Agenda

Download als een iCal bestand
Een kosmopolitische oase in een provinciestad. Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa in Leiden
Dinsdag 01 November 2022, 20:00

In september 1912 arriveerde op het station in Leiden een klein gezelschap: de 32-jarige theoretisch-fysicus Paul Ehrenfest, de 36-jarige wis- en natuurkundige Tatiana Afanassjewa, hun bijna zeven-jarige dochter Tatiana, en een kindermeisje, dat al haar benodigdheden in een doek had gewikkeld, en dat bovendien de tweejarige Galenka Ehrenfest bij de hand hield. De reden van hun komst, vanuit Petersburg, was een vrolijke: Ehrenfest had na jaren van zelfstandig werken een positie verworven in Leiden. Een prestigieuze positie bovendien: hij werd er de opvolger van Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. In de jaren erna bouwden Ehrenfest en Afanassjewa een groots huis aan de Witte Rozenstraat dat al snel uitgroeide tot een kosmopolitische oase waar fysici als Niels Bohr, Albert Einstein, Wolfgang Pauli, Robert Oppenheimer, Lise Meitner en vele anderen logeerden. Afanassjewa besprak er bovendien vernieuwingen in het wiskundeonderwijs met Nederlandse docenten. De vele studenten die er op bezoek kwamen profiteerden zozeer van alle kennisuitwisseling dat sommigen zelf uitgroeiden tot wetenschappers van formaat – denk aan Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen. 

In deze lezing zal Margriet van der Heijden dieper ingaan op de betekenis van Afanassjewa en Ehrenfest voor Leiden en de wetenschap - en vice versa.

Margriet van der Heijden is gepromoveerd in de deeltjesfysica, en werkte jarenlang als wetenschapsredacteur voor NRC Handelsblad. Tegenwoordig geeft zij college aan Amsterdam University College, is zij hoogleraar wetenschapscommunicatie in de natuurkunde aan Eindhoven University of Technology en wetenschapscolumnist bij NRC. Haar lezing is gebaseerd op de dubbelbiografie Denken is verrukkelijk. Over het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus), die begin vorig jaar verscheen en voor de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs genomineerd werd.

 

Locatie Sociëteit Amicitia, 2e Binnenvestgracht 21, Leiden
Toegang gratis op vertoon van de ledenpas voor leden van de HVOL; niet-leden betalen €5,00