Agenda

Download als een iCal bestand
Ramses Shaffys Leidse jaren
Vrijdag 13 September 2019, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In een gloedvolle compositie van verhalen, beelden en muziek brengen Peter van der Geer en singer-songwriter Damiaan van Noort de Leidse jaren van Ramses Shaffy weer tot leven. In het leven van Ramses Shaffy zijn die jaren van doorslaggevende betekenis geweest. Peter van der Geer ging op zoek naar de verhalen achter Shaffy's uitspraken 'hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven' en 'in mijn hart ben ik ook altijd Leids gebleven'.
Wie waren precies die Leidse pleegouders die een ommekeer brachten in zijn leven na een dramatische start in Frankrijk? Wat is het verhaal achter de zeker tien liederen uit zijn repertoire die teruggaan tot zijn Leidse periode? Van der Geer ontdekte dat Shaffy 'Sammy' schreef voor een Joods schoolvriendje dat zwaar had geleden onder de oorlog en nu in Amerika woont. 'Sneeuw voor Wendela' is het ontroerende lied over het afscheid van zijn Leidse jeugdliefde Wendela van Goudoever. Hij sprak ooggetuigen van Shaffy's eerste optreden op achtjarige leeftijd in de muziekschool op het Rapenburg. Ook ontdekte hij foto's, die hem op het spoor brachten van de vleugel waarop Shaffy heeft leren spelen.
Niet zonder symboliek is de lezing over Shaffy, zoon van een Egyptisch diplomaat, voor de Egyptische Taffehtempel in de hal van het Rijksmuseum van Oudheden. De lezing is tevens de opening van het Open Monumentenweekend in Leiden, waar Shaffy sinds juni een monument heeft in het Terweepark achter Leiden Centraal.

Peter van der Geer studeerde in Leiden klassieke talen en rechten en is in het dagelijks leven partner bij Debat.NL. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van stichting Hoog Sammy (hoogsammy.nl), voorzitter van stichting Holland Debate en trekker van burgerpanel Leiden Centraal Park. Hij schreef o.a. 'Overtuigend debatteren', 'Hoe vang ik een rat' en recent 'Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren'.

 

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28