijk op drie. De opkomst verdubbelt ruim van 22,6 naar 46 procent. Water Natuurlijk is speciaal opgericht om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen. De Algemene Waterschapspartij benadrukt dat zij onafhankelijk, deskundig en betrokken is. De meeste items zijn vrij algemeen en niet specifiek gericht op Rijnland. Het draait vooral om natuur en recreatie versus het belang van boeren en bedrijven. Dertig ‘wateronderwerpen’ komen aan bod op www.kieskompas.nl. Rijnland zorgt voor het waterbeheer en de waterzuivering in het gebied vanaf de kust tot Gouda, Nieuwkoop en Aalsmeer in het oosten, terwijl het Noordzeekanaal de noordgrens is en Zoetermeer de zuidgrens. In dit gebied wonen 1,3 miljoen mensen in 31 gemeenten, moet 1.359 kilometer aan dijken worden onderhouden en staan 28 afvalwaterzuiveringsinstallaties. (LD11/18-02, LD02/03/20-03, LN25-03).

19. De gemeenteraad gaat akkoord met de bouw van een nieuw jeugdcentrum bij ijsvereniging Stevenshof aan de Dobbedreef en verplaatsing van het ijsclubgebouw. Wethouder Roos van Gelderen krijgt vermanende woorden omdat het project 153.000 euro meer kost dan de vooraf geraamde 490.000 euro en zij de raad daarover pas laat informeert. De extra kosten zijn het gevolg van nieuwe bouwregels, over het hoofd geziene heikosten, het toevoegen van een traplift en hogere leges door een langere procedure. Bovendien blijkt minder materiaal van de huidige noodlokalen aan het Regenboogpad herbruikbaar. Na aftrek van 50.000 euro die de ijsclub zelf betaalt en 10.000 euro die te veel gereserveerd werd, resteert een tekort van 93.000 euro. Door de extra bouwkosten gaat ook de huur voor het jongerenwerk in de toekomst wellicht omhoog, vrezen met name GroenLinks en CDA. Zij krijgen van Van Gelderen min of meer de garantie dat dit niet gebeurt. Er is sprake van energiebesparing en mogelijke onderhuurders. Mocht dat niet gebeuren dan wordt de subsidie verhoogd. Alleen Leefbaar Leiden en Groep Kok stemmen tegen het project. (LD14/21-03, St25-03).

19. B en W leggen de nota ‘Samenwerken met de stad; ambtelijke huisvesting 2020’ voor aan de gemeenteraad. De notitie beschrijft de uitgangspunten voor de herhuisvesting. Een nieuw stadskantoor op het Nuon-parkeerterrein aan de Langegracht is volgens B en W de beste oplossing voor de honderden ambtenaren die een bureau nodig hebben. Geraamde kosten: 4,7 miljoen euro per jaar. Vanaf 2020 is het nieuwe ambtenarenkantoor nodig. Dan wordt het in 2007 gekochte voormalige Belastingkantoor aan het Stationsplein 107 gesloopt voor woningbouw. Van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht, wil de gemeente tegen die tijd ook af. Voor dat gebouw is te veel extra onderhoud nodig. Bovendien wil de gemeente de dienstverlening verbeteren en werkplekken moderniseren. Bij een zoektocht naar adequate huisvesting is zelfs even onderzocht of het monumentale stadhuis aan de Breestraat niet verkocht of verhuurd kon worden. Voorwaarde voor het nieuwbouwproject is dat stadhuis en nieuwbouw samen niet meer kosten dan de oude gebouwen nu: dat is jaarlijks 6,9 miljoen euro, inclusief 2,2 miljoen voor het stadhuis. Wethouder Marleen Damen: ‘Het nieuwe werken was geen hype, maar is een zich doorzettende trend. Hokken en cellen die we nu hebben belemmeren dat’. Zij wil dat ambtenaren meer en directer met de bevolking en elkaar samenwerken. Maar ook vaker thuis of op locatie werken. ‘We willen de balies verplaatsen naar de nieuwe plek aan de Langegracht en onderzoeken ook of dat al eerder kan’. Als dat lukt komt het atrium van het stadhuis leeg te staan en kan er een ‘gemeenschapsplein’ komen waar Leidenaars gemakkelijker in contact kunnen komen met hun bestuur en de ambtenaren. Damen: ‘We zouden er bijvoorbeeld stadsbijeenkomsten kunnen houden’. Binnen een jaar hoopt Damen een kant-en-klaar plan te hebben om 2020 te halen. Het Stadsbouwhuis moet dan ook fors gemoderniseerd worden. Permanent huren of een leegstaand gebouw kopen zijn als mogelijkheid overwogen, bijvoorbeeld het oude Heerema-kantoor en geplande nieuwbouw in het vroegere Gat van Van de Putte, maar terzijde geschoven. De grond aan de Langegracht is eigendom van de gemeente en dat maakt nieuw bouwen volgens Damen een goedkopere optie. Het CDA constateert dat het in de stad bulkt van de lege kantoren en begrijpt niets van het streven naar een nieuw gemeentepand op het Nuon-terrein. De partij vraagt zich af waarom alle ambtenaren onder één dak moeten. Raadslid Moniek van Sandick noemt als voorbeeld het ROC-pand bij Lammenschans. Bovendien zou er op het Nuon-terrein een parkje komen, onderdeel van het Singelpark, met daarbij expositieruimtes, theatertje en theehuis. (Sl19/30-03, LD20/30-03, WW25-03, LN254-03).

19. NS krijgt een boete van 1.000 euro per dag, met een maximum van een kwart miljoen, als ze de ov-chipkaartpoortjes op station Leiden Centraal sluiten. En als dat niet helpt, verwijdert de gemeente de poortjes op kosten van de NS. Dat antwoordt wethouder Robert Strijk in de gemeenteraad op vragen van de PvdA. Hij zegt dat beide partijen nog overleggen in de hoop op een oplossing die voor zowel NS als gemeente acceptabel is. ‘Mocht er een alternatief in beeld komen, dan is dat op kosten van de NS’, aldus Strijk. (Gem19-03, Sl19-03, LD20-03).'

19. De zeven maanden durende competitie van Jong Quite Quiet wordt gewonnen door Suze Terwisscha (18) uit Utrecht. Evenals Diederik van den Brandt (18) uit Eindhoven, Wendy Diepgrond (19) uit Leiden, Damiaan van Noort (19) uit Leiderdorp en Sarah Laure (19) uit Utrecht presenteert zij zich met een concertje van vijftien minuten in de finale voor jonge singer-songwriters. Organisator Hans van der Maas noemt het liever geen wedstrijd. ‘De deelnemers krijgen professionele begeleiding van zangeres Vivian Wesselingh, onder meer gericht op zangtechniek en beheersing van hun instrument. Ook wordt ze geleerd uit hun ‘comfort zone’ te stappen’. De fotografen van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging hebben de deelnemers tijdens alle rondes vastgelegd. Het resultaat is tot en met 5 mei te zien op de toonstelling in de hoofdbibliotheek aan de Nieuwstraat. (LD18/21-03).


19. De trombosediensten van Leiden en Den Haag gaan intensiever samenwerken en in 2016 fuseren. Daarvoor ondertekenen ze een intentieverklaring. Door krachtenbundeling wordt een efficiëntere en kwalitatief betere bedrijfsvoering beoogd, zeggen Felix van der Meer van de Trombosedienst Leiden en Helena Pinna van de Trombosedienst van LabWest (Den Haag). Beroepsgroepen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg stellen steeds striktere eisen. Voordeel voor patiënten is bovendien dat de werkwijzen en protocollen gelijkgetrokken worden. Dat is vooral handig voor mensen die bij LabWest komen, maar in Leiden worden geopereerd. Of andersom. (LUMC20-03, LD21-03)

19. Op het Lakenplein start de aanleg van het Leidsch Singelspel. Met collages verfraaien de makers, Barbara van Druten en Niki Koutouras van The City Plug-in, leegstaande panden in het centrum. Woningcorporatie Portaal benadert het duo om het braakliggende terrein, waar komende zomer de sociale woningbouw moet starten, in te richten voor het spel. Het is een soort ganzenbord van 32 tegels en is 110 vierkante meter groot. Met een digitale dobbelsteen verplaats de deelnemer zich over het bord. Via het scannen van de QR-code op de tegels is de vraag te zien over de geschiedenis van Leiden. Met een smartphone of tablet kan worden ingelogd op de website. De gemeente heeft voor wifi gezorgd. Wie meer wil weten over het onderwerp, kan zich via een link in de achterliggende geschiedenis verdiepen. Er is ook een papieren versie, die bij speeltuin De Doorbraak is op te halen. Het spel verhuist na acht maanden naar het Singelpark. Ook komt er een Engelse vertaling zodat ook buitenlandse bezoekers het kunnen spelen’. Koutouras: ‘Ik besefte hoe weinig we eigenlijk weten van de geschiedenis van onze stad. In het spel gaat het om historische feitjes en weetjes die je niet op school hebt geleerd. Portaal betaalt het project om via kunst mensen met elkaar te verbinden. Corinne den Ouden van Portaal: ‘We investeren niet zomaar ergens in maar gaan na wat de bewoner eraan heeft. Het spel is dynamisch door groeimogelijkheden en de kunst verbindt de buurtbewoners met elkaar. Het toekomstige Singelpark heeft als inspiratiebron gediend en ook de buitenwijken en het centrum worden erbij betrokken’. Wethouder Frank de Wit opent het spel op 27 maart officieel. Hij vindt het een zeer welkome toevoeging aan het Lakenplein: ‘Op termijn wordt dit een groen plein, maar nu is het nog een wat verwaaide, onaangename plek. Daarom is het goed dat dit er nu ligt. Een ouderwets bordspel dat je eigentijds met je telefoon kunt spelen’. (LD26-01, Dichtbij30-01, HOZ01-02, LD20-03, Mare26-03, Sl29-03, Dichtbij31-03, WW01-04).

19. Via een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek is een 19de eeuwse gipsen leeuwenbeeld opgedoken. De ‘Humbert de Superville: tekenaar, geleerde, visionair’ bevat vooral tekeningen en ontwerpen van nooit uitgevoerde plannen. Hij werd 200 jaar geleden aangesteld als Directeur Prentenkabinet van de UB. Kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturea herontdekte de leeuw in haar eigen collectie, die bij een aantal tekeningen bleek te horen. Die is toegevoegd aan de tentoonstelling, die tot 2 juni te zien is. Op 20 maart is er bovendien een symposium. Het plan voor een enorme basalten leeuw voor de kust van Katwijk, waarvoor de gipsen leeuw model moest staan, is nooit uitgevoerd. (Mare19-03).

19. Een 26-jarige oud-rechtenstudente aan de Universiteit Leiden krijgt 60 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken voor het vervalsen van haar cijferlijst van de politierechter. De Haagse stapte over van de Erasmus Universiteit in Rotterdam naar de Universiteit Leiden om daar haar bachelor rechtsgeleerdheid en notarieel recht te volgen. Op de lijst stond dat ze 36 vakken had behaald. In werkelijkheid waren dat er slechts twintig. Verder had de studente een handtekening van een Erasmus-medewerker vervalst. De rechter legt de studente ook een proeftijd van twee jaar op. Arthur Elias, voorzitter van de examencommissie propedeuse en master rechtsgeleerdheid: ‘We vinden dat een student hier niet mee weg mag komen. Dit is niet wat spieken of zoiets. Het is misdadig handelen’. Volgens universitair woordvoerder Caroline van Overbeeke doet de universiteit jaarlijks vier tot vijf keer aangifte tegen een student. ‘Dan gaat het vooral om fraude met diploma’s en cijferlijsten’. Rechten deed slechts één keer eerder aangifte, in 2003. ‘De examencommissie overweegt vaker aangifte te doen’, zegt Elias. ‘We willen strenger worden en rechtenstudenten duidelijk maken dat dit echt niet kan.’ Het had niet veel gescheeld of de studente had de bachelorbul met de vervalsing binnengehaald. Ze had aan alle eisen voldaan en het diploma lag al klaar. De studente: ‘Ik wil toch de rechtenstudie afmaken, wellicht in Utrecht of Amsterdam, en ik loop stage bij een advocatenkantoor. Dat gaat goed. Ze zijn heel tevreden over mij. Ik maak kans op een baan’. Rechter: ‘Als u een rechtenopleiding wil volgen, zie ik dat somber in. Een veroordeling voor fraude is normaal gesproken een streep door uw toekomst als jurist. U moet dit vertellen aan het kantoor. Dit is dikke vette fraude. U kunt daar niet omheen. Wellicht krijgt u een nieuwe kans’. (Mare19-03, RTVW19-03, Dichtbij20-03, LD21-03).

19. Politie, douane en Belastingdienst houden een grote controle bij zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg. Er worden scannerwagens gebruikt om voertuigen te herkennen en ook bedrijfswagens worden gecontroleerd op het parkeerterrein. Er worden 33 wagens in beslag genomen en de fiscus int bijna 40.000 euro. (LD20-03, Sl20-03).
19. Tijdens de achtste Week van de Klassieken tot en met 27 maart zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg 28 elke dag activiteiten met als thema ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’. Op 24 maart is de paneldiscussie ‘Oorlogsjournalistiek’. Moderne oorlogsverslaggevers en specialisten in klassieke geschiedschrijving spreken over hoe moeilijk het is om verslag te doen van een oorlog. Naast de gebruikelijke Grote Ken-je-Klassiekenquiz en Pubquiz (19 en 20 maart) zijn er verder lezingen, studiemiddagen. Op 21 en 22 maart bezoeken Romeinse soldaten en een verhalenverteller het museum. (LN18-03, NVH19-03, LD19-03).

