Agenda

Download als een iCal bestand
Excursie: fietstocht door de Bollenstreek
Zondag 28 April 2019, 09:00 - 17:00

 HVOL dagexcursie naar de Bollenstreek tussen Haarlem en Leiden

“Naar de bollen” zongen we vroeger. Maar wat weten we nu eigenlijk van de bollenstreek?
Langs de hele Noordzeekust is in de oertijd een landschap met afwisseling van duinen oude duinen (strandwallen) met daartussen veengronden. Over de strandwallen zijn wegen en nederzettingen ontstaan. In de Middeleeuwen werden versterkte huizen neergezet zoals ’t huijs Dever , het huis te Warmond en het Slot Teijlingen. Kasteel Keukenhof begon als de “keuken = tuin van het Slot Teijlingen. Het Slot kennen we als laatste onderkomen en sterfhuis van Jacoba van Beieren. Een belangrijk figuur in de Hollandse geschiedenis. Welk keerpunt zou er genomen zijn als haar eerste echtgenoot (dauphin van Frankrijk) niet voortijdig was gestorven? Zouden we dan nu Fransen zijn? Of later, als de “Zoen van Delft” niet had plaatsgevonden, zouden we dan niet in handen van de Habsburgers zijn gevallen en was er dan ook geen Tachtigjarige Oorlog geweest? We zullen het nooit weten. Na het vertrek van “de betere stand” werden de buitenplaatsen verwaarloost. Veel zand werd afgegraven ten behoeve van huizen en wegen in de steden. Vanuit Haarlem kwam als nieuwe nering de bloembollenteelt tot stand op de voormalige gronden. We gaan meer over het onderwerp horen tijdens onze excursie.

Programma

Om ca 9.30 uur verzamelen we bij het standbeeld van Boerhaave op de kruising tussen Rijnsburgerweg en Boerhaavelaan.
Allereerst maken we een stop bij de historische (400 jaar oude) eendenkooi op de Menneweg in Sassenheim. Hier krijgen we een rondleiding en zult u onder andere te weten komen waar het spreekwoord “de pijp uit” vandaan komt.
Daarna fietsen we door naar het museum “De Zwarte Tulp” in Lisse, waar ons een en ander zal worden verteld over het ontstaan van de eeuwenoude bloembollencultuur in deze streek. In Lisse, in het voormalige treinstation, wordt een lunch geserveerd. Daarna zullen we nog een laatste stop maken bij de ruïne van Slot Teylingen, waar we meer over de geschiedenis van het Graafschap Holland kennis zullen horen.
We rijden daarna door naar Leiden waar we om ongeveer 16.30 uur zullen aankomen. 

 

De aanmelders voor de Fietstocht krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie. De excursieprijs bedraagt €26,00 voor introducés €28,50 (inclusief koffie, lunch en toegangsprijzen)

 

Hoe in te schrijven voor een excursie: 

Via onderstaand formulier. Per HVOL lid kunt u één introducé inschrijven. Hebt u moeite met het invullen? Bel dan 071 5210752 (Rob Smit) of 071 3411533 (Wim Dool) en geef uw telefoonnummer via de telefoonbeantwoorder door. U wordt dan teruggebeld, waarna de excursiecommissie uw inschrijving via de website zal regelen.

Betalen: U bent pas definitief ingeschreven na betaling! Tot 10 dagen voor de excursiedatum kunt u kosteloos annuleren. Graag direct na de aanmelding de excursiekosten overmaken op bankrekening NL67 INGB 0005 9012 64 t.n.v. Vereniging Oud Leiden (Pas op: de rekening voor de contributiebetaling heeft dezelfde tenaamstelling). Vermeld bij de betaling uw HVOL-lidmaatschapsnummer, de excursie waarvoor u inschrijft en de naam van uw evt. introducé.

 

button 1