Agenda

Download als een iCal bestand
Bijeenkomst over Pieter de la Court. Vrijdenker, pamflettist, lakenhandelaar.
Vrijdag 23 November 2018, 15:00 - 18:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In nauwe samenwerking met en gesponsord door de gemeente Leiden en de faculteit Sociale Wetenschappen van de Leidse Universiteit, Erfgoed Leiden en de Historische Vereniging Oud Leiden vindt er op vrijdagmiddag 23 november een bijeenkomst plaats ter herdenking van het 400ste geboortejaar van Pieter de la Court. Pieter de la Court, geboren in Leiden als kind van Vlaamse migranten, was een van de belangrijkste schrijvers over politiek en economie tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw. Als vrijdenker bepleitte hij religieuze tolerantie en democratisering, en als een van de meest succesvolle lakenhandelaars van zijn tijd was hij een groot voorstander van vrijhandel en immigratie. In allerlei opzichten was Pieter de la Court een zeer interessante persoonlijkheid met opvattingen die ook nu nog (en juist weer) van actuele waarde zijn.

De hoofdlezing 'Het welvaren van Leiden: de open samenleving van Pieter de la Court' wordt verzorgd door historicuys dr. Arthur Weststeijn, schrijver van het boek De radicale republiek (2013) over leven en werk van Pieter de la Court en zijn jongere broer Johan. Daarna volgen er drie korte referaten met de volgende thema's:
- Prof.dr. Ariadne Schmidt, 'Diversiteit en inclusiviteit in de Leidse samenleving'
- Mr. Mariska Neekilappillai, 'Open wereldhandel, globalisering en ondernemerschap'
- Prof.dr. Ruud Koole, 'Democratische processen, toegankelijkheid en betrokkenheid'
Vervolgens is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie met de sprekers.
Ivo Wildenberg, die de complete bibliografie van Pieter de la Court samenstelde, zal als moderator optreden tijdens deze bijeenkomst.
Het officiële gedeelte van de bijeenkomst wordt afgesloten door minister Sigrid Kaag van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking (onder voorbehoud).
Een kleine pop-up tentoonstelling zal in de Marekerk aanwezig zijn.
Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder genot van een hapje en een drankje.

Locatie Marekerk, Lange Mare 48
Toegang gratis.

Ter gelegenheid van deze herdenking zal een boekje over Pieter de la Court worden uitgebracht door FSW UL, geschreven door Arthur Weststeijn. Het zal verschijnen op 18 december ter gelegenheid van een bijeenkomst georganiseerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen in het Pieter de la Court gebouw. Die bijeenkomst voor medewerkers en studenten bestaat uit een korte lezing en forum, de onthulling van een plaquette en de aanbieding van het boek aan decaan Prof. Dr. Hanna Swaab en burgemeester Henri Lenferink.