Agenda

Download als een iCal bestand
Jan van Rijckevorsel: 'Fer Hakkaart, de kluizenaar aan de Dullebakkersteeg'
Woensdag 27 November 2019, 20:00

Hakkaart Rex theater 002Woensdag 27 november, 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden

Het Katwijks Museum organiseert in november een overzichtstentoonstelling van de Leidse kunstschilder en tekenaar Fer Hakkaart (1941). Daarmee wordt door Katwijk in een lacune voorzien die in Leiden blijkbaar niet opgevuld kon worden. Hakkaart ’s werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, grafiek, keramiek en collages en is opgenomen in vele collecties, privaat en museaal. Zijn werk maakt ook deel uit van de permanente collectie van museum More voor modern realisme te Gorssel. Hakkaart heeft een fabuleuze techniek, een markante persoonlijkheid en een verleden in het vroeg naoorlogse Leiden. Die drie dingen samen hebben een uniek oeuvre opgeleverd dat even representatief is voor de man, voor de stad als voor zijn tijd.

Elke Leidse kop, elke blik, elk lijf en elke houding die hij schildert en tekent is voorbijgetrokken aan het venster van Hakkaart ‘s atelier op de hoek van de Dullebakkerssteeg en de Haarlemmerstraat. Hij laat de kijker meekijken als een voyeur en beeldt zichzelf geregeld af, samenzweerderig grijnzend in de lens kijkend alsof hij zich afvraagt: heb ik dat gemaakt? Het is moeilijk als kijker de blik hiervan af te wenden. Het is intrigerend en verslavend.

Naar aanleiding van deze nieuwe tentoonstelling in Katwijk voert Jan van Rijckevorsel u binnen in de wondere wereld van de kluizenaar aan de Dullebakkerssteeg te Leiden. De krochten van Hakkaart ’s geest zijn in zijn werk te volgen als kuikens in een nestkast met behulp van een webcam. Naaktheid, onthechting, vervreemding, het onbewaakte moment, naar niets starende blikken, groteske houdingen, alles verpakt in bedrieglijk vertrouwde genre stukken in surrealistische zuurstokkleuren. Een knap geschilderd beeldverhaal in middeleeuwse trant waarin de hoofden groot en de ledematen verkronkeld, zoals in de portalen van romaanse kerken langs de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.


Prof. Dr. Jan van Rijckevorsel (1946) studeerde in Leiden en was hoogleraar toegepaste statistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van diverse publicaties over Fer Hakkaart waaronder het eerste volledige overzicht van het leven en werk van Fer Hakkaart van 1960 tot 2011: ‘Hakkaart, Schilder en tekenaar’ (MKW Uitgevers, Leiden 2010) en een bibliografische uitgave over de tekeningen van Hakkaart onder de titel ‘Hakkaart voor Dummies’ (Kopwit Leiden 2009).