Kaiserstraat 63 Smit Wanddecoratie

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Kaiserstraat 63 Smit Wanddecoratie 1
Keramisch wandobject, Josje Smit (foto: Yteke Spoelstra )

 

Adres

Kaiserstraat 63

Gebouw

Onderwijsgebouw, Universiteit Leiden

Bouwjaar

1957

Architecten

Ir. G. Friedhoff (Rijksbouwmeester) i.z.m. P.M.J. van Oerle en J.J. Schrama

Oorspronkelijke bestemming

Zoölogisch laboratorium of Van der Klauw laboratorium met college en practicumzalen.

Huidig gebruik

Woningbouw

Kunstobjecten

Keramisch reliëf

Kunstenaar

Josje Smit (1926-2003)

Status

Verloren gegaan

 

Beschrijving

Het keramisch reliëf  verwees naar de functie van het gebouw als laboratorium waar dieren werden onderzocht en bestudeerd. Het kunstwerk verbeeldde vissen, een zeepaardje en een personage met weckflessen. Het kunstwerk is in 1959 aangebracht. Voor de sloop van het laboratorium is geprobeerd om het kunstwerk uit te nemen, maar dat is niet gelukt door broosheid van het keramiek en de sterkte van de gebruikte mortel.

Josje Smit (Amsterdam 1926 – Amsterdam 2003) is autodidact.

Zij volgde geen kunstenaarsopleiding aan een academie. Zij ontwikkelde zich als keramiste in het Amsterdamse atelier Tanagra en als kunstenaar bij haar partner Cephas Stauthamer. Josje Smit was in meerdere disciplines werkzaam.  Ondermeer als beeldhouwer, keramiste en textielkunstnaar. Zij werkte zowel figuratief als abstract, met uiteenlopende materialen als textiel, glas, keramiek en beton. Smit koos vaak voor het contrast. De ronde, organische vormen in haar werk contrasteren met de hoekige, modernistische architectuur. Haar grote keramische en betonnen wandsculpturen in openbaren gebouwen kunnen gevonden worden in Amsterdam, Alkmaar, Zaandam, Gouda en Leiden. Josje Smit heeft haar woonhuis en atelier, het grachtenpand de Gecroonde Raep nagelaten aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Als eigenaar van dit huis beheert deze dit ateliernalatenschap. Het is beschikbaar voor conservatie, inventarisatie en onderzoek van haar werk.

 

Kaiserstraat 63 Smit Wanddecoratie 2

Keramisch wandobject, Josje Smit (foto: Yteke Spoelstra )

 

Bronnen:

Archief Kunst en bedrijf, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Den Haag

ELO Erfgoed Leiden en Omstreken: VVDW# 16: Een echte Josje Smit

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017,

https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

Starkenburg, Esther, “Kunstenaarsechtpaar Smit en Stauthamer in Kaiserstraat” in “Archeologisch en bouwhistorisch jaaroverzicht 2016” in Leids Jaarboekje 2017, pp 220-222

Wijk, Oscar van, Beelden in Gouda: kunst van de twintigste eeuw, 2001; Verwiel, H.J., Josje Smit, kunstenares in vele technieken, in: Centraal Orgaan Scheppend Ambacht (C.O.S.A), juni 1981.

 

10 oktober 2018