19. Extra sportvelden, een speeltuin, jeu-de-boulesplaats, skatebaan, theehuis, pannapleintje en een trimcircuit. Klaas-Jan Doeven laat zijn fantasie de vrije loop in zijn plan voor het Roomburgpark aan de Kanaalweg. Hij presenteert zijn ideeën binnenkort aan wijkbewoners. Daarna gaat Doeven met zijn burgerinitiatief langs bij de lokale politiek. Doeven en wethouder Frank de Wit zijn het eens dat de hockeyclub snel een uitbreiding verdient. Maar Doeven denkt veel grootser: ‘Laten we het park, desnoods in fasen, helemaal herinrichten’. Doeven raakte betrokken als bestuurslid van tennisclub Roomburg, die naast de gelijknamige hockeyvereniging ligt. ‘Ons ruimtegebrek is niet zo nijpend als bij de hockey’. Het openbare park vindt hij nogal onguur, onverlicht en rommelig ondanks de recente aanleg van een trapveldje en een grote vijver. Het kan volgens hem beter, leuker, duurzamer en sportiever. Hij noemt het Lèijesure Park, een samentrekking van Leiden en leisure. De hockey- en de tennisclub krijgen er velden en banen bij en ook korfbalclub Sporting Trigon krijgt een plek langs de Kanaalweg. Dan kan het huidige complex van Trigon aan de Zoeterwoudsesingel een park worden, of een boomgaard of een stadsakker. Doeven betrekt bij zijn plan ook buurten, het stadslab en de sportfederatie. Wethouder De Wit waarschuwt dat hij slechts over enkele tonnen beschikt, niet over miljoenen. Bewoners van de Van Vollenhovenkade en omgeving willen geen sport- en spelpark voor de deur. Daarom wordt het actiecomité ‘Vrienden van het Roomburgerpark’ heropgericht dat zegt dat in de wijk geen enkel draagvlak is voor het plan. ‘Mensen zijn juist boos en gefrustreerd over de zoveelste poging het groen in te ruilen voor een andere bestemming’. Korfbalclub Sporting Trigon doet ook niet mee en blijft zitten aan de Zoeterwoudsesingel. Het plan gaat via Facebook en met een e-mailbombardement richting wethouder Frank de Wit met de slogan ‘Het Roomburgerpark is van ons allemaal’. (LD19/26-03, Sl24-03).

19. Fractievoorzitter Frederik Zevenbergen stelt in de gemeenteraad vragen over mogelijke onregelmatigheden bij stembureau 50 in De Parelvissers. Diverse raadsleden krijgen e-mails dat bij het tellen van de stemmen iets is misgegaan. Burgemeester Henri Lenferink laat een onderzoek instellen en meldt een dag na een hertelling dat er niets is misgegaan: ‘De hertelling heeft geen wezenlijke afwijkingen opgeleverd’. Er bleken 20 stembiljetten van de waterschapsverkiezing te ontbreken. (Sl20-03, LD24-03, HOZ29-03).

19. Willem Otterspeer (1950), hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, houdt bij boekhandel Van Stockum in de Breestraat een lezing over het tweede deel van de biografie van Willem Frederik Hermans: De zanger van de wrok. Deel 2 (1953-1995). In ‘De mislukkingskunstenaar’, het eerste deel van zijn Hermans-biografie, schetste Otterspeer het beeld van een schrijver die zijn ambities zo hoog opschroefde dat hij wel moest falen. In dit laatste deel laat Otterspeer zien hoe de rancune het leven van Hermans beheerst. De ene na de andere vriend wordt de deur gewezen, zijn wetenschappelijke carrière lijdt schipbreuk. De verhuizing naar Parijs verergert zijn eenzaamheid. (Sl26-02).

19. De gemeenteraad is de opruiende taal van eenmansfractie van Tomas Kok meer dan beu. Tijdens een door hem aangevraagd spoeddebat over vandalisme in de buurt rondom de inbouw zijnde Al Hijra moskee zegt de raad dat hij zelf gevoelens van onveiligheid zaait in het Haagwegkwartier. Mensen worden volgens hem bespuugd, muren beklad met Arabische teksten en dreigementen en ruiten sneuvelen om de haverklap. Allemaal sinds aan de Ter Haarkade een islamitisch centrum wordt gebouwd. Kok: ‘Ik waarschuwde al toen het besluit voor die monstermoskee werd genomen. Het zijn symptomen van de islam. Het college deed niks. Mensen hebben gevoel dat ze vogelvrij zijn in een shariawijk’. De raad verwijst al zijn voorstellen om hard in te grijpen, camera's te plaatsen, gebiedsverboden in te stellen en huizen op te kopen van mensen die de wijk willen ontvluchten, naar de prullenbak. Nog los van praktische bezwaren is dat, omdat vandalisme er volgens burgemeester Henri Lenferink niet ernstiger is dan elders in de stad. ‘Er gebeurt wel eens wat, maar niets uitzonderlijks. Het aantal intimidaties is er afgenomen en de vandalismecijfers van de politie zijn al een tijdje ongeveer gelijk’. Lenferink deelt mee dat er extra gesurveilleerd wordt in de buurt en er een wijkbijeenkomst komt. De rest van de raad neemt felle bewoordingen afstand van Koks taalgebruik. ‘Tomas Kok zoekt de confrontatie op en draagt juist bij aan tegenstellingen en verdere spanningen in de wijk’, vindt D66-leider Jeffrey van Haaster. SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats vermoedt dat actiegroep Identitair Verzet achter de vernielingen zit. ‘Ik kan dat helaas niet bewijzen. Maar wel dat zij er garen bij spinnen’. (Sl19/20-03, LD21-03).

20. De 13-jarige Isa Scholten heeft de stad volgehangen met zelfgemaakte posters. Ze hoopt zoveel mogelijk deelnemers te werven voor de sponsorloop die ze op 12 april organiseert voor onderzoek tegen kanker. Isa was elf jaar toen ze leukemie kreeg. Twee jaar lang onderging ze chemokuren, beenmergpuncties en ruggenprikken. Nu ze genezen is komt ze in actie tegen kanker: In juni beklimt Isa, samen met haar ouders en zussen, de Alpe d’Huez in Frankrijk. Om daaraan mee te doen moet er een geldbedrag worden gedoneerd. Isa krijgt hulp van familie, docenten en de organisatoren van de Leiden Marathon. ‘Die zeiden dat we er misschien wel 600 deelnemers meelopen’, vertelt Isa’s moeder. ‘Maar Isa houdt alle touwtjes in handen. Ik mag me nergens mee bemoeien’. De sponsorloop gaat over drie en zes kilometer en start bij het Vlietlandcollege aan de Apollolaan. (RTVW20-03).

20. De brug, die de Oegstgeesterweg met de wijk Poelgeest in Oegstgeest moet verbinden, gaat voorlopig niet door. Reden zijn ingediende bezwaren en nieuwe regelgeving, maakt Oegstgeest bekend. Beide gemeenten liggen al jaren overhoop. Aanvankelijk zou aan de oostkant een tunnel onder het spoor door naar de Merenwijk komen maar Oegstgeest maakte bezwaar. Leiden ging overstag en er kwam een het plan voor een brug op de plek waar al een brug lag die tijdelijk zou zijn. Een boeteclausule maakt het níet bouwen van de brug even duur als het wel bouwen. Nu zeggen beiden gemeenten dat op termijn een nieuwe planprocedure start. (LD21/24-03).

20. Het huis van de beroemde hoogleraar en staatsman Johan Rudolph Thorbecke staat te koop. In het pand aan de Garenmarkt 9 schreef Thorbecke in 1848 zijn herziening van de Grondwet. Het pand heeft een voor- en achterhuis en staat te koop voor 1,75 miljoen euro. In het voorhuis zijn vier appartementen gevestigd en er zit een grote tuin bij (1.100 vierkante meter). Een gevelsteen herinnert voorbijgangers aan de vroegere, beroemde bewoner. Het pand is een Rijksmonument. (RTVW20-03, Dichtbij20-03).

20. Oud-raadslid van Warmond en fusiegemeente Teylingen Ard van der Steur, wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. De 45-jarige VVD’er volgt de afgetreden Ivo Opstelten op. Van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte parttime als docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Het in Haarlem geboren Kamerlid houdt zich bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtofferbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt. (RTVW20-03).

20. Lorenzo van Beek en Gaston Fonville, die in 2012 Huys van Leyden, een boutiquehotel aan de Oude Singel, openden, beginnen aan de Oude Herengracht een tweede minihotel: de Barones van Leyden. Over ongeveer een maand wordt het geopend. Tot een paar jaar geleden zat in het pand de aquariumwinkel Selecta van de familie Piket dat er sinds 1954 gevestigd was en boven de winkel woonde. Het pand, met vrij uitzicht op de Oude Singel, heeft een volledige metamorfose ondergaan. De winkelruimte is nu ontbijtzaal met goudkleurig behang en ornamentenplafond met kroonluchter. Van Beek: ‘De ornamenten zijn niet origineel. We hebben ze laten maken in de stijl van de ornamenten op de eerste verdieping. Daar zaten ze nog wel’. De vier kamers op de eerste en tweede verdieping zijn allemaal anders: de een heeft een hemelbed, de ander een aankleding in Delfts blauw. Op de bovenste verdieping springen de houten balken in het plafond in het oog; een van de kamers heeft een vide met slaapplekken voor de kinderen. Een vijfde kamer is te vinden in het achterhuis en er is een lift aangelegd. De prijzen liggen rond de 120 euro per nacht voor twee personen. Het eerste hotel is vrijwel altijd volgeboekt. (LD20-03).
20. Het Rijksmuseum van Oudheden is geraakt door de terroristische aanslag op het Bardomuseum in Tunesië, waarmee de afgelopen jaren een innige band is ontstaan. Twee terroristen schieten op 18 maart bij en in het museum 21 mensen dood, onder wie twintig toeristen. Het Leidse museum van Oudheden heeft ruim tachtig voorwerpen in bruikleen van Museum Bardo voor de tentoonstelling ‘Carthago’. Directeur Wim Weijland is er zelf diverse keren geweest en een groot aantal medewerkers ook. ‘Ik denk niet dat het gericht was tegen het cultureel erfgoed van Tunesië. In die zin is het een andere situatie dan wat IS in Irak doet. Daar worden doelbewust kunstschatten vernield’. Na de sluiting van de tentoonstelling op 10 mei gaan de objecten terug naar Tunesië. (LD20-03).

20. De Sterrewacht organiseert een publieksbijeenkomst rond de zonsverduistering waarbij zo’n 600 belangstellenden aanwezig zijn. Ze kunnen met eclipsbrillen de zon te bekijken. Astronoom Frans Snik is verguld met die opkomst: ‘Prachtig om te zien dat zoveel mensen ondanks het weer hier naartoe zijn gekomen om de zon te zien’. Aan de bewolkte hemel komt de zon maar heel af en toe tevoorschijn. Het is ook de eerste test van de nieuwe zonnekijker. Universe Awareness organiseert een kinderprogramma. De zonsverduistering is de laatste tot 2026 en met 85 procent bedekking is deze bijzondere verduistering ook de grootste van dit decennium. De maan schuift om 9.30 uur langzaam tussen de aarde en de zon. Om 10.37 uur is het maximum van de verduistering en om 11.48 uur is de eclips voorbij. De nieuwe kijker, tot stand gekomen met donaties voor de crowdfundingsactie ‘Breng de zon naar Leiden’, bestaat uit een ingenieus spiegelsysteem, dat het zonlicht vanaf het dak van de Oude Sterrewacht naar het bezoekerscentrum in de kelder stuurt. Daar projecteert de kijker een afbeelding van de zon van 70 cm doorsnee ‘live’ op de muur. De zonnekijker wordt later dit jaar officieel ingehuldigd. Hollywoodschrijver en producer Nickolas Barris is aanwezig om opnames te maken voor zijn documentaire ‘Einstein’s Light’ over de grensverleggende ontdekkingen van Nobelprijswinnaars Albert Einstein en Hendrik Lorentz. De documentaire die moet inspireren om tot innovatieve ideeën te komen, wordt later dit jaar worden vertoond bij het 88ste lustrum van Universiteit Leiden. Sterrenkundestudenten en -docenten vieren op het voorplein aan de Sterrenwachtlaan massaal het feest der verduistering. De meesten hebben camera's bij zich, sommigen een telescoop. Voor de leerlingen en docenten van de Leidse Instrumentmakersschool (LiS) is het jammer dat de heliostaat niet uitvoerig kan worden gestest. Volgens LiS-docent Jaap de Bree komt er nog een koepel, die wordt bekleed met hetzelfde lood als de bestaande acht. (UL17/24-03, LD18/21/28-03, Sl20-03, Dichtbij20-03).

