Agenda

Download als een iCal bestand
Joke Kardux, Nieuwkomers in een stad van vluchtelingen: De Amerikaanse Pilgrims in Leiden, 1609-1620
Donderdag 02 Juli 2020, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower naar Amerika vertrok. Aan boord bevonden zich 50 van de Engelse Puriteinse geloofsvluchtelingen, later de Pilgrims genoemd, die zich in 1609 in Leiden gevestigd hadden. In Leiden, bolwerk van protestants verzet, hadden zij een plek gevonden waar zij in vrijheid hun geloof konden uitoefenen. Daar leefden zij te midden van duizenden anderen die op de vlucht waren geslagen voor geloofsvervolging of om aan oorlog en armoede te ontsnappen. In Leiden waren deze vluchtelingen zeer welkom; sommigen werden zelfs actief geworven door het stadsbestuur.

Toch besloot de tot enkele honderden leden uitgegroeide Pilgrim-gemeenschap na een verblijf van bijna twaalf jaar Leiden weer te verlaten, om met toestemming van de Engelse koning in Noord-Amerika een kolonie te stichten, Plymouth Colony, na Jamestown (Virginia) de tweede Engelse kolonie in Noord-Amerika. In Amerika kregen zij in de loop der eeuwen een mythische status als (religieuze) vrijheidsstrijders en als eerste grondleggers van de latere Amerikaanse natie.

In haar lezing probeert Joke Kardux, die Amerikanistiek doceert aan de Leidse Universiteit, hun verhaal te ontdoen van die latere mythes en het verblijf van de Pilgrims in de context van de vroeg 17de-eeuwse Leidse geschiedenis te plaatsen, een geschiedenis waarin migratie en migranten een centrale rol speelden.

Locatie Online via Zoom
Oorspronkelijk zou Joke Kardux deze lezing over de Pilgrims geven na afloop van de ALV op maandag 29 maart. De ALV én de lezing moesten worden afgelast. Wij zijn blij dat wij u nu de lezing online (maar wel live) kunnen aanbieden.

De lezing wordt online verzorgd via het platform Zoom. Om de lezing te volgen, dient u zich aan te melden door een mailbericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt dan tijdig voor de start van de lezing een uitnodiging en instructies om in te loggen. U heeft hiervoor geen account bij Zoom of digitale kennis nodig. Een computer of tablet met een goede internetverbinding is alles wat u nodig heeft. U kunt na afloop vragen stellen, als uw apparaat beschikt over een goede microfoon; met een webcam hebt u een goede interactie met de spreekster (en andere belangstellenden).