Agenda

Download als een iCal bestand
Lodewijk Kallenberg - 'Leidse professoren en burgemeesters'
Woensdag 17 April 2019, 20:00 - 21:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de historische begraafplaats Groenesteeg zijn tien Leidse professoren en vier Leidse burgemeesters begraven naar wie in de Professoren- en Burgemeesterswijk een straat is genoemd. In zijn lezing vertelt Lodewijk Kallenberg, voorzitter van de stichting die de begraafplaats in stand houdt, de verhalen over deze personen.

De ruim een eeuw oude Professoren- en Burgemeesterswijk telt zo’n vijftig straten, genoemd naar Leidse hoogleraren en burgervaders. Veertien van hen zijn in de periode 1857-1936 op de historische begraafplaats Groenesteeg ter aarde besteld; de zes Nobelprijswinnaars naar wie straten zijn genoemd (Asser, Van ’t Hoff,  Kamerlingh Onnes, Lorentz, Van der Waals en Zeeman), horen daar niet bij.

De veertien zijn de hoogleraren Cobet, Cosijn, Dozy, Fruin, De Goeje, Van der Hoeven, Van de Sande Bakhuyzen, Snouck Hurgronje, Suringar, Temminck en de burgemeesters De Laat de Kanter, Du Rieu, Tieboel Siegenbeek en Was. Leidenaars kennen hen van de straatnamen, maar wie waren zij eigenlijk en waar hielden zij zich mee bezig? In deze lezing wordt over sommigen heel kort, over anderen wat langer het een en ander verteld. We laten zien dat een van hen, Temminck, aan de wieg stond van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het huidige Naturalis. Een ander, Tieboel Siegenbeek, ‘moest’ tegen zijn zin burgemeester worden. Weer een ander, Snouck Hurgronje, bekeerde zich tot de islam en reisde naar Mekka. Ook is er een, de historicus Fruin, die schreef over ‘Het Beleg en Ontzet van Leiden in 1574’. Nog een ander, Cobet, maakte ruzie met de grote Thorbecke, maar kwam toch nog goed terecht. Deze en andere verhalen geven kleur aan de historische begraafplaats Groenesteeg, die een flink deel van de 19e en 20e-eeuwse geschiedenis van Leiden weerspiegelt.

Locatie Aula Stedelijk Gymnasium, Fruinlaan
Zaal open 19.30.
De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Begraafplaats Groenesteeg en de Wijkvereniging Profburgwijk. Toegang gratis voor leden van HVOL en de Wijkvereniging Profburgwijk en donateurs van de Begraafplaats Groenesteeg. Anderen € 5.