20. Studenten informatica van Hogeschool Leiden slagen in hun recordpoging een kunstwerk van 96 computergestuurde ballen te laten dansen. De studenten maken deze ‘ShrubBERRY’. Rond 16.15 uur wordt het kunstwerk met een druk op de knop geactiveerd. De 96 ballen hangen, gegroepeerd in een rechthoek, aan een grote metalen stellage. Elke afzonderlijke bal wordt aangestuurd door een door de studenten geprogrammeerde minicomputer, Raspberry Pi's. Het record is aangemeld bij het Guinness Book of Records. De ballen blijven voorlopig hangen bij de Rode Trap van de Hogeschool. Dit gebeurt tijdens de ‘Challenge Week’, waarin de studenten een week de tijd krijgen om een opdracht uit te voeren die te maken heeft met de specialisatie Mediatechnologie. (LD17-03, Sl17/23-03).

20. Op het Stadhuisplein gaan de sirenes van een rij politiewagens en -motoren één minuut aan omdat de politie haar ongenoegen kenbaar maakt over de stroef verlopende cao-onderhandelingen. Volgens de politievakbonden doet de korpsleidingen vooraf intimiderende pogingen agenten te weerhouden aan de ‘toeteractie’ mee te doen. ‘De korpsleiding volgt klakkeloos de lijn van de werkgever en staat niet achter de werknemers’', zegt Sebastiaan Veelenturf, inspecteur van politie en voorzitter in het gebied van Eenheid Den Haag van de politiebond. Een kwartier voordat de actie begint komt er via de mobilofoon een radiobericht dat politiemensen niet hun eigen werkgebied mogen verlaten. De afvaardiging uit de Bollenstreek, op weg naar Leiden, maakt rechtsomkeert. Wagens uit Alphen aan den Rijn doen hetzelfde. De korpsleiding is tegen de landelijke actie met zwaailichten en sirenes vanwege mogelijke onrust of paniek bij het publiek. Om de toeschouwers te beschermen deelt de politie herriestoppers uit. En op alle geparkeerde politiewagens hangt een A4-tje om duidelijk te maken dat er een demonstratie gaande is en geen acute noodsituatie. De actie trekt de aandacht vanwege de aanwezigheid van landelijk voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Veelenturf: ‘Leiden is een echte vakbondsstad, met veel betrokken dienders die zich zorgen maken’. De lonen zijn al vier jaar bevroren, de toeslagen voor werken bij nacht en ontij zijn flink ondermaats en het werk is alleen maar ingewikkelder geworden. Volgens de bonden zijn de eisen niet buitensporig: 3,3 procent. Zolang er geen schot in de zaak zit, willen de politiemensen elke vrijdag een ‘toeteractie’ houden en steeds een minuut langer. (RTVW20-03, LD21/27-03, Dichtbij20-03, WW25-03).

20. Zo'n 400 Indonesische arbeidsmigranten die ‘ongedocumenteerd’ in Nederland werkten, kregen het afgelopen jaar weer een geldig paspoort. Vevie Damayanti van de Indonesische Ambassade in Den Haag roept anderen op zich ook te melden. Het is geen einde aan hun onwettig verblijf, maar: ‘Het Indonesisch paspoort is in ieder geval de erkenning dat je bestaat. Dat zegt Yasmine Soraya van de Indonesian Migrant Workers Union op een IMWU-bijeenkomst in het gebouw van Vrijplaats Leiden. Daar ging documentaire ‘Dispereert niet’ in première die deze Indonesische groep van ruim 3.000 ongedocumenteerde arbeidsmigranten een gezicht geeft. Kunstenaar Irwan Ahmett, die debuteert als filmregisseur, is present via een skype-verbinding met Jakarta. IMWU, dat sinds 2011 actief is, krijgt hulp van de Amsterdamse advocaat Seth Paul en antropoloog Ratna Saptari van de Universiteit Leiden. (LD23-03).

20. De amateurafdeling van basketbalvereniging BS Leiden gaat gebruik maken van de sportzalen bij het nieuwe Driestar College. Die afspraak wordt gemaakt met wethouder Frank de Wit. De club zwerft al jaren door de stad en huurt her en der ruimte om te trainen. De basketballers werden betrokken bij het ontwerp voor de nieuwe sportzalen in het Houtkwartier. Paul Rosdorff van BS Leiden: ‘De twee wedstrijdzalen en een eigen kantine worden al aangeduid met het nieuwe hoofdkwartier. In ieder geval zal het de club een mooie plek in de Leidse samenleving geven en de binding van de leden met de club versterken’. De bouw van het Driestar College en de sportaccommodatie begint binnenkort op de oude Agneslocatie. Ook komen er huizen en parkeergelegenheid voor het Diaconessenhuis. Een deel van de plannen kan pas worden uitgevoerd als het huidige Driestar College is gesloopt. Deze school huist in een pand dat vroeger eigendom was van ROC Leiden. (LD23-03).

20. Leiden heeft tot en met 29 maart een tweede Jazzweek. Naast de al 35 jaar bestaande Jazzweek is er het nieuwe Rhythm Groove & Bass Festival dat in totaal zo’n 5.000 bezoekers trekt. In de twee weekenden treden er internationale artiesten op in de Stadsgehoorzaal en poppodium Gebr. De Nobel. Doordeweeks zijn er kleinere concerten. De opening wordt verricht door Jeroen Sprangers en wethouder Robert Strijk. ‘Het lijkt rechtstreeks gekopieerd van de Leidse Jazzweek’ zegt Colin van Gestel uitbater van jazzcafé ‘De Twee Spieghels’ in de Nieuwstraat die zich ziet als rechtmatige eigenaar van de Jazzweek. ‘De weduwe en de dochter van Dick Wansink, die in de jaren tachtig het initiatief nam, hebben vorige maand het stokje officieel aan mij overgedragen’. Zijn Jazzweek was zoals altijd in januari. ‘We zijn geen concurrent van de Jazzweek’, zegt directeur Frans Funnekotter van de Stadsgehoorzaal. ‘Wij voegen een nieuw festival aan Leiden toe’. Jeroen Sprangers, die bij het nieuwe festival is betrokken, wil met klinkende namen de jazz in Leiden weer allure geven. ‘Over vijf jaar moet Leiden de jazzhoofdstad van Nederland zijn’. Hij is een van de oprichters van de Stichting Leiden Jazz, die allerlei initiatieven op jazzgebied wil ontwikkelen. Alle muziekpodia en -organisaties van Leiden hebben zich verenigd in één stichting. Dat zijn Summer Jazz, Stadsgehoorzaal, Funked Up en Gebr. de Nobel, evenals BplusC, Qbus, De X, Scheltema, HotHouse en Leiden Jazz. ‘Het voormalige bestuur van de Leidse Jazzweek zag geen brood meer in het organiseren van een nieuwe editie, zegt Sprangers. ‘Daardoor ontstond er ruimte voor een nieuw initiatief’. Opvallende overeenkomst met de oude Jazzweek is de kroegentocht die op 26 maart wordt gehouden waaraan ruim 25 café’s meedoen. Stadsparkeerplan zorgt voor pendelbusjes. In het openingsweekend treedt onder meer GoGo Pinguin uit Engeland op in Scheltema. De dagen daarna zijn bassist/zanger Avishai Cohen en de bigband van Loet van der Lee in de Stadsgehoorzaal te zien. Verder treden op de blinde zanger/gitarist Raul Midón en het Organic Blues Quartet van trombonist Ray Anderson, zanger/pianist Ruben Hein en de Kameroens-Nederlandse jazz-zangeres Ntjam Rosie. Op de doordeweekse dagen zijn er kleinere optredens in onder meer Q-Bus. Zoals de cd-presentatie van Zosja El Rhazi. Naar een idee van de Leidse saxofonist Bart Wirtz is er op 25 maart ‘Jazz in de kamer’. In vijftien kamers zijn er 45 optredens van jazzartiesten. ‘Het lijkt een beetje op Stukafest’, verklaart Sprangers. ‘De bezoekers kunnen maximaal drie concerten bijwonen. Zij verplaatsen zich van kamer naar kamer’. Ruben Hein, Ntjam Rosie, Martijn van Iterson en Zapp4 zijn enkele namen die hieraan meedoen. Tijdens het slotweekeinde is de finale van de Leidse Jazz Awards, die voor de zevende keer worden uitgereikt aan aanstormend talent. Er hebben zich 23 conservatoriumstudenten aangemeld voor deze competitie. Tien van hen binden op 11 en 12 maart in Q-Bus de strijd met elkaar aan. De finale met zes deelnemers is op 29 maart in de foyer van de Stadsgehoorzaal. Tenorsaxofonist Claudio Junior De Rosa wordt de winnaar gevolgd door gitarist Teis Semey en altsaxofonist Yoran Aarssen. De andere finalisten zijn trompettist Natanael Ramos García, pianist Jochem Braat en alt- en sopraansaxofoniste Kika Sprangers. De Rosa krijgt ook de meeste publieksstemmen. Historicus Cor Smit is de presentator en drie prijswinnaars ontvangen onder meer een kunstwerk van Hamilton Mbenuca uit Zimbabwe. Het RGB-festival wordt volgend jaar in omvang gehalveerd. Tien dagen is, ondanks het succes, een te zware belasting voor de organisatie..(Zie ook 25-03). (LD31-12-2014, LD09-01, Dichtbij15-01, WW21-01, LN04/18-03, HOZ15/22-03, Dichtbij18/19-03, WW18/25-03, NVH19-03, LD06/14/19/23/24/27/30-03, Sl01/13/29/31-03, WW01-04).

21. Ruim 1.200 toeschouwers bezoeken het theater met levende standbeelden in de Hooglandse Kerk. Het passietheater, over het leven van Jezus, is bijna uitverkocht. Wandeltheater Dolorosa werd eerder diverse keren in Deventer gehouden. De organisatie spreekt van een geslaagd evenement en wil in 2016 terugkeren in Leiden. Het publiek wandelt tijdens de voorstelling van de ene naar de andere scène, op aanwijzing van een gids. Het begint met het volgen van de schaapskudde, die in de smalle straatjes rond de kerk bij elkaar wordt gehouden door een border collie. Op de Hooglandse Kerkgracht volgt het publiek een Jezusfiguur met een kruis op zijn rug de kerk in. Bij de kerkdeuren staan twee engelen die het publiek verwelkomen. Wat volgt is een afwisseling van zang, dans en stukjes theater, gespeeld door bewegende standbeelden die aan het eind van elke scène bevriezen. (LD19/23-03).

21. Wethouder Marleen Damen verrast Cor Arnoldus met de Gouden Speld van de gemeente op zijn afscheidsvergadering van de buurtvereniging Zeeheldenbuurt. Arnoldus was zeventien jaar bestuurslid en de laatste jaren voorzitter. Na vele activiteiten, belangenbehartiging en politieke strijd vindt hij het mooi geweest. Zo’n twee decennia geleden werd Arnoldus actief in de Zeeheldenbuurt, toen hij actie voerde voor het behoud van speeltuin Ons Eiland. Arnoldus blijft wel actief voor de speeltuin en nieuwe welzijnstaken, die daar binnenkort terechtkomen. Toen een wijkstichting een buurtvereniging moest worden, rolde hij daar ook in. ‘Dat deed ik hoofdzakelijk om leuke dingen te doen voor de wijk’. Zo wist hij tien jaar geleden 80.000 euro binnen te slepen om de speeltuin grondig te renoveren. Arnoldus: ‘Dat was ook de start van het project om alle speeltuinen van Leiden te doen’. Als vertegenwoordiger, die niet alleen hard ‘nee’ roept maar constructief meedenkt, verwerven Arnoldus en de buurtvereniging respect van de gemeenteraad. De meest recente aanvulling op hun erelijst: 2 miljoen euro om zelf, als wijk, een plan te maken voor het opknappen van de buurt. ‘Pas de tweede wijk in Nederland die zoiets mocht doen, dacht ik. Daar komt zo ontzettend veel bij kijken’. Nu de nieuwe wijkvisie op het punt van uitvoering staat, en Arnoldus' gezin hem ook graag weer eens thuis ziet, zet hij er een punt achter. ‘Een goed moment. Het was zwaar, maar ik ben er trots op. Nu begint de tijd van opbouw’. (LD21/23-03, Sl23-03, WW25-03, LN25-03).

21. De Universiteit Leiden doet mee aan SustainaBul, een duurzaamheidsranglijst voor hogescholen en universiteiten. Aanvankelijk zou dat niet geval zijn maar studenten zijn daarover verontwaardigd. Anna Schwarz van Green Keys Leiden, een duurzaamheidscommissie van studenten, opent tot 24 maart op Facebook een petitie om de universiteit op andere gedachten te brengen en verzamelt 1.300 stemmen voor deelname. Daags erna meldt Adri Noort, universitair hoofd veiligheid en milieu verheugd te zijn dat studenten het verschil kunnen maken nadat het bestuur een definitief besluit tot deelname heeft genomen. In 2013 deed Leiden wel mee en eindigde als zestiende van de 26 deelnemers. Green Keys Leiden verwacht dat de universiteit het dit jaar goed doet. ‘Leiden is een hele duurzame stad en ze hebben niets te vrezen. Wij willen graag helpen met het invullen van de formulieren, zodat het geen tijd en geld kost’, zegt Schwarz. De uitslag wordt 29 mei bekend gemaakt op de Hogeschool Leiden. (LD21/28-03, Mare26-03).

