Agenda

Download als een iCal bestand
Wandeling en bezoek aan het Thysiana
Zaterdag 14 April 2018, 13:00 - 17:00

De inschrijvingen voor deze excursie zijn erg hard gegaan.
Inschrijven is voor de wachtlijst! Bij voldoende inschrijven voor de wachtlijst, proberen we een tweede excursie te organiseren.

Op zaterdagmiddag 14 april 2018 staat de Bibliotheca Thysiana op het Rapenburg centraal. 

In december 2016 promoveerde Esther Mourits op het proefschrift ‘Een kamer gevuld met de mooiste boeken’ over Johannes Thysius en zijn bijzondere bibliotheek. Tijdens de dies 2017 kreeg Mourits voor deze publicatie bovendien de wetenschappelijke Oud Leidenprijs uitgereikt. Veel Leidenaars kennen het pand aan het Rapenburg, maar hebben geen idee wie of wat er in het gebouw huist. Bijzonder is het dat dit het eerste gebouw in Nederland is, dat vanaf de tekentafel was bedoeld als bibliotheek. Het gebouw is thans eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser; de stichting Bibliotheca Thysiana waakt over het boekenbestand. 
Tijdens de wandeling in de omgeving van het Rapenburg zal prof. Hoftijzer aandacht besteden aan de bibliotheken en bedrijfjes van boekdrukkers en boekverkopers die hier in groten getale in de 16de en 17de eeuw gevestigd waren. Na de excursie kunt u het boek kopen, op verzoek gesigneerd door de auteur. De aanschafprijs is 29,50 euro. Lezing: Op de woensdag voorafgaand aan deze excursie, 11 april 2018, zal auteur Esther Mourits een lezing houden over Johannes Thysius en zijn bijzondere bibliotheek. Meer informatie over tijd en locatie van de lezing volgt later. 

Programma:
De excursie bestaat uit twee delen: een boekhistorische wandeling in de omgeving van het Rapenburg onder leiding van prof. Paul Hoftijzer en een bezoek aan de Bibliotheca Thysiana waar Esther Mourits u zal rondleiden. (Eerder aangekondigd in Oud Leiden Nieuws nr. 4 2017) 
Er zijn twee groepen. De eerste volgt eerst de wandeling en de tweede bezoekt als eerste het Thysiana. De wisseling tussen de twee groepen vindt plaats bij restaurant “het Pakhuis” in de Doelensteeg waar we uiteraard ook een kopje koffie of thee drinken. Indien er een grote belangstelling is voor deze excursie is zal er een herhaling worden georganiseerd op een nog nader te bepalen datum.

De prijs voor deze excursie is € 13,50 voor (duo-)leden en € 15,50 voor introducés.

button 1

Locatie Verzamelpunt: Sebastiaansdoelen in de buurt van de onderdoorgang naast nr. 1
Degene die intekent voor een excursie krijgt ca. een week voor de excursiedatum aanvullende informatie o.a. over de aanvangstijden.