Agenda

Download als een iCal bestand
Symposium 'De Leidse architecten van der Laan'
Zondag 16 September 2018, 14:30 - 17:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 16 september vindt in Grand Café de Burcht een symposium plaats over de Leidse architecten van der Laan. Dit symposium wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Leiden.

Vier Leidse architecten uit het gezin van Leo van der Laan hebben tussen ca. 1890 en 1990 een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse architectuur van de twintigste eeuw, met name maar niet alleen binnen de ‘katholieke zuil’. Het is verrassend te ontdekken hoeveel monumentale Leidse gebouwen van de hand van een van de Van der Laans is. Om te beginnen het geboortehuis van vele Leidenaren, het Sint Elizabethziekenhuis aan de Hooigracht, maar ook de voormalige RK Meisjesvakschool aan het Galgewater, het gebouw van (voorheen) V&D, het Liduinahuis aan de Zoeterwoudse Singel e.v.a.

Het gezin Van der Laan, wonend in de schaduw van de Hooglandse kerk en de Burcht, telde vier architecten – Vader Leo en zijn zonen Jan, Hans en Nico – die twee aan twee in grote harmonie en met bewondering voor elkaar totaal verschillende bouwstijlen ontwikkelden. Ze stonden bekend als katholieke traditionalistische architecten, die vooral bouwden binnen de eigen katholieke zuil. Leo en Jan lieten alleen al in Leiden een enorm gevarieerd gebouwd oeuvre van honderden gebouwen na. Hans en Nico werkten bovenal aan een universele theorie van de architectuur. Ieder van deze vier architecten werd hierbij gemotiveerd en gedreven door zijn katholieke levenshouding.

Het programma is als volgt:

14.30 uur             Inloop, koffie/thee

15.00                     Welkomstwoord door Rens Heruer, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden

15.10                     Lezing door Michel Remery, ‘De Leidse architecten Van der Laan zochten naar
                               de sleutel tot schoonheid’

Het pièce de résistance van de bijeenkomst is de lezing van Michel Remery over de Leidse wortels van deze architecten. In het boek ‘Katholieke architectuur in de twintigste eeuw laat Michel Remery zien aan hoe belangrijk de bijdrage van de van der Laans aan de Nederlandse architectuur binnen de katholieke zuil is geweest. Hij neemt de toehoorders mee naar de bloeitijd van de verzuiling en laat zien hoe de vier architecten onderling zeer verschillende stijlen en vormen toepasten.

16.00                     Co-referaat door Ingrid Moerman, over Leiden in de eerste helft van de
                               20e eeuw

16.15                     Co-referaat door Boudewijn Veldman, architect                            

16.30                     Gelegenheid tot het stellen van vragen  en discussie

16.50                     Afsluiting door Henri Lenferink, burgemeester van Leiden
17.00                     Einde, gevolgd door informeel samenzijn

 

De deelnemers ontvangen na afloop het boekje ‘Wandelend Leiden ontdekken met vier architecten Van der Laan’, geschreven door Michel Remery en uitgegeven bij Uitgeverij Ginkgo, 2018 (ISBN 9789492093035, geïllustreerd geheel in kleur, 72 bladzijden, prijs: € 9,95)

Dr. ir. Michel Remery studeerde architectuur aan de Technische Universiteit te Delft en theologie aan de Pontificia Università Gregoriana te Rome. Hij publiceert over de relatie tussen liturgie en architectuur. Met zijn boek plaatst hij de vier architecten Van der Laan in de context van hun tijd en de ‘katholieke zuil’. De eerder uitgegeven wandeling door Leiden biedt iedereen de kans het werk van de architecten zelf te beschouwen.

Locatie Grand Café de Burcht, Burgsteeg 14