21. Vrede, respect en compassie zijn de zaken waarover in de Burgerzaal van het stadhuis wordt gesproken op de eerste Leidse Freedom Talk. Sprekers zijn onder anderen commissaris van de koning Jaap Smit en voorzitter Mirjam Ates van de organisatie Religie voor Vrede. Voorafgaand is er een Freedom Walk die start op het Stationsplein en eindigt bij het stadhuis. (LD20-03, LN25-03).

21. De Joop Zoetemelk Classic van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift telt 5.500 wielrenners. Dat is de limiet voor de toertocht door het Groene Hart die voor de negende keer op het programma staat. De limiet is ingesteld in verband met de veiligheid. Er doen meer dan 500 wielrenners in teamverband mee. Jan Korevaar, commercieel directeur van Hoogvliet, lost het startschot en Joop Zoetemelk, overgekomen uit Frankrijk, stapt daarna zelf op de fiets voor de tocht. Ook oud-sportorganisator, speaker en verslaggever Wim van Duivenbode, die tegenwoordig in Limburg woont en werkt, is van de partij. De routes gaan over wegen waar Zoetemelk als nieuweling en junior bij wielervereniging Swift zijn trainingsrondjes reed. Het is een toertocht en geen wedstrijd benadrukt de organisatie. De route van de 150 kilometer wordt in het laatste stuk vanaf Woubrugge afgesplitst van de overige routes, zodat er minder drukte is op beide trajecten. Het dragen van een helm is verplicht. (RTVW16-03, LD17/24-03, WW18-03, HOZ29-03).

21. In een zinderende wedstrijd winnen de vrouwen van ZVL-BAM de nationale waterpolobeker tegen Het Ravijn voor de vierde keer op rij. Vijf strafworpen elk moeten de beslissing brengen. Marianne de Groot, Brigitte Sleeking, Kitty-Lynn Joustra en als laatste Iefke van Belkum scoren voor de ploeg van coach Koen Plasmeijer, die met kleding en al het water in gaat. Na de reguliere speeltijd is de stand 8-8. (LD23-03, NVH24-03, LN25-03, WW25-03, LN25-03)

23. Botbreuken komen extreem veel voor na levertransplantaties. Onderzoeker Charlotte Krol van het LUMC vindt het hoog tijd dat er meer aandacht voor komt. ‘Een levertransplantatie is een zeer zware ingreep die maanden herstel vergt. Iets als een gebroken heup kun je er niet bij hebben’. Volgens Krol speelt de lever een belangrijke rol bij de botombouw. Het orgaan zet vitamine D en meer hormonen om in een actieve vorm. Krol maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens van patiënten in het LUMC de afgelopen tien jaar. Ze ontdekte dat het skelet al voor de transplantatie ernstig was verzwakt. Na de transplantatie werden de botten nog brozer. Krol pleit voor een vroegtijdige screening en het geven van botversterkende medicijnen. (LD23-03).

23. Met de sloop van de voormalige zusterflat aan de Rijnsburgerweg moet bierbrouwerij Pronck op zoek naar een nieuwe locatie. Brouwers Frans Meij, Benjamin Wegman, Boudewijn Veenhuizen en Joost Smits produceren 600 liter bier per week. Vier jaarclubgenoten van Minerva komen bij de Duitse bierfeesten op het idee zelf bier te gaan maken en experimenteren in de keuken van hun studentenhuis. Frans (26) die een masterstudie journalistiek volgt: ‘We wilden speciaalbieren maken, waarvan je de ingrediënten goed proeft’. Na twee jaar ‘hobbyen’ kwam het omslagpunt vorig jaar in de zomer. Benjamin, die een studie fiscaal recht heeft afgerond: ‘Een vriend vroeg ons of we wat bier konden maken voor zijn feestje. We kregen daarna heel positieve reacties’. Ze maakten een businessplan en huurden in november 2014 de huidige ruimte. Vanaf vandaag verkopen in Leiden zo n tien horecabedrijven Pronck-bier. Doel is om over tweeënhalf jaar landelijk verkrijgbaar te zijn op 200 verkooppunten. (LD23-03).


23. Uitspraak Haagse rechtbank tegen 34-jarige Leidenaar Menno O. Het openbaar ministerie wil dat hij twee jaar wordt opgesloten in een inrichting voor hardleerse veelplegers. Op 29 november 2014 werd hij in Noordwijkerhout voor het laatst door de politie opgepakt. Hij reed in een gestolen Saab, met een gestolen horloge om zijn pols, en een grote fles met de harddrugs GHB op de achterbank. Bij zijn vlucht werd hij door agenten met pepperspray tegen de grond gewerkt en ingerekend. Het OM beschuldigt hem ervan dat hij enkele dagen daarvoor in Hoofddorp in een woning had ingebroken en daar het horloge en de Saab hebben meegenomen, wat O. ontkent. De Leidenaar is al diverse malen in vrijwillige programma's opgenomen voor drugsverslaafden, maar maakte die nooit af. Geen uitspraak gepubliceerd. (LD10-02).

23. Na een kwart eeuw leegstand, gesteggel en verval wordt de monumentale villa aan de Maredijk 161 eindelijk opgeknapt. Aannemer Jobo, ook eigenaar, hoopt de restauratie over twee maanden af te ronden en het pand daarna in de verkoop te doen. De villa uit 1887 ligt in het driehoekige gebied, dat onder meer bekend staat als de Big Boss-locatie. Diverse aannemers, projectontwikkelaars en andere plannenmakers beten zich de afgelopen jaren stuk op het vervallen terrein. Inmiddels is het in handen van de firma Niersman die ook al wat ideeën zag sneuvelen, maar naar verwachting binnenkort nieuwe plannen presenteert. Het monument nabij Willem de Zwijgerlaan en Haarlemmertrekvaart bevat, volgens opgave van een voormalige bewoner, glas-in-lood tochtdeuren met de gemeentewapens van Leiden Leiderdorp en Oegstgeest. Verder bevat het vele authentieke ornamenten zoals Oudhollands tegelwerk. De door de Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920) ontworpen villa in neo-rennaissancestijl was eerder eigendom van de Leidse fabrikantenfamilie Hoeken. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is het een goed voorbeeld van een villa van een fabrikantengeslacht uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Om sloop te voorkomen plaatste de gemeente het pand in 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst. Het nabijgelegen terrein dient nu als opslagterrein voor de bouw van de parkeergarage aan de Lammermarkt. (LD24-03, Sl08-04).

23. Restwarmte uit Rotterdam moet vanaf 2020 een fors deel van Leiden verwarmen. De wethouders Frank de Wit en de Rotterdamse Pex Langenberg, die van 1994 tot 1998 op het Leidse pluche zat, ondertekenen daarvoor een overeenkomst. Leiden zoekt al enige tijd naar alternatieve stadswarmte als de Eon-centrale aan de Langegracht naar verwachting na 2020 dicht gaat. Leiden moet dan een aftakking krijgen van de Warmterotonde, een net van warmteleidingen dat straks industrie, kassen en huishoudens in Zuid-Holland met elkaar verbindt. Behalve 13.000 Leidse huishoudens kunnen ook bedrijven op het Bio Science Park en het LUMC van de leiding gebruik maken. De Wit: ‘Deze Leidse warmteleiding zorgt straks voor 50 tot 70 procent minder CO(2)-uitstoot ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en sluit mooi aan bij onze duurzaamheidsambities’. Langenberg: ‘In Rotterdam werken we aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen, onder meer door meer industriële restwarmte aan het warmtenet te koppelen voor het verwarmen van woningen en bedrijven’. Maya van der Steenhoven, directeur van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, coördineert de warmterotonde. ‘In het Rotterdamse havengebied, en mogelijk ook in het kassengebied Westland, is meer dan genoeg overtollige warmte. Veel duurzamer dan groene stroom en ook nog eens de allergoedkoopste optie’. Volgens Van Steenhoven is het akkoord ook zeer belangrijk voor de Leidse woningcorporaties. Zij leveren nu vaak warmte door aan complexen met vaak maar één meter. Omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor de prijs overwegen ze HR-ketels te plaatsen. ‘Dat zou onwijs zonde zijn. Het gaat echt om warmte die ze daar ‘weggooien’. Nuon heeft ook na de sluiting van de Eon-centrale een leveringsplícht. Daarom pakken ze dat miljoenenverlies en zijn ze op zoek naar een goedkopere bron’. Bijkomend voordeel is dat de levering van koelwater via de singels verdwijnt en de dam in de Maresingel kan verdwijnen. Een alternatief daarvoor zou 3,5 miljoen euro kosten. Eind 2016 valt volgens wethouder Frank de Wit de definitieve beslissing’. (Gem23-03, LD24/28-03, Sl24-03, NVH24-03, RTVW23-03, LN25-03, HOZ29-03, St01-04).

23. Er moet een actieplan komen om werkloze allochtonen aan een baan te helpen. En bedrijven, die veel allochtonen in dienst hebben, moeten een streepje voor krijgen als de gemeente een klus uitschrijft. Dat vindt de PvdA-fractie die er vragen over stelde evenals de SP. Volgens de socialisten werd tot voor kort aangenomen dat het gebrek aan goede kennis van het Nederlands, een voorname reden was dat allochtonen het slecht doen op de arbeidsmarkt. Nu blijkt dat ook hoog opgeleide allochtonen moeilijk aan een baan komen en wordt gevreesd dat discriminatie eraan ten grondslag ligt. De SP wil dat het stadsbestuur daar wat aan doet. (Sl23-03, LD24-03).

23. In de Merenwijk en de Stevenshof wordt mogelijk een proef gehouden om naast de afvalbak en de biobak en derde bak voor plastic te introduceren. Dat meldt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de uitpuilende, openbare afvalcontainers rond de afgelopen jaarwisseling. Wethouder Paul Laudy kondigde een grondig onderzoek en maatregelen aan. Daaruit bleek dat Leiden zeker niet minder straatcontainers heeft dan andere steden. Alleen met kunststofbakken loopt Leiden achter. Laudy wil vanaf 1 april gemeentewerkers, die de containers legen, op zaterdag een extra rondje te laten draaien. En er komen op vijftien locaties in de stad afvaleilanden bij. Ook begint een nieuwe campagne waarin vooral name winkeliers en horeca-exploitanten erop wordt gewezen dat de openbare containers niet voor hen zijn bedoeld. Verder worden de ‘monden’ van bestaande papiercontainers vergroot om verstoppingen te vermijden. De gemeente is vanaf 1 april zelf verantwoordelijk voor het legen kan sneller inspelen op problemen dan particuliere afvalruimers. Laudy verwacht dat de hoeveelheid kunststofafval de komende tijd sterk toeneemt als statiegeld op plastic flessen wordt afgeschaft. De totale kosten van het verbeterde afvalplan worden geraamd op ruim 4,5 ton. (Sl23-04, LD24-03).

24. Pieter Verburgt en Sjoerd Havermans openen in de Maarsmansteeg 4 de zaak ‘Format’ voor streetwearkleding, sneakers en skateboards. De losse en nonchalante kledingstijl is volgens het duo niet alleen maar voor jongeren. Ook hippe twintigers, dertigers en veertigers omarmen de stijl. Onder eigen label verkopen ze beanies (mutsen), petjes en shirts. De zaak is ook een galerie, er hangen schilderijen van telkens andere kunstenaars aan de muur en af en toe komt er een dj om muziek te draaien. Eerder zaten in het pand een kralenwinkel en een hypotheekshop. (LD24-03).

24. Het Alrijne Ziekenhuis hoeft nog geen patiënten voor duurdere geneesmiddelen door te verwijzen naar een academisch ziekenhuis als het LUMC. Voor 2015 heeft het ziekenhuis met vestigingen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn goede afspraken kunnen maken met zorgverzekeraars. Artsen mogen na overleg duurdere medicijnen voorschrijven als dat nodig is. Toch is ook Alrijne bezorgd over de groei van zeer dure geneesmiddelen. ‘Elders in het land krijgen veel ziekenhuizen te weinig geld om peperdure middelen voor te schrijven. Het AMC in Amsterdam weigert al doorverwezen patiënten. Het LUMC heeft er nog geen problemen mee, aldus een woordvoerder: ‘Alle patiënten krijgen de zorg die ze nodig hebben’. Het ziekenhuis zegt het advies af te wachten van een door het ministerie van VWS ingestelde commissie. (LD24-03).

24. Vijf moeders uit De Kooi kregen een jaar geleden het plan om een onbezorgde dag te organiseren voor kinderen in de wijk, die het thuis niet breed hebben. Nu runnen ze de stichting Jeugd en Welzijn Leiden en nemen tientallen kinderen op sleeptouw. ‘Het is een beetje uit de hand gelopen’, zegt Trudy de Vos. Het begon toen haar jongste dochter een dagje op stap ging met een groep vanuit het buurthuis. ‘Drie kinderen bleven achter. Hun ouders hadden het geld niet. Mij overkwam datzelfde, vijftig jaar geleden. Ik schrok ervan dat het nog steeds aan de gang is’. Voorzitter Wils Spies: ‘Ik zie op onze activiteiten wel eens kinderen komen, die thuis nog niet hebben ontbeten. Die in versleten spullen rondlopen en op de vakantieweek maar één setje kleding bij zich hebben. Er is veel armoede. Maar De Kooi is van oudsher ook een rooie wijk. Zo goed als we kunnen, proberen we voor elkaar te zorgen’. Onze stichting is inmiddels enorm gegroeid’. Zij heeft er inmiddels een halve baan aan en er is net een planning gemaakt voor 2015, samen met de andere bestuursleden Wils Spies, Simone Dreef en Roxy Distelvelt: twee zomervakantiekampen, een buitenspeeldag, een halloweenfeest, een droomweekend en twee benefietavonden staan op het programma. Sandra de Vos: ‘We hebben de doelgroep inmiddels uitgebreid met kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben omdat er bijvoorbeeld één ouder is overleden. Het bijzondere is dat mensen worden bereiken waar professionele hulpverlening soms niet binnen komt. Wils Spies: ‘Wij weten als geen ander wat er speelt in de wijk’. En de vijf hebben een vast team van vrijwilligers, zo'n dertig mensen, op wie altijd een beroep kan worden gedaan. (LD24-03).

