Agenda

Download als een iCal bestand
WIJZIGING 100 jaar Leidsche Amateur Fotografen Vereniging (LAFV)
Donderdag 15 December 2022, 20:15

LET OP: Wegens een dubbele boeking van de Lokhorstkerk moet de lezing van Eric Jan Westera over de 100-jarige Leidse Amateur Fotografen Vereniging LAFV worden verplaatst van de Lokhorstkerk naar het Telders- of Klein Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73.  De aanvangstijd is in verband hiermee een kwartier later, dus om 20.15 uur! 

 

Op 24 november 1922 werd de Leidsche Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) opgericht in een zaaltje van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen aan het Steenschuur. Na 100 jaar is de Vereniging nog steeds zeer actief in en om Leiden met een groep van zo’n 80 leden, met allerlei vormen en soorten fotografie. De LAFV is een echte Leidsche vereniging, en veruit de meeste leden komen dan ook nog steeds uit Leiden of directe omgeving.

Tijdens de lezing komt niet alleen de geschiedenis van de Vereniging voor het voetlicht, maar komt ook de ontwikkeling van de fotografie in het algemeen, kort, aan de orde. Al twee jaar op rij is de LAFV tot beste fotografievereniging van Nederland verkozen door de Bond voor Nederlandse Amateurfotografen Verenigingen, onder ingewijden kortweg aangeduid als de Nederlandse Fotobond.

De LAFV is altijd nauw betrokken bij alles wat zich in en om Leiden afspeelt. Er gaat bijna geen evenement voorbij of je ziet er leden van de vereniging rondlopen met een camera. Met grote regelmaat zijn de resultaten te zien in exposities op allerlei locaties in Leiden en in de lokale kranten. In het kader van 100 jaar LAFV staat tot 31 december in de Stadsfoyer van het Stadhuis de expositie Uit het leven van een 100-jarige. Oudere inwoners van de stad zijn geportretteerd door leden van de LAFV, en hun portretten worden in series van drie getoond.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest hield de Vereniging op 18 juni samen met de Universiteit Leiden en de Nederlandse Fotobond het symposium ‘Photography meets Science and the city’. In 100 jaar tijd is er veel veranderd, maar fotografie is nog altijd het visuele geheugen van de geschiedenis. De geschiedenis van de Vereniging is vastgelegd in het jubileum boek dat op 24 november 2022 ten doop wordt gehouden. Het neemt ons mee door 100 Jaar Leiden, 100 jaar fotografie en 100 jaar Leidsche Amateur Fotografen Vereniging.

Locatie Telders- of Klein Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73
Toegang gratis voor leden van de HVOL en de LAFV; overige bezoekers betalen €5,00