Oud Leiden Prijzen uitgereikt tijdens 120-jarig bestaan van Historische Vereniging Oud Leiden

LEIDEN – ‘R.P. Cleveringa. Recht, onrecht en de vlam der gerechtigheid’ van Kees Schuyt en ‘De jonge Rembrandt. Een biografie’ van Onno Blom hebben respectievelijk de Oud Leiden Onderzoeksprijs en de Oud Leiden Publieksprijs gewonnen. Tevens kreeg Willem Otterspeer voor het vierdelige ‘Groepsportret met dame‘ een eenmalige oeuvreprijs. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Dies van de vereniging die haar 120-jarig bestaan vierde.

Voor de Publiekprijs mocht gestemd worden. Onno Blom kreeg 41,66 procent van de stemmen voor ‘De Jonge Rembrandt. Een biografie’. Uit het rapport: “Een zeer fraai en boeiend geschreven boek over een bekend onderwerp. Maar dan op een manier waardoor niet alleen de hoofdpersoon, maar juist ook de toenmalige stad en samenleving tot leven worden gebracht. De liefde van schrijver Onno Blom voor zijn stad Leiden is voelbaar op iedere pagina.”

De jury schreef over de publicatie van Kees Schuyt: “Schuyts boek is een voortreffelijke monografie over een man wiens naam iedereen kent maar over wie vrijwel niemand meer weet dan dat hij 26 november 1940 een rede heeft gehouden die van blijvende betekenis is geweest voor de universitaire en Leidse geschiedenis. Die gebeurtenis is nu in een context geplaatst van zijn verdere rol in Leiden en daarbuiten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het mooi vormgegeven en geïllustreerde boek is voortreffelijk van opbouw en stijl en leest van het begin tot het einde als een roman.”

Het werk van Willem Otterspeer werd beloond met een eenmalige oeuvreprijs. “Met zijn vierdelige Groepsportret met dame en zijn daarmee samenhangende andere studies over de geschiedenis van de Leidse Universiteit leverde Otterspeer in de loop van de afgelopen decennia een prestatie van unieke betekenis, die een bijzondere bekroning verdient in de vorm van een eenmalige oeuvre-prijs van de Historische Vereniging Oud Leiden,” aldus de jury.

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Dies van HVOL in de Hooglandse Kerk. Het eerste exemplaar van het bekende Leids Jaarboekje 2022 werd uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink en Tom Hazenberg verzorgde een lezing over de Limes in het algemeen en Park Matilo in het bijzonder. Ook werd de Historische Kalender Leiden van komend jaar gepresenteerd.