24. De politie doet een inval in de vroegere snackbar, een al maanden dichtgespijkerd pand op de hoek van de Zijlsingel en de Waardstraat in de Zeeheldenbuurt en treft er 693 volgroeide wietplanten aan. Een flinke plantage. ‘Ik heb al vaker gewaarschuwd, maar er gebeurde niks’', zegt een buurtbewoonster. Tot 2011 zat brasserie De Grofsmederij er in. Het Marokkaans cafeetje sloot in augustus 2014. De politie is uren bezig met onderzoek, voordat de planten worden afgevoerd. Liander graaft buiten een gat om de elektriciteit af te sluiten. De kwekers hadden in het gehuurde pand provisorisch stroom afgetapt. ’Je moet er niet aan denken wat voor ellende er voor de buren ontstaat als er brand uitbreekt’, zegt teamchef Dennis van Kommer van de politie. (RTVW24-03, Sl24-03, LD25/26-03, HOZ29-03).

24. Leiden moet overwegen een 30-kilometerzone te maken van de hele binnenstad. Dat zegt de Milieuraad in een advies aan B en W over het mobiliteitsplan. De raad bepleit kentekenonderzoek en onderzoek naar de herkomst- en bestemming van automobilisten op de geplande ‘Leidse ring’. Verder is de raad niet overtuigd van de noodzaak om het busstation naar de achterkant van station Leiden Centraal te verplaatsen. Ook is er twijfel over het invoeren van eenrichtingsverkeer op de Rijnzichtbrug en het afsluiten van de Spanjaardbrug. (LD25-03).

24. Marlou Schrover is de nieuwe hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zij volgt Leo Lucassen op. Schrover werkt sinds 2003 in Leiden en sinds 2010 was ze hoogleraar migratiegeschiedenis. Ze deed onder meer onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij de naoorlogse migratie naar Nederland. (UL24-03, LD25-03).

24. Buurtbewoners en wijkraden krijgen meer macht en armslag om hun eigen woonomgeving in te richten. Die boodschap heeft wethouder Marleen Damen voor ruim honderd vertegenwoordigers van wijkverenigingen in gebouw Nieuwe Energie aan de 3de Binnenvestgracht. Damen: ‘Vroeger bedacht de gemeente een plan en werd de wijk om commentaar gevraagd. Dat gaan we omdraaien. Daar moeten ambtenaren en wij bestuurders aan gaan wennen’. Leiden wordt één grote ideeënbus. Wie een plan, idee of ander creatief initiatief heeft, moet er eerst mee naar één van de vier wijkregisseurs is de bedoeling. Dan kijkt een ideeënmakelaar naar de haalbaarheid ervan. Er is de komende vier jaar 600.000 euro beschikbaar. Damen maakt bekend dat aanspreekpunt in Leiden West Ben van de Geijn wordt, voor Zuid René Verder en Marjolein Pijnacker voor Noord. Damen presenteert een aantal aansprekende voorbeelden Ook wethouder Paul Laudy is aanwezig op deze ‘Wijktop 2015’. (Gem19-03, LD25-03, Sl26-03, NVH30-03, LN01-04).

24. De Leidse Jazzzangeres Zosja El Rhazi presenteert in Scheltema haar debuutalbum ‘Around The Sun’. Samen met haar band zingt zij voor een stampvolle zaal fans, vrienden en familieleden. Presentator Leendert Beekman overhandigt haar het eerste exemplaar. Ze geeft de cd direct door aan stadgenoot en saxofonist Bart Wirtz die meespeelt op de eerste single van het album ‘Paint The world’. (Sl26-03).

24. De computers waarop gemeenteambtenaren werken, zijn niet de modernste, maar problemen worden in 97 procent van de gevallen snel opgelost. Dat antwoorden B en W op vragen van VVD en ChristenUnie. Raadsleden van beide partijen kregen recent veel klachten van ambtenaren over een tekort aan bruikbare applicaties, trage apparatuur en verouderde browsers. Bij een recent onderzoekje onder ambtenaren krijgen de computers en programmatuur een mager zeventje. Er is volgens B en W geen reden om af te stappen van SP71, het samenwerkingsverband van diverse gemeenten in de regio dat ook over de computers gaat en pas in 2019 afloopt (LD25-03).

24.’Campus Kiljan’ wordt de naam van het nieuwe kindercentrum dat komt in het verbouwde speeltuingebouwtje aan de Hoflaan. Het project is een initiatief van de gemeente, de basisscholen Sleutelbloem en Teldersschool, een peuterspeelzaal, de kinderopvang en het project Thuis op Straat. In het centrum worden kinderen opgevangen, krijgen bijles en spelen overdekt. De gemeente stelt naast de kosten voor de verbouwing 67.000 euro extra beschikbaar. Het plan wordt gecombineerd met de nieuwbouw voor de Teldersschool en Sleutelbloem, die samen in één gebouw komen bij Hoflaan en Kiljanpad. (Gem24-03,LD26-03).

24. Een 16-jarige Leidse jongen wordt aangehouden als tweede verdachte van de gewapende overval op drogisterij Trekpleister in winkelcentrum Stevensbloem op 5 februari. Samen met een eerder opgepakte jongen worden ze op 27 maart voorgeleid voor de rechter-commissaris. (Zie ook 17-03). (LD27-03).
24. Om de zorg voor kankerpatiënten in de Leids-Haagse regio beter en toegankelijker te maken gaan het Leids Universitair Medisch Centrum en het Haagse MCH samenwerken. Het Universitair Kankercentrum Leiden/Den Haag krijgt vestigingen in Leiden en Leidschendam. Voor elke kankersoort gaat er één gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen werken aan de behandeling. Patiënten krijgen sneller duidelijkheid over de diagnose en behandeling. Ook moeten nieuwe behandelingen en wetenschappelijke inzichten sneller voor patiënten toegankelijk worden. Zij beslissen mee over hun behandeling en worden betrokken bij klinisch wetenschappelijk onderzoek. Eerst komen er gespecialiseerde teams voor darmkanker. (LUMC24-03, Sl24-03, RTVW24-03, LD25-03, Mare26-03).

24. ‘De Woonuniversiteit’ wordt officieel geopend. Het voormalige schoolgebouw aan de Toussaintkade is getransformeerd tot studentenhuisvesting, waar 83 kamers zijn gerealiseerd. Evenzoveel leden van studentenvereniging Minerva kunnen er wonen, werken, studeren en elkaar ontmoeten. Er zijn onder andere studeerplekken, vergaderruimtes en gezamenlijke ontmoetingsplekken gebouwd. Ook heeft het pand een sportzaal. ‘De Woonuniversiteit’ zou aanvankelijk 1 december 2014 gebruiksklaar zijn, maar er ontstond enige vertraging. De gemeente verhuurt het gebouw vijf jaar aan Villex Vastgoedbescherming. Op 24 oktober 2014 werd de bouw gestart. Directeur Rob Olivier heeft plannen om ook in andere studentensteden, iets dergelijk te realiseren. Wethouder Pieter van Woensel: ‘Dit helpt bij het terugdringen van het kamertekort in onze stad. Bovendien is dit een slimme manier om leegstand tegen te gaan’. (NVH10-03, LN11-03).

25. De bouw van de Catharinasteeg, de nieuwe winkelstraat tussen de Aalmarkt en de Breestraat, begint binnenkort. Wethouder Paul Laudy en Charles Scholten, directeur ontwikkeling van projectontwikkelaar ASR ondertekenen daarvoor de contracten. Na de zomer van 2016 is de nieuwe steeg naar verwachting klaar. Het ‘Gat van Van Nelle’ aan de Aalmarkt wordt doorgetrokken naar de Breestraat. Winkel 't Steentje moet daarvoor wijken. De brug over de Rijn wordt ook vervangen en wat verschoven om uit te komen op de nieuwe winkelstraat. Met de Catharinasteeg en de omliggende panden komt 5.700 vierkanter meter winkelruimte beschikbaar. Daarvan is 90 procent verhuurd. Via Mio liet in 2014 al weten een van de huurders te zijn. Naar verluidt is een andere grote naam H&M, die dan uit de Haarlemmerstraat vertrekt en de winkelruimtes daar vult met gelieerde winkelformules. Boven de nieuwe winkels bouwt ASR 21 appartementen. De nieuwe steeg staat verbinding met de ‘cultuurtuin’ van de Stadsgehoorzaal, waar horeca en terrasjes komen. Het Aalmarktproject kent een lange geschiedenis, in vele versies. Het begon circa een kwart eeuw geleden met het project Sleutelhof. (Gem25-03, LD26-03, Sl27-03, HOZ29-03, LN01-04, ST01-04).

25. De brugwachters worden geen buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). B en W vinden streng optreden tegen automobilisten, die de rode lichten bij de slagbomen negeren een goede zaak, maar wil de functies gescheiden houden. De VVD had gevraagd of brugwachters tot boa kunnen worden opgeleid, zodat ze door rood rijden kunnen bekeuren. Aanleiding is een incident op 18 februari waarbij een brugwachter uit frustratie een roodrijder tussen de slagbomen van de Haagsche Schouwbrug klemzet. Dat duurde toen in afwachting van de politie veertig minuten, met files tot gevolg. (LD26-03, LN01-04).

25. De kamers op de nieuwe studentencampus Leidse Schans gaan als warme broodjes over de toonbank. Van de 638 eenheden die vanaf eind februari te huur worden aangeboden, is nog slechts een handjevol onbesproken. Dat meldt Michiel Ensink, vestigingsdirecteur van studentenhuisvester Duwo. Als de campus, tussen Lammenschansweg en Kanaalpark, af is, wonen er 2.200 studenten en werkende jongeren, verdeeld over een aantal hoge gebouwen. Op 20 februari ging het eerste contingent van 145 stuks in de aanbieding en dat was in korte tijd helemaal bezet. Datzelfde gebeurde met de 133 kamers waarop een week later kon worden ingeschreven. Blok 3, bestaande uit 165 wooneenheden, ging een week geleden in de verhuur. De vierde partij kamers, 195 in getal, kwam afgelopen week beschikbaar. De volgende serie volgt eind 2016 of begin 2017. In de tussentijd worden naar verwachting ook 300 studentenkamers opgeleverd aan de Langebrug, waar vroeger de Sociale Dienst was gevestigd. Verder worden honderden kamers op en rond de Wassenaarseweg opgeleverd en zijn er circa 100 studentenwoningen gepland op het terrein van de Meelfabriek. (LD25-03).

25. Laurine van Riessen legt zich de komende anderhalf jaar volledig toe op het baanwielrennen en stopt in die tussentijd met schaatsen. De twee sporten combineren bleek onmogelijk. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zijn het doel. Bij een spontane test in 2014 op de baan bleek de Leidse de snelste van het veld. Ze wordt starter van de baanploeg. De overstap betekent dat na acht jaar een (voorlopig?) einde komt aan de samenwerking met Jacques Orie, de coach die ze haar hele profcarrière trouw bleef. Van Riessen worstelde het afgelopen seizoen met haar schaatstechniek. Op de 500 meters van het WK sprint, eind februari in Astana, eindigde ze als veertiende en vijftiende. Op de 1000 meter werd ze gediskwalificeerd. Daarna werd ze ziek en moest ze de wereldbekerfinale in Erfurt laten schieten. Na een vakantie in Mexico sluit ze op 20 april aan bij de nationale baanselectie. (LD25-03).

25. Zestien scholen in de Leidse regio en Den Haag gaan samenwerken met de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en het bedrijfsleven om de vakkennis van bètaleraren actueel te houden. Daarvoor tekenen ze een overeenkomst. Docenten en scholen hebben ondersteuning hard nodig, zegt Jacqueline Hoornweg, directeur van het Regionaal Steunpunt Leiden, dat bij- en nascholingscursussen voor docenten organiseert. Bij de ondertekening zijn wethouder Frank de Wit en Han de Winde, vicedecaan van de Leidse Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, aanwezig. (UL24-03, LD25-03).
25. Vroom & Dreesmann schrapt ruim 200 extra arbeidsplaatsen als het niet lukt via een loonoffer tien miljoen euro te besparen op loonkosten. Volgens V&D is de situatie uiterst precair en is slechts bij tien miljoen euro kostenbesparing de financiering voor twee jaar veiliggesteld staat in een brief aan het personeel. Het is de eerste keer dat V&D openlijk zegt banen te schrappen als het loonoffer niet wordt doorgezet. Het hoger beroep over het loonoffer van 5,8 procent dient in mei of juni. (LD26-03).

