Week van de Leidse Geschiedenis 2019: Kunsten en kunstenaars

Voor de vijfde keer zet de Historische Vereniging Oud Leiden begin november een belangwekkend historisch thema centraal. Nu niet een Weekend, maar een hele Week van de Leidse Geschiedenis! Dit jaar is het thema ‘Kunsten en kunstenaars’. Leiden heeft een bijzondere geschiedenis als centrum van kunst en woon- en werkplaats van kunstenaars. In dit Rembrandtjaar wordt met name aandacht besteed aan deze grote zoon van onze stad en aan de kunstzinnig-ambachtelijke sfeer waarin zijn ontwikkeling begon. En tegelijkertijd figureert het gemeentelijk museum De Lakenhal, net heropend na een lang verbouwings- en uitbreidingstraject, prominent in het programma.

De Week van de Leidse Geschiedenis kent vier programmaonderdelen:
• De Diesviering op zaterdagochtend 2 november, 10.30 uur (alleen voor leden van HVOL). De Dieslezing, getiteld ‘145 jaar Museum De Lakenhal (1874-2019). Van Leidens ontzet tot Rembrandt’, wordt uitgesproken door dr. Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van de Lakenhal.
• Op maandagavond 4 november, 20.00 uur, de lezing ‘Het geboortehuis van Rembrandt: van bouwhistorisch onderzoek naar digitale reconstructie in Virtual Reality’, door Pieter-Jan De Vos en Erwin Orsel, bouwhistorici bij Erfgoed Leiden en Omstreken.
• De P.J. Bloklezing op donderdagavond 7 november, 20.00 uur.
Onno Blom spreekt over de jonge Rembrandt.
• Het symposium ‘Leidse Kunstambachten 1475 – 1575’ op vrijdagmiddag 8 november, 13.45 uur.
Dagvoorzitter prof. Dick de Boer introduceert korte voordrachten over het Leidse kunstambachtenproject, waarin de aandacht vooral uitgaat naar kunstenaars en kunst(nijverheid) in het 16de-eeuwse Leiden.