Agenda

Download als een iCal bestand
Rijk verleden, onzekere toekomst - Bijeenkomst over de toekomst van de Evangelisch-Lutherse Kerk
Woensdag 16 Juni 2021, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aan de fraaie Hooglandse Kerkgracht staat, iets naar achteren, de monumentale Evangelisch-Lutherse Kerk. De kerk is een bijzonder monument, een van de 100 fraaiste kerken van ons land. Enkele jaren geleden is de kerk in het bezit gekomen van een projectontwikkelaar, die, nu hij de consistorie en de tuinen van de kerk heeft verkocht, in de kerk een boutique-hotel wil vestigen. Het is een understatement dat er ruimte is voor grote twijfel aan de zinvolheid van deze herbestemming. In een publieksbijeenkomst wil de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL), in samenwerking met de werkgroep Lutherse Kerk van de wijkvereniging Pancras-west, de mogelijkheden verkennen van een veel passender herbestemming van dit juweel. Tegelijkertijd valt te constateren, dat er meer aan de hand is in de directe omgeving. Zie bv. het initiatief voor een Stadsatelier in de Kaasmarktschool.

Programma

Het programma ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

  • Na de opening geeft dagvoorzitter Yaël Vinckx als start van de gedachtewisseling een schets van de stand van zaken rond de Evangelisch-Lutherse Kerk gegeven, met focus op het behoud en een zinvolle herbestemming van de kerk, tegen de achtergrond van het historisch karakter van de Hooglandse Kerkgracht en de wijk.
  • Gregor J.M. Weber (Rijksmuseum) belicht de monumentale waarde van de Evangelisch-Lutherse Kerk.
  • Jaap Jan Steensma (secretaris van het College van Orgel-adviseurs Nederland) schetst kort de cultuurhistorische waarde van het Wolffertsorgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk.
  • De toekomst van religieus erfgoed en de herbestemming van oude kerken zal worden besproken door Mascha van Damme, een van de auteurs van het recent verschenen boek “Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik”.
  • De deelnemers zullen dan in een plenaire discussie hun inbreng kunnen leveren in een brainstorm over de vraag: Wat kun je met een monumentale kerk doen?
  • Jan Jaap de Haan, vicevoorzitter van de HVOL sluit de bijeenkomst af met conclusies en opties over de kerk, uitwaaierend naar een breder beeld van de wijk.
Aanmelding voor deelname
Volgens de maatregelen inzake Covid-19 die op 16 juni van kracht zijn, kunnen max. 60 personen in de Hooglandse Kerk aanwezig zijn. Daarbij komen nog de sprekers en organisatoren. Belangstellenden kunnen alleen (fysiek of online) deelnemen aan deze bijeenkomst na aanmelding door een mailbericht (met vermelding van hun naam) aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarbij dient men aan te geven of men in de kerk aanwezig wil zijn of alleen online wil deelnemen, en of men aan de online discussie wil deelnemen. Plaatsen in de kerk worden toegewezen op volgorde van binnenkomst. Deelnemers die de bijeenkomst online volgen, krijgen tijdig de noodzakelijke informatie over de digitale toegang tot de bijeenkomst.
Op deze website wordt zo nodig aanvullende informatie bekendgemaakt.
Locatie Hooglandse Kerk