25. De Chinese hoofdstad Peking krijgt een Museum Corpus. In Shanghai worden de handtekeningen voor de samenwerking gezet in aanwezigheid van premier Mark Rutte. De voorbereidingen voor de bouw van de eerste internationale Corpus beginnen voor het einde van dit jaar. Het plan is om uiteindelijk minstens tien Corpusmusea neer te zetten in China. De kosten worden geschat op zo'n 250 miljoen euro. De bedoeling is dat de educatieve attractie Corpus een gezond leven gaat promoten bij een groot publiek in China. Directeur Henri Remmers: ‘Een gezond leven is voor iedereen essentieel, daarbij speelt kennis een sleutelrol. Onze visie is dat ze met een andere kijk op hun lichaam naar huis teruggaan’. Corpus probeert ook in andere landen voet aan de grond te krijgen. Er zijn contacten gelegd met Noord-Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten. Museum Corpus langs de A44, werd in 2008 geopend door toenmalig koningin Beatrix. Bezoekers kunnen in het 35 meter hoge gebouw ontdekken hoe het menselijk lichaam werkt. (RTVW24-03, LD25-03, LN01-04).

25. De eerste editie van het nieuwe evenement ‘Jazz in de kamer’ maakt deel uit van het festival Rhythm Groove & Bass, dat van 20 tot en met 29 maart ook voor het eerst in Leiden wordt gehouden. De Leidse saxofonist Bart Wirtz zocht samen met partner Sylvia Karres naar geschikte muzikanten en beschikbare huiskamers. Ze vonden onder anderen Ntjam Rosie, Anne Soldaat, Ruben Hein, Martijn van Iterson, Benjamin Herman en Wirtz’ eigen Artvark Saxophone Quartet en vijftien huiskamers in de binnenstad. Daarbij zitten drie studentenhuizen. Het publiek verplaatst zich net als bij Stukafest, het studentenkamerfestival, van kamer naar kamer. Een groep telt maximaal 25 mensen. Elke bezoeker volgt een eigen route. (LD13-03).

26. Wethouder Marleen Damen opent in buurtcentrum Op Eigen Wieken de netwerkbijeenkomst ‘Actief voor jezelf en de stad’ georganiseerd door iDOE en de gemeente. Een kleine honderd aanwezigen bespreken vragen, behoeften en kansen die de Participatiewet biedt. (Gem27-03).

26. Er is in Leiden een pot met twee miljoen euro om huizen te verduurzamen. Om meer bekendheid aan de regeling te geven, kunnen Leidenaren gratis energieadvies inwinnen bij een onafhankelijke, gecertificeerde adviseur. Ook gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 1.000 naar 5.000 euro. Verder wil de gemeente meer aansluiten bij bestaande initiatieven en door huis-aan-huis-acties meer bekendheid aan het fonds geven. Ook een tweede fonds, dat subsidies verleent aan projecten, krijgt een zetje in de rug. Er komt ook een wedstrijd ‘om de stad uit te dagen’ en duurzame ervaringen uit te wisselen. Verder wordt gewezen op de gemeentelijke website ‘Investeer in Thuis’. (LD26-03).

26. Het LUMC en Philips sluiten een meerjarige overeenkomst om te onderzoeken hoe ze samen senioren het beste kunnen ondersteunen bij het ouder worden met draagbare sensoren, zoals slimme pleisters, digitale horloges en kleding met sensoren. Voor het onderzoek worden 50-plussers uitgerust met sensoren en gevolgd. De verzamelde informatie wordt vergeleken met hun feitelijke gezondheidstoestand en geeft beter inzicht in de relatie leefstijl en gezondheid. Simon Mooijaart, internist-geriater bij het LUMC, verwacht meer adviezen over de leefstijl te kunnen geven. De uitkomsten kunnen bijdragen aan oplossingen en diensten voor alle leeftijdsgroepen. Philips en het LUMC doen al langer onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. (LUMC26-03, RTVW26-03, LD27-03).

26. Op de kop af 9.010 handtekeningen en digitale steunbetuigingen voor Qbus en het Muziekhuis worden in het stadhuis door een delegatie sympathisanten overhandigd aan voorzitter Moniek van Sandick van de raadscommissie Werk en Middelen. Die zich buigt over het besluit van wethouder Robert Strijk om de exploitatie per 1 mei over te dragen aan BplusC. Een ruime raadsmeerderheid steunt de wethouder. Een groep van 250 demonstranten houdt vooraf op de Koornbeursbrug een manifestatie. Met ‘Qbus needs to stay’ als slogan. ‘Het is een van de meest interessante poppodia van Nederland’, zegt Richard Foster, een van de sprekers. De vooral 50-plussers luisteren naar de jeugdige folkband Cannonball Johnsons. Thijs van Bemmel (18) is lid van de formatie die zijn thuisbasis heeft in de beide centra aan de Middelstegracht. ‘Sinds de brugklas oefenen we al in het Muziekhuis en daarna traden we ook op bij Qbus. Het is al heel lang de plek waar we wekelijks komen en waarvan we hopen dat die blijft bestaan’. Hans van Polanen, die er jarenlang optredens programmeerde, en zijn medewerkers hadden last van de strenge regels die de gemeente opstelde over geluid en sluitingstijden. Mede daardoor ontstonden huurachterstanden die de gemeente niet langer tolereert. Buurtbewoner Marit Wormgoor zet op 26 februari de eerste handtekening. Nico Dijkshoorn, Cor Smit, Rob Baars, Jelle Paulisma en Dolf Jansen doen dat later ook. Van Polanen is blij met de massale steun voor ‘zijn’ concertzaal. (Dichtbij08-03, HOZ08-03, Sl10-03, LD12/27-03, Sl22/27-03, HOZ29-03).

27. Taalkundige Claartje Levelt (1965), aanvaardt de benoeming als hoogleraar Eerste Taalverwerving bij de Universiteit Leiden met de oratie ‘Taal in de kinderschoenen’. Zij onderzoekt hoe een baby de moedertaal leert en wat daarbij komt kijken. (UL24-03).

27. Archeologen uit de regio onderzoeken de komende dagen de resten van de oostelijke muur van het Barbaraklooster dat ooit aan de Papengracht stond. Door graafwerkzaamheden van de gemeente, nodig voor de aanleg van ondergrondse afvalcontainers, krijgen de onderzoekers de kans de resten nader te bekijken. Van het klooster is sinds de sluiting in 1572 niet veel meer over dan de gevelsteen. Deze is sinds 1988 ingemetseld in een muur in de Koenesteeg. Projectleider Karin Wink van archeologisch adviesbureau RAAP denkt na afloop van het graafwerk door aannemer G.P. Groot dat het klooster mogelijk uit eind 13de eeuw stamt. Tot nu toe gingen kenners uit van omstreeks 1440. Op de hoek van de Langebrug en de Pieterskerkgracht worden resten van de oude gewelven gevonden. De Langebrug was ooit een watergang en stond toen bekend als de Voldersgracht. Panden aan de Breestraat hadden aan de achterzijde bijna allemaal een brug over het water. In de 17de eeuw is de gracht overwelfd. Volgens Willem Pepping van G.P. Groot werd enkele dagen eerder een 200 jaar oude waterput aangetroffen. Vijf meter diep, helemaal intact. Vanaf 7 april wordt een container op de hoek van de Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat geplaatst. Deze locatie ligt heel dicht bij het oudste gebouw van Leiden: de Burcht. De locatie kan wellicht ook meer vertellen over de Hooglandse kerk. (Sl27-03, LD28-03, St01-04, Gem02-04, Sl02-04, St08/04).

27. Een grote stroomstoring treft bijna een miljoen huishoudens en bedrijven in Noord-Holland en Flevoland. De oorzaak is kortsluiting op het 380kV-hoogspanningsstation van TenneT in Diemen. De installatie is na een uur hersteld maar het duurt bijna vijf uur voordat de storing geheel is verholpen en leidt onder meer tot een chaos op het spoor. Van en naar Leiden rijden vrijwel geen treinen en worden bussen ingezet. Minister Ad van der Steur laat onderzoeken wat de gevolgen waren voor de veiligheid. Zo vielen op Schiphol de veiligheidscontroles uit. (RTVW27-03, LD28-03).

27. Vanaf de Europese ruimtevaartbasis Kourou in Frans Guyana worden de zevende en achtste satelliet gelanceerd voor Galileo, het nieuwe Europese navigatiesysteem. Bij de Leidse vestiging van lucht- en ruimtevaartconcern Airbus worden de zonnepanelen gemaakt die de satellieten van energie voorzien. Een kleine vier uur na de lancering worden de kunstmanen in hun baan om de aarde gebracht. Daarna worden per satelliet twee zonnevleugels uitgevouwen met een in Nederland ontwikkeld nieuw systeem. Het netwerk krijgt uiteindelijk dertig communicatiepunten in de ruimte en moet uiterlijk 2019 een alternatief zijn voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). (RTVW26-03, LD28-03).

27. De politie houdt twee Leidse jongens van 17 en 18 jaar aan die een 17-jarige plaatsgenoot beroven in de Leidse Hout. Het slachtoffer zit met een vriendin op een bankje als het duo op hen afkomt. Onder bedreiging met een mes dwingen zij hem geld af te geven. Direct daarna gaan zij ervandoor. Het slachtoffer belt direct de politie, waarop agenten direct een zoekactie starten. Daarbij wordt een deel van het park afgezet en worden de twee daders aangehouden. (Dichtbij28-03, RTVW28-03, Sl29-03, LD30-03).

27. Claudia de Zeeuw opent op de begane grond in het pand van Eduard IJdo op de hoek van de Koppenhinksteeg en de Hooglandse Kerkgracht de vernieuwde winkel ‘Eduard’. Vijf jaar had ze in het Pieterskwartier de winkel ‘Centre Ville’ voor sieraden, schoenen en tassen. In 1890 werd het pand door Eduard IJdo gebouwd om er een boekdrukkerij te huisvesten. Nu is het grotendeels een appartementencomplex. Op de historische gevel staat altijd nog ‘Stoom- boek- en steendrukkerij’ te lezen. Eduard staat voor: Eerlijk, Duurzaam, Uniek, Ambachtelijk, Re-used en Design. Er worden ook meubels verkocht. De Zeeuw is goudsmid en verkoopt haar eigen ontwerpen. Ook is er elke drie maanden een expositie van een andere sieradenontwerper in de winkel te zien en te koop. (LD03-03, Sl30-03).

27. In park Oud-Hortuszicht aan de Witte Singel wordt een jeu de boulesbaan geopend. De buurtwerkgroep Vreewijk won 1.000 euro via de Herfstpremie van Fonds 1818 en het Leidsch Dagblad. Bij het nabijgelegen zorgcentrum Groenhoven kunnen ballen worden opgehaald. Buurtbewoners trekken twee dagen uit om de strook grond uit te graven voor de baan. Rita de Caluwé onthult de baan en het scorebord. Haar man Toine bedacht het initiatief, maar overleed onverwacht in november 2014. (LD28-03).

27. De Spaanse kledingwinkel Pull&Bear wil zich op de Haarlemmerstraat 172 vestigen. De modeketen heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor verbouwing. Achter de monumentale klokgevel is nu nog een H&M-filiaal voor kinderkleding gevestigd. Er wordt al een filiaalmanager en winkelpersoneel gezocht via online vacatures. De verbouwing omvat een nieuwe indeling van de begane grond, een goederenlift, nieuwe winkelgevel en aanpassing van de constructie. Opdrachtgever is het Spaanse GOA Invest, dat gelieerd is aan andere kledingwinkels van moederbedrijf Inditex. (LD27-03).

28. Een buschauffeur van Arriva raakt op het Stationsplein ernstig gewond als hij tegen een rijdende bus loopt. Waarschijnlijk is de man in zo gedachten verzonken dat hij de bus niet opmerkt. Zijn handbagage komt onder de bus terecht. De man wordt met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd en ondergaat een spoedoperatie. Op 16 april overlijdt hij aan de verwondingen. (Sl29-03, Dichtbij28-03, WW01-04, Dichtbij17-03, Sl17-03).

28. In de Breestraat gaat het mis met het sloopwerk van het Rijnlandblok voor de nieuwbouw van het ROC ID College. De monumentale gevel van het voormalige postkantoor staat ingepakt in de stutten. De harde wind krijgt vat op de kozijnen die nog in de gevel zitten. De brandweer komt snel in actie om de gevaarlijke situatie te bezweren. Eén van de kozijnen is al op straat terecht gekomen als de brandweer arriveert. De straat wordt afgesloten. Dat leidt voor de bussen tot een wachttijd van zeker twintig minuten. (Dichtbij28-03, Sl29-03, LD30-03, WW01-04).

28. Tijdens de basketbalwedstrijd ZZ Leiden - Challenge Sports Rotterdam stort een deel van de losse tribune in. ‘Gelukkig is het goed afgelopen’, zegt ZZ-voorzitter Marcel Verburg. Eén jongen krijgt wat blauwe plekken aan de tenen en een tweede persoon moet in het gips. En er ontstaat lichte paniek onder de toeschouwers. De betreffende tribunes worden niet meer gebruikt bij komende wedstrijden. De overige worden extra geïnspecteerd. (RTVW29-03, LD30-03, LD01/04-04).

