Agenda

Download als een iCal bestand
Dirk van Ecklezing 'Stad en Universiteit'
Zondag 28 April 2019, 14:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 28 april, 14.00 uur, vindt de jaarlijkse Dirk van Ecklezing plaats. Dit keer sluit deze aan bij de 444ste verjaardag van de Leidse universiteit. Natuurlijk geeft de Commissie Dirk van Eck daar haar eigen invulling aan. Het thema is de relatie tussen de universiteit en de Leidse samenleving. Die wordt dit keer niet ingevuld met één lange lezing, maar met vier korte inleidingen.

 

Over de relatie tussen de universiteit en de Leidse samenleving gedurende deze 444 jaar valt veel te zeggen. Op zondag 28 april zoomen we in op de afgelopen eeuw. De inleidingen zijn de volgende:

  1. Hoe een Leidse sterrenkundige, Anton Pannekoek, in Leiden geen hoogleraar kon worden omdat hij socialist was. Inleiding door Chaokang Tai, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, Geschiedenis van de Fysica.
  2. De ervaringen van een Leidse volksjongen bij de Leidse universiteit, door Kees Walle, bekend als actievoerder, sociaal werker en natuurlijk historicus te Leiden.
  3. Hoe een milieuactiegroep verbonden was met de oprichting van een universitair instituut, door Helias Udo de Haes, emeritus-hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Leiden, medeoprichter en eerste directeur van het Centrum voor Milieukunde van de universiteit.
  4. Hoe zit het eigenlijk met die hete centen die Leidse studenten naar de burgers gooiden, door Peter Burger, medewerker Media Studies bij de Letterenfaculteit, gespecialiseerd in journalistiek, broodje-aapverhalen en andere folklore.

De lezingen duren ieder ongeveer een kwartier. Na afloop is er natuurlijk gelegenheid tot vragen en discussie, en waarschijnlijk de mogelijkheid om in meer ongedwongen sfeer verder te praten.

Locatie Kamerlingh Onnesgebouw, Steenschuur, zaal 051
Zaal open 13.30 uur. Toegang gratis