Agenda

Download als een iCal bestand
De stem van Einthoven
Woensdag 19 Oktober 2022, 15:30 - 17:00

Anders dan andere Leidse Nobelprijswinnaars heeft Willem Einthoven (1860-1927) een schat aan privécorrespondentie nagelaten. Peter van der Geer dook in de 237 brieven van de Boerhaave Collectie en houdt hierover een lezing op 19 oktober in Rijksmuseum Boerhaave.

De brieven geven een indringend beeld van de even ambitieuze als bescheiden wetenschapper, die de basis legde voor het electrocardiogram (ECG), zoals dat nog dagelijks wereldwijd (‘een hartfilmpje’) wordt afgenomen. Onthullend is de briefwisseling met zijn broers in Nederlands-Indië, waarin Einthoven van stevige opinies blijk geeft. Van humor en zelfrelativering getuigen de brieven aan zijn vrouw en kinderen. Die verbazen zich bijvoorbeeld over de eetgewoontes van Einstein, tafelgast bij het gezin.

De lezing wordt geïllustreerd met talrijke beelden, waarbij de uitvindingen van Einthoven (o.a. telecardiogram) ook een plek krijgen. In het Boerhaave Museum bevinden zich de eerste door Einthoven zélf gebouwde snaargalvanometer en de fameuze pijl-en-boog waarmee hij kwartsdraden ontwikkelde. Bovendien beschikt het museum over de wasrollen, waarop de stem van Einthoven valt te beluisteren (restauratieproject). Dan is er ook nog de mobiele electrocardiograaf van de Leidse firma Eiga (Einthoven Galvanometer), thans in bezit van het LUMC, te zien.

Om het belang van Einthoven te onderstrepen onthulde burgemeester Lenferink in april een plaquette bij het huis aan de Rijnsburgerweg, thans nummer 23, waar Einthoven 20 jaar heeft gewoond. Op die dag lieten meer dan 200 Leidenaren een hartfilmpje maken in het kader van European City of Science Leiden2022, en verscheen een speciale postzegel, naar ontwerp van Frans Hemelop.

De lezing is een co-productie van HVOL en Rijksmuseum Boerhaave.

Locatie Rijksmuseum Boerhaave
Gratis toegang tot de lezing voor leden van de HVOL; niet-leden betalen €5,00

Toegang tot het museum is gratis voor wie zich kort voor de lezing meldt aan de entree. Wie een uur of eerder dan de aanvangstijd binnenkomt, moet de geldende toegangsprijs betalen. Volwassenen: €13,00, CJP: €8,00. Museumkaart/ICOM/Vereniging Rembrandt/ NVON-ledenpas/Vriendenloterij VIP-kaart: gratis