28. Vanaf 20.30 uur zijn in de binnenstad tien gebouwen en monumenten een uur in duisternis gehuld. De gemeente doet zo mee met Earth Hour, een wereldwijd project van het Wereld Natuur Fonds, dat aandacht vraagt voor de aarde en haar kwetsbaarheid, en roept Leidenaars op ook de lichten te dimmen. Onder meer het stadhuis, de Burcht en de Zijlpoort zijn onverlicht. De gemeente wil laten zien duurzame verlichting serieus te nemen. ‘Het beleid is erop gericht niet te verlichten als dat niet nodig is en te dimmen waar dat kan. Leiden is ook bezig over te stappen naar energiezuinige led-verlichting’. ‘Samen voor een duurzame stad’ is de slogan die de gemeente daaraan koppelt. (St25-03, LD26/30-03, Sl27-03).

((CV 28. Janneke Brinkman-Salentijn (1948) groeit op in Emmeloord en studeert biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar leerde ze haar latere echtgenoot Elco Brinkman kennen. Hij is fractievoorzitter voor het CDA in de Eerste Kamer en spil in tientallen besturen. Ze hebben drie kinderen en acht kleinkinderen. De kunstenares noemt haar gezin ‘de belangrijkste basis voor mijn werk’. Al twaalf jaar zijn de serviezen met haar penseelwerk de populairste van Nederland. Borden, kopjes en schotels met haar ‘fruit & flower’-motief zijn een begrip. Nu komt ze met een opvolger: het vlinderservies. Naast een creatieve is het scherpe oog van de afgestudeerde biologe onmisbaar. ‘Vlinders zijn vrolijk, luchtig en kwetsbaar. Met hun gefladder brengen ze het voorjaar en het optimisme dichtbij. Het doorschijnende van vlinders maakt het lastig om ze te tekenen’. Twaalf dozen opgezette vlinders vormen haar leidraad. ‘Die dozen komen bij de universiteit vandaan. Mijn zoon heeft ze daar bij een veiling gekocht. Ze zijn jaren oud, maar nog helemaal intact. Er zitten zelfs prachtige exotische exemplaren bij’. (LD28-03)).

28. Steeds meer zebrapaden in de binnenstad worden vervangen door zogeheten kanalisatiestrepen. Dat zijn dunne witte lijntjes op het wegdek. Volgens de fractie van GroenLinks is dat een slechte ontwikkeling. Want automobilisten zijn alleen verplicht te stoppen voor zebrapaden, zegt raadslid Jos Olsthoorn. Hij merkt bij een rondgang ook dat veel zebra's ‘versleten’ zijn. Volgens Veilig Verkeer Nederland is er veel onduidelijkheid onder bestuurders en voetgangers over wie er bij de streepjes voorrang heeft. Rondom het historische middelpunt in de Breestraat ligt juist wel een nieuw zebrapad, terwijl daar tot voor kort juist witte dunnen lijnen en een stoplicht de situatie regelden. (LD28-03, Dichtbij30-03, HOZ05-04, WW08-04).

28. De vierde editie van de Military History Day kent een traditioneel onderdeel: ‘vader der veteranen’ luitenant-generaal (b.d.) Ted Meines (93) neemt op de Haarlemmerstraat het defilé af. Het evenement wordt afgesloten met het Bevrijdings - Jubileumconcert in de Hooglandse kerk. Op de voorste rij zitten vier generaals. De herdenkingsdag wordt georganiseerd door de stichting Internationale Rijntaptoe Evenementen Leiden. The Band of Liberation, die vijftien jaar bestaat zorgt voor het slotakkoord van de speciale editie, die in het teken staat van zeventig jaar bevrijding, Gastzangeres is Rebecca Robinson uit het Verenigd Koninkrijk. The Band of Liberation krijgt vanaf vandaag de toevoeging ‘of the Royal Regiment of Fusliers Brigade’. Dirigent Simon Dubbelaar tekent daarvoor een convenant samen met brigadegeneraal der Fuseliers buiten dienst A.T Vermeij en luitenant kolonel H.J.A. Boom. Omgeven door legervoertuigen, militairen en dieselwalmen speelt de band militaire marsen maar ook bewerkingen van klassieke muziek en filmmuziek. De band ontstond in 2000 als gelegenheidsband bij de Rijntaptoe in Arnhem. Burgemeester Henri Lenferink prijst bandleider Simon Dubbelaar voor zijn muzikale inzet voor de stad, ook bij K&G. ‘The band of Liberation is eigenlijk een soort exportproduct geworden’, aldus de burgemeester, die de eer daarvoor bij Dubbelaar legt. ‘Eigenlijk ís hij de band’. Vervolgens speldt hij hem de gouden erespeld van de gemeente op. De volgende ochtend treedt de band al weer op tijdens de herdenking van het einde van WO II net over de grens in Kleef. (LD29-01, WW18-03, HOZ22-03, LD30/31-03, Dichtbij30-03, Sl01-04, WW01-04, LN01-04, HOZ05-04).

28. De lokale ruildienst Lokaal Economisch Transactie Systeem (LETS) bestaat twintig jaar en viert dat in diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn. Voorzitter Joke Noort neemt het stokje over van Dik Berkhout. Mensen kunnen er diensten en goederen ruilen. Voor een dienst, ontvang je ‘sleutels’ waarmee je diensten van anderen ‘betaalt’. Noort: ‘We willen verbreden in diensten en verjongen in leden’. De ruildienst telt nu zo'n honderd leden. (LD30-03).

29. In het VrouwKindCentrum ‘De Spiegeling’ buigen zo’n dertig Vrienden van het Singelpark zich over een deel van dat toekomstige park langs de singelrand: Het Huigpark. Uit de sessie komen wensen en ideeën voor het Huigpark naar voren. Een trapje voor zwemmers en een parkdouche voor na het zwemmen, een insectenmuur met transparante wanden, een hondenspeelveld en een hondenpoepfestival. (Sl31-03).

29. In Sociëteit De Burcht wordt de vijftigste editie van de Leidse popquiz gehouden. ‘We doen het al ruim twaalf jaar en vier keer per jaar’, zegt uitbater John van der Steen. De Katwijkse popjournalist en -muzikant Jan van der Plas is vanaf het begin de presentator. Ze hebben samen de vragen gemaakt. Normaal doet het winnende team van de vorige editie dat. De teams moeten vooral geluidsfragmenten herkennen. (LD28-03).

30. Op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag wordt de top-tien voor de verkiezingen ‘Het leukste uitje in Zuid-Holland’ bekendgemaakt. Het Oegstgeestse museum Corpus heeft het Alphense vogelpark Avifauna vervangen. Verder staan bij de genomineerden voor 2015 nog boerderij 't Geertje uit Zoeterwoude, museum Naturalis uit Leiden en het Plaswijckpark uit Rotterdam, Tot 22 februari kon via www.landvananwb.nl worden gestemd op de tien uitjes die uit een eerdere internetpeiling worden geselecteerd. Voor het ‘Leukste uitje van Nederland’ zijn 27 gegadigden die meer dan 400.000 bezoekers per jaar trekken. (LD27-01).

30. Roelant Jonker houdt in het Groene IDeeCafé in het Scheltema complex een lezing over de Leidse populatie van halsbandparkieten. Hij onderzoekt de circa duizend groene, exotische vogels die rondvliegen en kijkt daarbij naar de levensduur, verspreiding en gedrag. Daarom begon hij ze in 2013 te nummeren. Jonker: ‘Van de Leidse parkieten hebben er tot nu toe 126 een nummer om hun hals hangen. Via waarnemingen.nl kan worden gemeld welke genummerde parkiet is gesignaleerd. Die bevindingen neem ik mee in mijn onderzoek’. Sommige mensen zijn volgens hem bang dat de papegaaisoort een bedreiging vormt voor andere vogels in de stad. ‘Ik zie graag dat er een discussie op gang komt tussen vogelliefhebbers. In de stad is er genoeg eten voor alle vogels. Als ze zich op het platteland vestigen zouden ze de oogst van de boeren vernietigen’. (LD24-03).

30. De Universiteit Leiden overweegt serieus een ‘summerschool’ te vormen om studenten, die vaak een migrantenachtergrond hebben, uit te leggen hoe het aan een universiteit toegaat. Voorkomen van studie-uitval is het doel. Samen met de Erasmus Universiteit en de VU Amsterdam zegt vicerector Simone Buitendijk een systeem te laten ontwikkelen om te onderzoeken of de kloof tussen eerstejaars van wie de ouders hebben gestudeerd en ‘eerstegeneratiestudenten’ groeit. Dat zegt zij in een vergadering van de Universiteitsraad en het college van bestuur in het Gravensteen. Een week eerder ontstaat commotie als blijkt dat de universiteit aan middelbare scholieren vraagt of hun ouders hebben gestudeerd. Als onderdeel van een zelftest, die de universiteit aanbiedt om middelbare scholieren te laten ontdekken of zij een goede studiekeuze maken. Personeelspartij AbvaKabo vreest dat de universiteit uiteindelijk geen weerstand kan bieden aan de verleiding om die gegevens te gebruiken bij de selectie. Buitendijk zegt zeer geschrokken te zijn van die suggestie. ‘We hebben diversiteitsbeleid en willen dat alle studenten zich thuis voelen’. Op de achtergrond speelt mee dat de universitaire lerarenopleiding ICLON de gegevens wil gebruiken voor onderzoek naar de vraag welke factoren studiesucces voorspellen. Zeven van de tien middelbare scholieren vult de vragenlijst in omdat ze zich vóór 1 mei moeten opgeven voor een vervolgopleiding. Maar op vragen van mentoren als ze eenmaal student zijn reageert slechts 30 procent. Ze worden daarmee slecht bereikbaar voor onderzoek en hulp. De wet verplicht onderwijsinstellingen om aankomende eerstejaars te adviseren of de student en de opleiding ‘matchen’. (LD24/31-03).

30. De Rabobank zegt de studentenrekening op van de radicale moslim Shabir Burhani op basis van de wet die financiering van terrorisme verbiedt. De Leidse student bestuurskunde schreef onder het pseudoniem Maiwand al-Afghani en verdedigt al jaren op internet de jihad, het salafisme en Islamitische Staat. De bank schrijft aan Burhani dat hij ‘op zeer discutabele wijze in de publiciteit is’ en zich laat fotograferen met zware wapens. Ook keurde hij de aanslagen in Parijs goed, is hij in Oost-Turkije geweest (‘een risicogebied voor terrorisme’), en heeft hij contact met de taliban. De Leidse rechtsgeleerde en filosoof Afshin Ellian doet op 7 april aangifte tegen Burhani omdat hij zich volgens hem schuldig maakt aan het aanzetten tot haat en geweld, opruiing en bedreiging met een terroristisch oogmerk. ‘Hij wil de samenleving in zijn geheel, en islamcritici, homoseksuelen en andersdenkenden in het bijzonder, vrees aanjagen’. Directe aanleiding voor de aangifte is een optreden van Burhani in het tv-programma ‘Pauw’. Daarin wordt onder meer een tweet getoond van Burhani, nadat IS een man die ervan werd verdacht homoseksueel te zijn van een gebouw gooide. ‘In Raqqa krijg je als homo gratis vlieglessen van IS! En dat allemaal zonder vleugels of een vliegtuig! Alle homo's kunnen zich aanmelden’, schrijft Burhani. ‘Grapje'’, zegt de schrijver tegen Pauw. Ellian: ’Maar hij is geen cabaretier. Hij is een aanhanger van de radicale jihadistische islam. De grens van de vrijheid van meningsuiting ligt bij dreigen met en oproepen tot geweld. Dat is strafbaar’. Afshin Ellian deed eerder aangifte tegen Burhani vanwege zijn publicaties op Facebook en Twitter. Burhani noemt de Rabobank in een reactie ‘joodse zionisten’. ‘Ik laat het hier niet bij zitten. Ik ga dit zeker terug laten draaien’. Hij zegt dat instanties hem alleen maar verder radicaliseren in de hoop dat hij zich uiteindelijk aansluit bij de gewapende strijd. ‘Ik blijf een vreedzame moslim die alleen de waarheid zegt en dawah (zending) doet. Hoe pijnlijk dat ook voor hen is, ik ga nergens heen’. Volgens de Rabobank komt het vaker voor dat de relatie met een klant wordt verbroken vanwege criminele geldstromen of dreigend terrorisme. Justitie moet hem harder aanpakken, vindt Ibrahim Wijbenga, voorzitter van het Landelijk Platform Aanpak Jeugdcriminaliteit, die ook aangifte deed tegen Burhani. In België en Duitsland wordt dit soort figuren volgens hem veel harder aangepakt. De Leidse hoogleraar Afshin Ellian overweegt ook om aangifte te doen. Die noemde Ellian in één adem met Hirsi Ali en Theo van Gogh. ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden’. De Universiteit Leiden zegt Burhani niet weg te sturen zolang hij niet is veroordeeld. ‘We zijn een universiteit waar de vrijheid van meningsuiting belangrijk is’. (LD01/03/07-04, Dichtbij01-04, RTVW01-04).

(( CV. Shabir Bu hani stuurt via Twitter, Facebook en een weblog zijn boodschappen de wereld in met zo ongeveer dezelfde snelheid als een salvo uit een kalashnikov. De Leidse student, die ook bekend als is Maiwand al-Afghani, is volgens zijn vijanden extreem gevaarlijk. Zelf noemt hij zich een vreedzame moslim. In 1998 komt hij met zijn familie vanuit Afghanistan naar Nederland. Burhani: ‘De waarheid zeggen in het aangezicht van de ongelovige vijanden is een van de beste vormen van jihad. Het is goed als je daarvoor alle legitieme en legale middelen en instrumenten inzet, zoals sociale media’. Hij zou onlangs in oost-Turkije zijn geweest, op een steenworp afstand van IS-gebied in Syrië. En ging hij - op vakantie bij familie in Afghanistan - op bezoek bij een groep talibanstrijders. Foto’s waarop hij met de zware wapens poseert stammen uit die tijd. Bij Jeroen Pauw zegt hij: ‘Ik vond het stoer. Dit maak je ook niet elke dag mee. Op een gegeven moment maak je foto's met elkaar en met de wapens. Maar ik heb nog nooit met een wapen geschoten’. (LD04-04)).

