Agenda

Download als een iCal bestand
Bibliotheca Thysiana
Zaterdag 14 April 2018

Op zaterdag 14 april 2018 staat de Bibliotheca Thysiana op het Rapenburg centraal. In december 2016 promoveerde Esther Mourits op het proefschrift ‘Een kamer gevuld met de mooiste boeken’ over Johannes Thysius en zijn bijzondere bibliotheek. Tijdens de dies 2017 kreeg Mourits voor deze publicatie bovendien de wetenschappelijke Oud Leidenprijs uitgereikt.

Veel Leidenaars kennen het pand aan het Rapenburg, maar hebben geen idee wie of wat er in het gebouw huist. Bijzonder is het dat dit het eerste gebouw in Nederland is, dat vanaf de tekentafel was bedoeld als bibliotheek. Het gebouw is thans eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser; de stichting Bibliotheca Thysiana waakt over het boekenbestand.

De excursie bestaat uit twee delen: een wandeling in de omgeving van het Rapenburg waar prof. Hoftijzer aandacht besteedt aan de bibliotheken en bedrijfjes van boekdrukkers en boekverkopers die hier in groten getale in de 16de en 17de eeuw gevestigd waren, en een bezoek aan de Bibliotheca Thysiana. Na de excursie kunt u het boek kopen, op verzoek gesigneerd door de auteur. De aanschafprijs is 29,50 euro. 

Op de woensdag voorafgaand aan deze excursie, 11 april 2018, zal auteur Esther Mourits een lezing houden over Johannes Thysius en zijn bijzondere bibliotheek. Meer informatie over tijd en locatie van de lezing volgt later.

Locatie Informatie volgt
U kunt zich vanaf 1 maart 2018 opgeven voor deze excursie. De excursieprijs is 13,50 euro voor leden en 15,50 euro voor introducés (inclusief toegangsprijs en koffie).