Agenda

Download als een iCal bestand
Jan van Houtlezing 2021: In de schaduw van Amsterdam? Scènes uit de Leidse kraakgeschiedenis
Zondag 12 December 2021, 14:30 - 16:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

UPDATE: De zaal van de Vrijplaats is vol. De lezing is uiteraard wel te volgen via de livestream.

Spreker: Bart van der Steen

Wat hebben Kattemie en Rubberen Robbie met elkaar gemeen? Ze waren beiden Leidse krakers. Hoewel het fenomeen ‘kraken’ vooral wordt geassocieerd met Amsterdam, rellen en punkmuziek, heeft ook Leiden een rijke kraakgeschiedenis, die nog maar weinig aandacht heeft gekregen. Dat is des te opvallender omdat kraakacties invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad. Een kraak- en ontruimingsactie in het Waardgracht-Zijlsingelgebied gaf in 1969 het startschot voor een stedelijke huurdersbeweging die de hele jaren zeventig doordenderde. Uiteindelijk moest zelfs de regering zich ermee bemoeien.

Krakers worden vaak gezien als hoofdstedelijke jongeren, maar Leiden toont een ander beeld. Onder de krakers bevonden zich jonge stellen, ouderen, arbeidsmigranten, winkeliers, ZZP’ers en zelfs autoslopers. Zij hadden allemaal andere doelen, plannen en eisen, en de autoriteiten reageerden daar telkens anders op. Wie waren de Leidse krakers, wat dreef hen en wat wisten zij te bereiken? En hoe reageerden het stadsbestuur, de politie en omstanders op hun actie? Op basis van uitvoerig onderzoek en een grote set anekdotes zal historicus Bart van der Steen deze vragen beantwoorden.

Bart van der Steen (1983) is historicus en onderzoeker van arbeiders-, jongeren- en protestbewegingen in Europa. Hij publiceerde onder andere over de filosofie van Slavoj Žižek, de geschiedenis van de SP en binnen- en buitenlandse kraakbewegingen. 

Belangstellenden dienen zich vooraf voor deze lezing aan te melden met een mailbericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Om de risico’s van uw deelname voor uw veiligheid en gezondheid zo beperkt mogelijk te houden, vindt bij de ingang controle plaats van uw coronatoegangsbewijs (QR-code digitaal of op papier, of een door de GGD verstrekt vaccinatiebewijs op papier, of een herstelbewijs, of een recent bewijs van een negatieve coronatest).
De lezing kan ook gevolgd worden via deze livestream

Locatie Vrijplaats Leiden, Middelstegracht 36 (inloop vanaf 14.00 uur)