30. De fusieplannen van De Zijl Zwemsport en LZ 1886 staan onder druk van een groep bij LZ 1886, die alle opties weer tegen het licht houdt. Dat is de uitkomst van een zeer drukbezochte ledenvergadering. De groep van zo’n vijftig personen noemt zich ‘next generation’ en bestaat hoofdzakelijk uit jongere leden. Zij vinden dat voorzitter Jan Breedeveld voor zijn beurt spreekt. Tot een stemming komt het niet. Als compromis wordt Ruud Heijnekamp het komend jaar vicevoorzitter, om daarna Breedeveld op te volgen. Leden van De Zijl Zwemsport stemmen op 2 april unaniem in met gesprekken over nauwere samenwerking. Op de vergadering komt de wens naar voren om LZ 1886 de tijd te geven draagvlak te creëren voor een samensmelting. ‘LZ 1886 is één van de oudste zwemverenigingen van Nederland’, zegt Albert Spijker, voorzitter van De Zijl. ‘Zo'n historische beslissing moet je dus zeker niet forceren’. De Zijl ziet de kansen, de mogelijkheden en de voordelen. Ook met het oog op wat er in de toekomst op de vereniging afkomt. Zoals het nieuwe zwembad. Wij zien het als een duurzame oplossing voor sportend Leiden’. Er komt nog een bijeenkomst waarin een tweederde meerderheid nodig voor een fusie. Spijker:’Het proces bepaalt z'n eigen tempo’. (LD01/04-04).'

30. Op 93-jarige leeftijd overlijdt de sterrekundige Ingrid van Houten - Groeneveld. Zij werd op 21 oktober 1921 in Berlijn geboren. Als onderzoeker bij de Leidse Sterrewacht ontdekte zij duizenden kleine planeten. Steeds als er een planetoïde vernoemd was naar Harry Mulisch of Govert Schilling, ging dat om een exemplaar dat zij en haar man Cees van Houten hadden gevonden. De Van Houtens ontdekten, samen met Amerikaan Tom Gehrels, meer dan 4.600 planetoïden, waarvan er 900 een naam kregen. Een collega van de Van Houtens vernoemde een exemplaar naar haar. Ingrid van Houten was tot op zeer hoge leeftijd actief. (LD02-04, Mare02-04).

30. Nepfotograaf Erik G. (42) wordt door de Haagse rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. In juli 2014 gaan zeven Leidse aspirant-modellen het schip in. Zij betalen ieder 100 euro inschrijfgeld voor een shoot in het Tuliphotel, maar de fotograaf komt nooit opdagen. Door het hele land worden zo tientallen slachtoffers opgelicht via advertenties in kranten en op Marktplaats. Vanaf 2005 werd hij al vaker veroordeeld voor soortgelijke gevallen. Het tv-programma ‘Opgelicht’ besteedde ook al een paar keer aandacht aan hem. Het Openbaar Ministerie had tweeënhalf jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank bepaalt ook dat hij verplichte behandelingen moet ondergaan na zijn vrijlating en zijn slachtoffers schadeloos moet stellen. (LD14/31-03).

31. Wethouder Marleen Damen ondertekent in Den Haag de Intentieverklaring ‘Samen naar een werkende toekomst’ om samen met het UVW de komende twee jaar extra aandacht te schenken aan jeugdwerkloosheid in de regio. Dat gebeurt al sinds 2009 met Project JA en Stage Nieuwe Stijl. In Nederland hebben 125 werkgevers een akkoord afgesloten om meer jongeren via stages en andersoortige leerplekken, werkervaring te laten opdoen. Ook de gemeente heeft dat akkoord ondertekend. (Gem01-04, LN08/04).

31. Vanwege de storm kan de gemeente geen grote containers legen. Het gaat om ondergrondse containers voor restafval en papier-, plastic en glascontainers. Minicontainers (kliko’s) worden wel geleegd en ook de vuilniszakken worden opgehaald. Bij windkracht 7 krijgt de wind teveel vat op de container, waardoor die niet veilig kan worden geleegd. Ook waait het ooievaarsnest in Cronesteyn om. Volgens Peter van den Akker van het Zuid-Hollands Landschap is het belangrijk om het nest zo snel mogelijk te repareren: ‘Alleen dan heb je nog enige kans dat ze terugkeren’. De ooievaars hadden het nest al grotendeels opgebouwd. Vrijwilligers van Hou ‘t Lokaal, de Tuin van de Smid en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid steken op 1 april de handen uit de mouwen om het nest weer op te bouwen. Ze krijgen hulp van werknemers van bouwbedrijf Burgy. Een dag later keren de ooievaars terug op het nest. (Gem31-03, RTVW31-03, Sl01/02-04, LD01/02/03-04).

31. Wethouder Robert Strijk niet blij met de plannen van Leidschendam-Voorburg om het winkelcentrum Leidsenhage met minimaal 25.000 m2 uit te breiden. Hij ziet het als een ‘spaak in het wiel’ van dynamische ontwikkeling van de binnenstad en vernieuwingsplannen van wijkwinkelcentra. Hij noemt in zijn ‘brief op poten’ het plan een onaanvaardbare aantasting van het woon-, leef- en ondernemersklimaat van Leiden ten tijde van een overschot aan detailhandel. Volgens de wethouder is het in strijd met het regionaal beleid. De nu voorgestelde uitbreiding overschrijdt verre de eerder genoemde (maximale) groei van 11.000 m2. Leidsenhage wil over ruim twee jaar het grootste en mooiste overdekte winkelgebied van Nederland zijn. Het concept van Unibail-Rodamco, beursgenoteerd Frans/Nederlandse vastgoedfonds, met een bezit van 33,6 miljard euro, omvat veel modewinkels en luxeproducten, maar ook horeca en een bioscoop. Gelijktijdig wordt 30.000 vierkante meter kantoorruimte gesloopt. De uitbreiding moet leiden tot zeker 43 miljoen euro omzet, is becijferd. (NVH31-03, LN01-04, WW01-04).

31. Op en rond de Nieuwe Rijn zitten binnenkort zes bakkers. Oudgedienden Snijers (186 jaar), Jacobs (50 jaar) en Paris Pain (20 jaar) kregen er de laatste tijd drie concurrenten bij. Na Het Vlaamsch Broodhuys (Hogewoerd) en Mamie Gourmande (Gangetje) volgt vanaf 21 mei ook Bakker Van Maanen (nieuwe Rijn 39). Tijdens de zaterdagmarkt komen daar nog twee broodkarren bij. Sylvia Jacobs van banketbakkerij Jacobs: ‘Als er een nieuwe winkel opent, zijn mensen toch nieuwsgierig en gaan ze daar een kijkje nemen. We blijven geloven in onze eigen krachten’. Samen met haar man is ze de tweede generatie van Jacobs-bakkers. ‘Wij zitten hier volgend jaar vijftig jaar. Ik vertrouw op onze kwaliteit en denk dat klanten de ambachtelijkheid van onze producten blijven waarderen. Maar het is wel spannend’. Mamie Gourmande, een Franse boulangerie, opende in juni de deur. Eigenaar Renan le Houerff: ‘Concurrentie haalt het beste in ons allemaal naar boven, Ik onderscheid me met écht Frans brood, met Franse ingrediënten en gebakken door Franse bakkers’. Johan van Maanen, directeur van de Katwijkse bakkerijketen Van Maanen: ‘De Nieuwe Rijn wordt dé plek waar de consument naar toe kan voor zijn brood en lekkernijen. Elke bakkerij heeft zijn eigen specialiteiten’. Jacobs onderscheidt zich met koekjes en banket, Paris Pain met diverse broodproducten en belegde broodjes, Snijers met banket en een lunchroom en het Vlaamsch Broodhuys met onder meer zuurdesembrood. (LD31-03).

31. in Leiden waren er vorig jaar 21 internationale congressen. Leiden Marketing telde 10.250 congresdagen in de stad, een stijging van 1.660 ten opzichte van 2013. De extra bestedingen in stad en regio bedroegen 3 miljoen euro. Het Leiden Convention Bureau, dat deel uitmaakt van Leiden Marketing, ziet het aantal congressen de komende jaren alleen maar groeien. ‘Dat heeft voor een groot deel te maken met het vorig jaar opgezette netwerk waarbij 75 hoogleraren zich als ambassadeur inzetten. Leiden zit in de lift als internationale congresbestemming en steeds meer mensen weten de weg naar Leiden, Stad van Ontdekkingen, te vinden’. (LD31-03, Sl31-03).

31. Leidenaar Jaap Smit heeft een paar weken de website caravandelen.nl in de lucht. Hij vroeg zich af wat prijzige artikelen zijn die mensen willen delen en kwam uit bij caravans. Volgens een ANWB-onderzoek is één op de vijf eigenaars daarin geïnteresseerd. Hij ziet voor zichzelf geen rol in het afsluiten van de gebruiksovereenkomsten. Na een check, onder meer of het geen spam is, gaat de aanvraag meteen naar de caravaneigenaar die alles zelf afhandelt. ‘Ze mogen ook nee zeggen. We brengen vraag en aanbod bij elkaar, meer niet. Het enige verdienmodel voor ons is dat we uiteindelijk een kleine bijdrage vragen van eigenaars om hun caravan op de website te zetten. Een paar tientjes, voor een jaar. Nu vragen we dat nog niet, we willen eerst groot worden’. Met brancheorganisatie Recron heeft Smit inmiddels contacten. (LD31-03).

31. Ook Voorschoten wil afrekenen met de files waarmee het dorp dagelijks te kampen heeft. Op de route naar het Lammenschansplein staat het verkeer elke dag ruim zeventien minuten vast volgens de gemeente. Dat lijdt tot veel tijdverlies en irritaties. Samen met Leiden wordt gekeken of de verkeerslichten anders kunnen worden afgesteld om de doorstroom richting de A4 te bevorderen. Verder wil Voorschoten kijken of de Hoflandbrug over het Korte Vlietkanaal opengesteld kan worden voor gemotoriseerd verkeerd. Nu mogen er alleen fietsen en voetgangers over. (RTVW31-03, LD01-04, LN01-04).

31. Buurtbewoners van pizzeria Pinoccio aan de Oude Vest hebben een lijst met ergernissen aan de gemeente overhandigd. De gemeente is bekend met de problemen. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd nadat overleg met de eigenaar op 30 maart op niets uitdraaide. ‘Tot middernacht worden er nog pizza's verkocht en nachtelijke klanten zorgen voor overlast. Verder staan er terrasstoelen op de stoep waardoor voetgangers en rolstoelers noodgedwongen over de rijweg moeten lopen. Bovendien is de hoge omheining van de terrasboot in de felle Italiaanse kleuren geschilderd’. Eigenaar Huseyin Argun is zich van geen kwaad bewust. ’Wij zijn elke avond keurig om elf uur dicht. De boot is onlangs voor het nieuwe zomerseizoen schoongemaakt en geschilderd’. (LD01-04).

31. De Leidse V&D-vestiging vormt een lichtpuntje in de zwaar tegenvallende omzetcijfers van het concern tijdens het Prijzencircus. Volgens een intern overzicht boekt de vernieuwde winkel tussen Breestraat en Aalmarkt een omzetgroei van 18 procent tijdens de actieweken ten opzichte van 2014, toen het warenhuis wegens verbouwing gedeeltelijk was gesloten. Het jaarlijkse Prijzencircus, dat een week geleden begon, leverde de 63 warenhuizen in Nederland tot nu toe bijna vier miljoen euro minder op dan geraamd. Ook ten opzichte van vorig jaar scoort V&D ruim 15 procent minder. Zes vestigingen noteren een omzetdaling van meer dan een kwart tot een derde. De Leidse cijfers moeten een opsteker zijn voor de leiding, want het bevestigt dat de omvangrijke restyling succesvol is en als voorbeeld kan dienen. (RTL31-03, Dichtbij31-03, LD01-04, HOZ05-04, WW08-04).

31. De Leidse Desiree Pardon (1968) geeft het boek ‘Dankbaar en blij zijn wij…’ uit. Het gaat over het leven van haar zoon Thomas die in 1991 werd geboren als eerste kind. Hij bleek een verstandelijke beperking en autisme te hebben. Verder kreeg hij op latere leeftijd de ziekte van Crohn. Op 19-jarige leeftijd overleed hij onverwacht. Het boek omspant een periode van twintig jaar. Over haar zoektocht naar goed moederschap, geluk, acceptatie. Over haar verdriet, boosheid, onmacht en angst. Over haar strijd voor een goed leven voor haar zoon en voor haar gezin. Over afscheid en rouw. En bovenal over haar grote liefde voor haar kind. Volgens de auteur een aanrader voor professionals in de gehandicaptenzorg. Het boek kost 17,50 euro. (Dichtbij31-03, WW01/15-04).