Agenda

Download als een iCal bestand
Dirk van Ecksalon: De collectie van Museum De Lakenhal
Zondag 21 Januari 2018, 14:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hutspot 1

Uit de collectie van De Lakenhal: de beroemde hutspot

Zoals bekend wordt op dit moment hard gewerkt aan een uitbreiding van Museum De Lakenhal. Dat brengt met zich mee dat niet alleen het museale onderkomen, maar ook de presentatie van de collectie zal worden vernieuwd. In dat verband is het zeer gewenst om de daarbij behorende uitgangspunten helder te krijgen - en dat geldt ook voor de randvoorwaarden waarbinnen het museumbeleid wordt ontwikkeld. Daarmee bedoelen we dat het in beeld brengen van het alledaagse gebruiksvoorwerpen uit vroeger eeuwen minstens zo belangrijk is als het exposeren van ‘pronkstukken’.  Of anders gezegd: een modern museum is meer dan een verzameling kunstvoorwerpen, maar probeert een verhaal te vertellen dat voor een zo breed mogelijk publiek is bedoeld.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe de collectie is ontstaan, waaruit die bestaat en hoe die zich in bijna anderhalve eeuw heeft ontwikkeld. Welke keuzes zijn daarbij gemaakt en in hoeverre geeft de bestaande collectie een goed en leerzaam beeld van zaken die voor het Leidse verleden bepalend zijn? Zijn er, sprekend over de collectie, lacunes of is er juist sprake van overvloed? En opnieuw: moet een stedelijk museum de nadruk leggen op haar ‘pronkstukken’ of die inbedden in een laagdrempelige, maar tevens educatieve presentatie? Zijn daar voorbeelden van te geven? Wordt er rekening gehouden met specifieke bezoekersgroepen? Ook kunnen er vragen worden gesteld bij de omvang van de vaste en te tonen collectie in relatie tot het deel dat zich in het depot bevindt. En is er overwogen om bij de totstandkoming van de presentatie andere disciplines (b.v. onderwijs) en organisaties (zoals ELO, HVOL, universiteit en stedelijke musea elders) te betrekken?

Deze en wellicht nog andere vragen zullen in de derde salonbijeenkomst van de commissie Dirk van Eck uitgebreid aan de orde komen. Het gesprek wordt ingeleid door Jori Zijlmans, conservator van Museum De Lakenhal.

Kookpot met twee oren bedekt met groen loodglazuur

 Uit de collectie van De Lakenhal: een 17e-eeuwse alledaagse kookpot van geglazuurd aardewerk.

Locatie Diaconaal centrum De Bakkerij, Oude Rijn 44b
Om te bereiken dat de gespreksdeelname zo breed mogelijk is, willen wij het aantal bezoekers tot maximaal 25 mensen beperken en is aanmelding vooraf gewenst. Belangstellende HVOL-leden dienen zich voor of uiterlijk op 18 januari 2018 op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontvangen per omgaand een bevestiging.